Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

w warunkach zabudowy mam określone, że musze zrobić przydomową oczyszczalnie ścieków. Niestety moja działaka jest położona w takim miejscu gdzie jest wysoki poziom wody gruntowej, dokładnie w ty m miejscu gdzie ma być zbiornik na osad to zawsze stoi tam woda. Co prawda dren już będzie na w miarę suchej powierzchni ale teraz pytanie czy coś mi "grozi" z powodu takiego poziomu wody?

P.S. Przy okazji zapytam, czy nie znacie może jakiejś dobrej firmy, która montuje POŚ w woj. warm-mazurskim?

Pozdrawiam,

Andrzej

https://forum.murator.pl/topic/78674-przydomowa-oczyszczalnia-%C5%9Bciek%C3%B3w-wysoki-poziom-wody-gruntow/

Poziom wÓd gruntowych na danym terenie musi byc min 1,5 m ponizej krawĘdzi drenow rozsaczajacych

odleglosc osadnika od ujecia wody min 15m od granicy dzialki 2 m

odleglosc osadnika od okien i drzwi 5 m

odleglosc od studni min 30m

Instalacja nie moze byc montowane na terenach okresowo zalewanych

Przy wysokim poziomie wód gruntowych ratuje Cię tylko bilogiczna POŚ z odprowadzeniem do studni chłonnej lub odbiornika innego. Mam gdzieś namiar na gościa który robi takie, przerabia stare, itp, i co najważniejsze czuje temat tylko z terminami u niego kiepsko, jeśli chcecie to poszukam i przesle na priv
Co to jest ta studnia chłonna - coś w rodzaju pionowego rozsączalnika? Jakie są koszty? Proszę również o kontakt do pana wykonującego takie oczyszczalnie. Pozdrowienia Małgosia

Swobodnie mozesz ja montowac

Instalacja w terenie podmokŁym

Przy posadowieniu osadnika w terenie podmokŁymnależy na dnie wykopu wykonac płyte betonowa o ciężaże wiekszym lub rownym masie zbiornika wypełnionego woda.Płyta musi posiadac uchwyty do ktorych mocuje sie tasme kotwiaczac zbiornik

a ja sobie poradziłem z takimi warunkami montując oczyszczalnię bezdrenażową z osadem czynnym. Mała i daje tak czystą wodę że można zrobić z niej oczko wodne albo podlewać trawnik - czyli odzyskuje wodę. Minusem ciągła praca pompki na powietrze no i mogłaby być tańsza - 7tys. :evil: