Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Napiszcie coś o boniowaniu i innych elementach ozdobnych..

Karolina

Recommended Posts

... elewacji. Ja wiem, że wiele osób tego nie robi, ale są tacy co chca zrobić, a nie maja o tym zielonego pojęcia (np. ja). Ten temat nie był chyba jeszcze w Muratorze poruszany, przynajmniej w ciągu ostatnich 3-ech lat.

W projekcie mam na naroznikach domu i nad oknami elementy ozdobne. Chciałabym wiedzieć z czego i jak to sie robi i ile to kosztuje.

• 3 weeks później...
Oglądałam takie elementy dekoracyjne z otynkowanego styropianu lub poliuretanu. Są bardzo drogie. Z racji swojej kolosalnej bryły mój dom też będzie musiał mieć takie ozdobniki, żeby swoim wyglądem bardziej przypominał pałac niż stodołę. Mam pomysł na wykonanie domowym sposobem.

... elewacji. Ja wiem, że wiele osób tego nie robi, ale są tacy co chca zrobić, a nie maja o tym zielonego pojęcia (np. ja). Ten temat nie był chyba jeszcze w Muratorze poruszany, przynajmniej w ciągu ostatnich 3-ech lat.

W projekcie mam na naroznikach domu i nad oknami elementy ozdobne. Chciałabym wiedzieć z czego i jak to sie robi i ile to kosztuje.

W domach ze ścianą dwuwarstwową takie elementy ozdobne wykonuje się z styropianu. Później kolejność jest znana: narożniki, klej, siatka, klej, tynk dekoracyjny. Efekt rewelacyjny.

W Twoim przypadku może być problem, bo masz ścianę jednowarstwową, którą prawdopodobnie tynkujesz tynkiem mineralnym :(

Mylisz się Zbychu, nie mieliśmy większych problemów z wykonaniem elementów ozdobnych, grunt to dobrzy fachowcy. Daliśmy tynk silikatowy KABE na siatce (baranek). Elementy ozdobne nad oknami ze styropianu (na to siatka, klej i biały tynk), na ganku elementy ozdobne z gotowych kształtek styropianowych (na to tynk). Na narożach domu zrezygnowaliśmy ze styropianu, ale za to zrobiliśmy bruzdy (obrobione katownikami z siatką). Efekt całości - rewelacyjny!