Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

aparat cyfrowy do 2500 PLN?

Gagata

Recommended Posts

Jednym z bajerów panasonica jest dzwięk przyponinający "klapnięcie" lustra :D Można go wyłączyć jak się robi zdjęcia dzikiej zwierzyny. Wiekością i kształtem panasonic bardzo przypomina cyfrową lustrzankę.

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@Gagata

sama mam system Nikona ale D50 akurat Ci nie polecę

ani D40

moim zdaniem jeśli chcesz patrzeć na cyfrowe lustrzanki Nikona to zaczynaj od D70, D80 i nie mniej

kitowy obiektyw to taki, który jest dodawany jakby w zestawie, do Nikona są to obecnie jeden lub dwa obiektywy - 18-55 i 55-200

nie polecam żadnego

jak już wcześniej była mowa najważniejsza jest optyka a te obiektywy mają światło od 3.5 do 5.6 (lub nawet wyżej przy 200mm o ile dobrze pamiętam)

co oznacza, że zapomnij o dobrych zdjęciach przy dużym zbliżeniu i średnich warunkach oświetleniowych

do tego obiektywy kitowe mają to do siebie, że na skrajnych wartościach - jak 18 czy 200mm kiepsko ostrzą... to już lepiej moim zdaniem wydać kasę na obiektywy stałoogniskowe za wcale nie tak dużą kasę... ale wtedy zbiera Ci się nagle cały plecak sprzętu

Panasonic, który wcześniej Ci polecałam ma światło STAŁE!!! I to jest super bo możesz zrobić duże zbliżenie przy gorszych warunkach i wciąż mieć dobre zdjęcia. Do tego możesz robić zdjęcia we wnętrzach bez lampy (oczywiście nie w ciemnościach ale przy normalnym oświetleniu) i zdjęcia będą o niebo lepsze niż z kitowym sprzętem Nikona (to samo Canona)

więc jeśli już rozważasz lustrzankę to raczej nie nastawiaj się na zbyt dobre zdjęcia z kitową optyką, wtedy musisz raczej wziąć pod uwagę kolejne i kolejne obiektywy (moim zdaniem co najmniej 3) i do tego lampę

a to już nagle nie jest tak mało i lekko jak przy hybrydzie (co prawda nie małej)

przemyśl co napisałam i pytaj śmiało...

Gagato, wysłałem Ci kilka zdjęć mailem. Zobacz, oceń.

Gagato, tu masz test aparatu FZ50

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5042

Gagato, tu masz test aparatu FZ50

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5042

@ania a dlaczego nie polecasz Nikona d50? czy cos Cię w nim rozczarowało?

d70 d80 to juz wyższa półka cenowa..

Bo to slaby aparat jest... Plastikowy taki jakis...

d70 i d80 to srednia polka, ale juz mozna sie pobawic. Jednak jesli chcesz zaczac przygode z lustrzankami, to ja zawsze polecam (przy zalozeniu ograniczen budzetowych) kupienie slabszego body, a zainwestowanie w obiektywy. Ponadto, najlepiej jest aparat "przylozyc" do reki. Musisz go "czuc". Nie kupuj ze zdjec w necie!!!

Jakby nie było zawsze robiłam lustrzankami i tak jakoś...

Córka ma Nikona Coolpix SQ i tym robię jak potzrebuję na szybko żeby tylko np do sieci wrzucić.

Natomiast to co napisałam poprzednio - będę chciała robić odbitki (wydruki) z Mojego Nowego Aparatu i wymiar 30 x 40 byłby mle widziany, choć chciałabym i więcej..

Mówisz ArtiW że PansonicFZ50 da radę? To by mogło byc decydujące.A co mysicie o podobnych hybrydach innych firm - np CanonyPowerShot S2, S3, S5?

Nie wchodze juz na fora teamtyczne - jestem głupsza niz przetem (i niż myślałam że jestem :wink: ) :evil:

czyli jednak ArtiW wynika z Twojego postu,że LEPIEJ KUPIĆ Nik. F50 i do niego dobre obiektywy ???? ja wiem że to plastik ale jesli ma poza tym dobre paprametry? Zawsze to "tylko" korpus czyli zaledwie nośnik obiektywów..

hello hello

powiem tak mam Canona S2 i hmm kup Panasonica

jakos calkiem inaczej, lepiej itp robilo mi sie foty

AF w S2 jakos tak dziwnie chodzi [pomimo ze ponad rok sie nim bawie] i o wiele latwiej ucelowac robala z Panas. niz S2

no chyba ze chcesz miec video w stereo :-D a to s2 ma %-) i odchylany ekran

Ale mam jeszcze jedno pytanie - co z odbitkami większych rozmiarów? Mam tu na myśli nie takie znów wielkie..;-) - np.30 x 40?

:oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Gagato, nie odpowiem Ci na to pytanie. :oops: Jestem człekiek wielce leniwym i jak widzę na ekranie 17" to fajnie. Z filmami cholercia to jeździłem i robiłem odbitki. Z cyfrówki nie zrobiłem nawet jednej. :oops: :oops: :oops: A wypstrykałem przez rok z okładem sporo. :oops: :oops: :oops: ponad tysiąc z tym, że sporo wykasowałem bo były do d....

Jeśli chodzi o kruka i "łabądka". Kruk miał padłego ptaka, chyba gołębia lub synogarlicę i świata nie widział. Do siedzącego na szarozielonych wielkich jajach łabędzia można podejść nawet na kilka metrów. Nie reaguje, ale jak przekroczysz jego niewidzialną granicę może zaatakować. Fotografowanie zwierząt to kwestia szczęścia, cierpliwości i refleksu. W zeszłym roku widziałem czarnego bociana i to dwa razy. Niestety, nie miałem w tej chwili aparatu. Może w tym roku? Kwiatki fotografować łatwiej. Modelka nie ucieka :D Jaszczurkę zwinkę, płci męskiej, w szacie godowej namawiałem kilka dni. W końcu się udało. :D

@gagato

spokojnie z panasonica zrobisz odbitki 30x40

ja robiłam takie odbitki nawet z mniejszej rozdzielczości i było super

tylko musisz dać do dobrego labu

a co do d50... dla mnie to taki plastic-fantastic... nie radzi sobie zbyt dobrze z przepałami (kiepska jakość zdjęć w jasnych obszarach) i dokupienie do niego nawet dobrych obiektywów wiele nie pomoże...

po prostu uważam, że do takich zdjęć jakie chcesz robić to w tej półce cenowej zostaje Ci tylko hybryda... i to naprawdę nie będzie zły wybór... ma tyle ustawień manualnych, że pobawisz się nią nie mniej niż lustrem

Nooo moi drodzy...(podejrzewałam że sprawy mogą przybrac taki obrót) - wszystkie przeczytane opinie, i tu i na innych forach dały ten rezultat, że postanowiliśmy podwyższyć początkową kwotę do 3500....!

A założenie jest następujące - LUSTRZANKA.

Ja juz byłam gotowa kupować Panasonica (szczególnie po obejrzeniiu fotek Komturowych), ale..

Wybaczcie jeśli wyjdę na marudę czy coś :-? Jednak ze względów "zawodowych" (bezpośredni związek z branżą foograficzną) "nie wypada" nam fotografować czym innym :D :D :D

A poza tym jednak mamy dość ambitne założenia co do wykorzystania tego sprzętu (opowiem o tym kiedyś w moim dzienniku, który zapewne w końcu powstanie) i jego "rozwojowość" ma znaczenie in plus.

No, to że MÓJ zdecydował się dołożyc tysiączek jest sprawą zasadniczą.... :wink:

Napewno ten wątek zainteresuje niejednego fotoamatora więc nie mam wyrzutów sumienia że mieszam. Przyznam że myslałam nawet o założeniu osobnego wątku - lustrzanka cyfrowa do 3500 zł - ale tylko przez moment...

Nawiasem mówiąc-pisząc fotoAMATOR mam na mysli tego co lubi, pasjonuje się a nie tego co się nie zna.

No i co teraz? Czy ktoś wykarze się na tyle cierpliwością aby mi poradzić? ...ArtiW :roll: ...?

@ania skutecznie dość zniechęca mnie do nikonów d50 i d40....

Nooo moi drodzy...(podejrzewałam że sprawy mogą przybrac taki obrót) - wszystkie przeczytane opinie, i tu i na innych forach dały ten rezultat, że postanowiliśmy podwyższyć początkową kwotę do 3500....!

A założenie jest następujące - LUSTRZANKA.

WARIACI!!!

Witajcie w klubie :D

No i co teraz? Czy ktoś wykarze się na tyle cierpliwością aby mi poradzić? ...ArtiW :roll: ...?

@ania skutecznie dość zniechęca mnie do nikonów d50 i d40....

Rekawica zostala rzucona... :lol:

Ja jestem minolciarz, to ja nikonow nie za bardzo bede doradzal...

A szczerzem to ja troche z cen wypadlem. Swoje body kupilem 1,5 roku temu, a szkla pozostaly mi po analogu.

Postaram sie rozejrzec, ale to nie w tej chwili, i tylk w necie.

Rada na szybko. Idz do sklepu i wez do lapki kazdego nikona, canona i minolte (ups... teraz sony alpha).

O, tak na drugie "szybko"

http://www.allegro.pl/item195755817_sony_alpha_100_18_70_75_300_cf1gb_hs_bielsko.html

nawet nie wiedizalem, ze tak ceny spadly. Sony kupilo cala linie foto od minolty. W zestawie od razu dwa szkla. Przecietne, ale na poczatek wystarcza (kiedys samo body A100 bylo drozsze!!!). Do tego dokupicie lampe, dobra torbe, filtry neutralne i pare innych drobiazgow i bedziecie mogli "strzelac" do woli.

Witaj ArtiW-wiedziałam że się odezwiesz... :wink:

Swego czasu, jeszcze w szkole (fot.) najbliżej było mi do ... nikonistow :D swojego nie mialam (tylko ten pentacosix i zenith) ale jak próbowałam cudzych, oglądałam, rozmawiałam to tak bym się skłaniałam w tym kierunku gdybym miała wówczas kupować. Od tego czasu wiele się zmieniło ale podziały (no-grupy :p ) nadal, widzę, są :D :D

Najmniej znalam uzytkowników minolty (słownie jeden) i twardo obstawał prz swoim.

czy potrafisz jakoś zachęcić do tych aparatów???

Bo jesli chodzi o Nikona to widze że d70s z kitowym 18-70 (nooo - ale sie wyrobiłam.. 8) ) jest do kupienia w sklepie internetowym za ok. 3000 zł.. Użytkownicy chwalą ten zestaw.

No tośmy wpadli jak śliwka.. :p