Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

aparat cyfrowy do 2500 PLN?

Gagata

Recommended Posts

Dziekuje... :oops:

W analogach sprawa byla dosc prosta. Nikon i Canon brylowaly. Minolta nie odstawala z tecznicznego punktu widzenia (nawet czasem miala lepsze rozwiazania...), ale po prostu byla mniej popularna. Wiesz, nie zawsze lepsze jest najbardziej popularne. Technike widac bylo szczegolnie w jakosci body i szerokosci gamy obiektywow.

W cyfrowkach peleton splaszczyl sie. Technika jest na podobnym poziomie. Moze inaczej, nie ma zdecydowanego lidera.

Smiem twierdzic, ze nikon i canon bardzo stracily. Nikon koncentrowal sie raczej na wyzszej polce. Teraz, w technice cyfrowej, ta polke ZNACZNIE obnizaja. Zarowno wypuszczajac niski i slabe modele lustrzanek, jak i wchodzac w rynek "glupawek" (znaczy kompaktow). Ponadto, analizujac ceny, maja je na najwyzszym poziomie.

PS.

Ja tez kiedyz chcialem miec nikona...

W koncu kupilem canona (lustrzanke), a po kilku latach przerzucilem sie na minolte D7. Pozniej na D7D (jako jeden z niewielu body, jak nie jedyny, ma system antishake!!! W innych systemach funkcja ta dostepna jest tylko w drogich... obiektywach. Majac go w body uzywam go niemal za kazdym obiektywem). Oba modele rewelacyjne!

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@gagata

skoro zdecydowałaś się na lustro to ja proponuję Ci taki zestaw:

Nikon D80 (można dostać już za 3000 zł - http://allegro.pl/item196189036_nikon_d80_d_80_body_nowe_gw_nikon_polska_od_reki.html

Dlaczego D80 a nie D70 - o wiele bardziej zaawansowany (lepszy i precyzyjniejszy) sposób ostrzenia, dużo lepsza matryca i o wiele lepiej radzi sobie z przepałami niż D70. Jest to model o wiele bliższy zaawansowanemu modelowi D200 niż D70. A różnica w cenie niewielka.

Ponieważ to co Ci proponuję to samo body polecę Ci też niedrogą (a dobrą) optykę do tego modelu. Sugeruję zrezygnować z kitowego obiektywu na rzecz dwóch, trzech innych obiektywów (oczywiście nie wszystko naraz).

http://allegro.pl/item191835260_e_oko_nikkor_50_1_8_d_f_vat_gwar_od_reki_w_wa.html - tu jest przykład obiektywu, który na początek Ci polecę.

Jest to obiektyw stałoogniskowy nadający się bardzo dobrze do robienia zdjęć portretowych (ja wykorzystuję taki fotografując m.in.śluby oraz w sesjach studyjnych) a do tego rewelacyjnie radzi sobie w trudnych warunkach oświetleniowych (światło 1.8).

Szczerze odradzam Ci robienie zdjęć z lampą wbudowaną (jeśli takie planujesz to już lepiej zaiwestować w hybrydę). Musisz w najbliższym czasie zastanowić się nad kupnem lampy SB800 (ewentualnie SB600).

Na przyszłość do tego zaproponuję Ci tak zwany obiektyw spacerowy (na wycieczki, spacerki itp.) - tu możesz wybrać Sigmę ( http://allegro.pl/item194390510_fotorimex_sigma_18_125_dc_nikon_f_vat_gwarancja.html ), która będzie o wiele lepsza niż obiektyw kitowy natomiast cenowo zbliżona.

A w przyszłości - obiektywy szerokokątne (np.12-24) czy duże zoomy (70-300, 70-200 itp.)

Jakbyś miała wątpliwości co do wyboru firmy to powiem Ci tak - moim zdaniem obecnie jedne z najlepszych lustrzanek to Fuji (ale są dużo droższe).

W twojej kwocie zmieści się również system Canona. Jeśli będziesz go rozważać to też mogę polecić Ci kilka zestawów.

Ja Canona osobiście nie lubię z jednego powodu - dla mnie zdjęcia z tego systemu są zbyt cukierkowe, plastikowe. Ja wolę ostrość, którą zapewnia mi Nikon. Ale Ty musisz zastanowić się jakie są Twoje oczekiwania.

Jak masz wątpliwości do tego co napisałam pytaj śmiało. Sama wiem jak zaczynałam zabawę z fotografią i ile po drodze było dylematów i ile błędów popełniłam.

Powodzenia!

@niu i Gagata,

wybor systemu to trudna sprawa... Kazdy ma swoje "zady i walety". Ale ta decyzja musi byc podjeta przez Gagate. Notabene, nie zazdroszcze...

Ja glownie w kwestii obiektywow.

Moim zdaniem, czytajac krotko opisane potrzeby Gagaty (cytat: Ważne jest dla mnie - dobra optyka oraz możliwości zarówno fotografowania np zbliżeń sarenek na łace jak i wnętrz w szerokim kadrze) kupowanie stalki nie ma sensu. Ja wiem, ze zdjecia z niej to duza radosc (sam posiadam), ale nie jest to szklo uniwersalne. Aby zapewnic Gagacie max. radosci podczas nauki (tak, tak, lustrzanej cyfry trzeba sie nauczyc!) polecalbym jednak szklo zmiennoogniskowe. Najlepiej oczywiscie dwa (tzw. "pokojowy") krotkoogniskowy (np. 10-20 Sigmy) i tzw. reporterski (np. 24-105). Operuje ogniskowymi uzywanymi przez minolte, ale kazdy z konkurentow proponuje odpowiedniki lub mocno zblizone ogniskowe.

Jesli mialbym wybrac tylko jeden, wybralbym srednioogniskowy

Pamietajmy rowniez o tym, ze kazda ogniskowa nalezy pomnozyc przez pewien "magiczny" wspolczynnik. W nikonach i minoltach x1,5, w canonach x1,6. Oznacza to, ze ogniskowa nominalna (ta opisana na obiektywie) 10-20 zmieni sie w 15-30 (przy x1,5). Jest to fajne przy dlugich obiektywach, bo ze 100-300 robi sie 150-450, ale mocno przeszkadza przy robieniu zdjec pokojowych, gdzi niezbednym jest krotka ogniskowa. Dlatego wlasnie zostal stworzony standard zaczynajacy sie od ok. 10 (w analogach malo popularny, o ile w ogole istnial).

I jeszcze jedno w nieco innej kwestii. Lampa to super istotna sprawa. Bez niej bedzie ciezko (nawet w dzien). Przesadzam, dasz rade, ale z lampa bedzie wiecej radosci...

PS.

I pamietaj o filtrze ochronnym na obiekty!!! Bez tego nie uzywaj zadnego obiektywu!

• 2 weeks później...

nie rozumiem osob, ktore pisza za ta cene kupisz dobry kompakt, bo lustrzanke bedziesz musial rozbudowywac. co to jest chyba lepiej kupic dobra lustrzanke z kitowym dobrym obiektywem i z czasem zainwestowac niz kompakt, ktory po jakims czasie straci na swojej atrakcyjnosci i co - jego nie da sie rozbudowac, tylko przyjdzie wydac kolejna kase na nowy kompakt

POLECAM lustrzanke - NIKON D70s nawet z obiektywem kitowym Nikkor 18-55 - za te pieniadze to naprawde dobry obiektyw.

Ostatnim hitem jest Canon Eos 400D (lustrzanka cyfrowa) jego poprzednika Eosa 350D ma mój tata i jest to całkiem przyzwoity aparat. Choć ta seria robi sie coraz bardziej automatyczna. Ponoć dla osoby która chce fotografowawać mniej amatorsko ręcznie ustawiana jest lepsza i wiem ze początek linii Eos jest polecany :) oczywiście są i Nikony oraz Sigmy. Analogowe aparaty też są bardzo dobre nawet lepsze, a;e to zależy od fotografa co chce. Moim marzeniem jest Eos 400D lub 30D Body :) pozdrawiam

mialam okazje bawic sie nim z naciskiem na bawic - jak dla mnie zle lezy w reku, jest plastikowy az boli

Mnie leżał dobrze w ręku chociaż mam wielkie łapsko. A to że plastikowy to mi nie przeszkadza jakoś. Nikony są większe może lepiej będzie sie na Nikonach Tobie pracowało skoro Canon jest za mały.

mialam okazje bawic sie nim z naciskiem na bawic - jak dla mnie zle lezy w reku, jest plastikowy az boli

Mnie leżał dobrze w ręku chociaż mam wielkie łapsko. A to że plastikowy to mi nie przeszkadza jakoś. Nikony są większe może lepiej będzie sie na Nikonach Tobie pracowało skoro Canon jest za mały.

pracuje na nikonie - faktycznie jest wiekszy i co za tym idzie ciezszy (z tego akurat nie jestem zadowolona), ale zdjecia zdecydowanie lepsze

No i stało się. jest NIKON d70s z kitowym 18-70. :D I do tego Sigma 70-300.

..jeszcze nie wypróbowany....

DZIEKUJE PIĘKNIE WSZYSTKIM ZA POMOC!

Głównie @nia i ArtiW dziekuję :p

Napisze jak zrobię pierwsze zdjęcia, na razie az boję sie go ruszyć.. te moje zenithy czy pentaconsixy, swojskie, mechaniczne, proste mechanizmy... a tu... :o

Ale juz mi sie z całego serca nie chce bawić z negatywem.

No i stało się. jest NIKON d70s z kitowym 18-70. :D I do tego Sigma 70-300.

..jeszcze nie wypróbowany....

DZIEKUJE PIĘKNIE WSZYSTKIM ZA POMOC!

Głównie @nia i ArtiW dziekuję :p

Napisze jak zrobię pierwsze zdjęcia, na razie az boję sie go ruszyć.. te moje zenithy czy pentaconsixy, swojskie, mechaniczne, proste mechanizmy... a tu... :o

Ale juz mi sie z całego serca nie chce bawić z negatywem.

GRATULUJE DOBREJ DECYZJI i BARDZO DOBREGO ZAKUPU - bedziesz zadowolony

Gagata - dobry wybór :D

@nia - ciekawe rzeczy piszesz o D50 ..., zafrapowało mnie to o "plastic-fantastic". Miałaś go kiedyś w ręku i robiłaś zdjęcia ?

Polecanie zamiast kitowego 18-55, 50/1,8 - przy cropie = 1,5 daje stałe 75mm, co robi ten obiektyw użyteczny, ale tylko w specyficznych sytuacjach. Jak fotograf na pewno o tym wiesz.

Dobrze Gagata, że nie kupiłaś polecanej sigmy 18-125. Twój nikkor 18-70 jest bardzo dobrym "kitowym" obiektywem.

Pamiętaj tylko, że lustrzanka to wyzwanie, jeśli będziesz ją tylko traktowała jako zaawansowaną "małpkę" to możesz być mocno rozczarowana :-? I to akurat wybraną D70 ...

Rób zdjęcia. Czerp z tego radość.

pozdrawiam, majki

mati_sowee, majki - dzięki !

Majki - pisałam u góry wątku, że długo fotografowałam lustrzankami, zanim komuś w ogóle przyśniła się cyfrówka i żadnych "samoróbek" do ręki nie brałam. Lustro mi nie obce i planuję jak najbardziej wykorzystywac jego potencjał.

Tylko - mam problem... może pomożesz. Właśnie zaczynam gada uruchamiać, postępuje zgodnie z instrukcją a tu - mój monitor wciąż nie daje ŻADNEGO ZNAKU ŻYCIA. Co jest grane?? Panel u góry działa, pokazuje co trzeba a monitor nic..

Niestety, z D70 nie pomogę. W D50 monitor włącza się po naciśnięciu przycisku MENU z lewej u góry z tyłu apartau. Jeśli instrukcja na ten temat nic nie mówi, spytaj może tu :

http://forum.nikon.org.pl/index.php?sid=ac24513c6dff0c77503dba26bef87897

Gagata - będziesz robiła w NEF-ach ?

pozdrawiam, majki