majki 04.06.2007 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Gagata - wiem, czytałem http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=28305 Super forum, nie ? Co do NEF-ów. NEF = RAW To maksymalny możliwie duży format zapisu w aparatach cyfrowych, zapewniający możliwie największą ilość danych o zapisanym obrazie na matrycy. NEF-a "wywołuje" sie dopiero do jpg-a, mając przy tym praktycznie niograniczoną możliwość ingerencji w składowe kolorów, prześwietlenia, niedoświetlenia, itp. Ale to juz poczytasz sobie jak będziesz chciała w necie, albo na forach. Co do D70s to tak jak pisałem wybrałaś model wymagający, twierdzi się, że robi słabe jpg-i, ale piękne NEF-y D70s jest już wycofany z produkcji, więc może trafiłaś akurat na jakiś bubel z magazynu ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 05.06.2007 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 majki - już byłam na tym forum..wspólnie ustalilismy że musze z nim wrócic do sklepu ..A co to są NEF - y ? chyba faktycznie masz skopany wyswietlacz - ale nie ma sie co martwic pewnie wymienia Ci go na miejscu na nowy aparacik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 05.06.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 No i stało się. jest NIKON d70s z kitowym 18-70. I do tego Sigma 70-300. ..jeszcze nie wypróbowany.... DZIEKUJE PIĘKNIE WSZYSTKIM ZA POMOC! Głównie @nia i ArtiW dziekuję Napisze jak zrobię pierwsze zdjęcia, na razie az boję sie go ruszyć.. te moje zenithy czy pentaconsixy, swojskie, mechaniczne, proste mechanizmy... a tu... Ale juz mi sie z całego serca nie chce bawić z negatywem. BRAWO!!! UWAGA: ta zabawa wciaga. To tak jak z budowa domu. Caly czas "cos" by sie przydalo dokupic... Bez wzgledu na wszystkie niedogodnosci, BRAWO! PS. Wymienili aparat czy cos sie poprzestawialo w ustawieniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtiW 05.06.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Ja robie w RAW'ach. Jest to format wymagajacy troche nauki. Jest to plik nieobrobiony, zatem kolory moga byc inne niz na takim samym ujeciu zrobionym od razu w jpg'ach. Kazde zdjecie w RAW trzeba wywolac, ale... wiele zepsutych zdjec mozesz poprawic, uratowac. RAW to taki negatyw. Nigdy go nie kasuj! Bedzie twoim oryginalem na lata.Do obrobki polecam RAW Shooter'a (nie wiem czy jest bezplatny). Nie wiem tez jakie sa techniczne roznice pomiedzy RAW a NEF. Do archiwizacji jpa polecam Picasa2. To bezplatny, ale swietny program (rowniez do lekkiej obrobki jpg'ow). Mozesz sciagnac np. tu: http://www.picasa2.com/pl/ PSJa wlasnie dzis "wywolywalem" kilkaset zdjec... Idzie w miare szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mati_sowee 06.06.2007 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 NEF - to format zapisu zdjeciatez nalezy go obrobic i mozesz je obejrzec jedynie w progranie ktory sie nazywa PictureProject lub program, ktory jest dolaczony do Nikona Nikon Capture 4 minimum wersja 4.2 sa to duze zdjecia - nie jestem pewna ale przy rozmiarach jpg odpowieadaja wielkosci zdjecia L ale sa zdecydowanie lepszej jakosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 26.09.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Help, pomocy! Musze pilnie kupić TANIEGO cyfraka tak do 500 zł. Musi sie miescić w kieszeni, być b. łatwy w obsłudze, karta SD i to chyba wszystkie wymagania z mojej strony. Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 26.09.2007 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Tomku - tak szczerze - idź do sklepu i podaj swoje wymagania - dostaniesz kilka (naście) propozycji i weź ten co Ci się najbardziej spodoba:-) ArtiW - wymienili mi aparacik - miał po prostu (!?) wadę. Jest juz OK. Powoli wgryzam się w mojego NIKONA... Chcę wziąc się za RAW (NEF). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 26.09.2007 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Problem w tym, że ja siedzę w komturii, a aparat będzie kupował ktoś kompletnie nieobeznany. Boje się, wcisna mu jakieś g.... Choc za taką kasę to trudno oczekiwac rewelacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 26.09.2007 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Aaaa - no to nie poradzę..Chyba że zmieści w tej kwocie, gdyby miał wybierać, jakąś sensowna markę - to zawsze gwarancja.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaczuch 27.09.2007 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 WitamW tej cenie trudno znaleźć coś sensownego, może starsze modele Sony, mają całkiem przyzwoite obiektywy Zeissa. Oczywiście wszytko zależy od oczekiwań, jako pierwsza cyfrówka spoko, jak do zabaw bardziej zaawansowanych polecam jednak lustrzankę chociażby z dolnej półki w stylu EOSa 400. Plusy to szybki start, 1-2 sekundy, lepsze światło, nawet w kitowych obiektywach, zapis w plikach np. RAW. ( a to daje szansę uratowania nawet zwalonego zdjęcia ), taki "zabawkowy" canon i tak lepiej leży w ręku niż kompakt. a minusy, no cóż bez inwestycji w obiektywy zdjęcia wychodzą jak z dobrego kompaktu, nie schowa się go w kieszeni, trzeba przeczytać instrukcję żeby korzystać z trybów innych niż automatyczne. Generalnie temat rzeka, najlepiej wymacać sprzęt, pobawić się chociaż chwilę kilkoma modelami i dopiero wybrać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 27.09.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 Sam mam Panasonica Lumix DMC FZ 30. . To taki dość rozbudowany kompakt. Stara, poczciwa lustrzanka, która służyła mi wiele lat, leży z obiektywami w kącie. Ta "idioten camera" za 500 zł nie dla mnie. Wiele po takim aparacie nie oczekuję. Z internetu wybrałem jak na razie 3, Cannon A 460, Panasonic DMC-LS60 i HP E 337. Biorę też pod uwage Samsungi serii S. To ma być prosty w obsłudze aparat dla osoby która nie robiła zdjęć. Więc automatyka i obraz lepszy niż z komórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 30.09.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2007 Dzieki za pomoc. Zakupiony został Kodak Easy share C 613. Spełniał wymagania, i przeważyła cen poniżej 400 zł. Dzięki. Niby forum budowlane, a rady na każdy temat. Dzięki za pomoc raz jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 07.01.2009 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Rok minął i mam pytanie - jak się sytuacja przedstawia TERAZ w temacie j/w? Pytam o aparat hybrydowy w okolicach 2000 zł. czy pojawiło się coś ciekawego? Czy nadal polecacie Panasonic Lumix FZ50? Najcieplejsze Życzenia w tym Nowym Roczku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 07.01.2009 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Witaj, witaj. Nic ciekawszego nie wpadło mi w oko, a mojego Lumixa szukałem kilka miesiecy w kartonach przeprowadzkowych. Na szczęście odnalazłem. Jest, to znaczy został w tej chwili fizycznie w Warszawie, a ja siedzę na Mazurach. Sleroza, na szczęście to nie boli. Pozdrawiam w Nowym Roku Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 10.01.2009 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Czołem Komturze Znalazłam (polecono mi) coś ciekawego - mianowicie Canon PowerShot G10. Następca G9. Co o nim myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 10.01.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 A ogładałałaś to co podesłałem ci na maila? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 10.01.2009 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Tak, dzięki, i miałam Ci odpisać tamtędy ale może tu lepiej pogadajmy.. Generalnie nie mam zaufania do "osiągów" typu największy zoom...Nie sądzę żeby przy tym trzymał jakość i, co ważne! - nie psuł się zaraz.. Wystarczy mi węższy zakres zumowania, byle miał dość szeroki kąt. Co do innych cech to wypadają gorzej niż wspomniany CanonG10 czy Twój Lumix Ogólnie to - szczerze odradzano mi Kodaka (tez nie kojarzy mi się najlepiej jeśli chodzi o aparaty), co do Olympusa to opinie są podzielone (jak zwykle).. Najgorzej z tymi artykułami w pismach branżowych - jak tu wierzyć artykułom sponsorowanym....? Acha - dla jasności - chodzi o Kodaka Z980 i Olympusa SP-590 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 10.01.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Z Lumixa jestem bardzo zadowolony. Robie sporo zdjęć typu ptaszek lub inne zwierzatko, więc długi zoom niezbędny. Moja analogowa lustrzanka Yashica z paroma obiektywami leży w torbie. Miałem dosyc targania całego sprzętu. Z natury jestem leniwy.Jesli chodzi o sponsorowane artykuły to dziennikarz pisze to co sponsor każe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 11.01.2009 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 No właśnie.... nie może to być więc źródłem rzetelnej wiedzy... Dlatego próbuję szukać użytkowników i ich bezpośrednich relacji. Tak jak Ty i Lumix Koleżanka ma Canona PS S5 IS i zawsze uważałam go za aparat szpiegowski (te zbliżenia!). Taki nadaj się doskonale do ptaszków wśród gałęzi w głębi lasu Ma chyba podobny zakres zoomu jak Twój. Mnie zależy na - dobrej optyce, szerokim obrazku, opcji podłączania zewnętrznej lampy błyskowej, możliwości wykonywania powiększeń (wydruki, odbitki) bardzo dobrej jakości w rozmiarze przynajmniej A4.. Chmm..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 11.01.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Szeroki obrazek mam, stopkę do lampy też, ale czasami ogniskowa którą dysponuje w trybie obniżonej rozdzielczości okazuje sie być zbyt krótka. :roll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts