Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

aparat cyfrowy do 2500 PLN?

Gagata

Recommended Posts

• Odpowiedzi 107
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gdzieś natknęłam się na bardzo pochlebne opinie dot. Sony Cyber-shot DSC R1.. Nigdy bym nie wpadła na pomysł kupna aparatu foto SONY.... Ale widzę że miał świetny szeroki kąt... i na prawdę go chwalą (użytkownicy). Tylko - nie można go już kupić.. DLACZEGO?

Nadal jestem w kropce, choć główni kandydaci to Olympus (choc boję się mega-zoomu - wolałabym węższy zakres w kierunku szerokich), Canon (G10) no i wciąż Panas.Lumix choć ponoć jego minusem są duże szumy......

A Fuji FinePix? jedni się śmieją - inni chwalą. Nic nowego ... eeech...

A ja nadal poszukuję hybrydy, która umożliwiałaby wykonanie bardzo dobrych jakościowo odbitek w formacie min. A4. Jestem niechętnie nastawiona do super-mega-zoomów. Wraz ze wzrostem zakresu obawiam się spadku jakości..... A teraz to już chyba tylko takie robią...co to wyścig??? :-?

A mnie by wystarczył przeciętny zakres z dobrym szerokim kątem.

Szukam nadal..

Gagata, zrobie troche zdjęć testowych moim aparatem, w różnych ustawienich, i warunkach. Nagram na płytkę i Ci wyślę. Będziesz mogła porównać. Jak wysyłam mailem, to program zmniejsza wielkość pliku ze stratą jakości. Zrobię to w przuszłum tygodniu, bo aparat zosatł w Warszawie.[list=]

Pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł.

Wróciłem do "komturii" z Warszawy, przywiozłem aparat. Statyw gdzieś tu jest. Piszę gdzieś, bo trwają prace, dowoże kartony i materiały niezbędne do remontu i zaczynam tracić kontrolę. Przywiezione drzwi do łazienki zostały na bagażniku. To ponad moje siły by je odwiązać. Może padać nie będzie.

Gagata daj na priva dokładny adres. :) Trafić trafię, ale czy przesyłka trafi? Znając PP, czyli pocztę polską śmiem wątpić.

Komturze, na razie nie angażuj się w zdjęcia - ja wiem co to przeprowadzka :roll: :roll: Nie wykluczone że na dniach (dziś jutro) rozstrzygnę kwestię aparatu - jestem w trakcie szczegółowej eksploracji tematu...

Dam znać i jakby co - poproszę Cię o przesyłkę wtedy (może się już rozpakujesz...... :D )

Albo poczekaj z tymi kartonami do wiosny - przyjedziemy do Was z Romkiem i pomożemy Wam - jesteśmy w tym nieźli 8). Te drzwi też mogą poczekać :D :D

Chyba dobry wybór. A koło piechotą nie chodzi. Tylko jeżdzi. Jak autko? Odpaliło?

Też piszę cichutko, by nikt nie podsłuchał. :wink:

Widziałem jadąc dwa łosie. Przebiegły drogę przed samochodem. Nie zdążyłem. :(

Piękne były.

No ..... właśnie czujesz bluesa :D

Chociaż oprócz nas nikt i tak tu nie zagląda...

Aparatki maja to o co chodzi - zoom prawie żaden, dobry szeroki i fajne obiektywy. jeszcze chodzi mi po głowie ... sigma dp1 (2?)

Odpaliło, jedno i drugie.. okazało się jeden miał do wymiany WSZYSTKIE :o świece a drugi coś tam do przeczyszczenia. teraz jeżdżą jak ta la la z tym, że parkujemy na wypadek w stodole - świetny z niej garaż zimą :D :-?

NIGDY NIGDY nie widziałam prawdziwego łosia - tylko w przystanku Alaska - faktycznie maja takie śmieszne długie nogi??

Kilka lat temu, wracałem do Warszawy. Niedalekojakieś 50 km od domu, jeszcze na terenie zabudowanym, na szosę wbiegła klempa, czyli samcia łosia. Nie miała rogów, więc sądzę, że samica. Wielka. Nogi jak patyki. Depnąłem hamulec, choć na zatrzymanie samochodu szans nie było. Klempa zawinęła się na swoich patykowatych, zupełnie nie przystających do jej ciała nogach, zawróciła i pobiegła w las. Minęliśmy się o centymetry. Spociłem się.

O tym trzecim aparacie nic nie wiem. :( Wybieraj znaną markę z service.

Pozdrawiam Was z głuszy

Tomek

Ale przeżycia.... :D

Chciałabym spotkać łosia, może w mniej dramatycznych okolicznościach.

Sigma - marka OK. Luknij w necie (ale się wyrażam młodzieżowo.... :o)

Pozdrowienia dla Ciebie - i nie zdziczej. Ja już od dwóch lat mówię regularnie do siebie. Ale fajnie mieć interlokutora na poziomie 8) :D ...

Cze Gaga, zara lukne.

Od 5 miechow siedze sam i już zaczynam do siebie gadać. Widać lubię romawiać z inteligentnymi ludźmi. ;)

Ty to młoda, ale ja też potrafię jak Wy młodzi. :lol:

T. :)

• 2 months później...

Wybrałaś coś? Lumixa zabrał mi syn i zostałem z g....m pod tytułem K...k i aparatem :o w komórce. Tym się nie da robic zdjęć. :evil:

A taka wiosna...

Tomku - tak.

Teraz (dopiero co) kupiłam Lumixa lx3, zapłaciłam ok. 2 tys i za tyle sprzedaję mojego Nikona (cały zestaw). A jak już będzie mnie stać to albo kupię Canona 5D (matryca o pełnoklatkowym rozmiarze!) albo ..co całkiem realne...wrócę do moich kochanych analogowych lustrzanek :D

A Lumix lx3 - pierwsza klasa! Mały, superporęczny, świetnie się obsługuje no i jakość techniczna fotek bez zarzutu! Bardzo dobry (Leica! Zreszta to w ogóle Leica dlux 4 z podpisem Lumix i od samej Leici 1000 zł tańsza... za brak tej legendarnej czerwonej kropki... :o ) szerokokątny obiektyw z minimalnym zakresem zoomowania. On myślę zawsze już u mnie zostanie tylko kiedyś jako ten "drugi" po prostu.

A czy Ty myślisz teraz o kupnie aparatu dla siebie wobec haniebnego (!) uczynku Twojego syna :D :wink: ??

Myśleć to myślę, tylko że tak powiem, środków brak.