Gość 18.03.2002 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Z Twojej wypowiedzi wynika,ze jestes wyjatkowy po prostu. Bo co do spartolenia wlasnie, to bardzo trudno od firmy wydebic, aby naprawila swoje bledy-wszyscy to znamy przeciez.A mzoe Ty sie reklamujesz, co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinimalbud 18.03.2002 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Tak pisze bo denerwuje mnie biadolenie poszkodowanych usługobiorców w większości ( z góry przepraszam tych których to nie dotyczy ) są sami sobie winni. Myślą że są sprytni i zaoszczędzą grosze , czasami nawet nie sprawdzając cen w regionie biorą ekipy z polecenia (na początku umawiamy się na kwote x , a wtrakcie mówią że tego umowa nie obejmuje lub to robili dodatkowo i koszty sobie rosną ) i nie domyślają sie że polecający wziął jakiś procencik -).A co do nierzetelności to ja mam o wiele więcej problemówm bo wśród klientów jest nie mniej oszustów niż wśród firm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinimalbud 18.03.2002 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 NA KONIEC JEDNA DOBRA RADA !!!!Jeżeli chcecie być pewni że wszystko jest ok.Zatrudnijcie inspektora do nadzoru budowy, niezależnego od wykonawcy.To wydatek 1500-3000 ale napewno się opłaca. On przychodzi raz dziennie na 1 godz. i jest przy ważniejszych operacjach.Wykonawca będzie wiedział że nie może sobie pozwolić na fuche i będzie dokładniejszy.Na umowie zaznaczyć że płaca po odbiorze przez inspektora i nie zaliczki tylko podzielić na etapy i rozliczać je po 70% ceny.Całość płacić na zakończenie (każdy etap odbiera insp. )to jest jakaś gwarancja że nikt nam nie wciśnie fuchy.pozdrowienia Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 21.03.2002 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2002 Skoro jesteśmy przy temacie "inspektor nadzoru", to czy z nim również podpisuję umowę? Jaka odpowiedzialność na nim ciąży? Czy jesli zawali mi się dach na głowę to odpowiada za to inspektor, który wpisał mi w dziennik, że wszystko jest OK? Jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinimalbud 21.03.2002 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2002 jeżeli umówiłaś sie z firmą że to ona zapewnia inspektora to musi to być w umowie i wtedy to on ponosi odpowiedzialność.(ale po tym suficie to może ci humoru nie poprawić natomiast jżeli zatrudnisz niezależnego to podpisujesz osobną umowę a i tak on wpisuje ci dziennik budowy odbierając poszczególne operacje firmuje to pieczątką i podpisem pozdro :Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.03.2002 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2002 Malinimalbud - czy to trochę nie zamało jak na inspektora te 1,5-3kzł? Wydaje mi się, że 50zł na wspomnianą godzinę sobie zażyczy (chyba że za dojazd płacisz osobno), a to daje 30-60 wizyt. Pisałeś, że ma być codziennie, więc chciałbyś wybudować dom i wstępnie go wykończyć w 30-60 dni. Jeżeli odpuścić sobie warunek codzienności, to faktycznie tyle wystarczy. Facio przyjedzie sobie np. co 3 dni a w szczególności na ważne etapy. Druga rzecz, która mnie dziwi to fakt, że firma daje inspektora. Firma może dać kierownika, ale inspektorowi powinien płacić inwestor, bo mamy konflikt interesów i nie ufałbym takiemu. Oczywiście zgadzam się z Tobą, że dobrze mieć inspektora. Czy znasz przykładowe ceny 1h / całej umowy (warunki) z różnych miejsc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinimalbud 22.03.2002 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2002 30 -40 dni wystarczy w zupełności do pstawienia średniej klasy domu a inspektor nie musi być codziennie.Wystarczy aby był obecny podczas zakończeń prac nad kondygnacjami i pracami zbrojarsko-betoniarskimi bo w tym leży najwięcej problemów , a jak jest wymurowane to widać na każdym etapie prac.co do inspektora to dla mnie jest oczywiste , ale nie wiesz co ludzie mogą zrobić żeby oszczędzić jakiś grosik.pozdrowienia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 22.03.2002 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2002 Zgadzam sie z Tobą opal,państwo z nas zdziera,więc nie mam skrupułów je oszukiwać i zatrudniać ludzi na czarno,za same głupie papierki biorą krocie,nic nie dają tylko utrudniają .Inaczej mało kogo byłoby stać na wybudowanie domu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 22.03.2002 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2002 No dobra może przykład z tym dachem nie był najlepszy, ale dalej nie wiem za co tak naprawdę odpowiada inspektor. U nas będzie tak : ekipa z majstrem z uprawnieniami, ale tez niezależnie - inspektor (nie "spokrewniony" z ekipą), który prowadzi nam dziennik budowy i odbiera każdy etap prac bud. Frankai - inspektorowi płacimy 3000 za całość, aż do "oddania" budynku. Bedzie odbierał wszystkie wazne etapy plus będzie pod telefonem i na działce, gdy tylko o to poprosimy (bez dodatkowych opłat). Służy radą i wiedzą w każdej chwili. Zobaczymy jak to będzie w praktyce (osoba z polecenia i naprawdę wydaje się być godna zaufania) Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 22.03.2002 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2002 Karolina - za dach jest odpowiedzialnych kilka osób i może być trudno taką rzecz udowodnić. Pierwszą parą jest architekt i konstruktor - odpowiadają za obliczenia. Jak jest błąd w projekcie to ich ścigasz. Dalej wykonawca jak zrobi niezgodnie z projektem i kierownik budowy, bo nie dopilnował, a jak masz inspektora, to on się "dołącza" bo też pilnuje (zwłazcza sprawy krytyczne). Inspektor bardzo Ci się przyda, żeby kontrolować jakość prac jak kierownik jest z firmy wykonującej prace. Ktoś musi Ci czasem pomóc ocenić pracę, tym bardziej, że Ty się nie tylko możesz nie znać na sztuce budowlanej, ale i na prawnej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinimalbud 22.03.2002 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2002 dlatego 3000,00 bo to z polecenia )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts