Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakład Energetyczny

grazia111

Recommended Posts

Witam,

ostatnio oglądalismy aktualne mapki działki drogowej, której włascicielami są Rodzice. Okazało się, że Zakład energetyczny ulokował w niej swoje kable.

Czy bez zgody włascicieli działki miał do tego prawo?

Wydaje mi się, że nie, jeśli mam rację, to co powinniśmy/możemy zrobić w takiej sytuacji?

pozdrawiam

G.

• 2 weeks później...
Witam,

ostatnio oglądalismy aktualne mapki działki drogowej, której włascicielami są Rodzice. Okazało się, że Zakład energetyczny ulokował w niej swoje kable.

Czy bez zgody włascicieli działki miał do tego prawo?

Wydaje mi się, że nie, jeśli mam rację, to co powinniśmy/możemy zrobić w takiej sytuacji?

pozdrawiam

G.

Witam,

Grazia na prowadzenie kabli w działce / drodze, która nie jest własnością STOEN'u Zakład Energetyczny musi uzyskać zgodę notarialną właścicieli działki na bezterminową dzierżawę pasa gruntu np. o szerokości 1m. W przeciwnym razie nie miał żadnej możliwości ułożenia kabli. Nie wiem, jakim cudem ZE położył tam kable, bo nie mógł ( z prawnego punktu widzenia) także uzyskać ustaleń ZUD - jest to niezgodne z prawem. Wobec powyższego właściciel działki powinien napisać odwołanie do gminy, w której jest działka z powiadomieniem STOEN'u i zażądać usunięcia kabli. Bez zgody notarialnej STOEN nie był stroną dla gminy.

pozdrawiam :D

Darek

Dziękuję za odpowiedź!

czy znasz może jakiegoś dobrego prawnika, który pomógłby profesjonalnie przygotować takie pisma?

Byłam w gminie i Pani na ten temat powiedziała tylko: Gmina nie była stroną tej inwestycji - więc kto?

pozdrawiam

G.

Witam,

Prawnika nie mam, ale myślę, że nie będziesz miała kłopotu z jego znalezieniem - wystarczy prześledzić ogłosznia kancelarii prawniczych. Co do wypowiedzi Pani z gminy to mogę jedynie ubolewać, jeżeli gmina nie była stroną w postępowaniu administracyjnym ?, to kto wydał pozwolenie na budowę przyłacza, czy lini kablowej, i gdzie były robione ustalenia ZUD jak nie w gminie?.

pozdrawiam :D

Darek

Witam trzeba sprawdzić w gminie, kiedy i na jakiej podstawie ZE wkopał kable w drogę. Trzeba sprawdzić jaki to kabel o jakim napięciu?

Można zwrócić się do ZE o wyjaśnienie sprawy na jakiej podastawie wkopali kabel w działkę należącą do rodziców.

Czy ta działka drogowa została wydzielona z Waszych gruntów pod drogę na podstawie planu zagospodarowania, czy na podstawie podziału działki na mniejsze działki z wydzieleniem pasa drogowego służącego do dojazdu do działek wydzielonych z tej działki.

Jeżeli ta droga powstała z podziału działki na mniejsze w celu dojazdu do tych działek to z mocy prawa przeszła na własność gminy. Tak więc działka drogowa, w którą ZE wkopał kabel nie jest już rodziców.

Jeżeli ta działka jest drogą służebną to ZE nie miał prawa bez zgody rodziców wkopać kabla energetycznego.

Możecie wystąpić do ZE z roszczeniami odszkodwawczymi za bezumowne korzystanie z gruntów. Takie roszczenie możecie uzyskać za ostatnie 10 lat.