Szarbia 12.05.2007 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Doradzcie cos, prosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 12.05.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Politechnika, wydział architektury. Potem pare lat nauki i obronienie pracy i ......... już a tak w ogóle, to o co chcesz zapytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 12.05.2007 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 http://www.uczelnie.pl/nu.asp?p=1794,19076,1 tak jak napisała Majka, trzeba skończyć odpowiednie studia, praktyka..... (w każdym razie, ja chciałabym, żeby tacy architekci projektowali domy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 14.05.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 Po co masz tracic 5 lat na nauke potem na uprawnienia i inne glupoty... kup na allegro albo stadion 10-cio lecia(chyba jeszcze dziala) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika266 16.05.2007 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 1. Na poczatek sprawdz jakie są wymagania na konkretnej politechnice,2. potem kurs rysunku (przynajmniej rok)3. Egzamin z rysunku (biora tez pod uwagę oceny z różnych przedmiotów ze swiadectwa i matury)4. 5 lat studiów (w Krakowie podobno teraz 3 lata bezpłatne- licencjat, a za 2 pozostałe trzeba płacić) jeżeli chcesz miec uprawnienia 3 lata praktyk (w biurze i na budowie) i egzamin Można też studiować na prywatnej uczelni, ale wtedy nie możesz robić uprawnień (przynajmniej obecnie) poszukaj najlepiej na forach internetowych, np. na http://www.architekci.pli na uczelnianych stronach jeżeli masz starą maturę- możesz miec pewne utrudnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 17.05.2007 20:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 1. Na poczatek sprawdz jakie są wymagania na konkretnej politechnice, 2. potem kurs rysunku (przynajmniej rok) 3. Egzamin z rysunku (biora tez pod uwagę oceny z różnych przedmiotów ze swiadectwa i matury) 4. 5 lat studiów (w Krakowie podobno teraz 3 lata bezpłatne- licencjat, a za 2 pozostałe trzeba płacić) jeżeli chcesz miec uprawnienia 3 lata praktyk (w biurze i na budowie) i egzamin Można też studiować na prywatnej uczelni, ale wtedy nie możesz robić uprawnień (przynajmniej obecnie) poszukaj najlepiej na forach internetowych, np. na http://www.architekci.pl i na uczelnianych stronach jeżeli masz starą maturę- możesz miec pewne utrudnienia Przepraszam, ze nie odpisywalem. Dzieki Mika za wyczerpujaca odpowiedz. Jestem konstruktorem samochodow. Jedno i drugie to w miare pokrewne dziedziny. Myslalem, o czyms takim jak drugi fakultet (platny rzecz jasna). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika266 18.05.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Przy wykształceniu technicznym(jeżeli skończyłes politechnike) mozesz mieć uznane przedmioty które juz "przerabiałeś" - ale pewnie nie będzie tego za dużo Zdażają się przypadki, że ludzie robią 2 lata w rok(jak i na innych kierunkach)- ale trzeba to sobie załatwić, i jest duuużo pracy Jeżeli masz mozliwość, to może pomyśl też o takim fakultecie gdzieś za granicą- tam studia są konkretniejszenp. w Szwajcarii(nie we wszystkich kantonach) od 1-go roku studiów poza spedzaniem czasu na uczelni, pracujesz w biurze arch. przez kilka dni w tygodniu (dostajesz wypłatę)-czyli kończąc studia masz kilkuletnie doświadczenie w zawodzie Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evva 18.05.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 No i chyba można zostać zwykłym technikiem budowlanym z uprawnieniami do projektowania domów. Mój projektant żadnych studiów nie kończył, a z sukcesami projektuje domy. Oczywiście zawsze jest lepiej skończyć studia ale może to by była taka "droga na skróty". Jednak dla osób podchodzących do tematu ambitnie, a w dodatku mających już studia za sobą to może ta droga nie jest za bardzo satysfakcjonująca..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evva 18.05.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 No i chyba można zostać zwykłym technikiem budowlanym z uprawnieniami do projektowania domów. Mój projektant żadnych studiów nie kończył, a z sukcesami projektuje domy. Oczywiście zawsze jest lepiej skończyć studia ale może to by była taka "droga na skróty". Jednak dla osób podchodzących do tematu ambitnie, a w dodatku mających już studia za sobą to może ta droga nie jest za bardzo satysfakcjonująca..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mika266 18.05.2007 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2007 Projekty można robic nawet po studiach takich jak biologia (słyszałam o takich przypadkach) ale zawsze trzeba mieć architekta z uprawnieniami, który ten projekt "podbije" oczywiście zgarniajac za to niezłą sumkę Słyszałam o osobie, które aby spełnic swoje życiowe marzenia, kończyła architekturę w wieku 50-ciu lat (razem ze swoim dzieckiem) Na naukę nigdy za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 11.06.2007 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Projekty można robic nawet po studiach takich jak biologia (słyszałam o takich przypadkach) To jest na prawde dobra wiadomosc Niedawno przegladalem projekt mojego domu i zauwazylem, ze obliczenia robil ktos inny - nie autor projektu . Czy wobec tego architekt jest tylko "stylista"? Czy tez arhitekt to panisko i nie ma czasu na odwalanie czarnej roboty? BTW. zmieniam miejsce budowy - wynosze sie z Warszawy . Bedzie wiec nowy projekt, ktory robie sam Temat troche trudny - mala dzialka. Niedlugo rzuce go Wam na pozarcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 11.06.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Bo architekt nie musi miec uprawnień konstruktora. I odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 11.06.2007 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Bo architekt nie musi miec uprawnień konstruktora. I odwrotnie No to superosko Odpada jedna rzecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 23.06.2007 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Rzucam moj projekt na pozarcie : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1878929#1878929 Prosze o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 23.06.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Rzucam moj projekt na pozarcie : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1878929#1878929 Prosze o opinie. Litosciwie (choć z duzym trudem ) wstrzymam sie od wydania opini ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 23.06.2007 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Dzieki za wyrozumialosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 23.06.2007 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Szkrabia - ja nie chce byc nie mila czy wredna czy cos w tym stylu. Po prostu spojrzyj na ten projekt krytycznym okiem i zobacz (pomijajac proporcje, uklad pomieszczen, zaplanowane funkicje itp) jakie to .... po prostu brzydkie. A tak "dlla odbprezenia" - przyklady jak nie projektowac polecam lekture : http://raider55.blox.pl/html pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 23.06.2007 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2007 Moja specjalność wyiczona, to naprawa i eksploatacja pojazdów samochodowych...Napiszę tylko tyle, że kuchnię o powierzchni 6 m2 to miałem w gierkowskim bloku.Wybacz, ale Twój projekt wymaga poprawek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksiu 24.06.2007 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Moja specjalność wyiczona, to naprawa i eksploatacja pojazdów samochodowych... Napiszę tylko tyle, że kuchnię o powierzchni 6 m2 to miałem w gierkowskim bloku. Wybacz, ale Twój projekt wymaga poprawek. wybacz szczerość.. Tomek chciał być miły z tymi poprawkami. Najlepiej jednak jak zaczniesz od początku, przejrzyj najpierw przynajmniej z kilkaset projektów ( a najlepiej więcej) i dopiero wtedy zabierz sie za projektowanie. pozdrawiam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 24.06.2007 06:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Szkrabia - ja nie chce byc nie mila czy wredna czy cos w tym stylu. Nie odebralem tego tak Te kolorki to sa kiepskie bo i program nie do architektury jest. Puki co na szczescie dla euro 2012 moj projekt jest na razie tylko na kompie Te koszmarki daly do myslenia ps: nie Skrabia tylko Szarbia - to jest nazwa miejscowosci Jak tu piszecie trzeba nad tym popracowac, choc na malej dzialce jest to trudne. Inna rzecz, ze w dobie jedynie slusznych domkow z poddaszem uzytkowym trudno bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts