zielonooka 24.06.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Szarbia - a sorry za pomerdanie literek Co do projektu - tak! porwałeś sie na trudny temat . Mała działka to coś co wielu projektantom dała do wiwatu , tym bardziej dom 2 rodzinny ???? (sadzac z wystepowania 2ch kuchni - na parterze i na pietrze) na takiej dzialce to nie lada wyzwanie. Moze warto w takim przypadku pomyslec o garazu w piwnicy? Pytanie - gdzie sa jakiekolwiek pomieszczenia gospodarcze??? Czemu nie ma zadnej mozliwosci wstawienia jakiejkolwiek szafy w przedpokoju ? (bo jest okno i wejscie do garazu oraz tak usytuowane drzwi ze na tej dlugiej scianie nic sie nie da zrobic - nawet szafki na buty) Gdzie ci mieszkajacy tam ludzie beda trzymac palta, buty , parasolki, gdzie beda trzymac deski do prasowania, odkurzacze, sanki, kosiarkii i cala reszte klamotow paletajacych sie po domach ? Czemu postawiona jest sciana przy schodach - zabierajaca miejsce np. chociaz na mala biblioteczke? Czemu nie powiekszono lazienki az do schodow - zobiac za to wejscie np z korytarza (az sie prosi zwl ze lazieneczka ma 2 (sic!!!) metry kwadratowe. Po cholere 2 kuchnie? Gora - waski jak kiszka i kompletnie nie ustawny korytarz, ciemna lazienka (a szkoda! i czemu skoro moze byc z oknem) Zdecydowanie zle umieszczone drzwi do pomieszczen (typowy amatorski blad- sa tuz przy sciianie nie ma mazliwosci zrobienia nawet glupich polek na ksiazki czy zabawki) Ale juz nawet pomijajac to ze mala dzialka ze malo miejsca ze kiepski program do wizualizacji - nie podobaja mi sie proporcje - jakis ten dach za duzy?, nie podobaja mi sie balkoniki (wielkie i jakby na sile doczepione do calego budynku) te daszki , uklad okien itp. (daszek nizej balkonik wyzej, tu jedno okienko tu brak - jaby " oczko sie odkleilo temu misiu" To po prostu zgrzyta A teraz dobra rada - NIGDY PRZENIGDY - jesli chcesz byc architektem i sprzedawac swoja prace ludziom - nie zwalalaj tego ze cos jest nieatrakcyjne w odbiorze na zly program do wizualizacji!!! Masz zly program i to co stworzyles wyglada brzydko - to go zmień , albo sie naucz a jak nie - to rysuj recznie!!! To co oferujesz musi byc atrakcyjne w odbiorze - a nawet najlepszy projekt na swiecie gdyby byl "opakowany" i zaprezentowany Klientowi jak to - watpie ze by sie sprzedał. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 24.06.2007 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2007 Dzieki za rady Zielonooka Juz sie zabralem za poprawki ale to troche potrwa. No coz, garaz musi byc na wierzchu. Musi tez byc duzy (4 x 10) bo jest dla mnie. Stad wynikaja klopoty na parterze - np. za maly przedpokoj. W innych projektach widzialem, ze za garazem jest pokoj lub pomieszczenie gospodarcze. Tu tego nie ma. Miejsce na rupiecie jest w piwnicy. Pierwotnie nie bylo sciany przy schodach. Pomyslalem, ze nie ma podparcia dla stopu nad parterem, ktory jest "przeciety" otworem na schody. Lazienke na dole rzeczywiscie mozna powiekszyc do schodow - nie wpadlem na to . Dwie kuchnie to zyczenie zony. Korytarz na pietrze ma dwa metry szerokosci. Moze rzeczywiscie jest za waski. Lazienka nie ma okna bo od polnocy jest 3m do granicy dzialki Z tymi drzwiami przy scianie to wiedzialem, ze cos nie do konca tak, ale nie chcialem, zeby byly na przeciwko okien . Domek narysowalem dla siebie w programie do konstrukcji samochodow. Wiem, ze do takich rzeczy trzeba bedzie uzywac jakiegos archicada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 09.07.2007 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2007 Zrobilem nowa wersje: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1905415#1905415 Prosze o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 13.07.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2007 Oj tam ... czepiacie się - można samemu sobie dom zaprojektować i będzie to najlepszy jedyny i niepowtarzalny bo zaprojektowany dla siebie. Ja siedziałem nad swoim projektem kilka lat po 10 godzin dziennie i teraz gdy projekt jest realizowany widzę że wszystko co zaprojektowałem jest lepsze niż sobie wyobrażałem. Nie sądzę aby jakikolwiek zawodowy architekt wytrzymał tyle pomysłów, zmian i przeróbek. Wymyślaj człowieku wszystko na co masz ochotę, rysuj, patrz na to co narysowałeś myśl, zmieniaj, przerabiaj. Odwiedzaj księgarnie, antykwariaty, kupuj książki, czytaj. Jeśli jesteś maniakiem architektury - sam zrobisz program studiów w jeden rok - bo student na naukę poświęca tylko kilka dni przed sesją, a hobbysta uczy się 20 godzin na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 14.07.2007 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2007 Oj tam ... czepiacie się - można samemu sobie dom zaprojektować i będzie to najlepszy jedyny i niepowtarzalny bo zaprojektowany dla siebie. Ja siedziałem nad swoim projektem kilka lat po 10 godzin dziennie i teraz gdy projekt jest realizowany widzę że wszystko co zaprojektowałem jest lepsze niż sobie wyobrażałem. Nie sądzę aby jakikolwiek zawodowy architekt wytrzymał tyle pomysłów, zmian i przeróbek. Wymyślaj człowieku wszystko na co masz ochotę, rysuj, patrz na to co narysowałeś myśl, zmieniaj, przerabiaj. Odwiedzaj księgarnie, antykwariaty, kupuj książki, czytaj. Jeśli jesteś maniakiem architektury - sam zrobisz program studiów w jeden rok - bo student na naukę poświęca tylko kilka dni przed sesją, a hobbysta uczy się 20 godzin na dobę. Dzieki Ged Tak wlasnie zamierzam zrobic jak napisales BTW, swego czasu zrobilem 3 lata studiow ekonomicznych w 4 miesiace - tak mnie wtedy jakos naszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts