Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budować czy nie budować?

aalbercik

Recommended Posts

Od decyzji o budowie minęło trochę czasu. Realia zmieniły się totalnie na niekorzyść inwestorów. Frank spada, materiały drożeją, oprocentowanie kredytów w PLN rośnie. Jestem na etapie załatwiania kredytu, i często budzę się zlany potem, że nie podołam wyzwaniu. Na większy kredyt mnie nie stać. Podzielcie się czy też macie takie wątpliwości.

Wiesz, ja myślę, że to jest tak: po pierwsze odpowiedz sobie na pytanie czy jeżeli coś się "zawali" to będziesz w stanie sprzedać dom i wrócić do sytuacji mieszkaniowej w jakiej jesteś teraz. To nie jest proste pytanie i odpowiedź zależy od Twojego podejścia do rzeczy materialnych. Jeżeli odpowiedź brzmi TAK (ale szczera!) to się nie przejmuj tylko działaj :D .

Kolejna sprawa to szansa wcześniejszej spłaty kredytu i oczywiście wysokości raty w stosunku to Twoich zarobków. Uważam, że nie ma sensu się "zarzynać" i wszystkiego sobie odmawiać tylko poto żeby mieć dom. Może to zabrzmi trochę patetycznie, ale dom to naprawdę nie wszystko (przynajmniej dla mnie).

Dla jasności - jeszcze go nie mam. Jestem na tym samym etapie co Ty :-)

• 3 weeks później...
Jak najbardziej budować!!! Znajdź projekt niedużego domu, który można w przyszłości rozbudować, albo zostaw na później wykończenie poddasza, rozważnie szukaj materiałów - nie tam gdzie bliżej i wygodniej, tylko tam gdzie najtaniej... jest mimo wszystko trochę mozliwości zmniejszenia nakładów finansowych...

Myślę, że dylematy ma każdy. Trudno coś ci doradzić bez znajomości twojej sytuacji. Ja planowałam kupno dużego mieszkania, ale nic fajnego nie znalazłam, więc zbudowałam dom, nie bez wysiłku i wątpliwości. Pomyśl, jaką masz alternatywę. Zarzynać dla domu się nie warto. Materiały drożały zawsze, teraz szybciej i bardziej medialnie, ale też nie wszystkie w równym stopniu. Suporex na mój dom kosztował mnie w 2005r. ok 8 tys. zł, przy kosztach ogólnych 250 tys. Drożej wyszła kuchnia i łazienka, a tu raczej ceny znacznie nie wzrosły. A euro ma na koniec roku kosztować 3,6 zł (wg niektórych), bo spłyną fundusze unijne.

Życzę trafnego wyboru :)