Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja teleinformatyczna - proszę o pomoc

Smok

Recommended Posts

Cześć. Dzięki za zainteresowanie.

Powiedzcie jak poprowadzić przewody (skrętkę ?) sieci komputerowej.

Łączyć szeregowo kolejne gniazda, czy prowadzić przewody do każdego pokoju osobno i łączyć je w jakiejś rozdzielni ?

Chcę, aby każdy miał niezależny dostęp do netu i jeśli doczekam się stałego łącza, by można podłączyć sąsiadów ( do tego potrzebny będzie serwer i hab, co nie ?)

Jasiu, Inwestor, jesteście tam :D

Hej!

Jasne, że instalacja gwiaździsta - mniej więcej w środkowym położeniu panel krosujący (lub same patche zakończone wtyczką), tam stawiasz switcha (huby są praktycznie na wymarciu) - takiego na 5-8 portów (koszt kole 200zł). Jeśli bedziesz chciał dzielić internet to potrzebny jakiś routerek (albo od razu router pod neostrade) sprzętowy lub programowy.

Grzegorz

Cześć. Dzięki za zainteresowanie.

Powiedzcie jak poprowadzić przewody (skrętkę ?) sieci komputerowej.

Łączyć szeregowo kolejne gniazda, czy prowadzić przewody do każdego pokoju osobno i łączyć je w jakiejś rozdzielni ?

:) Tak - standardem ciagle jest skretka UTP kategorii 5 (ok 200zł za 305m). W przypadku skretki wszystkie przewody powiny zbiegac sie w jednym miejscu (tzw. topologia gwiazdy) gdzie wepniesz je wlasnie do haba:), swich'a lub routera:) Najlepiej zeby do tego miejsca schodzily sie rowniez inne przewody instalacji teleinformatycznej (m.in. telefony, domofony) - to ulatwi wszelkie zmiany i kombinacje.

A do wspoldzielenia lacza internetowego potrezbujesz jeszcze ROUTERA :) nie musi byc profesjonalny za X tys zł... widzialem ostatnio takie male domowe routerki do wspoldzielenia lacza dla 4 uzytkownikow w cenie ok 250zł. Do obsługi współdzielenia łącza można tez uzyc dowolny komputer np z Windows 98 (oczywiscie Linux rowniez). Tyle, ze wtedy aby wszyscy mogli korzystac z i-netu ten komputer musi byc wlaczony non-stop.

Tak, jak napisał Gość. To są duże częstotliwości i każde połączene w szereg - stałe czy przełączane - powoduje degradację. Normy na sieci LAN określają zresztą, jak wiele połączeń może być w jednym trakcie, aby zachować określoną klasę. Gwiazda jest najlepsza. Chyba że teren jest bardzo rozległy - można wtedy zrobić kilka punktów dystrybucji z połączeniem szkieletowym między nimi, ale to ci chyba nie grozi? Nie jest to blok albo osiedle?

O topologii sieci poprzednicy się już rozpisali. Polecany powyżej router nie współpracuje np. z SDI TP SA.

Obecnie mam u siebie w domu router software'owy o nazwie Winproxy. Odradzam każdemu tego typu rozwiązania, bo:

1) ktoś chce korzystyać z sieci i woła mnie, żebym włączył komputer

2) komputer zużywa średnio 15-20 razy więcej energii niż osobny, mały router

Przy okazji rozbudowy domu chcę w osobnym małym pomieszczeniu (kotłownia) postawić router sprzętowy + rozdzielacz, centralkę domofonową, alarmową itp.

Co do routera zastanawiam się nad tym za 324 zł: http://sdi.router.adso.com.pl/

A ja mam takie pytanie - czym rózni się drut UTP od linki UTP? I które można stosować do sieci komputerowej?

Czy instalację ISDN oraz wideodomofonową (4 przewodową) można również prowadzić z UTP?

Okablowanie "w ścianie" na ogół robi się drutem, linka używana jest na kable łączące z samymi urządzeniami. To trochę jak w instalacji elektrycznej, choć oczywiście częstotiwości są różne. ISDN, telefon itp. można wspaniale łączyć przez UTP - to jest okablowanie uniwersalne. Co do wideodomofonu nie jestem pewien, ale chyba też.

Dokładnie tak :)

SDI po stronie LAN ma port RS-232 - czyli standardowy szeregowy (taki jak do starych myszek), a Neostrada to PPPoE (czyli PPP Over Ethernet) - po stronie LAN ma gniazdo RJ-45 - czyli to co jest dobre do SDI nie będzie chodziło z Neostradą.

No chyba, że stary dobry Linuch - 1 karta sieciowa i mamy routerek do SDI - dodajemy drugą sieciówkę i routerek do Neostrady gotowy - wystarczy byle 386 z paroma megami ramu - bez dysku - tylko z dyskietką i systemem FreeSCO (niby CISCO za friko ;)) - koszt mizerny, obsługa trywialna, niezawodność wysoka. No i możecie się chwalić, że zastosowaliście rozwiązanie "skalowalne" - to modne słówko ;)

A UTP (Unshield Twisted Pair - Skrętka Nieekranowana) linka od drutu różni się elastycznością - drut po jakimś czasie można "ukręcić", a linka jest elastyczna - jak ktoś napisał - stałe linie robi się z drutu, a z linki kable przyłączeniowe i krosujące.

Ja bym jeszcze poradził pociągnąć do każdego punktu dwie skrętki i zakończyć je podwójnym gniazdem teleinformatycznym - potem na krosownicy można dowolnie konfigurować sobie gniazda i użyć je do wielu celów - nie tylko komputer i telefon :)

Jasiu - router, który proponowałem współpracuje zarówno z SDI, jak i Neostradą, xDSL, łączami dzierżawionymi, modemami itd. itp. A więc jest w miarę uniwersalny.

A co do PC-ta pełniącego funkcję routera - początkowo o tym myślałem. Ale proponuję porównać zużycie prądu komputera i małego sprzętowego routera. Z resztą pisałem już o tym wcześniej.

ja już swoja sieć polozylem ale mam pewne wątpliwości czy do końca dobrze. Skrętka (nieekranowana UTP kat. 6) w paru miejscach przecina się z przewodami elektrycznymi i w paru miejscach biegnie blisko nich - czy to może mieć wplyw w przyszlości na transmisję (zaklócenia) ?

skrętka ekranowana ma sens tylko wtedy, gdy kupisz również ekranowane gniazda, wtyki i będziesz miał możliwość uziemienia ekranu, w przeciwnym wypadku na pewno nie będzie lepiej, a na 100% drożej , ciekawe czy robiąc instalację sam spełnisz wszystkie założenia kategorii 5, tzn. promienie skrętu kabla, długości odcinków rozplecionych itp. Uwazam że domu na potrzeby rozdzielenia sygnału inetowego i sieci lokalnej wystarczy Ci 3 kat. wiec sie po prostu tym wszystkim nie przejmuj, 10Mb/s to świat i ludzie i nie potrzebujesz w domu sieci gigabitowej ;-), pozdrawiam

Tomek

sieć bezprzewodową można zrobić zawsze i na pewno nie jest ona tańsza od przewodowej. Poza tym nie jest idealna, wraz ze wzrostem odległości dość drastycznie spada szybkość transmisji. Moim zdaniem najlepiej jako podstawową sieć jest zrobić na przewodzie i zainwestować w router mający dodatkowe radiowy port, który umożliwi nam przysłowiowe wyjście z laptopem na trawkę