Sad Ripper 12.05.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Musze wykuc otwory pod nowe okna w starym domu. Grubosc sciany to ok 55 cm. Architekt uznal ze dwa dwuteowniki 18 skrecone w kilku miejscach wystarcza za nadproza. I tu sie pojawia moje pytanie:robotnicy sa chetni, ale twierdza, ze wkucie pary dwuteownikow i skrecenie ich jest bardzo trudne i pracochlonne (zaznaczam, ze glebokosc wkuwania to 10 - 11 cm) i za samo wkucie, bez rozebrania sciany pod spodem chca 500 pln. Dla mnie sprawa jasna - zrobie to sam. Czy to taka wielka filozofia? Moj plan: gumowka, naciac na calej dlugosci wkucia sciane na potrzebna glebokosc, potem mlot udarowy z dlutem i po kawalku wyciac, potem zarzucic betonem, wlozyc 1 dwuteownik, przez otwory w nim przewiercic sciane,, przelozyc sruby, zalozyc 2. dwuteownik, skrecic. Kawa, żona i Fakty. Czy moj pomysl jest prawidlowy? Pomozcie, bo nie usmiecha mi sie na samo wkuwanie 2-T-ownikow wykladac 2500 pln:( pzdr.aha, nawet jesli zajmie mi to caly dzien, to tyle nie zarabiam, zeby moja dniówka zrownowazyla apetyty naszej klasy robotniczej;-) sad ripper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.05.2007 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 dupny pomysł, dupny architekt dwie ceówki wkute półkami i środnikiem, ewentualnie środniki przewiercone w celu ściągnięcia śrubamio ile mniej kucia a efekt min. ten sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 12.05.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 a mnie sie pomysl i tak nie podoba ja bym to zrobil profesjonalnie wykuc dziure o wysokosci 20 cm z kazdej strony po 20 cm szersza od okna wlozylbym tam normalne zbrojenie jak to pod nadproza, zaszalowal, nawrzucal tam betonu, pouciskal i gotowe- nadproza jak tralala ewentualnie jak by to groznie wygladalo, to otwory robisz stopniowo i na srodku grubosci sciany robisz klina z cegiel- tego klina mozesz tam smialo zostawic i tak bedzie z kazdej strony zalany jeszcze po okolo 18 cm betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.05.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 a mnie sie pomysl i tak nie podoba ja bym to zrobil profesjonalnie wykuc dziure o wysokosci 20 cm z kazdej strony po 20 cm szersza od okna wlozylbym tam normalne zbrojenie jak to pod nadproza, zaszalowal, nawrzucal tam betonu, pouciskal i gotowe- nadproza jak tralala ewentualnie jak by to groznie wygladalo, to otwory robisz stopniowo i na srodku grubosci sciany robisz klina z cegiel- tego klina mozesz tam smialo zostawic i tak bedzie z kazdej strony zalany jeszcze po okolo 18 cm betonu nie za mocne słowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 12.05.2007 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Nieznamy szczegolow , rozkladu belek , obciazen ..... i jak tu radzic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.05.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Nieznamy szczegolow , rozkladu belek , obciazen ..... i jak tu radzic ? j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 12.05.2007 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 oczywiscie macie racjeale mnie chodzi raczej o sposob wykonania tego dzielawolalbym miec w domu jednak normalne nadproze niz jakies stalowe profile posciagane srubami chociaz te nadproze tez wypadaloby jeszcze poznij ocieplic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 12.05.2007 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 Dzieki za odp - toc wam mowie, ze tak architekt po konsultacji z konstruktorem zaprojektowal, wiec beda dwuteowniki - a pytanie dotyczylo stopnia trudnosci wykonania takiego cuda - i czasu, jaki jest na to potrzebny. Co do obciazenia sciany itd, to jest to sciana frontowa bydynku parterowego, z poddaszem, krytego ceramika, ze stropem drewnianym. Lata 20 zeszlego wieku. Ponoc tylko dwuteowniki zapewniaja wlasciwe rozlozenie obciazen. A Nadprozy nie da sie wykonac tam ze zbrojeniem, bo ta sciana stoi juz jakies sto lat - a pod wzmocnieniem ma byc kuty otwor na okno. sad ripper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.05.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2007 robilem to nie raz i powiem tak To stare budownictwo, na 99% bez wienca, caly ciezar sciany musi przeniesc powstale nadproze i... niestety dwa ceowniki po obu stronach muru oprawione i skrecone ze soba co 50 cm srubami a wlasciwie gwintowanym pretem fi12 z nakretkami to jedyne rozsadne i skuteczne rozwiazanie Ten kto tego nie robil moze mu sie wydac ze 500 zeta za taka robote to za duzo - milej pracy zycze w takim razie a jesli chcesz katowka wycinac bruzdy w murze to nie zapomnij o aparacie tlenowym o okularach ochronnych i najlepiej narzuc na siebie plaszcz - palatke (taki wiesz... wojskowy ) i rozwod wez z zona za wczasu bo Cie, za syf jaki w calym domu zrobisz, pogoni Nawet jak sobie kurtyne z foli zrobisz pyli sie wszedzie - choc jest to pewien sposob na zmniejszenie zapylenia Oczywiscie ze jest to wykonalne dla kogos kto ma dwie prawe rece - wszak wszystko wykonac mozna gdyz ludzie to robia Pomysly z ceownikami, wstawianiem betonowego gotowego nadproza "L".... zaaaapomnij Najszybciej i najlepiej i najbezpieczniej zrobisz tak jak architekt Ci mowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 13.05.2007 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Dzieki Jareko za sensowna odpowiedz:) Moglbys mi w takim razie podpowiedz, jak sie wkuwac w srodku domu, zeby zrobic to dobrze? Gumowka to byl moj pomysl autorski - na zewnatrz zakladam, ze zda egzamin, a co wewnatrz? Zakladam ze sobei wykuje taka bruzde mlotem udarowym, potem zarzuce bruzde betonem, dwuteownik wypelnie betonem i z pomoca 2 ludzi wloze go na miesce, wbije w ten beton jak najglebiej, przewierce sciene, bo 2townik juz bedzie "dziurawy", z drugiej strony analogicznie postapie i hop siup, po wszystkim. Bedzie ok? no i mam przynajmniej jedna prawa reke, wiec jakos dac rade dam - tylko czy technologicznie to dobrze pomyslane jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andk 13.05.2007 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Nie ma co mnożyć problemów - wyobraźnia jeszcze bardziej je potęguje . Ówże mur to na 95% cegła. Odkuj sobie trochę tynku i zobacz jakie jest wiązanie. Masz do wyjęcia 3 warstwy cegły. Do tego nie potrzeba kurzyć gumówką - chyba że chcesz mieć brzegi równe jak u chirurga, ale nie widzę potrzeby. Na głębokość jest też do wyjęcia szerokość 1 cegły. Jedynie cegły wiążące, te "wpoprzek", trzeba "puknąć" w połowie. Inna historia gdy trzeba poszerzyć istniejący otwór w takim budynku. I tu zgadzam się z jareko. Wyciąć taką dziurę w istniejącym nadprożu ceglanym to trochę roboty jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 13.05.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Robiłem już kilka takich nadproży i nie jest to takie trudne. Pierwsze wykuwasz miejsce na ceowniki z dwóch stron i następnie skręcasz je śrubami następnie wykuwasz otwór na okno później wykuwasz mur miedzy ceownikami dajesz od spodu deskę od góry robisz dziurę i zalewasz środek betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 13.05.2007 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Robiłem już kilka takich nadproży i nie jest to takie trudne. Pierwsze wykuwasz miejsce na ceowniki z dwóch stron i następnie skręcasz je śrubami następnie wykuwasz otwór na okno później wykuwasz mur miedzy ceownikami dajesz od spodu deskę od góry robisz dziurę i zalewasz środek betonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.05.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2007 Robiłem już kilka takich nadproży i nie jest to takie trudne. Pierwsze wykuwasz miejsce na ceowniki z dwóch stron i następnie skręcasz je śrubami następnie wykuwasz otwór na okno później wykuwasz mur miedzy ceownikami dajesz od spodu deskę od góry robisz dziurę i zalewasz środek betonem. hmmm.....jesli faktycznie to robiles nie raz to na przyszlosc ulatwie Ci robote nie po to sreca sie istniejacy mur by pozniej wywalac go miedzy ceownikami i wylewke w nim robic zupelnie zbedna czynnosc - zaoszczedzisz i kase i czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 14.05.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 u siebie robiłem takie nadproże, na 4,5 m, na razie jakoś się to trzyma Kiedyś tu na forum szczegółowo to opisałem ale wygląda to tak, ja używałem dwuteownika, naciołem szlifierką kątową z jednej strony (oczywiście wszystko porządknie najpierw podstęplowując) na głębokość połowy dwuteownika+ok 5-6cm, 2 rowki w ostępie wysokości teownika, wykułem gruz że środka, naciołem to pużniej głębiej i w to wsadziłem 2 teownik, zabetonowałem go z jednej strony, puźniej ta sama operacja z drugej strony, po związaniu betony itp wykułem właściwy otwór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 14.05.2007 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 dodam tylko że naciołem to później głębiej aby tylko podstaw 2 teownika zagłębiła się głębiej w mur, bo dla mnie nacięcie muru duża kątówka to jakieś 5 min roboty i mniejsza ingerensja w ścianę niż kucie w niej. Faktem jest że pyliło strasznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.05.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 robilem to nie raz i powiem tak To stare budownictwo, na 99% bez wienca, caly ciezar sciany musi przeniesc powstale nadproze i... niestety dwa ceowniki po obu stronach muru oprawione i skrecone ze soba co 50 cm srubami a wlasciwie gwintowanym pretem fi12 z nakretkami to jedyne rozsadne i skuteczne rozwiazanie Ten kto tego nie robil moze mu sie wydac ze 500 zeta za taka robote to za duzo - milej pracy zycze w takim razie a jesli chcesz katowka wycinac bruzdy w murze to nie zapomnij o aparacie tlenowym o okularach ochronnych i najlepiej narzuc na siebie plaszcz - palatke (taki wiesz... wojskowy ) i rozwod wez z zona za wczasu bo Cie, za syf jaki w calym domu zrobisz, pogoni Nawet jak sobie kurtyne z foli zrobisz pyli sie wszedzie - choc jest to pewien sposob na zmniejszenie zapylenia Oczywiscie ze jest to wykonalne dla kogos kto ma dwie prawe rece - wszak wszystko wykonac mozna gdyz ludzie to robia Pomysly z ceownikami, wstawianiem betonowego gotowego nadproza "L".... zaaaapomnij Najszybciej i najlepiej inajbezpieczniej zrobisz tak jak architekt Ci mowi zły dzień? architekt radzi dwuteownik, więc jak to ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.05.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2007 robilem to nie raz i powiem tak To stare budownictwo, na 99% bez wienca, caly ciezar sciany musi przeniesc powstale nadproze i... niestety dwa ceowniki po obu stronach muru oprawione i skrecone ze soba co 50 cm srubami a wlasciwie gwintowanym pretem fi12 z nakretkami to jedyne rozsadne i skuteczne rozwiazanie Ten kto tego nie robil moze mu sie wydac ze 500 zeta za taka robote to za duzo - milej pracy zycze w takim razie a jesli chcesz katowka wycinac bruzdy w murze to nie zapomnij o aparacie tlenowym o okularach ochronnych i najlepiej narzuc na siebie plaszcz - palatke (taki wiesz... wojskowy ) i rozwod wez z zona za wczasu bo Cie, za syf jaki w calym domu zrobisz, pogoni Nawet jak sobie kurtyne z foli zrobisz pyli sie wszedzie - choc jest to pewien sposob na zmniejszenie zapylenia Oczywiscie ze jest to wykonalne dla kogos kto ma dwie prawe rece - wszak wszystko wykonac mozna gdyz ludzie to robia Pomysly z ceownikami(mialem na mysli katowniki - przepraszam za pomylke), wstawianiem betonowego gotowego nadproza "L".... zaaaapomnij Najszybciej i najlepiej inajbezpieczniej zrobisz tak jak architekt Ci mowi zły dzień? architekt radzi dwuteownik, więc jak to ma być?faktycznie chyba zly dzien i zmeczenie . Dwuteownik to lekka przesada ale jesli nadroze ma byc szeroki.....to sluchac sie nalezy architekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts