Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzisiaj na kablówce, TV CLUB zobaczyłam bardzo ciekawy program dla niedzielnych majsterkowiczów. Małżeństwo ze względu na ograniczone fundusze postanowiło w remontowanym przez siebie domu zrobić w kuchni betonowe blaty. Po całkowitym wyschnięciu pokryli je płynną żywicą. Wyglądało to wszystko super. Co myślicie o takim pomyśle, może by je zastosować do murowanych kuchni

• Odpowiedzi 534
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja zamierzam miec zamontować drewniany blat z grubej dechy , myslalem nawet zeby jej krawedz zewnetrzna miala korę ...

Chcialbym zachowac ją dla ciekawego i niespotykanego w sumie efektu.

Kory raczej nie bedzie, ale blat mysle ze sie uda ...

Szafki mam już częściowo wymurowane z klinkieru

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
A mnie mąż zrobil jeden z blatów kuchennych z grubej, pięknej olchy. Oczywiście, że był tak miękki (blat, nie mąż), że się zaraz porysował, ale ja nie żałuję. I tak wygląda sto razy lepiej niż te wszystkie laminowane wynalazki.

• 1 month później...

pomysł bardzo dobry - sam trochę eksperymentuję z litym drewnem (nie klejonym)

mam parapety wewnętrzne zrobione z drzewa modrzewiowego - grube (50 mm)

blat kuchenny zrobiłbym z drewna debowego ze względu na jego twardość - lub z modrzewiowego (jest także twarde i nie chwytają go szkodniki)

oczywiście cena za kubik dębiny jest na tyle wysoka ze skutecznie zmusza kupującego do przemyślenia sprawy :smile:

modrzew jest niewiele droższy od sosny, a nawet w razie uszkodzenia czy czegoś - można przeszllifować , zakonserwować ponownie i w porządku - szlifierkę kątową czy oscylacyną ma wiekszość majsterkowiczów a capon+lakier nie kosztują majątku...

i tyle...