AgataSS 29.01.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 2122Wojtek, a na jakiej podstawie twierdzisz, że konglomerat kwarcogranitowy nie nadaje się na blaty kuchenne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 29.01.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 2122Wojtek, a na jakiej podstawie twierdzisz, że konglomerat kwarcogranitowy nie nadaje się na blaty kuchenne? Na podstawie wlasnosci konglomeratow wynikajacych z samej ich definicji. Chyba , ze mowimy o roznych pojeciach konglomeratu. Konglomerat jest zlepiszczem a wiec materialem o stosunkowo kiepskich wlasnosciach mechanicznych. Zlepiszcze naturalne byc moze nawet i da sie wykorzystac w kuchni, natomiast konglomerat kwarcowo granitowy pachnie wrecz wyrobem granulatu naturalnego z zywica epoksydową.Tak to tez wyglada na zdjeciu ze to produkt nie skala .Moge sie oczywiscie mylic to tylko zdjecie. Jednakze nawet w konglomeratach naturalnych materialem lepiacym jest spoiwo krzemionkowe, weglanowe lub z osadow ilastych a sam material w zwiazku z tym dosyc kruchy, lupliwy i czesto niestabilny oraz slabo odporny na zaplamienia i chemie, nawet ta domowa. Stad moje watpliwosci co do konglomeratow, ale... skoro sa amatorzy blatow nawet marmurowych w kuchni to moga i byc zwolennicy naturalnych zlepiencow. Nikt nie mowi , ze to material niedpuszczalny w kuchni czy lazience tylko , ze kiepski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 29.01.2007 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 , ale... skoro sa amatorzy blatow nawet marmurowych w kuchni To chyba o mnie Wyjaśniam nie mam zamiaru na siłę wpychac marmuru do kuchni, był taki pomysł ze względu na wygląd płyty która gdzies tam z żona ogądałem. Zaczolem szukać info czy aby to sie nada i okazło sie (nie tylko info z forum) ze to kiespki pomysł. Skoro kiepski a kasa nie mała to juz nam to przeszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataSS 29.01.2007 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2007 2122Wojtek, a na jakiej podstawie twierdzisz, że konglomerat kwarcogranitowy nie nadaje się na blaty kuchenne? Na podstawie wlasnosci konglomeratow wynikajacych z samej ich definicji. (...) Stad moje watpliwosci co do konglomeratow, ale... skoro sa amatorzy blatow nawet marmurowych w kuchni to moga i byc zwolennicy naturalnych zlepiencow. Nikt nie mowi , ze to material niedpuszczalny w kuchni czy lazience tylko , ze kiepski. Jest to materiał bardzo dobry i jeden z najlepszych na blaty kuchenne. Jeśli czegoś się dobrze nie wie na pewno i ma się wątpliwości to nie powinno wygłaszać się tak zdecydowanych poglądów. Nie mówimy o jakimś tam konglomeracie tylko konglomeracie KWARCU i GRANITU. Co zaznaczam w którymś już poście. Właściwości konglomeratu kwarcogranitowego znajdziesz tutaj: http://www.quarellaspa.com/polacco/info_tecniche.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 30.01.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 [ Jest to materiał bardzo dobry i jeden z najlepszych na blaty kuchenne. Jeśli czegoś się dobrze nie wie na pewno i ma się wątpliwości to nie powinno wygłaszać się tak zdecydowanych poglądów. Nie mówimy o jakimś tam konglomeracie tylko konglomeracie KWARCU i GRANITU. Co zaznaczam w którymś już poście. Właściwości konglomeratu kwarcogranitowego znajdziesz tutaj: http://www.quarellaspa.com/polacco/info_tecniche.htm No wiec sprawdzilem polecana strone i juz teraz nie mam zadnych watpliwosci Wiem to samo co wczesniej w czym utwierdzila mnie jeszcze w/w strona a zwlaszcza certyfikat techniczny produktow . Przeczytalem z cala starannoscia i moje poglady sa nadal tak zdecydowane, cytuje za polecanym zrodlem: Mycie środkami czyszczącymi i stała konserwacja płynnym woskiem gwarantuje dobry stan materiału przez długi okres czasu. Szkody powstałe na powierzchni moga być naprawione poprzez robocze polerowanie przywracające materiałowi oryginalny połysk. Podobnie jak w przypadku marmuru naturalnego, przy czyszczeniu konglomeratów marmurowych należy unikać kontaktu z substancjami kwaśnymi niszczącymi jego powierzchnię. Należy używać neutralnych środków myjących, a w kawiarniach i restauracjach powinny być one używane z ostrożnością. Nie mam pytan, na parapet czy stolik okolicznosciowy - prosze, ale do kuchni nie bardzo. A wlasciwosci techniczne jakie firma podaje sa dla owego najlepszego materialu na blaty niestety gorsze od kiepskiej plytki ceramicznej. Druga rzecz to szczegoly jakie firma podaje o swoim produkcie. Nie sa to nawet konglomeraty naturalne tylko kruszywa naturalnych skal zlepione zywica poliestrowa.Typowy konglomerat syntetyczny. Moga to byc nawet kruszywa granitowe i kwarcowe czy kwarzytowe a nawet diamentowe , nie zmienia to postaci rzeczy , czego firma zreszta nie kryje przed klientami w zalaczonej na stronie specyfikacji technicznej. Polecam zatem dalej kamien lub kompozyty, konglomeraty zas odradzam Aha! Zywica poliestrowa z ktorej robi sie te konglomeraty jest tworzywem do wyrobu laminatow a wiec ten zachwalany material ma odpornosc na scieranie czy zarysowanie na poizomie laminatu, taka sama palnosc lecz odpornosc chemiczna juz gorsza niz kazdy z tych materialow z osobna - zadne cuda /o czym producent lojalnie pisze i uprzedza/ . Gwoli sprawiedliwosci to nie tylko ta firma ale kazda inna bedzie miala podobne wyniki, bo konglomeraty juz tak maja nawet jesli nie bedzie to jak ladnie powiedzialas "jakis tam konglomerat" Czy wciaz jestem niezorientowany ? pozdrawiam serdecznie PS napisano na stronie , ze produkt nadaje sie do kuchni zgadza sie - jak drewno i laminat no i poliester nie jest toksyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 31.01.2007 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2007 AgatoSS i 221wojtku: strasznie sie kłócicie, a tak naprawdę chodzi tylko o terminologię: kolglomerat/kompozyt. Sprzedawcy to sobie dowolnie nazywają, więc robi się bałagan. Sądzę, że konglomeratem powinno się nazywać materiał, który ma słabsze spoiwo np. akrylowe, poliestrowe(?), które spaja miękkie kruszywo np. marmur, często zawierające większe kawałki. Tego nie można zrobić z granitem albo kwarcem, bo jest za twardy i musi być drobno zmielony. Spoiwo do takiego twardego materiału też musi byc twarde np. żywica epoksydowa. I dostajemy coś, co można nazwać kompozytem (sam nie wiem dlaczego). Pierwszy rodzaj blatu zdecydowanie nie nadaje się do kuchni, drugi - tak. Blat tańszy niż kilkaset zł/mb będzie, niestety, należał do pierwszej kategorii. Dla potrzeb kuchennych: * rodzaj spoiwa mówi o tym, czy można kroić blat nożem i stawiać gorące garnki* rodzaj kruszywa mówi o tym, czy blat można uszkodzić wc-pickerem i czy zrobią się nieusuwalne plamy od soku Jeśli kryszywo jest wapienne/dolomitowe/marmurowe, to na pewno nie nadaje się do kuchni, bo może mu zaszkodzic nawet zwykły ocet. Niestety, producenci nie ułatwiają nam zadania i niechętnie zdradzają skład. A sprzedawcy - jeszcze gorzej, bo nawet nie znają producentów. Ktoś zadał pytanie o serpentynit. Doskonały kamień - zwięzły, twardy i odporny chemicznie. Gdybym robił blat z kamienia (i lubił ten odcień zieleni), to zrobiłbym z serpentynitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 01.02.2007 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Drogi Misiu ,jak zwykle jestes mily i uprzejmy .Jesli chodzi o mnie ,to az tak strasznie sie nie kloce i wiem na czym polega roznica miedzy kompozytem a konglomeratem a takze dosyc starannie odrozniam je od siebie.To staralem sie tez wyjasnic . Juz podobna dyskusje o tym kiedys tu mielismy Lubie obalac mity co ja na to poradze? Nie lubie bajek powielanych przez niektorych sprzedawcow i przyjmowanych za dobra monete przez kupujacych. Do Twojego opisu mam tylko jedna uwaga, mianowicie kompozyty to nie tylko mocniejsze spoiwo i drobny granulat jak piszesz. Kompozyty najczesciej sa materialami anizotropowymi ktorej to wlasciwosci wogole nie posiadaja izotrpowe konglomeraty. Oto przyklad : Kruszywo marmuru zalane zywica akrylowa, poliestrowa czy nawet epoksydową bedzie jedynie konglomeratem. Jesli ta sama zywica zalejesz wlokno szklane lub weglowe uzsykasz juz kompozyt. Mieszanka betonu i kamienia jest konglomeratem zas mieszanka stali i betonu jest zelbetem czyli kompozytem. Laminaty z dodatkiem kwarcu czy granitu sa kompozytami, zywica poliestrowa z ktorej sie owe laminaty robi, sama w sobie juz nie. Konglomeraty nie osiagaja nigdy jako material koncowy wlasnosci skladnikow z jakich sa zbudowane. Najczesciej sa one slabsze. Konglomerat np. z kwarcu, granitu i zywicy poliestrowej bedzie mial slabsze wlasciwosci mech niz najlepszy ze skladnikow uzyty do jego budowy . Na podanej dla mopjego oswiecenia stronie , producent zreszta o tym pisze. Kompozyty przeciwnie maja wlasnosci lepsze niz skladniki , z ktorych sie je robi.Wspomniany juz zelbet ale takze sklejka, laminat, filc czy stopy strukturalne np duraluminium ktore sa kompozytami. Kompozytem z kamienia bedzie za to corian /nazwa i technologia Du Pont/ czy quarzian/inne firmy/ materialy wykazujace w przeciwienstwie do kompozytow sporo fizycznych wlasnosci o charakterze anizotropowym. Ich produkcja nie polega wcale na jedynie zalaniu kruszywa mocna zywicą epoksydową . Gdyby tak bylo, corian kosztowalby tyle co konglomerat i z pewnoscia nie nazywalby sie corian A jak to robia , to juz ich slodka tajemnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kanton 01.02.2007 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 ja mówiłem o konglomeracie KWARCYTOWYM, gdzie lepszcze zajmuje wraz z piogmentami ledwie 7 %http://www.technistone.cz/csktóry jest bardziej odporny na zaplamienia niż kamienie naturalne i sie go nie impregnuje, poza tym przechodz spokojnie "test cytryny"..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 01.02.2007 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 Kompozyty przeciwnie maja wlasnosci lepsze niz skladniki , z ktorych sie je robi. Myślę, że to jest właśnie sedno. Nie zgadzam się natomiast z tym, że musi w tym być jakaś tajemnicza technologia. Najczęściej wystarcza po prostu odpowiednie połączenie składników (vide laminat, który co drugi szkutnik amator robi sobie sam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 01.02.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 ja mówiłem o konglomeracie KWARCYTOWYM, gdzie lepszcze zajmuje wraz z piogmentami ledwie 7 % http://www.technistone.cz/cs który jest bardziej odporny na zaplamienia niż kamienie naturalne i sie go nie impregnuje, poza tym przechodz spokojnie "test cytryny"..... Masz racje i wszystko sie pewnie zgadza Ale co w zwiazku z tym , ze tylko 7 % , jak to wplywa na wlasciwosci? A jak ze scieralnoscia,twardoscia,odpronoscia na udar, temperature, matowieniem czyli rysowaniem? Ziarno na pewno jest twarde, jak to kwarcyt, ale co z zywica, ktora nadaje polysk i spoistosc czy odpornosc na temp. skoro to tylko konglomerat ? Niesmialo gdzies tam wspomnialem , ze konglomeraty nawet diamentowe maja w rezultacie znacznie gorsze wlasciwosci od skladnikow z ktorych sa zbudowane. Sa gorsze ale tansze i mozna je zrobic nawet z odpadow. Blat kwarcytowy -z pewnoscia rewelacja, chociaz obrobka pewnie kosztowalby niezle pieniadze . Powiem wiecej - jest kompozyt kwarcytowy. Genialny material nie tylko na blaty, robi sie z niego np. baterie umywalkowe, zlewy ,umywalki, wanny Cos jak fragranit. PS Aha! Wieksza odpornosc na kwasy i plamienie od niektorych kamieni ma zwykla folia meblarska a juz z pewnoscia mowisz o materiale z ktorego mozna wykonac blat nawet do kuchni , albo jeszcze lepiej Gdybys dal namiary na odpowiednie dane techniczne, tego cuda pewnie bym przestal sie spierac i zamknalbys mi gebe na dobre , Przyznac sie musze tez do dopisania PS-u w swoim pierwszym poscie. Brak jednego slowka mogl zmienic sens intencji mojej wypowiedzi i dalszej zazartej obrony swoich racji, za co zainteresowanych przepraszam i dodam tez przekornie , ze drewno to takze material nadajacy sie na blaty kuchenne a odpowiednio zaolejowane nawet lepszy od wielu konglomeratow , chociaz nie wiem czy kwarcytowych. . pozdrawiam 2112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 01.02.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2007 . Nie zgadzam się natomiast z tym, że musi w tym być jakaś tajemnicza technologia. Najczęściej wystarcza po prostu odpowiednie połączenie składników (vide laminat, który co drugi szkutnik amator robi sobie sam). Zgoda Misiu, tylko ze laminat jest kompozytem zywicy z wloknem a wiec nie potrzeba mu zadnych specjalnych technologi.Swoje lepsze wlasnosci uzyskuje dzieki wloknom szklanym , ktorych szkutnik juz sobie sam nie robi. . Sklejka czy zelbet tez nie wymagaja specjalnych tajemnic.Polaczenie silnego lepiszcza z cialem anizotropowym latwo da kompozyt. Natomiast corian czy fragranit to polaczenie dwoch substancji izotropowych, ktore po polaczeniu daja produkt o niektorych wlasciwosciach fizycznych charakterystycznych dla anizotropii. Nie wiem czy to tajemnicza technologia /chyba troche tak, bo nikt wiecej tego nie robi i w domu sie tego raczej nie uzyska/ z pewnoscia jest tam wiecej roboty niz wymieszanie 2 skladnikow, moze wysokie cisnienie, gwaltowne przechlodzenie... nie wiem poddaje sie ? No i skad ta cena ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuczman 08.02.2007 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Kazdy material nadaje sie na blaty kuchenne. Sa przeciez robione z drewna a ich podrapanie i pociecie nozami tylko dodaje im uroku. Przypalic go rozzarzonym garem tez mozna bez problemu, podobnie jak i standartowy blat oklejony dobrze nam wszystkim produktem mieszanki papieru i zywicy fenolowej Blat z marmuru moze byc przepiekny- a ze mozna go latwo splamic np. czerwonym winem- czy to znaczy ze sie do kuchni nie nadaje? Rownie latwo mozna splamic granit- stad te wszystkie impregnacje. Ukruszyc tez mozna... No i w koncu blaty kuchenne pokryte blacha miedziana- mozna porysowac, mozna powgniatac- a jednak sa przeurocze. A blaty ze szkla? Gruba plyta szklana w przeroznych kolorach, czasem np. sztucznie spekana w mak. Tez nie radze na takim blacie klasc rozgrzanej patelni, ale jednak sa robione w kuchniach z "gornej polki". Tak samo blaty z betonu- rewelacja! Podobnie jak granit czy marmur, beton moze odprysnac pod wplywem naglego ogrzania, stad w miejscach gdzie chcieli bysmy modz polozyc goracy gar czy patelnie wpuszczane sa w powierzchnie metalowe paski, nieco wystajace ponad powierzchnie blatu. A blaty ze stali nierdzewnej z wytloczonymi zlewami etc? Blaty kuchenne wykancza sie rowniez ceramika. Oczywiscie ze ta peka a spoiny sie brudza z czasem. Od tego sa preparaty do impregnacji i czyszczenia. Plytki mozna wymienic. Tak ze rozmawiajmy o plusach i ewentualnych minusach jakiegos materialu, rozmawiajmy o tym czy kuchnie chcemy uzywac do kulinarnego szalenstwa czy tez tylko okazjonalnego uzycia. Czy musi byc ona zawsze nieskazitelna, czy tez odpowiednia do uzywania wg. naszej fantazji. Jeszcze nie spotkalem sie z materialem fizycznie nieodpowiednim do uzycia jako blat a obracam sie w branzy budowlanej w Stanach od ponad dwudziestu lat. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fracek 08.02.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Kuczman.Jezeli miales doczynienia z tym tematem w USA to powinienes wiedziec ze tam najpopularniejszy oczywiscie poza slamsami material na blaty to granit - 3 na swiecie najbardziej twarda substancja...Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 08.02.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Jeszcze nie spotkalem sie z materialem fizycznie nieodpowiednim do uzycia jako blat a obracam sie w branzy budowlanej w Stanach od ponad dwudziestu lat. Pozdrawiam wszystkich No tak! Zapomniałeś tylko dodać , ze standardy akceptowane przez inwestorów w Polsce a w USA są zupełnie rożne. To co Amerykanin uważa za normę i się z tym zgadza : jakość, technologię , tolerancję, materiały,tradycję , również tę dotyczącą funkcjonalności tu w Polsce na budowie jest bardzo często nie do zaakceptowania. Mamy też w Polsce inne normy , chociaz masz racje, blat można zrobić i z tektury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pollyann 08.02.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Kuczman.Jezeli miales doczynienia z tym tematem w USA to powinienes wiedziec ze tam najpopularniejszy oczywiscie poza slamsami material na blaty to granit - 3 na swiecie najbardziej twarda substancja...Pozdrawiam Fracek, ja Cie bardzo prosze....... przestan z tym lobby'ingiem:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuczman 09.02.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2007 Nie wypowiadalem sie na temat popularnosci. Bardziej na temat klapek na oczach- "nie nadaje sie do kuchni" Wszelkie kompozyty sa rowniez bardzo popularne- cieple w dotyku w odroznieniu od granitu i nieograniczona wrecz gama kolorow, integrowane zlewy itp., to ich glowne zalety. Granit- rowniez bardzo popularny- ale juz do znudzenia wszedzie wykorzystywany i stad nowatorskie trendy wykorzystywania szkla, betonu i innych "nie nadajacych sie do kuchni" materialow. Gdybym poszedl sladem co niektorych wczesniejszych wypowiedzi to pewnie sugerowal bym- co? Granit? Z granitu to sie nagrobki robi a nie blaty kuchenne! Nie nadaje sie do kuchni! Odrobina relaksu wszystkim na zdrowie wyjdzie A doprawdy przyjemnie jest miec kuchnie zaprojektowana odwaznie, inna od tasmowej roboty jaka projektuja centra ktore wciskaja klientom tylko to co maja w ofercie. Z jednej strony to normalne, z drugiej jednak to nasz obowiazek pilnowac wlasnego biznesu a nie jakiejs firmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dancer 12.02.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Może ktoś z Was orientuje się, gdzie w okolicach Trójmiasta można kupić granitowy blat do kuchni w dobrej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 12.02.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Kazdy material nadaje sie na blaty kuchenne. Sa przeciez robione z drewna a ich podrapanie i pociecie nozami tylko dodaje im uroku. Przypalic go rozzarzonym garem tez mozna bez problemu, podobnie jak i standartowy blat oklejony dobrze nam wszystkim produktem mieszanki papieru i zywicy fenolowej : Gwoli scislosci kuczman. Moze w Ameryce tak natomiast w Polsce nie. Producenci blatow w Polsce maja normy jakim podlega materiał z jakiego moze byc zrobiony blat kuchenny. U siebie w domu mozesz zrobic i z surowej plyty wiorowej albo i gipsu jak ci sie podoba, natomiast nikt kto produkuje meble z czegos takiego nie bedzie robil. Reguluja to przepisy PZH jakie materiały moga miec kontakt z zywnoscia. Wspomniana żywica fenolowa , takze nie jest dopuszczona do kontaktu z zywnoscia zawiera podobnie jak wiele plyt wiorowych formaldehyd i stosowac w naszym kraju ja mozna do wyrobu galanetrii i materiałow elektrotechn. Do tego nalezy dołaczyc nawet niektore gatunki drewna i niektore metale oraz ich stopy. Dotyczy to rowniez wielu lakierow i komponentow z jakich sklada sie tworzywo stosowane w kuchni. Nie mow wiec o klapkach tym bardziej , ze mowa jest tu nie o materiałach , ktore kuchnia całkowicie wyklucza ale materialach przecietnej jakosci i o to chodzilo a wiec o lepszej i mniejszej funkcjonalnosci tworzywa a nie o jego calkowitej eliminacji. Zbyt doslownie przyjales sens zwrotu "nie nadaje sie". Zeby bylo jasniej powiem wiec: "kiespko sie nadaje" jak marmur,konglomerat, niektore gatunki drewna a nawet niektore laminaty. itp. a to , ze mozna je sobie polozyc to inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beaz 19.03.2007 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Chciałabym prosić o opinię na temat blatu granitowego w kuchni. Jak się sprawdza w użytkowaniu, jaką grubość polecacie?Jest dosyć ciężki, czy szafki muszą być dodatkowo wzmocnione? Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fracek 19.03.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2007 Witam.Mam blat granitowy Nero Zimbwawe jako material na blaty jest super mozna zainstalowac zlew podblatowy, jadyne o czym trzeba pamietac to jego impregnacja choc nie jest wrazliwy na czynniki typu temperatura , tlusze to jednak polecam ten zabieg.Co do wzmocnienia szafek u mnie nie ma choc niektorzy fachowcy od mebli zalecaja robienie paczek w ten sposob iz gorna i dolna czesc paczki opiera sie na bokach.Pozdr... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.