Ana27 20.03.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Ja rowniez mam blat granitowy ( juz 5 lat) i musze przyznac ze to chyba najlepsze rozwiazanie w kuchni . Moj blat ma 3 cm. szer. i opiera sie bezposrednio na szafce (bez dodatkowych wzmocnien) i oczywiscie jest zaimpregnowany. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lubosz karwat 20.03.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Witam . Ja tez chce miec granitowy blacik, Moze orientujecie sie w kosztach takiego 3cm blatu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Corwin 20.03.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Witam, mam blat granitowy od pół. Zamiast zachwycać się jakie to wspaniałe bo wywaliłem kupę pieniędzy i nie wypada inaczej ocenie wady i zalety: Zalety: 1. piękny wygląd. kamień pod tym względem nie da się zastąpić niczym innym (no może drewnem ale funkcjonalność drewnianego blatu jest niewielka).2. odporność na temperaturę Wady:1. cena ! Sam kamień jest niedrogi ale... żeby starczyło na blat trzeba go kupić piekielnie duzo w hurtowni albo zapłacić piekielnie dużo za "gotowy wyrób" u kamieniarza. Gotowy blat to ok. 5 tyś PLN.2. podatność na zabrudzenia. Niestety kamień dobrze wypolerowany ma to do siebie, że eksponuje każdy brud. jeśli kupisz kamień nakrapiany (np. Kashmir Gold itp) to musisz bardzo uważać przy wyborze gatunku ponieważ granit z niektórych kamieniołomów potrafi być porowaty co fatalnie wpływa na jego walory użytkowe. Generalnie patrząc "pod słońce" zawsze będzie widać zaschnięte plamy, wapienny osad wody itp.3. konieczność impregnacji. Nie jest tak, że masz kamień zaimpregnowany i starczy na lata. Impregnacje należy powtarzać co pół roku. Oczywiście są do tego środki i nie jest to trudne ale... pamiętajmy, że na blacie kuchennym przygotowuje się żywność. To takl jakby wypastować blat kuchenny pastą do butów (tak mniej więcej śmierdzi taki impregnat i pewnie też ma taki skład) a potem przygotować na tym chlebek z masełkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 20.03.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2007 Do impregnacji blatów granitowych w kuchni istnieją na rynku specjalne środki, które mają atest na kontakt z żywnością. - nie impregnuje się ich byle zajzajerem czy pastą do butów, no chyba że ktoś lubi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana27 21.03.2007 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Corwin ad 1 (wady)podajesz kwote 5000 zl ale nie napisales, ze ta cena jest chyba za blat z czarnego granitu (im ciemniejszy kamien tym drozszy) i u przypadkowego POSREDNIKA. Jednak najtaniej jest zamowic u kamieniarza. Mozna ewen. zrobic gotowy szablon blatu i poszukac w okolicach solidnych i nie drogich kamieniarzy. ad2 (wady) niestety nie moge sie z Tobo zgodzic, ze kamien dobrze wypolerowany eksponuje kazdy brud. Powiedzialabym raczej, ze powinien byc dobrze wypolerowany abysmy mogli zobaczyc ewen. jego mankamenty (porowatosc, ale i na to sa specjalne srodki) Kashmir ma to do siebie , ze "pije" wode jak gabka i dlatego wymaga wczesniejszej impregnacji !!!! ale jest (moim zdaniem) bardzo ladnym kamieniem. Jesli do Waszej kuchni (lazienki) bedzie pasowal kolor szary to polecam nie drogi latwy w utrzymaniu (moja mama ma i nie impregnowala ) polski granit STRZEGOM lub francuski TARN . Cena ok. polowe nizsza od podanej wyzej. ad3 (wady)To zalezy od kamienia - niekiedy impregnacja wystarczy raz na rokImpregnaty posiadaja atesty i sa calkowicie bezpieczne dla zdrowia !!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana27 21.03.2007 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 lubosz karwat cena jest zalezna od gatunku kamienia, m2 blatu....i regionu Polski Ja mieszkam w czesci południowej w tzw zagłebiu kamieniarskim wiec ceny sa troszeczke nizsze niz np. w Polsce centralnej. Zapytam sie meza i napisze pozniej orientacyjne ceny wyrobu gotowego z roznych gatunkow granitu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 21.03.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 kamien dobrze wypolerowany eksponuje kazdy brud no ludzie - co to za argument blacha stalowa to dopiero eksponuje - a jest w większości dobrych kuchni na świecie - bo założenie jest takie - brud MA BYĆ widoczny - żeby go szybko usunąć i żeby nie zdążył się rozmnozyć jesli przyjmie się założenie że blat ma kryc brud to najlepszy chyba bedzie sraczkowaty mdf w ciapki brązowo- żółte : - nie stresuje, pobudza organizmy zywe do mimikry...itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fracek 21.03.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Witam.Trzeba tu chyba obalic troche mitow.Cena granitu zalezy rzeczywiscie od rodzaju kamienia ale takze od znalezienia firmy w ktorej mozna go nabyc za godziwe pieniazki ,mam osoboscie jeden z drozszych Nero Zimbwawe idealnie czarny za ktory zaplaciem ok. 2500 zł + delikatne cokoly 200 zł ( 5.4 m biezacego blatu gr. 3 cm szer. o 60 cm).Cena zawierala montaz wyrobienie wokol zlewu...Blat jest zaimpregnowany srodkiem niemieckim f-my AKEMI z czestotliwoscia stosowania ok. co 4 lata...w instrukcji jest napisane ze jest nieszkodliwy w kontakcie z zywnoscia ( atest higienicznyPZH)w zalaczeniu zdjeice .Pozdrhttp://images1.fotosik.pl/318/9268d909b051be35.jpghttp://images2.fotosik.pl/309/021144a4d31a5d30.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Corwin 21.03.2007 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Cena 5,000 PLN dotyczyła mojego blatu - 70 cm, długość 6 m.b., 2 otwory (zlew i płyta), dwa narożniki, cokół, faza "angielska" (podwójny ćwierćwałek),Kashmir Gold, miejsce wykonania - Warszawa, czas zakupu - pół roku temu. Była to średnia oferta cenowa. Jeśli ktoś _dziś_ ma tańszych wykonawców to warto skorzystać. Ale trzeba pamiętać, że cena granitu jako materiału ma się tak do ceny blatu jak cena piasku de ceny procesora. Jeśli chodzi o eksponowanie brudu - no chyba jednak celem blatu nie jest jego ekspozycja. Każdy błyszczący (polerowany) kamień będzie bardziej eksponował brud niż np. matowy laminat. Oczywiście laminat to nie to samo co kamień ale... jest 10 razy tańszy. Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beaz 21.03.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Czy każdy blat granitowy wymaga impregnacji ? Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataSS 22.03.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 każdy blat wymaga impregnacji, ale ja bym się tym nie stresowała. Zależnie od rodzaju środka impregnującego robi się to raz na rok albo żadziej. Na tkiej samej zaszadzie przecież dba się o drewno Co do ceny. Jasne, ze blaty granitowe są droższe od płyty mdf. Tak jak mercedes jest droższy od malucha. Cena uzależnina jest tu od koloru, więc wybierając kolor mamy już jakąś rozpiętość cenową. Szary blat będzie tańszy od czarnego nawet o połowę. No i kwestia obróbek. Innaczej kosztuje blat w standardzie, a inaczej w powycinany w esy floresy itp. Najlepiej narysować mniej więcej rzut blatu i pójść do kamieniarza po wycenę wybierając od razu dany kolor granitu. A co widocznego brudu na blacie granitowym to lekka przesada. Na czarnym to faktycznie widać każdy okruszek, ale na użylonych kamieniach widać tak jak na innych materiałach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratki 22.03.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Mam nieco odrębne doświadczenia - z dwoma różnymi granitami. Generalnie - popieram tych, co twierdzą, że nie ma nic lepszego! To prawda. Nie jestem przekonana czy trzeba impregnować (miałam impregnat ale potem zapomniałam i jest po latach b/z). Trzeba pamiętać, że jedyne co kamieniowi grozi to kwasy. Te trzeba usuwać od razu, nie wolno sobie odłożyć cytryny itd. Prawdziwą wadą może okazać się rodzaj granitu - tzn. wg. mnie Kashmir jest aż nadto wzorzysty, w związku z czym za Chiny Ludowe nie widać czy się na nim coś rozlało czy nakruszyło. Wkurza mnie to, bo parę razy coś sobie popaprałam niechcący. Wolałam poprzedni gatunek, bardziej gładko wybarwiony i mniej maskujący zabrudzenia. Na cenę bardzo rzutuje czy blat jest z jednego kawałka czy łączony gdy ma kształt "L". U mnie jest łączenienie. Nie widać go, nie ulega zniszczeniu, choć nie wiem czy byłoby tak samo gdyby szew ten przebiegał koło zlewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cYg 27.03.2007 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2007 A co sądzicie o konglomeracie (zmielony kamień)? Planuję kuchnię w stylu nowoczesnym z małą ilością detali i faktura granitu za bardzo mi do tego nie odpowiada. Szukam czegoś jasnego - beżowego, może być nakrapiane byle było to powtarzalne na całym blacie. Ceny konglomeratu są znacznie niższe od litej skały (ok 250zł za m2), a producenci zapewniają, że tworzy to solidną całość. Na parapet brałbym w ciemno, natomiast blat jest trochę mocniej eksploatowany i nie mam pojęcia czy da sobie radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beaz 12.04.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 W jaki sposób są połączone płyty granitowe na blacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adass 12.04.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2007 ...mam osoboscie jeden z drozszych Nero Zimbwawe idealnie czarny za ktory zaplaciem ok. 2500 zł + delikatne cokoly 200 zł ( 5.4 m biezacego blatu gr. 3 cm szer. o 60 cm).Cena zawierala montaz wyrobienie wokol zlewu... a ja mam do Ciebie prosbe.....poprosze o namiary na sprzedawce tego blatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 13.04.2007 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2007 please please - ja tez poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonradJot 14.04.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2007 ...mam osoboscie jeden z drozszych Nero Zimbwawe idealnie czarny za ktory zaplaciem ok. 2500 zł + delikatne cokoly 200 zł ( 5.4 m biezacego blatu gr. 3 cm szer. o 60 cm).Cena zawierala montaz wyrobienie wokol zlewu... a ja mam do Ciebie prosbe.....poprosze o namiary na sprzedawce tego blatu Witam i ja również poproszę o namiary na sprzedawcę Twego blatu. z góry serdecznie dziękuję. Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fracek 15.04.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Witam daje namiarki na firme http://www.kontin.com.pl co do cenu ostro negocjjciez gosciem o imieniu Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac. 15.04.2007 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Cześć, też chcę mieć taki blat w swojej kuchni, mam pytanieCzy trzeba mieć już meble zamontowane i dopiero wtedy poprosić kamieniarza o wymierzenie tegoż blatu? Jak to wyglądalo u was? A czy taka płyta nadaje sie też na ścianę między blat a szafki wiszące?Pytam ponieważ bardzo mi sie podoba taką ściana i blat jednakowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fracek 15.04.2007 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2007 Blat zamawiamy po zamontowaniu szafek.Z powodzeniem mozna stosowac kamien jako oblozenie sciany w kuchni trzeba tylko pamietac ze jest to grubosc 3 cm i jezeli nie chcesz aby taka plyta odstawala od sciany tzeba ja wpuscic wsciane wlasnie te 3 cm.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.