Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Blat zamawiamy po zamontowaniu szafek.Z powodzeniem mozna stosowac kamien jako oblozenie sciany w kuchni trzeba tylko pamietac ze jest to grubosc 3 cm i jezeli nie chcesz aby taka plyta odstawala od sciany tzeba ja wpuscic wsciane wlasnie te 3 cm.Pozdr

Chyba, że się zastosuje płyte 2 cm na ścianę, wtedy wystarczy ja wpuścic na 2 cm :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 534
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • 2 weeks później...

z jakiego najlepiej materiału wykonać parapety wewnętrzne, czyli do łazienek, kuchni no i pokoi?

Marmur, granit, trawertyn, konglomerat, corian, kompozyt - nie wiem, który czym się różni i na co się stosuje, żeby póżniej nie mieć problemów z utrzymaniem ich w czystości?

Myślałem zrobić parapety z granitu, bo materiał twardy i chyba odporny na wszelkie plamy, zabrudzenia i wodę z kwiatków? :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wlasnie jestem na etapie wyboru kuchni i planuje blat wykonac z granitu wlasnie ze wzgledu na .... korzystna cene !!

 

blaty polecane przez producentow kuchni sa wykonane ze specjalnego materialu, aby laczenia byly jak najmniej widoczne i odporne na uszkodzenia.

sa tez blaty laczone w jakis chemiczny sposob i na wierzchu tych laczen nie widac .... ta technologia jest drozsza niz marmur ! ;-)

 

wiec ja wejde w granit, bo coz .... mam MDF i nie sprawdza sie najlepiej.

blat kamienny to od 300 zl/m2 w gore.\, a tych metrow nie ma az tak wiele ....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 months później...
Proszę o informację uzytkowników takich blatów. Co polecacie bardziej - wiadomo, że granit jest droższy i trwalszy, ale czy konglomerat jest też taki trwały? Jeżeli ktos kupił niedawno to jakia cena? Czy wogóle wart takiej ceny i czy może lepiej wogóle zrobić blat zwykły z płyty- bo np. taniej?? Mamy zamiar zrobić kuchnię murowaną z cegły-w środku płyta i drzwiczki też. Podobają mi się bardzo te blaty i wydaje mi się, ze do takiej kuchni będzie to super wygladało.Ale oczywiście wszystko toczy się wokół kasy, więc...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tą twardością granitu to różnie bywa. Niemniej jest to materiał całkiem naturalny - dla mnie konglomerat to jakaś podróbka.

A cenowo - koleżanka ostatnio przyniosła próbki konglo na parapet, ceny miała mniej więcej takie same, jak mój granitowy blat, do którego się przymierzam. Kilka stówek za m2.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ludzie co wy z tymi cenami, cena to nie wszystko, proponuję aby właściciel blatu granitowego przekroił cytrynę i położył ją na blacie przekrojem do blatu na noc (z góry uprzedzam że nie ponoszę konsekwencjii finansowych prosze sie mnie jutro rano nie czepiac), a wlasciciel blatu z konglomeratu niech zrobi to zamo.... i zapraszam jutro na forum prosze sie podzielic obserwacjami, chetnie przeczytam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ludzie co wy z tymi cenami, cena to nie wszystko, proponuję aby właściciel blatu granitowego przekroił cytrynę i położył ją na blacie przekrojem do blatu na noc chetnie przeczytam

 

Na moim blacie granitowym to mogą i całe tony cytryn leżeć i nic mu się nie stanie, bo go zaimpregnowałam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ludzie co wy z tymi cenami, cena to nie wszystko, proponuję aby właściciel blatu granitowego przekroił cytrynę i położył ją na blacie przekrojem do blatu na noc (z góry uprzedzam że nie ponoszę konsekwencjii finansowych prosze sie mnie jutro rano nie czepiac), a wlasciciel blatu z konglomeratu niech zrobi to zamo.... i zapraszam jutro na forum prosze sie podzielic obserwacjami, chetnie przeczytam

 

I tu właśnie, z całym szacunkiem, myli Ci się granit z marmurem.

 

Na marmurze owszem, będą plamy. Na granicie nie. Różnica składu chemicznego. Dlatego marmur do kuchni się nie nadaje, chyba że jest zatopiony w żywicy jakiejś epoksydowej (czyt. "konglomerat").

 

Cena nie gra roli. Składu chemicznego nie zmienia. :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sa rowniez granity, ktore bardzo "pija" wszelkiego rodzaju "kuchenne substancje" dlatego tez prawie kazdy granit nalezaloby wczesniej zaimpregnowac.

Ja mam blat w kuchni zrobiony ze strzegomskiego granitu (jasnoszary) i nie zostal zaimpregnowany. Po paru latach troszeczke zmienil kolor (lekko sciemnial) ale nadal jest piekny :D i wzbudza zachwyt :oops: :wink:

Nie jestem zwolenniczka konglomeratow .....w ogole nie lubie wszelkiego rodzaju podrobek oraz chinskich wyrobow :x

 

Pozdrawiam

 

ps. cena tego granitu (strzegom) nie jest wygorowana a wrecz nizsza od niektorych kongl.

Granit im ciemniejszy tym drozszy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...

3 tysiące za blaty to chyba nie jest powalająca cena. Za tą cenę otrzymujesz blaty z naturalnego kamienia, cholernie trwałe i łatwe w utrzymaniu. A do tego jak wyglądają w kuchni.

Może nie jestem zbyt obiektywny, gdyż wykonuję takie blaty, ale jako ich użytkownik w swoim mieszkaniu, gwarantuję Ci że się nie zawiedziesz.

 

http://www.arsgranit.pl/index.php?kid=14&id=1

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...