Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 534
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak w temacie.Kamieniarz powiedział nam , żeby natłuścici całość olejem np rzepakowym lub masłem i po kłopocie , ale nie jestem w pełni przekonana. czy ktos stosowała takie metody? (odradzał gotowe chemiczne impregnaty jako szkodliwe w połaczeniu z żywnością)

 

mam blat granitowy juz od 4 lat, na poczatku zanim zaczelam uzytkowac byl zaimpregnowany impregnatem do granitu ( tam gdzie zamawialam mial kamieniarz) i teraz 1 raz na pol roku i mam piekny slniacy blat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam ogolny pomysl na kuchnie, ale jestem niezdecydowana co do blatu w kuchni. W zwiazku z tym prosze o rady, opinie....

Pierwszy moj zamysl, to blat drewniany (ma ktos z Was moze z drewna egzotycznego?), ladnie by pasowal, do tego "doczepiony" do wyspy stol z tegoz samego drewna. Drewno jest cieple i daje przyjemny nastroj. Problem..... to mam obawy jak po pewnym czasie bedzie sie zachowywac blat w okolicy zlewu (!!!) czy plyty grzewczej, bardziej obawiam sie tego pierwszego.

Drugi moj pomysl, to moze w takim razie konglomerat, ale jasny, jesli mozliwe -bialy (granitu niestety nie znalazlam w takim kolorze jaki mi odpowiada, "kropkowane" kamienie nie podobaja mi sie). Tutaj wiele na temat konglomeratu nie wiem. Osoby, ktore maja z nim doswiadczenia prosze o odpowiedz: czy taki blat - jasny - nie zaplami sie? Czy konglomerat ma tendencje do trwalych plami? Jak wiadomo na jasnym najbardziej widac......

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zalety:

- podoba mi się,

- higieniczny (nie rozwijają się na nim bakterie),

- łatwy do czyszczenia,

- jednorodny (nie zrobią się odpryski, przetarcia itp.)

Wady:

- głośny (odstawiane szklanki, sztućce etc. będą bardzo stukać),

- zimny w dotyku,

- podatny na drobne zarysowania.

Ponieważ ważne dla mnie jest, żeby blat kuchenny był ciepły, cichy i przy tym jednorodny, mój typ nr 1 to blat kompozytowy, np. Corian.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja mam blat drewniany, dębowy bejcowany na ciemno i olejowany, ; dla mnie nie jest on problematyczny, ale wyrobiłam sobie pewien nawyk wycierania ewentualnych zachlapań, jeżeli jednak tak jak ja masz zmywarkę to nie jest to uciążliwe.

Ale przede wszystkim mój blat jest przepiękny i robi wspoaniałe wrażenie!!!

od czasu do czasu przecieram go specjalnym woskiem i koniec. polecam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wybacz, ze Ciebie jeszcze pomecze, rozumiem, ze na tych woskach jest dokladna instrukcja ich "obslugi"? Interesuje mnie natomiast czy jest tam wymienione, ze nadaje sie takze do blatow w kuchni? Jak sie to ma do styku z np. zywnoscia? Przepraszam jesli glupio pytam, ale zielona jestem w tym temacie, a raczej mowi/pisze sie o olejowaniu blatow kuchennych czy ewentualnie lakierowaniu, o woskowaniu jakos malo...... :(

Bardzo podobaja mi sie blaty z drewna, ale mam obawy jesli chodzi o ich "zachowanie" na dluzsza mete glownie w okolicy zlewu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wybrałem blat z kamienia tj. granit Juprana Colombo ma wzór mazków i jest ok. W użytkowaniu jesteśmy zadowoleni można kroić bez obaw, tłuc kotlety nie boi się kwasów. Jedynie trzeba pamiętać o impregnacji raz do roku i to wszystko. Też miałem dylemat o wyborze blatów do kuchni ale pomógł mi w wyborze portal twojkamienarz. Dużo informacji znalazłem w nim o kamieniu. Polecam.

 

Bleeeee........................

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...