Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

granit jaskiś yellow stone, kwarcyt grey podobnie silestone, ; cena którą podałam jest srednią z robocizną, wywierceniem otworów, pod płytę, zlew, kran i młynek, zbrojeniem-granit, wygladzeniem brzegów pod zlew podwieszany- kompleksowo. Wszystko co jest wliczane do montażu blatu do kuchni, jedno łączenie blat3,2x1,9mb

• Odpowiedzi 534
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja wybrałabym granit, uważam, że naturalny kamień wygląda szlachetniej niż konglomeraty. Z tym, że akurat yellow stone mi się nie podoba. Marzył mi się white kashmir ale narazie kwestie finansowe przeważyły i pokornie zakupiłam blat zwykły laminowany. Mam nadzieję z czasem go wymienić.

A dlaczego się wahasz? Jeżeli nie chodzi o kwestie finansowe ( a chyba nie skoro poprostu nie zdecydowałaś się na tańszy granit ) to wybierz blat, który bardziej ci się podoba.

granit i kwarcyt to są naturalne kamienie- kwarcyt jest twardszy niż granit, czy silestone - konglomerat- się rysuje? Pierwsze kryterium na które nie umiem odpowiedzieć.A nie chce mieć po kilku latach rysów na blacie w miejscu najczęstszego używania go .

Może wypowiedzą sie użytkownicy.Chodzi mi o kwarcyt i silestone, o granicie nie mam wątpliwości ale najbardziej podoba mi sie kwarcyt kolorystycznie- jasno szary.Drobniutki, jednolity.

cena całkiem realna za ten blat , bierz z granitu , ja od 15 lat mam w kuchni blat granitowy , jedynie to przez ten czas lekko zciemniał (pod chlebakiem żadko był wycierany i została jaśniejsza plama) . na granicie możesz nawet schabowe tłuc i nic się nie stanie 8) . żona robi ciasto na nim bez stolnicy . same zalety .

dopilnuj tylko żeby blat był dobrze podparty na szafkach .

granit Yellow stone- cena za m2/ 430zł brutto,tylko że ja potrzebuję granit jasno szary jak najdrobniejszy- tylko taki będę jeszcze raz wyceniać- czyli albo nasz polski strzegomski albo kaszmir white innych drobnych i szarych nie znam- popatrzę co maja na składzie, na cmentarzach czasami widzę taki drobniutki szary jednolity tylko skąd wiedzieć co to jest. W internecie nie widzę.

A jaka jest różnica między chińskim a europejskim granitem?

granit Yellow stone- cena za m2/ 430zł brutto,tylko że ja potrzebuję granit jasno szary jak najdrobniejszy- tylko taki będę jeszcze raz wyceniać- czyli albo nasz polski strzegomski albo kaszmir white innych drobnych i szarych nie znam- popatrzę co maja na składzie, na cmentarzach czasami widzę taki drobniutki szary jednolity tylko skąd wiedzieć co to jest. W internecie nie widzę.

A jaka jest różnica między chińskim a europejskim granitem?

a ja wiem z kąd wziąć kamień z drobnym ziarnem :D ,

chiński od naszego polskiego różni się przedewszystkim (na szczęście) porowatością , oraz tym że nasi skośnoocy bracia nie przykładają się do obróbki (kamień z tamtąd trafia do nas już wstępnie obcięty i polerowany) , często zdarza się że powierzchnia jest matowa , porysowana i co najgorsze konserowowana jakimś świństwem .

strzegom i kashmir to w zasadzie dwa różne kolory , a wracając do szarego drobnego ziarna to szukaj Kuru Grey lub Zimnik 8)

.

taran prawie taki sam jak strzegom , jest jasny z średnim ziarnem a tu chodzi o coś ciemniejszego z drobnym ziarnem czyli kuru grey :D

jeśli ten skośnooki ci się podoba to bierz , zwróć tylko uwagę na wykończenie , popatrz pod światło poler musi byś wszędzie jednakowy , grubość płyty także musi być jednakowa we wszystkich rogach . i niech wykonawca zakonserwuje powierzchnię (na kamieniu mają się tworzyć krople wody a nie mokra plama)

ten sunrise to kiedyś obrabiałem na usługę , gość przywiózł płyty a ja mu blaty do łazienki robiłem , kamień jest bardzo twardy , żółtki wysmarowały czymś płyty żeby uzyskać głębszy kolor , po obrobieniu boków było widać różnicę , zużyłem całą butelkę konserwanta żeby wyrównać odcień , tobie wychodzi ponad 1330zł za 1m2 , nie wiem z kąd jesteś ale myślę że u nas w strzegomiu znalazłabyś taniej

acha ten sunrise występuje także pod innymi nazwami (Yellow Pink, Gold King) - taki chwyt marketingowy :lol:

chinczycy nie badają kamienia , nie wiadomo jaką ma porowatość , wytrzymałość na ściskanie itp. a nawet poziom promieniowania :o

Super, dzięki

Wyszło nam 3,17 m blatu,razem z wycięciami policzyli 3064 zł, plus montaż 1100 zł, całość w sumie 4200 zł. Normalna cena to połowa tego???

Górny Śląsk

sam blat to cena ok , ale montaż ?! trochę przeginają , 1100zł za położenie blatu na szafkach i wypoziomowanie . to jest 30% tyle to biorą za montaż nagrobków ! (grube ciężkie płyty) spróbuj utargować