Nula 16.03.2003 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2003 Ostatnio widzialam we Francji blat z kuchni z materialu, ktory nazwa sie CORIAN, cos pieknego! Ale z drugiej strony bardzo podobaja mi sie granitowe blaty w kuchni. Czy ktos robil blaty z CORIAN, jakie jest doswiadczenie?dzieki za wszelkie info. Nula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 17.03.2003 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 CORIAN jest materialem sztucznym, ma lepsza mozliwosc formowania, pewnie jest wytrzymalszy, nie peka tak latwo jak granit. Ja jednak wybralem granit : jest naturalny, mozna wybrac dowolny kolor i do tego jest tanszy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2003 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Corian jest naprawdę super!!! Dowolne kształty, bogata kolorystyka, duża trwałość. Tylo CENA!!!!. Pomimo tego ,ze posiadam kase na budowę....19 000 zł za 9 m.kw blatu....uważałem za lekką przesadę (cena m.b. 1300-1600 zł netto). Wiec delikatnie wyperswadowałem to mojej lepszej połowie. Wiem , że sa polscy producenci "podróby" corianu za 1/3 ceny. Teraz szukamy kontaktu do nich. Moze ktoś pomoze???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nula 17.03.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Nie wiedzialam, ze polscy producenci podrabiaja Corian. Ale jak juz wydawac kase, to balabym sie podrobek, bo nie wiadomo czy sprawdzone i jaka jest tego jakosc. Czy ktos zna producenta blatow granitowych? Nam podobaja sie ciemne blaty, a jasne meble, kuchnia bedzie duza z "wyspa", powierzchnia blatow tez bedzie spora, wiec moze trzeba bedzie zrezygnowac z Corian... Jak bardzo trwale sa blaty granitowe?Dzieki za wszelkie poradyNula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m_arek 17.03.2003 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Miałem podobny dylemat,popytałem znajomych.WSZYSCY którzy maja w domu corian serdecznie mi go odradzali ( odbarwił się każdemu po 2-3 latach )no i mam granit,i jestem zadowolony.Jeżeli chodzi o kruchość granitu,to czym należałoby uderzyć w blat kuchenny,żeby go uszkodzić???!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 17.03.2003 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Nula, wybacz - ubawiłem się setnie... Pytanie - jak trwałe są blaty granitowe ....Jak na to pytanie odpowiedzieć??? Może w ten sposób - czy ktoś z Was widział zniszczoną na skutek zużycia (nie przez niefachową rozbiórkę) nawierzchnię z kostki granitowej ??? Ot, taką sprzed I. i II wojny światowej ?Nula, po tych nawierzchniach przeszli czołgami wpierw Niemcy, potem co najmniej dwukrotnie radzieccy (1944/45 i 1968 do Czechosłowacji)- i to tam i z powrotem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 17.03.2003 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 Myśmy podjeli decyzje że tylko granit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nula 17.03.2003 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 OK, moze troche glupio sformulowalam pytanie jak mocne sa blaty granitowe - wiadomo ze sa mocne. Mi chodzi bardziej o to jak sie utrzymuje taki blat granitowy, czym sie czysci, itp.Jezeli ktos ma taki blat, prosze o szczere wypowiedzi, plusy i minusy (jezeli w ogole sa jakies minusy, poza kosztem oczywiscie) Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 18.03.2003 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 Nic nie trzeba konserwowac. Co prawda sa podobno jakies specjalne plyny, ale wystarczy poprostu wytrzec. Na blacie z granitu mozna wszystko robic, nawet chodzic po nim. Nie mozna tylko mocno stukac mlotkiem, bo moze peknac. Choc np kotlety schabowe u mnie wlasnie na blacie rozbijaja. Musi on solidnie i rowno lezec - choc zwykle szafki do tego wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 18.03.2003 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2003 J.w. - przemycie wodą, czasem gdy trzeba - jakimś detergentem. Granit jest odporny na środki chemiczne zazwyczaj używane w kuchni, nie mówię tutaj o stężonych kwasach - chociaż (podejrzewam) krótkotrwałe zalanie dymiącym kwasem solnym też by mu nie zaszkodziło. Jeśli się mylę - proszę o sprostowanie.Czasami - wykonując ciężkie prace nożem - podkładam deseczkę kuchenną. Ale to z tego powodu, że nie chcę stępić noża na blacie, gdyby mi ten nóż gwałtownie się ześlizgnął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 26.08.2003 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Właśnie stoję przed problemem . Ścianki wymurowane, a z czego blat? Marzy mi się dębowy (olejowany?lakierowany?), ale czy warto, czy się nie zniszczy, czy nie będę musiała go wiecznie czyścić? Co się stanie, jeśli mi spadną na taki blat buraczki (potarte )? Czy będę musiała blat cyklinować czy co Nie przerażają mnie wgniecenia, nierówności itd. Boję się, że pod wpływem wody (przecież tu się będzie przygotowywać jedzenie!) drewno nie "zgnije" . Nie wiem co robić? A co sądzicie o blatach fornirowanych? Czy ktoś może podzielić się swoimi doświadczeniami? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ikke2 27.08.2003 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 nie, fornir na blacie to ZYPEŁNIE poroniony pomysł. fornir leży zawsze na czymś, sam jest 2-3 mm warstą drewna i zniszczy sie b. szybko a spod niego wylazie to coś - płyta wiórowa, mdf lub inne świństwo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 27.08.2003 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Tez myslalem nad czyms naturalnym na blat, bo tak naprawde w kuchni najbardziej widoczne sa wierzchy szafek i wlasnie blat. Zdecydowalem sie zrobic go z kamienia, dokladnie granitu. Mozna teraz zamowic naprawde ladny, kolorem pasujacy do szafek kamien. I cenowo wyszedl niewiele drozej od laminatu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joskul 28.08.2003 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Ryszard, gdybyś mógł bardziej szczegółowo na temat tego kamiennego blatu- ile za m2, co to za kamień i gdzie kupowany? Pytania trochę poza tematem, ale wybaczcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 29.08.2003 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Ryszard, gdybyś mógł bardziej szczegółowo na temat tego kamiennego blatu- ile za m2, co to za kamień i gdzie kupowany? Pytania trochę poza tematem, ale wybaczcie. Blat zamowilem w zakladzie kamieniarskim, ktory sprzedaje i obrabia kamien. Na blat z naturalnych kamieni najlepszy jest granit. Sa teraz naprawde ladne odcienie, mozna dobrac do koloru szafek, choc te ciekawsze sa drozsze. Lepsza jest wieksza grubosc, bo cienki wyglada kiepsko, ja mam 3 cm. Krawedzie musza byc zaokraglone. Najlepiej, jak ja to zrobilem zlecic pomiar, obrobke, transport i montaz zakladowi. Blat sie robi dopiero jak stoja juz szafki. Nie ma problemu ze zrobieniem nawet duzego otworu na zlewozmywak : wstawiaja pod spodem druty wzmacniajace. Blat taki mozna tak zaprojektowac ze nie widac spojen. Ja dla duzej kuchni mam go w 2 kawalkach. Cena nie byla wysoka, kosztowal ok. 50 % wiecej niz trocinowy, pokryty wykladzina, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joskul 29.08.2003 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Dzięki, Ryszard. Jeszcze w temacie blatów: czy ceny blatów (drewnianych, kamiennych czy np. Corianu) zamawianych razem z meblami kuchennymi są dużo wyższe, niż wyszukany samodzielnie producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 01.09.2003 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2003 Ja użytkuję blat drewniany, kupiony w ikei. o ile dobrze pamiętam to jesionowy. Po zainstalowaniu pomalowaliśmy go olejem: dwa razy(to było jakoś w maju). Teraz trzeba by go znow za jakiś miesiąc, może dwa znowu pomalować. Jeśli chodzi o wrażenia z użytkowania to ok. Staramy sie go nie niszczyć zbytnio ostrymi narzędziami. Co do plamienia to zaolejowany blat można poplamić chyba tylko olejem. Co istotne: po malowaniu przez jakiś tydzien blat śmierdzi olejem, tak więc przy wyborze srodka do impregnacji zwracajcie uwagę nato żeby ten zapach zbytnio was nie drażnił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 03.09.2003 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Blat zamowilem w zakladzie kamieniarskim, ktory sprzedaje i obrabia kamien. Na blat z naturalnych kamieni najlepszy jest granit. (...) Cena nie byla wysoka, kosztowal ok. 50 % wiecej niz trocinowy, pokryty wykladzina, To w związku z ceną. Czy mógłbyś podać cenę za metr kwadratowy blatu o grubości 3 cm. Mnie wychodzi chyba z 10 razy drożej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 03.09.2003 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Naprawde juz nie pamietam ceny, ale wybieralem miedzy pazdzierzowym a czyms lepszym. Myslem o konglomeracie, ktory byl b. drogi. Dlatego poszukalem tani zaklad kamieniarski i wytargowawszy cene za robocizne zdecydowalm sie na granit. Sam granit tez byl w roznej cenie, taki jaki mi sie podobal, jasny, rozowawy byl b. drogi, dlatego wybralem ciemniejszy, z mniej licznymi jasnymi kropkami ale za to duzo tanszy. Ksztalt blatow tez byl prosty, choc o duzej powierzchni. Naprawde polecam naturalne materialy chocby byly drozsze i bardziej klopotliwe w zastosowaniu, warto tez miec cos wykonanego wg wlasnego pomyslu, a najlepiej wlasnorecznie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceka 04.09.2003 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Blat drewniany podobno pomimo swoich wad (nasiąka wodą) jest piękny i naturalny!! Ale niestety trzeba go impregnować. Sama się zastanawiam nad takim.. Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.