miol 08.12.2008 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Witam pod wymiar przedstawiony przez klienta. jak wymiary będą nie halo, to oni nie biorą odpowiedzialności. dla mnie to masakra jakaś, bo jak ja mam sobie to sama wymierzyć? stolarz oferuje usługę kompleksową: pomiary, cięcie i montaż, ale TE SAME blaty z TEJ SAMEJ HURTOWNI są wtedy u niego 2 x droższe!!! Nie wiem jakie ceny porównujesz, jeżeli samego blatu z hurtowni bez cięcia to mnie to nie dziwi, sam sobie zamawiałem blat w hurtowni razem z cięciem i oklejaniem. I co się okazało, otóż sam blat kosztował 320zł natomiast po doliczeniu cięcia i oklejenia z tego zrobiło się 700zł (co prawda było kilka kawałków i dlatego dużo cięcia i oklejania). Podejrzewam że twój stolarz wcale nie ma zamiaru sam tego ciąć ale zleci to hurtowni, która z kolei lliczy sobie za każdy metr cięcia i oklejenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monah 08.12.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 ma zamiar sam ciąć na miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shiNeko 13.01.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Witam!Właśnie mebluję kuchnię i zastanawiam się, z jakiego kamienia wybrać blat. Najbardziej przekonana jestem do granitu, inne podobno łatwo się rysują i nie są tak odporne na temperaturę. Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vilemo 13.01.2009 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 dobre pytanie - sama sie zastanawiam. jestem zakochana w trawertynie i takie tez mam prapety. jest piekny, ale podobno nietrwaly chetnie poczytam o doswiadczeniach innych forumowiczow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 14.01.2009 00:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 najczęściej stosuje się granit, trawertyn trzeba by solidnie zabezpieczyć, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 14.01.2009 03:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Witam! Właśnie mebluję kuchnię i zastanawiam się, z jakiego kamienia wybrać blat. Najbardziej przekonana jestem do granitu, inne podobno łatwo się rysują i nie są tak odporne na temperaturę. Co radzicie? granit ewentualnie konglomerat. Odradzam marmury gdyż niektóre z nich są malo odporne nawet po zaimpregnowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 14.01.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Ja doświadczenia w temacie nie mam ale po długim już czytaniu forum wiem, że nie będę miała kamienia. Kiedyś zawsze o tym marzyłam ale teraz już mi się odwidziało. Jeszcze zastanawiam się nad konglomeratem ale też nie jestem przekonana. Marmur jest drogi wiadomo, a na forum przeczytałam, że ktoś zostawił coś tłustego na takim blacie na noc i jest ślad, którego nie da się już usunąć. A więc ja dziękuję za marmur. Granit, jeszcze droższy, a tu dopiero co był wątek, że ktoś ma też jakieś plamy bo coś postawił na granicie. Muszę poczytać jeszcze jak się zachowuje konglomerat. Pięknie wygląda blat drewniany ale tu też pewnie są wady. Najbezpieczniej chyba będzie położyć zwykły blat w jakimś fajnym wzorze i ew. zmienić za parę lat bez płaczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 14.01.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Granit granit i tylko granit Co do plam zatłuszczeń itp. plamy po rdzy zwykły wybielacz, plamy tłuste Ludwik. Impregnacja - oliwka Bambino Im jasnieszy granit z wieksza iloscią kolorów i duzymi wtrętami tym podobno bardziej porowaty. Dlatego sklepach w częściach z mięsem stosuje się ciemne drobnoziarniste granity. Ale prawde mówiąc te w barwne z duzymi wtrętami , smugami itp sa najładniesze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 14.01.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 Ja doświadczenia w temacie nie mam ale po długim już czytaniu forum wiem, że nie będę miała kamienia. Kiedyś zawsze o tym marzyłam ale teraz już mi się odwidziało. Jeszcze zastanawiam się nad konglomeratem ale też nie jestem przekonana. Marmur jest drogi wiadomo, a na forum przeczytałam, że ktoś zostawił coś tłustego na takim blacie na noc i jest ślad, którego nie da się już usunąć. A więc ja dziękuję za marmur. Granit, jeszcze droższy, a tu dopiero co był wątek, że ktoś ma też jakieś plamy bo coś postawił na granicie. Muszę poczytać jeszcze jak się zachowuje konglomerat. Pięknie wygląda blat drewniany ale tu też pewnie są wady. Najbezpieczniej chyba będzie położyć zwykły blat w jakimś fajnym wzorze i ew. zmienić za parę lat bez płaczu obawiam się, że konglomeraty zachowują się gorzej niż kamienie naturalne bo to pomielone kamloty sklejone żywicami, więc bardziej porowate i niespoiste niż naturalny kamień .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 14.01.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2009 No to skoro tak to pewnie zostanę przy zwykłym blacie, co zrobić. Ja się denerwuję jak na nim mam gdzies małą ryskę, a co dopiero jakby mi plama została w granicie, chyba bym się pocięła ze złości A podobno kamienie to takie odporne są. Ale może parapety sobie zrobię z marmuru choć chyba bardziej mi się podobają drewniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weronikaP 15.01.2009 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Jacek zupełnie nie zgadzam się z Twoją opinia o niespoistości czy porowatości konglomeratów. Jestem uzytkowniczką takiego blatu w kuchni i nie ma mowy powyzszych rzeczach. Jest gładki bez prawie widocznych połaczeń, nie przyjmuje plam (mam sprawdzone na herbacie, kawie i czerownym barszczyku)Jedyna wada rysuje się, ale ja też mozna zniwelować bo materiał mozna co jakiś czas przeszlifować. pozdrawiam, W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dj80 20.01.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 Granit granit i tylko granit Co do plam zatłuszczeń itp. plamy po rdzy zwykły wybielacz, plamy tłuste Ludwik. Nie wiem, jak udało Ci się wywabić tłuste plamy ludwikiem. Ja mam za sobą kilka prób (teoretycznie jakimiś super hiper skutecznymi środkami, o płynie do mycia naczyń nie wspominam), i dalej dupa - plamy mają się dobrze. Ale te plamy to jedyna wada blatu. Pozdr DJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a-nita 20.01.2009 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2009 mnie się marzy z trawertynu ,ale do blatu jeszcze daleko,może mi odmarzy ,oglądalam wiele próbek granitu, ale zbyt mi się kojarzy z grobowcem sorry,może nie znalazlam jeszcze odpowiedniego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Han 27.01.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Bardzo fajne ale i bardzo drogie są blaty ze specjalnego tworzywa corian albo staron.Trwałość porównywalna z granitem. Przewaga: można zrobić z tego tworzywa prawie każdy kształt blatu. Poza tym w razie uszczerbku blatu, zawsze można ten uszczerbek uzupełnić (oczywiście robi to firma) i śladu nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roymiro 27.01.2009 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Witam! Właśnie mebluję kuchnię i zastanawiam się, z jakiego kamienia wybrać blat. Najbardziej przekonana jestem do granitu, inne podobno łatwo się rysują i nie są tak odporne na temperaturę. Co radzicie? A ja polecam technistone - taki syntetyczny kamień, ale twardszy od corianu, staronu i podobnych. Po kilku miesiącach mogę powiedzieć że jest odporny na zarysowania jak kamień i nie ma żadnego problemu z impregnacją - nie trzeba uważać na buraki ani wino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazbird 27.01.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 brałbym granit albo sjenit... bardziej odporny na środki chemiczne... wbrew pozorom cena nie jest taka wysoka...na dolnym śląsku 200 zł/m2. dochodzą tylko kwestie transportu ale zawsze można popytać czy np kopalnia nie ma możliwości wysłania np Schenkerem całopaletowo ewentualnie pojechać jakimś busikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 28.01.2009 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Jacek zupełnie nie zgadzam się z Twoją opinia o niespoistości czy porowatości konglomeratów. Jestem uzytkowniczką takiego blatu w kuchni i nie ma mowy powyzszych rzeczach. Jest gładki bez prawie widocznych połaczeń, nie przyjmuje plam (mam sprawdzone na herbacie, kawie i czerownym barszczyku) Jedyna wada rysuje się, ale ja też mozna zniwelować bo materiał mozna co jakiś czas przeszlifować. pozdrawiam, W Konglomerat się rysuje??? Będę mieć blat z konglomeratu i wzięłam ostatnio od kamieniarza kawałek na próbę, bo pan zapewniał, ze to twardsze od granitu i nie do zarysowania. No i miał rację. Konglomerat przeszedł ciężkie crash testy: rycie gwoździem, dłutem, rysowanie nożem i nie ma śladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgataSS 02.02.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Na blat kuchenny tylko granit albo konglomerat ale kwarcogranitowy. Nie marmur, nie trawertyn i nie konglomerat marmurowy (mimo impregancji wchłania tłuszcz).Pamiętajcie, że konglomerat to znaczy że "coś z czymś łączone" i trzeba się dowiedzeń "co z czym łączone". Jeśli granit z kwarcem to jak najbardziej na blat kuchenny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 03.02.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 U mnie granit - smolistoczarny do białych mebli, trochę po angielsku. Odstawiam gorące garnki i nic się nie dzieje, czasem coś się wyleje - też nic. Stoją kwiatki, pod spodem czasem robi się kamień od zbyt twardej wody, ale wystarczy pierwsze lepsze mleczko i schodzi jak złoto z perspektywy czasu i posiadania dwóch kuchni w domu nie żałuję wydanych pieniążków na granit. Może poza tym, że jak ostatnio kroiłam nożem ciasto francuskie bezpośrednio na blacie, to ... zostały lekkie ryski ... może ktoś wie, dlaczego ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 03.02.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Granit granit i tylko granit Co do plam zatłuszczeń itp. plamy po rdzy zwykły wybielacz, plamy tłuste Ludwik. Nie wiem, jak udało Ci się wywabić tłuste plamy ludwikiem. Ja mam za sobą kilka prób (teoretycznie jakimiś super hiper skutecznymi środkami, o płynie do mycia naczyń nie wspominam), i dalej dupa - plamy mają się dobrze. Ale te plamy to jedyna wada blatu. Pozdr DJ Proste bo granit juz natłuszczony oliwką Bambino. Ludwikiem zmywa się tylko nadmiar tłuszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.