Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie granit - smolistoczarny do białych mebli, trochę po angielsku.

Odstawiam gorące garnki i nic się nie dzieje, czasem coś się wyleje - też nic. Stoją kwiatki, pod spodem czasem robi się kamień od zbyt twardej wody, ale wystarczy pierwsze lepsze mleczko i schodzi jak złoto :-)

z perspektywy czasu i posiadania dwóch kuchni w domu nie żałuję wydanych pieniążków na granit. Może poza tym, że jak ostatnio kroiłam nożem ciasto francuskie bezpośrednio na blacie, to ... zostały lekkie ryski ... może ktoś wie, dlaczego ???

Asiu, szukałam w Twoim dzienniku zdjęć tego połączenia - biała kuchnia z czarnym granitem i nie znalazłam :( Masz jakieś fotki?

• Odpowiedzi 534
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odstawiam gorące garnki i nic się nie dzieje, czasem coś się wyleje - też nic. Stoją kwiatki, pod spodem czasem robi się kamień od zbyt twardej wody, ale wystarczy pierwsze lepsze mleczko i schodzi jak złoto :-)

z perspektywy czasu i posiadania dwóch kuchni w domu nie żałuję wydanych pieniążków na granit. Może poza tym, że jak ostatnio kroiłam nożem ciasto francuskie bezpośrednio na blacie, to ... zostały lekkie ryski ... może ktoś wie, dlaczego ???

Asiu, szukałam w Twoim dzienniku zdjęć tego połączenia - biała kuchnia z czarnym granitem i nie znalazłam :( Masz jakieś fotki?

Aga, jutro mogę zdjęcie, właśnie Pan robi płytki w kuchni - fartuch - i nie da się zrobić :oops: , ale może jutro będzie więcej warunków ... do pstrykania fotek :lol:

Aga, jutro mogę zdjęcie, właśnie Pan robi płytki w kuchni - fartuch - i nie da się zrobić :oops: , ale może jutro będzie więcej warunków ... do pstrykania fotek :lol:

To może być za 2 dni i razem z tymi płytkami, bo to też ciekawe jakie płytki dajesz do tego zestawu :wink:

Płytki, jak zwykle, są stare .... :D jak wszystko u mnie prawie, nie ? :o

Przywiozłam z Holandii takie śmieszne, z Delft ...

Jak tylko Pan skończy to zrobię fotki.

Od razu napiszę ku rozwadzę wszystkim, którzy robią dużo i wieogniazdowe kontakty nad szafkami w kuchni ... U mnie jest tego sporo i teraz problem, bo płytki są stare, grubsze niż zwykle i pękają przy obróbce ... Pan już walczy od rana, klnie jak .. fliziarz :D a ja słucham tego, buuu ...

Jacek zupełnie nie zgadzam się z Twoją opinia o niespoistości czy porowatości konglomeratów. Jestem uzytkowniczką takiego blatu w kuchni i nie ma mowy powyzszych rzeczach. Jest gładki bez prawie widocznych połaczeń, nie przyjmuje plam (mam sprawdzone na herbacie, kawie i czerownym barszczyku)

Jedyna wada rysuje się, ale ja też mozna zniwelować bo materiał mozna co jakiś czas przeszlifować.

pozdrawiam, W

Popieram Twoją opinię. Wykonuję kuchnie na których od czasu do czasu klienci montują blaty z konglomeratu. Nie dość że zgadza się wszystko co Napisałaś to jeszcze taki blat można tak kleić że nie widać łączeń, czego nie da się zrobić z kamieniem. Dodatkowo powiem że jeden z klientów zamontował blat z granitu i w trakcie użytkowania postawił na nim puszkę z rybą w oleju-- piękna plama na środku blatu. Dodam że nie znam się na impregnacji kamienia i nie wiem czy ten blat przeszedł taki zabieg.

pozdrawiam

Skończyłam kaflowanie i śpieszę pokazać, co na blacie a co na ścianie :-)

http://images29.fotosik.pl/324/e896a78045de75e2m.jpg

Kilka zdjęć z innych ujęć mam na blogu: http://www.starastajnia.wordpress.com - zapraszam!

asia, dziękuję :D Fajny blat, no oczywiście kafelki nie do podrobienia :wink: Ja jeszcze się waham pomiędzy kamieniem a drewnem, głównie ze względu na cenę granitu, przy obecnych kursach walut jest jeszcze wyższa :roll:

• 1 month później...

Hej,

Mamy Silestone Grey Expo gr. 3cm, w jednym kawałku - używamy od 6 miesięcy.

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że będzie trudny w utrzymaniu ale wcale tak nie jest. Co prawda złapał jakieś plamiki od kremu do rąk ale w "normalnym użytkowaniu" tego nie widać.

Myjemy go Ludwikiem płynem do narzyń - zastanawiam się czy silestone się impregnuje?

Stawiamy na niem "gorące" naczynia prosto z płyty induk. i wszystko jest ok.

Generalnie: wygląda bardzo dobrze i użytkuje się bardzo dobrze.

Nie wiem czy granitowy jest lepszy czy gorszy nigdy nie użytkowałem -wiem tylko że granitowe (poza czarnymi) wygladałyby bardzo "obciachowo" w naszej kuchni.

sixs

• 3 months później...

Meble kuchenne zamówione. Blat nie, bo wymarzyłam sobie granitowy...

Facet od mebli ostrzega mnie, że granit pęka przy montażu, że może nie wytrzymać ciężaru np. zlewu ( bo po wycięciu otworu zostaje cienki "rant" ) lub płyty gazowej z postawionymi garami...itp...

no i się zastanawiam...blat ma mieć 3 cm. szerokości...

pytanie do użytkowników - czy blat granitowy macie ułożony bezpośrednio na meblach kuchennych, czy też na meble przyszła jakas płyta i dopiero blat przyklejony... czy macie jakieś wzmocnienia?

u mnie blat ma mieć kształt litery C. jeden z krótszych boków ma być blatem ( z prześwitem pod spodem, przymocowany tylko do końcówki mebli oraz do nogi po drugiej stronie ), boję się, czy to wytrzyma...

ostatnio przeżyłam koszmar z parapetami marmurowymi - przy montażu zaczęły pękać na żyłach, tak więc jestem baaaaardzo ostrożna teraz z granitem 8)

Przy montażu to może i pęka, ale to problem montażystów - dlatego najlepiej kupować z montażem.

Po położeniu szansa na pękanie jest raczej mała. Pęka raczej wszystko, co na niego spadnie :lol:

Mam taki blat i żadnego problemu nie było z wycięciem pod zlew podwieszany, czy pod płytę :o Wycięcie pod zlew jest zazbrojone od spodu, więc żaden problem z utrzymaniem ciężaru.

Szafki mam robione z płytą na górze, ale panowie montażyści od blatu stwierdzili, że to akurat nie jest konieczne, natomiast zdecydowanie ważne jest zwiększenie ilości nóżek w szafkach, zwłaszcza tych szerszych.

My również mamy granit, 3cm grubości i leży toto sobie na szafkach. Znaczy nie na szafkach tylko na stemplach drewnianych, które leżą na szafkach. Zrobiliśmy tak, żeby podnieść blat bo z przodu mamy doklejony kawałek, który wizualnie pogrubia blat do 6cm. Zlew dwukomorowy, podwieszany, płyta ceramiczna 90 cm (więc spora) i żadnego pękania.

Pozdrawiam

P.R.[/i]

Pogadaj z kamieniarzem, a jeszcze lepiej z kilkoma :wink:

BTW, przypomniało mi się, że jeden z kamieniarzy mówił mi, że większe tendencje do pękania mają te granity ze wzorem wstęgowym. Ale ja mam właśnie taki wstęgowy i nic nie pęka :wink:

Aha, zlew podwieszany ceramiczny - też swoje waży :lol:

• 2 weeks później...
Meble kuchenne zamówione. Blat nie, bo wymarzyłam sobie granitowy...

Facet od mebli ostrzega mnie, że granit pęka przy montażu, że może nie wytrzymać ciężaru np. zlewu ( bo po wycięciu otworu zostaje cienki "rant" ) lub płyty gazowej z postawionymi garami...itp...

no i się zastanawiam...blat ma mieć 3 cm. szerokości...

pytanie do użytkowników - czy blat granitowy macie ułożony bezpośrednio na meblach kuchennych, czy też na meble przyszła jakas płyta i dopiero blat przyklejony... czy macie jakieś wzmocnienia?

u mnie blat ma mieć kształt litery C. jeden z krótszych boków ma być blatem ( z prześwitem pod spodem, przymocowany tylko do końcówki mebli oraz do nogi po drugiej stronie ), boję się, czy to wytrzyma...

ostatnio przeżyłam koszmar z parapetami marmurowymi - przy montażu zaczęły pękać na żyłach, tak więc jestem baaaaardzo ostrożna teraz z granitem 8)

Pracuje w Stanach przy montazu i obrobce granitow.

Jezeli chodzi o pekanie to nie ma takiej mozliwosci<3 cm granit jest bardzo wytrzymaly,pekanie wystepuje jedynie przy montazu marmurow,ktore sa bardzo miekkie w porownaniu z granitem i bardziej narazone na porysowania>.

Jedyna niedogodna rzecz jest taka ze plytki pod szafkami powinny byc ulozone po zalozeniu granitu.

Szafki kuchenne na 100% wytrzymaja ciezar, wiec bez obaw.

Jezeli o mnie chodzi to granit od blatu laminowanego jest o wiele solidniejszy,

przez lata utrzymuje ten sam kolor co po zalozeniu.

I oczewiscie dodaje kuchni uroku.