morfeusz1 21.08.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Będziemy mieli w kuchni biały blat z kompozytu (firmy Hanex). Z kolei parapety - z białego Staronu. Słyszałam, że te blaty sa trudne w uzytkowaniu od tym względem, że jeśli np. wyleje nam się sok z buraka, to blat wchlania ten barwnik i nie mozna go dokładnie juz umyć. Czy to prawda??? Czy ktos z Was ma doswiadczenia z tym blatem? Faktycznie tak jest? A jesli tak jest, to jak się zabezpieczyć? Rozkładac scierki, jak się cos robi, czy jakąs dużą deskę drewnianą kuchenna? Bo przeciez wiadomo, że zawsze coś skapnie, coś się poplami.... Bardzo mnie to martwi, bo uwielbiam gotowac, i jak sobie pomyslę, że będę musiała za kazdym razem porozkladac jakieś zabezpieczenia, to mnie to wkurza, że taki blat wybralismy. Macie jakieś sposoby na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 23.08.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Podnosze temat, bo może ktoś jednak może udzielic jakiejś rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 24.08.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Czy sok z burakow wchlania tego nie wiem, nie probowalam (testu nie zrobie, bo aktualnie nie posiadam burakow ), ale wino czerwone bez problemu mozna zetrzec do czysta i to bez pospiechu. W przeciwienstwie do granitow, marmurow kompozyt nie jest porowaty, wiec wchlonac sie nie wchlonie, co najwyzej powierzchownie moze zrobic sie lekkie przebarwienie (jesli w ogole), ktore po czasie schodzi (ponoc). Przewage ma taki blat z kompozytu, ze mozna go przeszlifowac i jest jak nowy, ponoc jakas pasta polerska mozna sobie to robic samemu w domu, ale nie doszlam jeszcze do tego jaka to pasta . Deska do krojenia jak najbardziej wskazana, zreszta przy kazdym blacie, nawet granit mozna zarysowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 24.08.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 dzięki za odpowiedź. Też słyszałam, że mozna to co jakiś czas przeszlifowac, tylko podobno kompozyt wchłania głeboko. I tego już sie nie przeszlifuje. Będę musiala mocno uwazać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 24.08.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Ja mam mieć z białego konglomeratu, a to chyba nie to samo ? Podobno w jego przypadku nie ma mowy o wchłanianiu się wina, buraków itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 24.08.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Ja mam mieć z białego konglomeratu, a to chyba nie to samo ? Podobno w jego przypadku nie ma mowy o wchłanianiu się wina, buraków itp. jest to coś innego, ale szczerze mówiąc nie mam pojecia jaka jest różnica między kompozytem a konglomeratem, bo wyglada dokladnie tak samo. My wybralismy akurat kompozyt, z uwagi na to, ze tylko tutaj był taki odcień bieli, ktory nam odpowiada - taka czysta, gładka biel, bez zadnych kropek i innych rózności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fennel 24.08.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 dzięki za odpowiedź. Też słyszałam, że mozna to co jakiś czas przeszlifowac, tylko podobno kompozyt wchłania głeboko. I tego już sie nie przeszlifuje. Będę musiala mocno uwazać To, ze moze sie poplamic to slyszalam, ale ze gleboko.... Pan montujacy u nas blat mowil, ze klientka jakas miala zaplamiony blat, to po paru przeczyszczeniach po prostu jej samo zeszlo, wbrew pozorom wcale nie tak latwo go zaplamic. Kompozyt jak pisalam nie jest porowaty, nie impregnuje sie go, bo nie wchlonie po prostu nic. Osobiscie bardziej balam sie zarysowan niz przebarwien (przebarwienia dotycza kazdego blatu, a zarysowac np. granit znacznie trudniej). Dodam, ze uwielbiam i duzo gotuje, zeby nie bylo, ze mam kompozyt tylko do patrzenia i nie latam ze scierka przy kazdej "kolorowej kropli". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 24.08.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 tylko podobno kompozyt wchłania głeboko. I tego już sie nie przeszlifuje. Będę musiala mocno uwazać jezeli piszesz o tworzywie tupu rausolid, staron, corian to jest to największa bzdura o jakiej słyszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 24.08.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2009 Dzięki za odpowiedzi. Jeśli jest tak, jak piszecie, to super bo juz oczami wyobraźni widziałam się gotującą wśród sterty ścierek, by nie pochlapac blatu a przeciez on ma nie tylko łdnie wyglądać, ale przede wszystkim dobrze i bezproblemowo się użytkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjanicka 07.10.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 witam, czy jest tu jeszcze ktoś ?? potrzebuję namiary na firmy od blatów kuchennych, kupuję kuchnię z IKEA i dębowy blat który chciałam kupić u nich odradzili mi Panowie z pomiarów...ponoć przy takiej zabudowie szafek jak ja mam blat może pęknąć przy docinaniu np na płytę gazową.... prośba o jakieś namiary i przybliżone ceny, propozycje z czego można zrobić dobry blat (chciałam dębowy).. z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elzbietkask 07.10.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 ja mam blat kamienny - w cenie był pomiar, panowie sami mierzyli otory po d zlew, płyte ind. i to "blaciarze" montowali zlew, kran i płyte. w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 07.10.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 Ile płaciłaś za blat z kamienia (masz granit?). Jak to się czyści? Ja dodatkowo chcę zamiast plytek na scianie takiż sam blat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elzbietkask 07.10.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2009 za całość, czyli pomiar, kamien, otwory (pod płyte, zlew, lran, dozownik, rurę gazową) zapłaciłam 7700. szerokosc ok 85 cm (bo parapety i blat mam z jednego kawałka), ok 5m bieżących. star galaxy (granit). myje sie super, tylko jeszcze nie zaimpregnowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skibusia 29.10.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Mam prośbę, czy możecie wytłumaczyć co oznacza hasło: blat kwarcowy? Czy ktoś z użytkowników takiego blatu może powiedzieć jak on się sprawuje, ewentualnie kleić zdjęcie? Będę wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAGZIEM 02.11.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2009 Czy ktoś ma blat rausolid ? Stolarz mi go zaproponował, ale próbki wydają mi się matowe jakby wyblakłe. Chciałabym kolor czarny, na próbniku wygląda on szarawo. Zastanawiam się czy po zamontowaniu jest jakoś polerowany? Wolałabym intensywniejszy kolor a nie wiem czy taki otrzymam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 09.11.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 projektuję i wychodzi mi, że jalepiej bedzie czarny pasował, ale obawiam sie, że może być niepraktyczny napiszcie, że się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elzbietkask 09.11.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 ja mam granit star galaxy. jak dla mnie rewelacja. nie jestem wielbicielem sprzątania, ale porządku owszem. i zawsze po zakończeniu prac w kuchni - blat ścieram. i to nie zależy od koloru. myję go wodą, albo płynem do szyb i nie ma widocznych smug Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 09.11.2009 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Ja też planuję czarny granitowy, więc chętnie wysłucham wszystkich opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 09.11.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 editta ma taki blat.http://forum.muratordom.pl/editta-kuba-zapraszamy-do-srodka,t67323-2340.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
formalina 09.11.2009 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 Ja mam ciemny blat ze staronu i jestem z niego bardzo zadowolona... przede wszystkim wygląda pięknie A w utrzymaniu wcale nie jest trudny - wystarczy przetarcie po "używaniu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts