Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Będziemy mieli w kuchni biały blat z kompozytu (firmy Hanex). Z kolei parapety - z białego Staronu.

Słyszałam, że te blaty sa trudne w uzytkowaniu od tym względem, że jeśli np. wyleje nam się sok z buraka, to blat wchlania ten barwnik i nie mozna go dokładnie juz umyć. Czy to prawda???

Czy ktos z Was ma doswiadczenia z tym blatem? Faktycznie tak jest? A jesli tak jest, to jak się zabezpieczyć? Rozkładac scierki, jak się cos robi, czy jakąs dużą deskę drewnianą kuchenna? Bo przeciez wiadomo, że zawsze coś skapnie, coś się poplami....

Bardzo mnie to martwi, bo uwielbiam gotowac, i jak sobie pomyslę, że będę musiała za kazdym razem porozkladac jakieś zabezpieczenia, to mnie to wkurza, że taki blat wybralismy.

Macie jakieś sposoby na to?

• Odpowiedzi 534
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy sok z burakow wchlania tego nie wiem, nie probowalam (testu nie zrobie, bo aktualnie nie posiadam burakow :lol:), ale wino czerwone bez problemu mozna zetrzec do czysta i to bez pospiechu. W przeciwienstwie do granitow, marmurow kompozyt nie jest porowaty, wiec wchlonac sie nie wchlonie, co najwyzej powierzchownie moze zrobic sie lekkie przebarwienie (jesli w ogole), ktore po czasie schodzi (ponoc). Przewage ma taki blat z kompozytu, ze mozna go przeszlifowac i jest jak nowy, ponoc jakas pasta polerska mozna sobie to robic samemu w domu, ale nie doszlam jeszcze do tego jaka to pasta :roll:. Deska do krojenia jak najbardziej wskazana, zreszta przy kazdym blacie, nawet granit mozna zarysowac.

Ja mam mieć z białego konglomeratu, a to chyba nie to samo :roll: ?

Podobno w jego przypadku nie ma mowy o wchłanianiu się wina, buraków itp.

jest to coś innego, ale szczerze mówiąc nie mam pojecia jaka jest różnica między kompozytem a konglomeratem, bo wyglada dokladnie tak samo.

My wybralismy akurat kompozyt, z uwagi na to, ze tylko tutaj był taki odcień bieli, ktory nam odpowiada - taka czysta, gładka biel, bez zadnych kropek i innych rózności.

dzięki za odpowiedź. Też słyszałam, że mozna to co jakiś czas przeszlifowac, tylko podobno kompozyt wchłania głeboko. I tego już sie nie przeszlifuje. Będę musiala mocno uwazać

To, ze moze sie poplamic to slyszalam, ale ze gleboko.... :roll:

Pan montujacy u nas blat mowil, ze klientka jakas miala zaplamiony blat, to po paru przeczyszczeniach po prostu jej samo zeszlo, wbrew pozorom wcale nie tak latwo go zaplamic. Kompozyt jak pisalam nie jest porowaty, nie impregnuje sie go, bo nie wchlonie po prostu nic. Osobiscie bardziej balam sie zarysowan niz przebarwien (przebarwienia dotycza kazdego blatu, a zarysowac np. granit znacznie trudniej). Dodam, ze uwielbiam i duzo gotuje, zeby nie bylo, ze mam kompozyt tylko do patrzenia :lol: i nie latam ze scierka przy kazdej "kolorowej kropli".

• 1 month później...

witam, czy jest tu jeszcze ktoś ?? :)

potrzebuję namiary na firmy od blatów kuchennych, kupuję kuchnię z IKEA i dębowy blat który chciałam kupić u nich odradzili mi Panowie z pomiarów...ponoć przy takiej zabudowie szafek jak ja mam blat może pęknąć przy docinaniu np na płytę gazową....

prośba o jakieś namiary i przybliżone ceny, propozycje z czego można zrobić dobry blat (chciałam dębowy)..

z góry dziękuję

• 4 weeks później...