Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 534
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jacek odstąp blat, nie bądź taki... :wink:

hi, hi .... raz mi się trafiło... jako tej kurze ślepej (pewnie po jakiejś grypie) ... a Ty z odstępowaniem ....

... no nie mogę .... no i prawdę mówiąc ... nie chcę ... (egoista, wiem)...

Eeee tam, przez pół Polski będziesz się z blatem tarabanić???? Przemyśl to sobie jeszcze :wink:

...wróciłem do świata żywych...

Sonika : masz PW i wszystko co potrzeba - reszta należy do Ciebie 8)

sebo8877 : szpecem nie jestem ale pare blatów już w życiu widziałem...

, choć szczerze mówiąc nie bardzo Cię zrozumiałem o co chodzi z tym blatem 8)

Jacek: masz meila

Pozdrawiam i jadę na budowę zobaczyć czy mi jeszcze okien nie ukradli...

kenedy Ogolnie powierzchnia blatu roboczego est malowan na miejscu w kuchni jakimś czyś. Nie widac łączeń pomimo że blat składa sie z kilku częsci i jest naprawde "poskręcany" Rzadnych składek, połaczeń maskownic nic - blat pomimo że z części jest całością jednolity.

U znajomych widziałem to zrobione i robili to tak jak Ci opisałem - podobno

Sebo8877

To ja sie dołączę. W kolejce po blat za 400 pln/m2 ustawiać się nie będę, ale chętnie dowiedziałby się od kenedy'ego, gdzie w Warszawie kupić materiał na kompozytowy blat. Bo chyba wyjdzie taniej, jesli przyjdę z własnym materiałem?

I jeszcze jedno pytanie - czy staron/corian/rausolid to wszystko materiały porównywalne czy jednak Du Pont robi to najlepiej?

Pozdrawiam,

Maciek

Jacek : paczka z próbkami do Ciebie jedzie jutro …

sebo8877 : szczerze mówiąc nie spotkałem się ale bardzo mnie to zainteresowało… aż w wolnej chwili się dowiem…

Ślimak Maciek : Du Pont , LG , rehau , samsung ,schock , itp. To producenci. Jak dla mnie: staron , ssv , geta core , corian , kerrock itp. , to bardzo podobne materiały , pewnie każdy będzie bronił swoich ..że jego najlepsze ale z większości materiałów widziałem blaty i tak naprawdę chyba kierował bym się ceną materiału (pod warunkiem że kolor –dekor przypadnie do gustu , no i każdy ma swoje umywaleczki i takie tam duperele (dodatki)…

W Wawie napewno staron i ssv kupisz w Tuplex-ie reszte to nie wiem ale nie problem jest znaleźć…

Czy będzie taniej jak Sam sobie kupisz materiał ? – myślę że jak zawieziesz do firmy która robi takie blaty na co dzień to zdecydowanie nie ale jak się dogadasz z jakimś chłopkiem który umie to zrobić lub jest po prostu sprytny a blat masz prosty to na pewno Ci zrobi taniej…

Janika : jak coś to wal na meila lub PW

Sonika : a Ty masz dom w Kraku? Tzn. okolicach ? bo kiedyś oglądając zdjęcia wydawało mi się że widziałem już gdzieś Twoje lokum….

Pozdrawiam

K.

Jacek : paczka z próbkami do Ciebie jedzie jutro …

sebo8877 : szczerze mówiąc nie spotkałem się ale bardzo mnie to zainteresowało… aż w wolnej chwili się dowiem…

Ślimak Maciek : Du Pont , LG , rehau , samsung ,schock , itp. To producenci. Jak dla mnie: staron , ssv , geta core , corian , kerrock itp. , to bardzo podobne materiały , pewnie każdy będzie bronił swoich ..że jego najlepsze ale z większości materiałów widziałem blaty i tak naprawdę chyba kierował bym się ceną materiału (pod warunkiem że kolor –dekor przypadnie do gustu , no i każdy ma swoje umywaleczki i takie tam duperele (dodatki)…

W Wawie napewno staron i ssv kupisz w Tuplex-ie reszte to nie wiem ale nie problem jest znaleźć…

Czy będzie taniej jak Sam sobie kupisz materiał ? – myślę że jak zawieziesz do firmy która robi takie blaty na co dzień to zdecydowanie nie ale jak się dogadasz z jakimś chłopkiem który umie to zrobić lub jest po prostu sprytny a blat masz prosty to na pewno Ci zrobi taniej…

Janika : jak coś to wal na meila lub PW

Sonika : a Ty masz dom w Kraku? Tzn. okolicach ? bo kiedyś oglądając zdjęcia wydawało mi się że widziałem już gdzieś Twoje lokum….

Pozdrawiam

K.

Czekam z niecierpliwością Kenedy na jakies informacje jak się czegos dowiesz

Sebo8877

W sieci nie ma opisu processu produkcji oraz sposobu łączenia składników.

Z dostępnych info to:

CORIAN to w ponad 2/3 naturalny kamień - wodorotlenek glinu, reszta to metakrylan metylu, bardziej znany jako akryl oraz różne pigmenty.

Można go giąć w wysokich temperaturach.

Z kąd wziąść metakrylan metylu, czyli akryl. W jakiej postaci używa się akrylu (coś jak akryl do uszczelniania okien ?) i czym utwardza?

o przepraszam sprytny to zrobi po znajomości i blat z corianu w garażu za 400 zł metr... bo technologia to żadna..........

Mam rozumieć że to nie jest prawdą?

Czy coś zrobie czy nie to zależy od tego jak sie materiał na to coś robi, oraz od tego czy w warsztacie będę mógł wykonać materiał na to coś.

ps. To była już trzecia odpowiedź bez konkretów, a jedynie krytykujący to że ktoś się spytał o proces powstawania corianu.

pss. Jacek mógłbyś forwardnąć info jakie dostałeś jeśli wogóle coś dostałeś?