Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 534
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

moratar : sprytny napisałem... no ale jak Tobie nie chce się poświęcić 5 minut i wystukać w google :"corian" to jak chcesz bawić się w blat w garażu który wymaga sprytu chęci i troszkę czasu...

no to teraz w skrócie: corian to materiał na blat występujący w formie płyty o wym 2500-3600mm na 760mm i przeważnie ok 13mm grubości

a blat z corianu to już wyrób

a teraz chwilkę usiądź spokojnie i zastanów się co chcesz wiedzieć:

jak się robi corian- i tego się tu nie dowiesz

czy jak można zrobić blat z corianu...i tego możesz się dowiedzieć na tym forum lub na priva...

Zastanów się...

Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli (bez nerwów) :wink:

pss. Jacek mógłbyś forwardnąć info jakie dostałeś jeśli wogóle coś dostałeś?

Sorry morator - priv pozostaje privem ....

ale mowiąc szczerze - wcale, to a wcale nie obchodzi mnie jak się to robi ... bo sam bym tego nie zrobił nawet jakbym miał instrukcję obrazkową ...

... tak więc nie korespondujemy raczej na tematy technologii wyrobu produktów z corianu .....

Ważniejszy jest sam cel niż metoda... ta niech pozostanie słodką tajemnicą wtajemniczonych (czyli kenedy'iego)....

:wink:

kenedy -a czy ja też mógłbym prosić na priv technologię produkcji blatu? Graż mam spory... :wink:

wiecie co bo widzę że więcej osób się tym interesuje więc napisze to ale po świętach ... spróbuje napisać tą instrukcje tak łopatologicznie , w każdym razie każdy powinien sobie poradzić bez pomocy fachowców pod warunkiem że blat nie będzie miał wydziwionych kształtów i łączeń kolorów...

Teraz nie bardzo mam czas bo większość dnia to firma-budowa itd.

Kenedy miales może cosik wolnego by zainteresowac sie moja sprawą - jak możesz zapodaj na PW technologie produkcji blatów - chyba że masz Ci Waść na to patent bądź nie masz zamiaru się dizelić ze wszystkimi

Sebo8877

niestety nie dowiedziałęm się nic ale tak jak pisałem samego mnie to zainteresowało więc powęsze..

moratar : jak masz jakieś pytania do tego co napisałem to wal na meila , tak będzie najwygodniej.

Jacku daj tylko znać czy superpoczta już dostarczyła Ci próbki...

pozdrawiam

K

wiecie co bo widzę że więcej osób się tym interesuje więc napisze to ale po świętach ...

Wiecie co... dopadłem ten wątek... przeczytałem z zapartym tchem i świąt sie doczekać nie mogę :D , po tym jak firma spod grodu Kraka wyceniła mi mój blacik (ze staronu) raptem niecałe 4 m2 na 6800 PLN :cry:

Pozdrawiam... wesołych świąt życząc

Carl

firma spod grodu Kraka wyceniła mi mój blacik (ze staronu) raptem niecałe 4 m2 na 6800 PLN

... ja znam droższą bo robią po 2000 za mb :o i o dziwo mają zlecenia...

ale zależy też co to był za blat (tzn) szerokość , mogły być wstawki np szkła lub innego koloru , skomplikowany kształt, "wyjście " na ściane itp itp itp...

Jeżeli standardowy i bez wydziwień to troszkę drogo lub poprostu się cenią...

i tyle... teraz jest wolny rynek...

pozdrawiam

Krzysiek

firma spod grodu Kraka wyceniła mi mój blacik (ze staronu) raptem niecałe 4 m2 na 6800 PLN

... ja znam droższą bo robią po 2000 za mb :o i o dziwo mają zlecenia...

ale zależy też co to był za blat (tzn) szerokość , mogły być wstawki np szkła lub innego koloru , skomplikowany kształt, "wyjście " na ściane itp itp itp...

Jeżeli standardowy i bez wydziwień to troszkę drogo lub poprostu się cenią...

2000 i to za metr bieżący :o :o :o ... to ja poproszę laminowany :cry:

Ale spox kenedy czekam na Twoją łopatologiczną instrukcję :D

A co do moich udziwnień... jedynym był parapet (20 x 146 cm) połączony z blatem... żadnego szkła, innych kolorów, czy skomplikowanych kształtów...

Pozdro

Carl

• 4 weeks później...
Naprawde kosztuje to az 1300 zl za mkw????

Przeciez to wiecej niz granit i chyba nawet trawertyn.

Ale corian jest wspanialy - podobaja mi sie tez "zintegrowane" zlewozmywaki z tego materialu

Nie do końca. granit jako materiał jest tańszy ale tyle samo kosztuje jego obróbka. U mnie też miał być blat po 1200 zł ale moja lepsza połowa nie mogła dobrać koloru. Jest granitowy-kolor się znalazł.

Dolaczam sie do prosby o praktyczne uwagi dot. obrobki kompozytu. Na stronach firmy Tuplex mozna znalezc to: http://www.tuplex.pl/cms/upload/Staron_obrobka.PDF. Niestety w niektorych miejscach jest napisane (przetlumaczone?) tak niejasno, ze nie wiadomo o co chodzi. Duza trudnosc sprawia mi rozroznienie kiedy pisza o plytach z samego kompozytu, a kiedy - o blatach, w ktorych kompozyt tworzy wierzchnia warstwe 3mm na plycie wiorowej.