Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kasia,

Ale wypas, to już domek prawie gotowy ! Ja ma jeszcze ze 3 tygodnie do takiego etapu :( Ocieplenie dachu i regipsy w trakcie wykonywania, rury wentylacji mechanicznej dzisiaj skończone, GWC w przyszłym tygodniu, osprzęt pompy ciepła również, pomiary mebli zrobione. Powolutku do przodu. Jak cos się zmieni to wkleję jakies zdjęcia, na razie nie bardzo jest się czym chwalić :)

Pozdrawiam

Rafał

Cześć Rafał,

bardzo fajnie, że sie odzywasz. Do wypasu to brakuje tam wszystkiego. My tez powoli do przodu, bardzo powoli. Przez te deszczowe dni jest wilgotno i czekamy az wszystko troche przeschnie. Przydałby sie tydzien upałów. Pomiary mamy porobione i z kosztorysu wynika, że nie starczy na wykończenie na tip-top pietra i na dzien dzisiajszy musze zapomniec o meblach w pralni na parterze. Zalozymy panele na górze, obudujemy co trzeba w lazienkach i oszczedzamy na wiecej. Czekam z niecierpliwoscia na Twoje zdjecia! Jesli możesz podziel sie nad jakimi drzwiami wewnętrznymi myśleliście? Robisz elewację w tym roku? Malo ostatnio tutaj zdjęć, a szkoda, bo z tego, co czytam wszyscy sie troche posunęli z pracami.

Pozdrawiam,

K.

paseczek,

wentylacja mechaniczna została zaprojektowana na etapie adaptacji projektu, dlatego niezbędne przepusty zostały zrobione zawczasu. Ale tak czy inaczej, do kuchni przeszedłem z garażu ( a do garażu z pomieszczenia gospodarczego gdzie jest rekupereator, tłumiki i węzeł ), przez hall na wysokości wiatrołapu ( rura schowana w podwieszanym suficie ). Anemostat wyjdzie z mebli kuchannych pod samym sufitem. Salon i jadalnia sa obsługiwane przez rurę o większym przekroju wychodzącą z piętra w części biurowej nad salonem ( już za ścianką kolankową ). Tym samym mam w domu tylko 1 rurę, która wkurza i będzie musiała być zabudowana. Na szczęście architekt wymyśliła fajny sposób skomponowania zabudowy z innymi elementami sypialni i chyba będzie ok. Oczywiście rury na zewątrz mam w pomieszczeniu gospodarczym i częściowo w garażu ( w warstwie styropianu ), ale po delikatnym obudowaniu da się z tym życ :)

Kasia,

Skąd ja to znam ? :) My aktualizujemy nasz kosztorys na bierząco i już teraz strzałeczka pokazuje minus 150.000 ! Mam nadzieję, że się nie pogorszy, ale i tak trzeba bedzie dobrać kredyt. Zdjęć na razie nie zamieszczam, bo nie ma co pokazywać. Cały czas trwa zabawa z ocieplaniem dachu i regipsami, wkleję coś jak będzie gotowe, choć większość zna ten stan budowy :) Elewację chciałbym zrobić jeszcze w tym roku, na pewno muszę przynajmniej założyć styropian, siatkę i klej jesli już nie tynki i okładziny kamienne. Z drzwiami specjalnie nie pomogę bo drzwi, podobnie jak wszystkie drewniane i drewnopochodne historie robi nam stolarz więc się nie rozglądałem.

Pozdrawiam i powodzenia

Rafał

Czy ktoś z budujących wg projektu z pracowni Domy z Wizją poza Warszawą miał problem z tzw. strefami (wiatr i śnieg)?

Projektant stwierdził dziś, że na Pomorzu mamy inną strefę niż w Warszawie gdzie jest pracownia, i trzeba przeliczać

dach i ocieplenie.... :?

pozdrawiam,

Jacek

W projekcie (moim) zaprojektowano więźbę (bo o nią chodzi) "NA OBCIĄŻENIA TYPU CIĘŻKIEGO, W II-ej STREFIE ŚNIEGOWEJ i I-ej WIATROWEJ."

Ty budujesz w III-ej śniegowej i II-ej wiatrowej więc twój projektant ma rację. Obliczenia jednak wykonuje się prosto i szybko więc nie powinno to mieć wpływu na cenę adaptacji projektu do warunków lokalnych. Przecież właśnie dlatego (między innymi) się ją wykonuje.

Zobaczcie, co wygrzebałam:) Toż to nasz doskonały!!!

Widać coś więcej niż salon i kuchnie.

A dla leniwych wersja do kupna ;)

http://www.luxlux.pl/artykul/15072/nieruchomosc_dnia_dom_pod_warszawa

Cena: 1 500 000 zł

Oferta dostępna w serwisie NajDom

I wybraliśmy drzwi wewnątrzne:

http://img810.imageshack.us/img810/534/p8302b.jpg

Edytowane przez plebus
Dodanie zdjęć

Kasia,

Schody super ! Czy to już finalny kolor czy będziecie malować / lakierować ? A z jakiego drewna i w jakim kolorze stopnie ? Planowalismy taki sam wkład kominkowy, wizja ognia z boku jest świetna, ale w rezultacie mamy wiszącą kozę :)

Pozdrawiam

Rafał

Cześć Rafale

schody wyglądają jak stal szczotkowana. Są dośc surowe i o to nam chodziło. Stopnie będą dębowe w kolorze bliskim wenge, ale nie totalnie ciemne. Jak kolor drzwi Porta wenge w okleinie naturalnej (są jasniejsze niż te w sztucznej). Wasz pomysł z kominkiem - kozą jest ciekawy:) Ciekawa jestem jak to będzie wyglądało. Wkrótce postaram się wkleić nowe zdjęcia (ostatnio niestety robione komórką, co odbija się na ich jakości:/) Kiedy planujecie sięwprowadzić widząc stan prac na dzien dzisiejszy?

Pozdrawiam,

K.

Edytowane przez plebus
Plebus, czy mogę zapytać o koszt tych schodów? Zdjęcia z domu, mimo że niewykończony, pozwalają mi wyobrazić sobie tą przesyrzeń, jakiej nie widać na papierze. My dopiero zaczynamy budowę Doskonałego.
Zamawialiśmy w roku ubiegłym, co gwarantowało nam stabilność ceny, bo p. Marian zamówił towar na nie po starych cenach. Za schody z barierkami szklanymi plus balustrady na zewnątrz, natomiast bez żaluzji balkonowych i przy tzw krzyżu, które widac na zdjęciach w projekcie na stronie domow z wizja dalismy 33.000.

Cześć Kasia,

Bardzo mocno liczę, że da sie wprowadzic gdzieś w okolicach września. W dalszym ciągu trwają prace z ociepleniem dachu, ale teraz już nad stropem. Do końca tygodnia będzie już ocieplenie stropu i sam strop z płyt OSB. Robi sie pomieszczenie gospodarcze i w poniedziałek bedą instalować pozostałe elementy pompy. Schody "robią się", pod koniec tygodnia przymiarka i przycinanie szkła na balustrady. Teoretycznie kupa roboty, ale pociesza mnie fakt, że oprócz pomieszczenia gospodarczego i podłogi w garażu nie mamy w ogóle kafelek a zatem odpadnie kupa roboty ( pamietam, że pisałaś, że to nawet 2 miesiące ). To samo z podłogami, wylejemy ozdobny betonik jednego dnia, drugiego zaimpregnujemy i gotowe. Mam nadzieję, że ten wrzesień jest realny, bo wkurza mnie już mieszkanie w moim bloku kiedy przychodzi ładna pogoda i mógłbym sobie siedzieć na tarasie :) Cóż, trzeba czekać.

Pozdrawiam i wytrwalości :)

Rafał

Ja o tarasie zapominam na rok, najpierw środek będziemy musieli wykończyć. Może w przyszłym roku.

Masz jakiś link do tych ozdobnych betonów na podłogę? Z przyjemnością obejrzę.

Pozdrawiam,

Kasia

Kasia,

Mówiąc taras mam na mysli tarasową prowizorkę czyli wielgachną płytę z betou, ktorą wylalismy przy okazji lania słupów i belek. To coś w przyszłości będzie oczywiście wykończone ale nawet teraz mogłoby spokojnie służyć do postawienia krzesła ( tak, żeby nie utonąć w glinie otaczjącej chałupę :) ) i rozkoszownia sie popołudniowym słońcem.

Beton dekoracyjny to inaczej beton architektoniczny czyli ucywilizowana wersja posadzek przemysłowych. Różnica jest taka, że zamist zacierania wysokiej klasy betonu ( i wcierania w ten beton impregnujących środków chemicznych ) te posadzki wylewa się ma jastrych i impregnuje swego rodzaju szkliwem. Efekt jest taki jak podłoga w sieci sklepów Makro, czyli cudowne morze betonu :)

Załączam link do zdjęć posadzek w systemi z którego korzystamy:

http://www.maxitfloor.pl/?id=13666

Pozdrawiam

Rafał

Witajcie,

zatrzymałem się dzisiaj na na ociepleniu fundamentów...

W moim projekcie (EN) mam styropian 17cm (trochę dużo???) położony na bloczki zabezpieczone Dysperbitem. Folii kubełkowej brak...

Zastanawiam się ja Wy docieplaliście swoje fundamenty?

Z pewnością trzeba wziąć pod uwagę warunki gruntowe. U mnie jest na górce i na ładnym żółtym piasku wiec wilgoci nie powinno być (choć u sąsiada 1,5m poniżej w piwinicy stoi woda)

Mozecie coś doradzić?

pzdr

maciek

• 3 weeks później...

Mam pilne pytanie do osób budujących Dom z charakterem lub się orientujących:)

Jakie wymiary ma okno trójkątne w lukarnie oraz jak wygląda jeho wysokość do "podstawy trójkąta" oraz od "podstawy trójkata" w górę? Podział tak mnie więcej 70/30% jak mi sie wydaje?

• 2 weeks później...

Witam wszystkich,

od dawna już obserwujemy ten topic- projekty z pracowni DzW zachwyciły nas już 2 lata temu,jednak z uwagi na kształt i orientację działki oraz różne inne nasze "widzimisie"

nie mogliśmy skorzystac z gotowego projektu.

Po długim procesie tentegowania w głowie-na bazie Doskonałego i Z charakterem wyszło nam coś takiego:

http://img709.imageshack.us/img709/6765/cam1ss.jpg

http://img704.imageshack.us/img704/1457/cam52.jpg

http://img248.imageshack.us/img248/5726/cam92.jpg