Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nasza elewacja biało szara Caparol wygląda tak:

[ATTACH=CONFIG]273171[/ATTACH]

chcieliśmy nie za jasne nie za ciemne :)

szary to kiesel 13

Dzięki Patiii !

Kojarzysz może jaką nazwę miał biały/jasny kolor ?

Ja tam gdzie ty masz szary daję piaskowiec

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

biały to po prostu baza :)

Ta baza w Caparol NQG jest lekko szara, ale samych "bialych" i odcieni wpadajacych w szarosc jest kilka .. stad pytanie, ale rozuemim, ze dawaliscie baze +szary wg podanego nr.

ja miałem 3 wzorniki caparola - 3 serie szarych odcieni od numeru 1 do 18

serie się nazywały: Grafit, Antracyt i coś jeszcze

ja wybrałem odcienie z serii Grafit - najniższy i najwyższy numer - 1 to podajże biały ale z lekkim już takim odcieniem - a 18 to najciemniejszy grafit

nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem :)

Ta baza w Caparol NQG jest lekko szara, ale samych "bialych" i odcieni wpadajacych w szarosc jest kilka .. stad pytanie, ale rozuemim, ze dawaliscie baze +szary wg podanego nr.

Powiem szczerze, ze jak ekipa zrobiła strukture to ta baza aż raziła w oczy więc moim zdaniem to jest białe :) ale o kolorach ciezko dyskutowac:) a szary to tak jak powiedziałam kiesel 13

W końcu i my możemy pochwalić się pierwszymi pracami przy stanie zero w naszym Doskonałym 3 :) :lol2:

Przy okazji mam pytanie, czy robiliście ławy fundamentowe bezpośrednio w gruncie czy z szalunkiem? U nas grunt był podobno wystarczająco stabilny żeby lać chudziaka i beton w ziemi. Kolejna sprawa to ocieplenie ław, z tego co wyczytałem to co jest w gruncie nie potrzebuje styropianu? Jakie są Wasze doświadczenia?

zdjcie 8.jpgzdjcie 1.jpgzdjcie 2.jpgzdjcie 3.jpgzdjcie 6.jpg

• 2 weeks później...
Nie doczekałem się na odpowiedź ale nasza ekipa jedzie dalej… :) Mamy ścianę fundamentową, jutro zalewamy wieniec :)

[ATTACH=CONFIG]275959[/ATTACH]

Witam

Ten etap wielu z nas ma już dawno za sobą - i pewnie nie chciałoby się po raz kolejny do niego wracać :) :)

Gratulacje i czekamy na dalsze etapy :) :)

Witaj jasiek&kasia

U mnie ławy też były wykonane w gruncie, bez szalunku. Buduję Doskonałego 3.

Ocieplenie jest wykonane tylko na ścianach fundamentowych od górnego poziomu ław, same ławy są bez ocieplenia.

IMG_0627.jpgIMG_0775.jpg

Obecnie domek prezentuje sie juz tak:

IMG_1505.jpg

PS

Powodzenia.

Witaj jasiek&kasia

U mnie ławy też były wykonane w gruncie, bez szalunku. Buduję Doskonałego 3.

Ocieplenie jest wykonane tylko na ścianach fundamentowych od górnego poziomu ław, same ławy są bez ocieplenia.

[ATTACH=CONFIG]276070[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]276071[/ATTACH]

Obecnie domek prezentuje sie juz tak:

[ATTACH=CONFIG]276072[/ATTACH]

PS

Powodzenia.

Dzięki za informację. Od razu raźniej :)

Widzę, że od razu po ścianie fundamentowej poszliście z ociepleniem… u nas ekipa chce robić ocieplenie fundamentu dopiero po skończeniu dachu żeby nie uszkodzić izolacji przy okazji prac dekarskich… ciężko mi ocenić ryzyko ale w sumie to żadna różnica czy zrobi się ocieplenie fundametów teraz czy za dwa miesiące.

Fajnie wygląda to u Ciebie… widać już dom a nie tylko posadzkę parteru :) Za dwa miesiące pochwalę się takim samym zdjęciem.

Dzięki za informację. Od razu raźniej :)

Widzę, że od razu po ścianie fundamentowej poszliście z ociepleniem… u nas ekipa chce robić ocieplenie fundamentu dopiero po skończeniu dachu żeby nie uszkodzić izolacji przy okazji prac dekarskich… ciężko mi ocenić ryzyko ale w sumie to żadna różnica czy zrobi się ocieplenie fundametów teraz czy za dwa miesiące.

Fajnie wygląda to u Ciebie… widać już dom a nie tylko posadzkę parteru :) Za dwa miesiące pochwalę się takim samym zdjęciem.

Tak się zazwyczaj robi (nie spotkałem się, żeby ktoś robił inaczej). Ociepla się ścianę fundamentową od ław do góry, od razu zabezpieczając folią kubelkową. O ile nikt np nie wjedzie koparką w ścianę to nić nie powinno się stać. Potem się to wszystko zasypuje.

Jeżeli twoja ekipa zostawi nie zasypane fundamenty, to przy zasypywaniu pod chudziak jest spore ryzyko, że się fundament rozjedzie. Jeżeli chcą zasypac i potem odkopać to tym gorzej.

jak mówią na podlasiu: "dla mnie się podoba" :)

surowo jak lubię :) fajnie spojrzeć na wnętrza/kształty które się zna w zupełnie innym wydaniu :)

gratulacje!

A u nas wiele zmian - powoli ale do celu :) :)
My mamy te płyty: jasny szary z ciemnym grafitem. W sumie nic się z nimi nie dzieje, brudzą się jak kostka, myjemy karcherem i odzyskują swoja świetność (wiadomo, że nie wyglądają jak po założeniu, ale u nas to już 3rok mija). Nawet plam po tłuszczu tak strasznie nie widać (grill był i co nieco skapnęło), ale impregnowaliśmy dodatkowo, zaraz po założeniu. Jedyna wada jaką mają w całym swym uroku, to to, że są ostre, jak się młody wyłoży, to od razu kolana poździerane:) Jesteśmy zadowoleni zarówno z kostki, jak i płyt.

K.

http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/674/idkKKt.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/905/Rgulr2.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/540/JIRVIZ.jpg

Kostka i płyty po sezonie. Czyszczenie dopiero na wiosnę:) Tak wygląda po 3 latach.

Powodzenia dla wszystkich budujących.

K.

albo ręczne wydłubywanie - regularne :) albo spróbuj octem - randap to zło :)

Mam pytanie czy macie jakiś dobry sposób na trawę wyrastającą w przestrzeniach między kostką???

Tylko randap??

K.

albo ręczne wydłubywanie - regularne :) albo spróbuj octem - randap to zło :)

Właśnie słyszałam same niepochlebne opinie o randapie. Spróbuję octem. Ręcznie nawet po deszczu nie chciały wychodzić:/

Tam gdzie chcę to nie rośnie, a tam gdzie nie chcę rośnie aż huczy;) życie...

piekne kolory elewacji -co to za tynk i kolor?

http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/674/idkKKt.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/905/Rgulr2.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/540/JIRVIZ.jpg

Kostka i płyty po sezonie. Czyszczenie dopiero na wiosnę:) Tak wygląda po 3 latach.

Powodzenia dla wszystkich budujących.

K.