Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Serdeczne dziękuję za zdjęcia.

Jak oprawiłeś okna dachowe na antresoli i pokoju nad garażem? Czy możesz przesłać mi zdjęcia?

pozdrawiam

Okna na antresoli jeszcze nie są gotowe ale możesz zobaczyć aktualny stan prac :) Z kolei sypialnie mam skończoną ale nie mam jeszcze zdjęć… Z antresolą był mały problem ponieważ przekrój krokwi w Doskonałym 3 jest imponujący i musieliśmy zamawiać obróbkę w Fakro na zamówienie… :)

FullSizeRender_1.jpg

FullSizeRender.jpg

jasiek&kasia

Dziękuje za zdjęcia. Widzę, że ścianka kolankowa na antresoli nie jest taka niska, a jak to jest ze ścianką w pokoju nad garażem?

pozdrawiam

No nie jest :) W zasadzie w samym oknie połaciowym jestem w stanie się wyprostować. W pokoju nad garażem jest podobnie. Mam tylko takie zdjęcie, jutro będę na budowie to zrobię aktualne bo okna już mamy obrobione. :)

thumb_IMG_3832_1024.jpg

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów w Nowym Roku 2016 :-)

Wszystkiego dobrego :-)

Już ponad rok mieszkamy w doskonałym 2 EN. Domek jest ocieplony wełną, na tym jest siatka i klej. Na wiosnę chcielibyśmy zabrać się za elewację. I tu pojawił się problem :-)

Doczytałam, że sporo osób ma tynk silikonowy Caparol. Biały np. baza + szary kiesel 12. Zastanawiam się tylko, jak zrobiliście ten szary. Na zdjęciach wydaje mi się, że szare elementy przy oknie w kuchni to jakieś naklejone / przykręcone płyty pomalowane na szaro. Czy możecie konkretnie napisać, co to jest i jak się to montuje? Czy przykleja czy przykręca? I ewentualnie jaki jest koszt takich płyt? Chcieliśmy pierwotnie tylko pomalować na szaro, ale chyba nie będzie wtedy takie efektu.

Z góry dziękuję za informację i pozdrawiam :-)

Witam. Jestesmy nowi na forum i w planach mamy budowe Doskonalego 3. Orientacyjnie chcialem sie dowiedziec jaka ilosc pustakow pianowych poszla na budowe domu i moze ktos napisalby swoje doswiadczenia w sprawie zakupu i uzytkowania okien. Jest ich dosc duzo i czy nie jest poprzez to utrudnione ogrzanie calego domu.

Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów w Nowym Roku 2016 :-)

Wszystkiego dobrego :-)

Już ponad rok mieszkamy w doskonałym 2 EN. Domek jest ocieplony wełną, na tym jest siatka i klej. Na wiosnę chcielibyśmy zabrać się za elewację. I tu pojawił się problem :-)

Doczytałam, że sporo osób ma tynk silikonowy Caparol. Biały np. baza + szary kiesel 12. Zastanawiam się tylko, jak zrobiliście ten szary. Na zdjęciach wydaje mi się, że szare elementy przy oknie w kuchni to jakieś naklejone / przykręcone płyty pomalowane na szaro. Czy możecie konkretnie napisać, co to jest i jak się to montuje? Czy przykleja czy przykręca? I ewentualnie jaki jest koszt takich płyt? Chcieliśmy pierwotnie tylko pomalować na szaro, ale chyba nie będzie wtedy takie efektu.

Z góry dziękuję za informację i pozdrawiam :-)

Wiadomo, że im trudniej /drożej tym lepiej :): malowanie vs tynk w innym kolorze, tynk vs gotowe płyty. Musicie sami zdecydować na czym Wam zależy, systemów jest masa. Ja miałem system boni ze STO wstawionych w styro, na to klej i siatka. Następnie wykańcza się to tynkiem. U kolegi widziałem przyklejane płyty szare z włóknocementu, fajnie to wygląda ale jest droogo.

I jeszcze kwestia barierek na balkonikach - z czego robiliście i jakiej grubości pręty? Przekrój okrągły czy kwadratowy? My myślimy o pochwycie o kwadratowym przekroju ok. 40 mm x 40 mm, pionowych prętach 40 mm x 20 mm i przechodzących przez nie cieńszych, poziomych, okrągłych prętach.

3 firmy na zapytanie o ofertę i przesłaniu balustrady z projektu powiedzialy, że lepiej to zrobić z profili prostokątnych. Ja mam słupki 40x40, pochwyt 40x20 i poprzeczki coś koło 20x20. Całość ocynkowana i malowana proszkowo.

Witam. Jestesmy nowi na forum i w planach mamy budowe Doskonalego 3. Orientacyjnie chcialem sie dowiedziec jaka ilosc pustakow pianowych poszla na budowe domu i moze ktos napisalby swoje doswiadczenia w sprawie zakupu i uzytkowania okien. Jest ich dosc duzo i czy nie jest poprzez to utrudnione ogrzanie calego domu.

Okna obecnie są dostatecznie ciepłe, nie ma najmniejszego problemu z ogrzewanie. Problem jest jedynie z nagrzewaniem latem, ale od tego są rolety.

Wiadomo, że im trudniej /drożej tym lepiej :): malowanie vs tynk w innym kolorze, tynk vs gotowe płyty. Musicie sami zdecydować na czym Wam zależy, systemów jest masa. Ja miałem system boni ze STO wstawionych w styro, na to klej i siatka. Następnie wykańcza się to tynkiem. U kolegi widziałem przyklejane płyty szare z włóknocementu, fajnie to wygląda ale jest droogo.

Dzięki za odpowiedź. My niestety mamy ocieplone wełną, na tym siatka- wycinać w tym już kiepsko. A tak byłoby najprościej i najtaniej a do tego najlepszy efekt. Możemy przykleić płyty ze styropianu ale raz że będą wystawać poza elewację (i np. ptaszki mogą sobie siadać :-), po drugie to trochę bez sensu przykrywać wełnę warstwą styropianu.

Skłaniamy się ku samemu malowaniu ... chociaż to już nie będzie ten efekt ....

Zastanawiam się czy takie grube ocieplenie ma sens...przecież przez ocieplone fundamenty mróz nie przejdzie. Pod chudziakiem nie ma zmarznietej ziemi. My mamy 10 cm plus 5cm pod podlogowka. Dom oszczedny. Okna 3 szyby drewniane rekuperacja styropian ściany 16 cm grafitowy wełna na dachu 25 cm dodatkowo ocieplony sufit. Mróz nie wszedł na strych w te ostatnie 20 st mrozy. W domu piec gazowy wszędzie podlogowka . Max zużycie na dobę w te mrozy to 14 m3 gazu więc ok 28 zł. Temperatura w du 22 st i łazienki 24. Woda też na gaz. Codziennie wanna wody dla dziecka a i żona pod prysznicem stoi dluugo. No i mieszkamy pierwszy rok.