Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

dotychczas jedynie obserwowałem dyskusje na forum, ale skoro pojawił się problem lukarny, to postanowiłem włączyć się do dyskusji. Na etapie adaptowania projektu stanęliśmy przed problemem powiększenia kuchni i ostatecznie zdecydowaliśmy się wyrównać ściany domu, mając świadomość że jest to pewien kompromis i rezygnacja z pewnych charakterystycznych cech projektu . Załączam zdjęcie pokazujące aktualny stan domu z przerobioną lukarną. Mam nadzieję, że dzięki temu łatwiej będzie podjąć decyzję.20130416119.jpg

Pozdrawiam serdecznie, S.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

arek_sol mam prośbę o możliwość kontaktu telefonicznego.

Babka w Starostwie powiedziała, żeby dostarczyć im więcej info na temat zapisu w MPZP i ustosunkowania się urzędników w waszym regionie do zapisu o dachu. Może to nam pomóc w "walce" z Naczelnikiem i jego punktem widzenia.

Można prosić o nr tel. na priv - zadzwonię

drzewusie,

Jest jeszcze szansa wzmocnić swoją argumentację odnośnie poprawności dachu.

1. Należy sprawdzić od kiedy obowiązuje MPZP i na jakim obszarze dokładnie funkcjonuje ten zapis o dachach.

2. Zrobić wycieczkę po okolicy i zobaczyć, czy nie ma domów z dachami podobnymi do Doskonałego, np różne długości połaci. Oraz czy te domy były budowane po wejściu w życie MPZP.

3. Można też zobaczyć zdjęcia lotnicze w google maps, lub dokładne zdjęcia w lokalnym systemie informacji przestrzennej, jeśli istnieje.

4. Mnie udało się znaleźć ok 5 nowych domów w mojej małej:) miejscowość z dachami o różnej długości połaci.

PS, wysłałem maila na priv.

Drzewusie,

Nadgorliwość gorsza od faszyzmu... Sugerować się tym, co wybudowali sąsiedzi można, ale każdy bierze odpowiedzialność za zaistniałe nieścisłości - w tym wypadku niezgodność projektu z obowiązującym MPZP. Natomiast wykorzystać te wiedzę i iść do urzędu wskazując na te właśnie domy, to raczej strzelenie sobie gola. Sąsiedzi łatwo dowiedzą się kto był tym życzliwym i mogą mieć niezłe problemy, a tak zrobili po swojemu i wg mnie jeśli nikt na podstawie projektu się nie doczepil, to niech tak zostanie.

Pozdrawiam,

Kasia

P.S. Może lepiej porozmawiać z właścicielami, jak udało się im ominąć ten zapis...

Edytowane przez plebus

Witam!

Jestem na forum poraz pierwszy jestesmy na etapie zalewania stropu domu Doskonały 2.Jesteśmy na etapie zalewnia stropu.Mam pytanie jakie wymiary macie okien w kuchni czy są powiększone?Bardzo proszę o wymiary.Z gœry dziękuję:)

Witam!

Jestem na forum poraz pierwszy jestesmy na etapie zalewania stropu domu Doskonały 2.Jesteśmy na etapie zalewnia stropu.Mam pytanie jakie wymiary macie okien w kuchni czy są powiększone?Bardzo proszę o wymiary.Z gœry dziękuję:)

Witam

My mamy powiekszone okna

Dlugosc jak w projekcie a szerokosc (wysokosc) ok 90cm

Pozdrawiam

Edytowane przez wiki:)

Witam

My mamy powiekszone okna

Dlugosc jak w projekcie a szerokosc (wysokosc) ok 90cm

Pozdrawiam

Dziękuje bardzo za informacje,też mamy powiekszone do 90 cmi wydaje mi się ze są troszkę za wysokie mysle o zmniejszeniu na 80cm,poniewaz długość okien mają 160 cm .

U nas wreszczie po tej dłuuugiej zimie ruszyły prace.

Okna mieliśmy mieć wprawione juz w grudniu a ostatecznie mamy je dopiero od końca kwietnia. Do tego jedna szyba zbita przy montażu (największa witryna :mad:) - czekamy na wymianę. Dopiero z oknami nasz dokonały wreszcie przypomina siebie :D

A w środku - stryszek ocieplony, poddasze prawie (została tylko łazienka na górze i troszkę w najmniejszej sypialni).

Elektrycy działają - pewnie w sobotę skończą. Trzech ludzi - nawet sprawnie im idzie.

Za tydzień chyba zaczniemy ogrzewanie - mam nadzieję...

A ja używam sobie w ogrodzie - obsadzam skalniaczek. Jeżdżę po rodzinie i "żebrzę" u każdego o odnóżki. Uzbierało się tego już całkiem sporo. U taty iryski i kilka roślinek typowo skalniakowych, u cioci bujony, u drugiej cioci też jakies kwiatki. Do tego sadzonki do warzywniaka.. i jakoś tak idzie. Kupiłam też kilka tuj ale z większymi zakupami wstrzymujemy się do przyszłego roku, bo szkoda, żeby nam ktoś je podporowadził. Tylko po ostatnich burzach martwię sie, że te niżej posadzone roślinki wypłukała mi woda lejąca sie z rynny - musze coś z tym zrobić.

Gratulacje kolejnego doskonałego etapu :) :)

Mam pytanie odnośnie tynków - co skłoniło Was do wyboru k-g ? Nasz majster też mówi że lepiej , równiej i szybciej k-g , ale po przejrzeniu różnych wypowiedzi internetowych antykartonowych ( :( odgłos, robaki, wypadające gniazdka, nieoddychające ściany, pęknięcia na łączeniach :( ) to już sami nie wiemy ??????

Pozdrawiam :)

A jeszcze może jak to się kształtuje cenowo - w porównaniu do tradycyjnych tynków :)

Witam,

co mnie skłoniło ? Jakość, cena, dodatkowe ciepło w domu .

Nie wiem co masz na myśli mówiąc o robakach i wypadających gniazdkach. Gniazdka siedzą w murze i w płycie, płyta jest klejona po obwodzie i nie ma możliwości aby coś dostało się pod płytę.

Wydaje mi się, że zależy jak się wykonuje prace. Jeśli są poprawne to na pewno nie będzie z tym później problemu.

Kosztowo to raczej taniej niż standardowe tynki.

Na pewno jest o wiele cieplej, gdyż zprawdzałem kamerą termowizyjną, Wiadomo tynk tradycyjny nie izoluje w żaden sposób.

Co do wentylacji ja robułem to sam , teraz zastanawiam się nad kupnem dobrej jednostki.

Pozdrawiam i dzięki za wpisy

My planujemy ogrzewanie gazowe a do tego rekuperację.

W naszym założeniu rekuperacja ma służyć zwłasza w okresie zimowym, gdy dom jest szczelnie zamknięty - jako wentylacja. Budujemy wersję energooszczędną, nie mamy nawiewników w oknach (oczywiście poza łazienkami) - więc rekuperacja w tym okresie wydaje się konieczna. Natomiat w okresie powiedzmy od wiosny do jesieni z pominięciem największych upałów raczej nie będziemy z niej korzystać bo po prostu my lubimy miec pootwierane okna a do tego dziecko nasze kursuje wciąż do ogrodu - więc tylk odobre moskietiery i już.

I tu mam pewną wątpliwość:podobno nie powinno się przy rekuperacji montować jednocześnie wyciągu nad płytą kuchenna, bo to zaburza cyrkulację powietrza. Mają być tylko filtry. OK - ale my rekuperację chcemy używać właściwie tylko zimą. Wydaje się więc, że jednak ten wyciag by się przydał.

I wogóle - czy takie włączanie i wyłączanie rekuperacji jest możliwe?

Witam,

co mnie skłoniło ? Jakość, cena, dodatkowe ciepło w domu .

Nie wiem co masz na myśli mówiąc o robakach i wypadających gniazdkach. Gniazdka siedzą w murze i w płycie, płyta jest klejona po obwodzie i nie ma możliwości aby coś dostało się pod płytę.

Wydaje mi się, że zależy jak się wykonuje prace. Jeśli są poprawne to na pewno nie będzie z tym później problemu.

Kosztowo to raczej taniej niż standardowe tynki.

Na pewno jest o wiele cieplej, gdyż zprawdzałem kamerą termowizyjną, Wiadomo tynk tradycyjny nie izoluje w żaden sposób.

Dzięki za odpowiedź :)

Odnośnie robaków i wypadających gniazdek to w zasadzie nie wiem co mam na myśli - to są po prostu cytaty z wypowiedzi na forach budowlanych. Zanim podejmę jakąś decyzję to szukam różnych informacji tu i ówdzie.

Wypowiedzieć się na temat użytkowania będę mogła dopiero wtedy, kiedy je samodzielnie przetestuję :)

Czekamy za kasą - może ma ktoś na zbyciu.......? ............chociaż ze 100 tysięcy...........? :) :) z góry dziękuję :)