Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wybudowaliśmy Doskonały EN, rzeczywiście nie ma możliwości zamontowania wyciągu, tylko filtr. Nawet, gdy wyłączymy rekuperator filtr radzi sobie z zapachami kuchennymi. Dom ze względu na duże przeszklenia bardzo mocno się nagrzewa, nie mamy możliwości pozostawienia otwartych okien na czas pobytu w pracy, więc musimy zasłaniać okna i zostawiać rekuperację na najniższym biegu, żeby nie było zbyt duszno. Zastanawiamy się nad wykorzystaniem zimnego powietrza z pompy ciepła jako "klimatyzacji".

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Vayakon, być może pisałeś o tym wcześniej, w każdym razie niepamiętam:) napisz proszę jaki masz rekuperator i czy robiłeś instalację zgodnie z projektem dołączonym w dokumentacji z pracowni, aha jeszcze jedno z jakich przewodów robiłeś wentylację, dziękuję z góry Radek

Wybudowaliśmy Doskonały EN, rzeczywiście nie ma możliwości zamontowania wyciągu, tylko filtr. Nawet, gdy wyłączymy rekuperator filtr radzi sobie z zapachami kuchennymi. Dom ze względu na duże przeszklenia bardzo mocno się nagrzewa, nie mamy możliwości pozostawienia otwartych okien na czas pobytu w pracy, więc musimy zasłaniać okna i zostawiać rekuperację na najniższym biegu, żeby nie było zbyt duszno. Zastanawiamy się nad wykorzystaniem zimnego powietrza z pompy ciepła jako "klimatyzacji".

My pompy niestety nie będziemy mieli.

Mamy rolety zewnętrzne - ale tylko na dole.

Troszkę zmartwiłam się tym nagrzewaniem - nasz dom ustawiony jest w ten sposób do stron świata, że elewacja boczna ( ta z lukarną) nie jest centralnie od południa - słońce świeci prostopadle ok. 14. W dodatku od strony elewacji z oknem trójkatnej mamy wysoki las, więc już o 18-19 dom jest zacieniony.

Na tym etapie budowy (ocieplony, bez tynków) wydaje się, że w domu jest chłodno i przyjemnie.

Mnie interesuje, czy rekuperację mogę soibie dowolnie regulować - raz codzinnie włączyć i wyłączyć.

I dlaczego "nie ma możliwości" zamontowania wyciągu - jest to po prostu niewskazane czy też są jakieś przeszkody techniczne?

Mam jeszcze pytanko odnośnie okien dachowych - jaki macie kolor stolarki? Mamy dach w kolorze łupek- antracyt. Myslałam, że okna będą grafitowe a okazuje sie, że Velux i Fakro mają standardowo stolarkę w kolorze RAL chyba 7022 (nie pamiętam). Kolor ten jest taki lekko brązowawy. Za dopłatą (ok. 20% wartosci) mozna zrobić dowolny kolor z palety RAL. Chciałabym się dowiedzieć, czy macie okna w wersji podstawowej czy dopłacaliście za inny kolor. I najważniejsze - czy jesteście zadowoleni?

Mam jeszcze pytanko odnośnie okien dachowych - jaki macie kolor stolarki? Mamy dach w kolorze łupek- antracyt. Myslałam, że okna będą grafitowe a okazuje sie, że Velux i Fakro mają standardowo stolarkę w kolorze RAL chyba 7022 (nie pamiętam). Kolor ten jest taki lekko brązowawy. Za dopłatą (ok. 20% wartosci) mozna zrobić dowolny kolor z palety RAL. Chciałabym się dowiedzieć, czy macie okna w wersji podstawowej czy dopłacaliście za inny kolor. I najważniejsze - czy jesteście zadowoleni?

My mamy standardowy kolor okien fakro, dachówkę antracyt Turmalin i powiem szczerze że nie gryzie się to wcale, wszystko inaczej wygląda w salonie sprzedaży, a inaczej jest w realu na dachu.

DSC02737.jpg

Sprawdziłam dokładnie - mam dachówkę Creaton Terra Optima kolor łupek.

Może ma ktoś dokładnie taką lub podobną i wypowie się na temat koloru okien dachowych (planujemy Fakro ale Velux ma chyba podstawowy kolor podobny) - pytałam o to chwilę wcześniej. Bardzo proszę o wiecej opinii a tomchis i bakaba dziękuję za odpowiedź.

Ja mam takie pytanie do tych, którzy budowali metodą gospodarczą. Czy zmieściliście się w kosztorysie (robocizna plus materiały i wszystko inne)? Bo z tego co słyszę, to raczej nikomu się to nie udało.

Ja wzięłam firmę, wycenili mi trochę mniej niż w kosztorysie, a dali dodatkowo lepszą dachówkę ceramiczną, komin systemowy. Wszystko jest jak w projekcie, więc nie muszę nic zmieniać na tańsze rozwiązania. Nigdy nie dostanę takich zniżek, jakie ma firma, działająca już jakiś czas na rynku i mająca wejścia w hurtowniach. I jeszcze jedno. Póki co, mam zdecydowanie mniej zmartwień i stresu. A czas, który miałabym poświęcić na jazdę po sklepach przeznaczam na czytanie muratora :) Zobaczymy jak to wyjdzie na koniec ;)

Ja mam takie pytanie do tych, którzy budowali metodą gospodarczą. Czy zmieściliście się w kosztorysie (robocizna plus materiały i wszystko inne)? Bo z tego co słyszę, to raczej nikomu się to nie udało.

Nigdy nie dostanę takich zniżek, jakie ma firma, działająca już jakiś czas na rynku i mająca wejścia w hurtowniach. I jeszcze jedno. Póki co, mam zdecydowanie mniej zmartwień i stresu. A czas, który miałabym poświęcić na jazdę po sklepach przeznaczam na czytanie muratora :) Zobaczymy jak to wyjdzie na koniec ;)

.... też tak kiedyś myśleliśmy Nie wiem może trafiliście na uczciwą firmę, ale z własnego doświadczenia powiem tylko tyle, że kto przy zdrowych zmysłach będzie biegał od hurtowni do hurtowni w poszukiwaniu najtańszej oferty dla klienta?

Jeśli wydaję swoje pieniądze to dbam o to, żeby wydać je jak najbardziej optymalnie.

A z tymi zniżkami to nie jest tak do końca - jak zaczniecie się być klientami kilku hurtowni to będą się prześcigać w ofertach - byleby kupić od nich.

A najlepsza metoda jaką my wypracowaliśmy - każde słowo, sposób wykonania prac, cenę , ofertę trzeba sprawdzić samemu ....

U nas ta firma bierze rachunki na siebie. Także ile oni zaoszczędzą na zniżkach to jest ich, jest to naturalne, że i oni muszą coś zarobić. Mnie interesuje tylko, że materiał ma być zgodny z projektem i dobrze wykonana robota. Do tego oczywiście cieszę się, że jest mniej niż w zamówionym kosztorysie. Czasem szef firmy zadzwoni i powie, że teraz w promocji jest to i to, i że w tej cenie mogę mieć dodatkowo to i to. Ostatnio zadzwonił i powiedział, że są w promocji takie i takie kominy systemowe, żebym sobie poczytała opinie i ew dała mu znać, czy się decyduję. Teraz jeszcze dogaduję okna dachowe, bo w tej cenie którą ja miałabym wydać, mogę mieć lepsze okna, jeśli on mi je kupi. Póki co nie mogę chyba narzekać....

Mam nadzieję, że współpraca z tą firmą będzie przebiegać dobrze do samego końca i będę mogła ich z czystym sumieniem polecać.

beyatka, zmieściliście się przy SSO? Chyba, że zmienialiście konstrukcję i dawaliście np. mniej stali...

Jeśli firma bierze na siebie rachunki to bym bardziej bym się pilnowała !!!! :(

Nie chcę tu opisywać nieuczciwych firm i ich metod, ale mogę tylko radzić, aby się pilnować, bo "nasza firma", która miała "zrobić" cały dom (i przy okazji zarobić i mieć ciągłość pracy) to po prostu kradli "w biały dzień". A faktury, które dostaliśmy nie pochodziły z naszej budowy. :( :(

My budujemy Doskonałego pod działalność, także nasze wydatki też są trochę inne, ale odkąd zaczęliśmy sami szukać materiałów mamy spore oszczędności. A co najważniejsze pewność, że nikt nas w konia nie robi :) :)

Warto mieć jakiegoś zaprzyjaźnionego murarza, czy tam złotą rączkę i o wszystko pytać - bo to co mówi firma to jest im to po prostu na rękę, a nie, że jest to np. ekonomicznie uzasadnione.

Aniu w biznesie nie ma przyjaźni, a trochę kontroli nigdy nie zaszkodzi :) :)

Ej, naprawdę nie rozumiem dlaczego :) Mam wykaz robót (co i jak po kolei ma być robione) i materiałów... Stoję z listą i sprawdzam....inspektor nadzoru również, więc w czym problem?

A pytanie miałam o kasę, czy mieścicie się w kosztorysie, a nie, czy powinnam sama załatwiać cegłę i beton.... ;)

Edytowane przez AnkaSz

My sie zmieściliśmy w kosztorysie - nawet trochę zostało, ale mieliśmy kilka zmian w stosunku do oryginalnego projektu:

- rezygnacja z ISOMURu

- rezygnacja z zawiesi systemowych balkonów

a oszczedności:

- nie wymurowanie jednego komina - będzie PC

- sam szukałem materiałów dzwoniąc negocjując szukając po znajomych powołując sie na ekipę która u nas stawiała SSO

Wyszło tak jak wspominałem 15% poniżej wartości z kosztorysu (kosztorys był robiony w oparciu o ceny SENKOCENBUD w 2008r). Ta różnica pozwoliła nam uzbroic działkę i załatwic papierki niejako z pieniędzy pzreznaczonych na budowę SSO.

Szczera rozmowa po budowie z szefem ekipy co by było gdybym chciał się nie dotykać tylko przyjść na gotowe spowodowało by wzrost kosztów ze strony ekipy ok jakieś 15kPLN. Praktycznie to co zaoszczędziłem + satysfakcja ze coś jednak zrobiło sie samemu :)