Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

fotki wkrótce :)

drzwi mam z DRE białe płaskie - doświetlenie boczne dorobiła firma wstawiająca - miało to przypominać drzwi wejściowe do domu - teraz mam przestrzał domu na wylot :)

co do podłogi - to jestem bardzo zadowolony - w tej cenie nic ciekawszego się nie znajdzie - o czym może świadczyć fakt, ze najbliższy sąsiad który również się buduje nie wiedząc jakie ja mam kupił takie same - choć muszę przyznać, że jak dostaniesz II gatunek w tej chwili to nie czekaj ani chwili - sąsiadowi zabrakło i niestety domawiał I gatunek (ponad 200 zł droższy :))

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poczekam jednak na zdjecia :) Podloge bede robic dopierow przyszle wakacje wiec mam nadzieje ze jeszzce kilka razy beda miec dostawe .Najbardziej chcialabym z powloka lappato bo wydaje mi sie praktyczniejsza ale Ty niedlugo bedziesz mieszkal wiec podzielisz sie spostrzezeniami nt uzytkowania :rolleyes:

Boje sie troche jasnych fug ale co zrobic kiedy inne nie pasuja :) U mnie w srodku nie ma zbyt duzo słonca dlatego jedna plytka ktora wydawala sie fajna odpadla bo u mnie wygladala na "sraczkowata " a to byl taki delikatny bez wiec rozumiesz ze musze najpierw przymierzyc ja w swoim wnetrzu .

Co do drzwi to rozumeim ze w DRE mozna zapytac o opcje z doswietleniem? Ja tez wejsciowe mam z doswietlem i chcialam zrobic podobne w srodku z tym ze niestety doswietle musialoby byc z przeciwnej strony.Myslalam jeszcze o szklanych ale one drogie :-((

Macie juz wode?

W DRE nie zamówisz - ale często firmy które wstawiają te drzwi współpracują z jakimś stolarzem i coś takiego wykombinują - czyli w moim przypadku z tunelu (tak się ponoć nazywa framuga bez zawiasów) stworzyli ramę, żeby pasowała do drzwi i dołożyli szybkę w środku.... prosty patent a ładnie wygląda - no i nie jest to jakoś drogie

wiatrolap2.jpg

co do podłogi - trzeba to na żywo zobaczyć - bałem się tego lekkiego odcieniu beżu - ale teraz zupełnie go nie zauważam.... jest w koło tyle ciekawych akcentów, ze nie przeszkadza :) co do fugi to ja dałem silver - jest taka ciemniejsza od płytek - nie dawałem jasnej bo pewnie nie do utrzymania - i jeśli fuga będzie 1,5-2mm to nie przeszkadza

fotki po wikendzie - stolarze się pochorowali - a szkoda pokazać bez kilku szafek w kuchni

a wody niestety wciąż nie ma - gdyby była już dawno bym tam mieszkał :) może w tym tygodniu zaczną kopać ale znając życie przeprowadzka przesunie się na październik

Witam!

Jesteśmy w trakcie budowy Doskonały 3 wersja lustrzana.

stan surowy odeskowany i opapowany.

dużo stresu za nami.

poszukujemy architekta wnętrz ,który by doradził coś ...:)

prosze o kontakt na mail. [email protected]

do. Kris - bardzo ładnie prezentuje się Wasze wnętrze czy robiliście sami czy ktos doradzał jeśli to nie tajemnica oczywiscie.

kakusek - poniżej fotki podłogi - lepszych zdjęć na razie nie będzie - mebli też nie robiłem bo jak to zwykle bywa....opóźnienia - pewnie za tydzień się uda :)

dodatkowo fotka sufitu korytarzowego :) inaczej patrzy się na poszczególne elementy z osobna - a zupełnie inaczej wygląda to w całości po ukończeniu wnętrza - podłoga mi przeszkadzała trochę jak była położona - teraz jest tyle akcentów w koło - tyle się dzieję, że nie zwracam na nią uwagi :) podobnie z tym sufitem w korytarzu - był mocno "dziwny" w fazie "produkcji" - a teraz to mega dopełnia całość i jest to jedna z najfajniejszych rzeczy

d1.jpgd2.jpgd3.jpgd4.jpgd5.jpg

Patiii - najważniejsze za Wami :) co do moich wnętrz to projektowała je architektka - namiarów nie dam gdyż nie polecam.... jestem mega zadowolony z części projektowej (zamówiliśmy tylko projekty koncepcyjne) - ale kontakt i dalsza współpraca mnie zmęczyła.... jednak polecam skorzystanie z usług architekta - samemu ciężko wpaść na takie pomysły :) choć w przypadku doskonałego jest już sporo realizacji - sporo wizualeik - wiec można coś dla siebie przygarnąć :)

w dniu dzisiejszym ruszyli z wykopami pod kanalizacje i wodę!!!

U nas w kuchni mamy massive onyks poczwórny i do tego halogeny i 1 to 50w więc w sumie 4 dają 200, a takich lamp mamy 4!! Trochę nie przemyslelismy, naszczescie korzystamy z innego oświetlenia i tylko czekamy aż zaczną sie palić te żarówki żeby zamienić je na led. Ledy mamy na razie tylko na zewnątrz, w podbitce 1w, w lampach nasciennych 5w, a w słupach będzie już 8w, bo akurat takie żarówki pasowały do lamp i miały w miarę rozsądna cenę. Niestety żarówki led na gmwint standardowy e27 są bardzo drogie, za to można zaoszczędzić na lampach... Coś za coś.

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

Edytowane przez plebus

Kris jestem Ci przeogromnie wdzieczna za zdjecia :hug:Musze napisać do firmy prośbe o przysłanie jednej sztuki bo spodobał mi sie ten Twoj gresik :yes: Mam nadzieje że będziesz za jakiś czas mogł powiedzieć że jest też super w utrzymaniu czystosci :D Kolorek lekko beżowy ale tak minimalnie że mi to nie przeszkadza ale musze sprawdzić u siebie w chałpie bo jak pisałam nie mam tam zbyt dużo światła i nawet brudny biały czasem wyglada na szary :p

Nie wiem co sie czepiałeś tego sufitu-takie odbite szalunki są swietne i mogę sobie tylko wyobrazić jakie sprawiają wrażenie na odwiedzajacych Twoj domek :D

Jakiego producenta zamawialiście drzwi wejściowe i czy zmienialiście otwór ? Właśnie szukam do mojego domu i pojawiają się problemy - naświetle górne, kolor. W ogóle okazało się, że drzwi z hoermana, jeżeli mają naświetle boczne to muszą być otwierane do wewnątrz! :(

Zgadza się. drzwi Hoermana otwierają się do wewnątrz. Mamy z tej firmy bramę garażową i drzwi do kotłowni (super - polecam), więc na drzwi wejściowe chyba też się zdecydujemy, ale to dopiero w przyszłym roku. Chociaż podobno polskie prawo nie zezwala na takie rozwiązania. Ale przecież te drzwi sprzedają na polskim rynku, wiec chyba jest jakaś furtka. (Możnaby je chyba zamontować odwrotnie - otwierałyby się wtedy na zewnątrz ale widać by było zawiasy a to już tak ładnie nie wygląda).

Z tego co pamiętam, otwór drzwiowy bedzie nieco zmieniony.

Edytowane przez mary2511

Budujemy doskonały 2 en. Mam ogromną prośbę - czy możecie pokazać na zdjęciach lub chociaż opisać (producent i rodzaj), jak macie wykończone balkoniki. Czy macie tam rynienki, czy tylko ozdobne listwy przy krawędzi płytek? Jaki kolor i szerokosć? Czy bez rynny sprawdza się?

I jeszcze jedna sprawa: czy na zewnątrz budynku we wnękach okiennych macie zwykłe parapety? Na dole i u góry?

Pytam o duże okna - te do podłogi. Jak rozwiązaliscie to np. na tarasie? My będziemy mieli taras z kostki granitowej (rodzice maja od 10 lat i sprawdza sie rewelacyjnie- zimą nie jest ślizgo, nie trzeba myć, zero pracy - chociaż nie każdemu sie podoba). Jeżeli byłyby płytki, weszłyby we wnękę okienną i po sprawie. A tak? Nie mamy pomysłu. A na piętrze, np. przy lukarnie lub w tej małej sypialni z drzwiami balkonowymi?

Edytowane przez mary2511

My chyba obnizymy nadproze. Dzisiaj pani wycenila drzwi z Internorm.... 18 tys zl!!! Takze pozostaje hoermann, chyba ze ktos cos jeszcze poleci. Drzwi bedziemy montowac na wiosne wiec jest jeszcze troche czasu. Dom nie jest budynkiem uzytecznosci publicznej, wiec kierunek otwierania nie jest "problemem"

Zgadza się. drzwi Hoermana otwierają się do wewnątrz. Mamy z tej firmy bramę garażową i drzwi do kotłowni (super - polecam), więc na drzwi wejściowe chyba też się zdecydujemy, ale to dopiero w przyszłym roku. Chociaż podobno polskie prawo nie zezwala na takie rozwiązania. Ale przecież te drzwi sprzedają na polskim rynku, wiec chyba jest jakaś furtka. (Możnaby je chyba zamontować odwrotnie - otwierałyby się wtedy na zewnątrz ale widać by było zawiasy a to już tak ładnie nie wygląda).

Z tego co pamiętam, otwór drzwiowy bedzie nieco zmieniony.

co do otwierania do środka - to pewnie kwestia przyzwyczajenia - ja całe życie mieszkałem w mieszkaniu w bloku - także zawsze otwierało się do środka :) być może na zewnątrz są wygodniejsze - ale ja się o tym nie przekonam i będę miał do środka - trochę to koliduje też z garażowymi - ale tu zdając się na doświadczenie innych ponoć głównie wchodzi się przez garażowe - a te hormana jeśli chodzi o wygląd (tym bardziej do takiego projektu domu)m to nie ma konkurencji - ja za swoje dałem coś ponad 5 tyś, zł (cena z doświetleniem i montażem) - ale ja mam całe gładkie bez świetlika w drzwiach (no i mam już 2ga sztukę - 1szą majstrzy tak obili, że odkupili nową :)

Czy ktoś może zrealizował / zastanawiał się nad wstawieniem jednego okna (zmiast x2) w tym kąciku do pracy na antresoli ?

Po zdjęciach z realizacji widać, że światła tam nie brakuje (okno od balkonu, okna trapezowe) a i tak większość "pracy" to komputer teraz:cool:.

Z zewnątrz to bez różnicy, termicznie znacznie lepiej no i taniej. Zastanawia mnie jedynie kwestia estetyczna od wewnątrz, będzie trochę asymetrycznie ..

Zazwyczaj też te okna i tak są zasłaniane, szczególnie latem jak sa od południa (tj u mnie)

Co sądzicie ?