Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

białe na suficie i podciągach to beton pomalowany na biało bo surowy wyszedł nieciekawy - a w związku z tym musiałem coś dać szarego - wybór padł na beton z wiaderka firmy Magnat - ja to nazywam struktura bo do betonu to mu daleko :) chociaż położenie jest pierwsza klasa.... no i filar przy schodach musiał być jakoś "wzmocniony" bo biały tylko potynkowany od razu się wymazał i poobijał - każdy wchodząc na schody jakoś tam się za niego łapał :) Edytowane przez kris_białystok

krzesełka pochodzą ze zlikwidowanego kina w Białymstoku - sam je rozebrałem i odrestaurowałem - za wyjątkiem tapicerki - tym się zajęli fachowcy

ale było roboty - bo to naprawdę stare krzesła i po rozebraniu drewno zapracowało dzięki czemu 6 śrub skręcałem 3 godziny :)

na przeciwko nich jest szafa z butami także pełnia rolę dekoracyjna ale też bardzo użyteczną

Cześć Doskonali,

Zapytam jeszcze raz, może ktoś będzie mógł podzielić się swoim doświadczeniem. Mianowicie pytanie dotyczy sposobu ułożenie płaskiej dachówki. Czy ktoś z Was ma na swoim dachu Braas Tegalit ułożoną tak by połączenia dachówek biegły w jednej linii od góry do dołu? Innym sposobem, zalecanym przez producenta, jest układanie dachówek na przemian (tak jak muruje się ścianę z cegieł).

Jeżeli Wasze dachówki są ułożone w linii, to czy macie jakieś problemy podczas obfitych opadów deszczu? Jak uważacie co lepiej pasuje do tego domu?

pewnie ładniej wygląda tak jak byś chciał (cegieła mniej pasuje do nowoczesnych domów :) - ale ja jednak dałem tak jak nakazuje producent czyli na przemian - raz, że sam fakt pałskiej dachówki nadaje charakteru a dwa, że dach to zbyt ważny element, żeby cokolwiek ryzykować

no i ja mam eutonitu kapstadt

Edytowane przez kris_białystok

Witam.

Mamy już prawie przykryty dach:)

[ATTACH=CONFIG]213476[/ATTACH]

i niedługo będziemy chcieli robic elewację kupiony mamy styropian grafitowy termo organiki czy kłaść go tylko na placki i kołkować czy ...???????

My nie mamy kołków i wcale nie żałuję, nic się nie dzieje z elewacją , a mieszkamy od roku. Styropian też grafitowy 15 bardzo energooszczędny,bardzo dobry wybór.

Sąsiedzi już kotłują kominki a u nas jeszcze piec nie odpalany.

Pozdrawiam .

Mam pytanie dotyczące sposobu ułożenia dachówki Braas Tegalit w Waszych domach. Producent zaleca naprzemienne układanie, ale czy ktoś z Was zdecydował się na układanie tej dachówki nie naprzemiennie tylko symetrycznie w każdym rzędzie (ciągłość zamków od kalenicy aż do deski okapowej) ??

Ja co prawda będę układał Turmalin ale obecnie to też Braas :), pytałem się o dwa rodzaje układania i oba są dopuszczone, brak zaleceń co do konkretnego sposobu. Dekarz potwierdził, że i tak nie ma to znaczenia jak sie układa, choć jemu łatwiej jest układać prosto. Jak szukałem zdjęć (mojej) dachówki to 99% to układ prosty, ledwo jedno zdjęcie znalazłem z ukł. naprzemiennym.

IMO proste jest ładniejsze dla tej dachówki bo daje to prostopadły i równoległy symetryczny ukł co przy kształcie prostokątnym dachówki potęguje efekt.

Mam pytanie odnośnie wylewania nadproża nad oknem trapezowym oraz wyrównania ścian szczytowych w skosach:

Czy u Was było to robione przed więźbą czy juz po ?

Mój wykonawca twierdzi, że lepiej wlać "pod" już zamontowane krokwie.

BTW. Trzy dni na budowie nie byłem i już mi z rozpędu ścianę nad antresolą postawili :eek::(, pomiędzy schodami a pustką, także wyszła studnia.

Kazałem rozebrać, jednak prawdę mówiąć w rzucie poddasza jest tam zaznaczona ściana taka sama jak po drugiej stronie schodów, czyli konstrukcyjna. W przekroju (D-D) oczywiście jej brak.

Także uważajcie na to w proj. Doskonały 3.

Porteer - zapraszamy sąsiadów - jeszcze nie mieszkamy ale wieczorami często jesteśmy w domu - jak coś to dzwońcie wcześniej - gdyby nie Wy nasz by nie powstał :)

krzesełka kupiłem w kinie Pokój - a w zasadzie w Rejsie/OkiDoki - co prawda parę miesięcy walczyłem ale było warto - ciężki kontakt z właścicielami

sherif - my mieliśmy wylane nadproża wszelakie przed więźbą - wyrównanie ścian przy skosach było chyba później

WITAM WSZYSTKICH DOSKONAŁYCH:):lol2:

Nareszcie udało się zalogować:) Śledzimy z mężem wątek doskonałych, bo sami na wiosnę ruszamy z budową.

Osobiście bardzo nam się podobał ten projekt, aczkolwiek zrobiliśmy dużo zmian i tak się zastanawiamy czy słusznie.. I czy naprawdę będzie tak cudnie jak u KRISA. A tak nawiasem gratulujemy Ci KRIS początku końca:) kiedy my będziemy się cieszyć takimi efektami?:)

Witam.

Mamy już prawie przykryty dach:)

[ATTACH=CONFIG]213476[/ATTACH]

i niedługo będziemy chcieli robic elewację kupiony mamy styropian grafitowy termo organiki czy kłaść go tylko na placki i kołkować czy ...???????

Witam, my mamy położony styropian z termoorganiki szary i kołkowaliśmy tylko na narożach. Zgodze sie z Poorterem bardzo dobry wybór:) U nas też sąsiedzi juz pala a my dalej nie. W domku mamy po 22-23 stopnie :)

Pozdrawiam