Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ruszyliście z paleniem ?

u nas pogoda nie rozpieszcza - dziś o 8 rano było 1,5 stopnia C - temperatura w domu 13-14 stopni :) (ale to pewnie inaczej niż gdy się już mieszka w kilka osób czy chociażby regularnie gotuje)

jak dziś podłączą mi wodę to jutro startuje z grzaniem...

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Grzejemy od piątku. Temperatura spadła w domu do 18,9 . Niby dogrzewalismy kominkiem, ale nad ranem było zimno. Teraz jest cieplutko, a jeszcze cieplej będzie jak za 2 miesiące przyjdzie rachunek za gaz;))))))

K.

P.S. Tak sie zastanawiam co sie dzieje z Anulka&Pawelek i z Basilem, cisza nic sie nie odzywacie. Napiszcie jak Wam sie mieszka!

Edytowane przez plebus

Witam ponownie wszystkich Doskonałych:bye:

Czy ktoś kto już zamieszkał może udostępnić swoje zapisy kosztów budowy? Chociaż do stanu surowego. Bardzo bym była wdzięczna. Projekt wybraliśmy zanim dowiedzieliśmy się że rodzina się nam powiększy.. Zastanawiamy się poważnie nad budową tego domu.. Nie wiemy czy podołamy kosztom.. :confused::eek:

W moim przypadku stan SSO Doskonałego 3 to około 215tyś (materiał + robocizna). Na pewno da się taniej, jeżeli ma się lepsze warunki glebowe (sam piasek do zasypania fundamentów kosztował mnie około 8000zł), w moim przypadku również znaczenie mają szkody górnicze. Gdyby nie warunki na działce, myślę że byłoby taniej o jakieś 15-20tyś, ale nie więcej (jeżeli buduje się z dobrych materiałów). Moim wkładem było (i nadal jest) dosyć dużo biegania za materiałami, szukanie niskich cen, no i ich negocjowanie.

W podanej kwocie jest wszystko (od stali, betonu, Porothermu, drewna szalunkowego i robocizny, po gwoździe, wkręty i plastikowe podkładki pod zbrojenie). Projekt nie był odchudzany, ani zmieniany, więc stal i więźba są takie jak w projekcie. No i tu rozpoczynającym budowę sugeruję pogadać z kier.bud. i może jakimś projektantem, bo projekt Doskonałego jest raczej... wymyślny. Płatwie wzmacniane ceownikami, słupy stalowe, 20cm strop nad garażem, itd.. Nie mówię że to wszystko jest niepotrzebne, ale po fakcie wydaje się, że zostało to zaprojektowane ze sporym zapasem.

Tym którzy budują po raz pierwszy mogę jeszcze dodać jedno "ale" którego być może sobie nie uświadamiają... ale sprawy "okołobudowlane" kosztowały mnie jakieś dodatkowe 20tyś (np. projekt, ogrodzenie tymczasowe, garaż na sprzęt, media, kierownik bud., geodeta, itd.) Te dodatkowe koszty są już bardzo indywidualne i są raczej niezależne od projektu takiego czy innego, ale trzeba o nich pamiętać.

U mnie podobnie dojeżdzam do dachu i wliczająć już koszt dachu i robociznę to wyjdzie ok 220kzł. Domek nieco powiększony (do 222m2) i kilka rozwiązań zastosowałem lepszych/droższych niż w projekcie/kosztorysie.

BTW. Pojawiła się nowa wizualizacji Doskonałego, z tego co piszą to protoplasta wersji 3 :)

http://www.projektyzwizja.pl/realizacje/doskonaly-2-1379507956

Bardzo dziękuje za odzew:)

Sherif- ile Was skasowali za robociznę? Jakiego typu pokrycie dachowe zastosowaliście? I jeśli możesz powiedzieć w przybliżeniu koszt dachu bez konstrukcji będę wdzięczna.

Infocuss- dziękuję za wskazówki. Na pewno zwrócimy na to uwagę. Nie chcemy w niebezpieczny sposób "odchudzać" projektu. Aczkolwiek chcielibyśmy ominąć koszty nie do końca niezbędne.

Bardzo dziękuje za odzew:)

Sherif- ile Was skasowali za robociznę? Jakiego typu pokrycie dachowe zastosowaliście? I jeśli możesz powiedzieć w przybliżeniu koszt dachu bez konstrukcji będę wdzięczna.

Infocuss- dziękuję za wskazówki. Na pewno zwrócimy na to uwagę. Nie chcemy w niebezpieczny sposób "odchudzać" projektu. Aczkolwiek chcielibyśmy ominąć koszty nie do końca niezbędne.

Moze rozbiję to na etapy:

Przygotowania (nei wliczone do kosztu budowy):

projekt i przygotowania do budowy 6070zł

przyłacza (woda, szambo, prąd) 5530zł

Stan "0" 40600

Parter 39400

Piętro 17970

(nie jest zrobiona jeszcze lukarna, więc liczę na nia ok 10kzł)

Robocizna (do dachu włącznie)67000

Więźba 10000

Dach (materiał) 36000

Dach będzie z dachówki ceramicznej Bras Turmalin + obróbki + okna dachowe (5szt, trochę pojechałem z nimi, więc koszt samych okien to 9kzł)

udało się! od piątku mieszkamy w swoim :)

było kilka przygód - jeszcze trwają jakieś poprawki w ustawianiu wody, kanalizacji, ogrzewania itp - ale jest fajnie choć trzeba się przyzwyczaić do nowych dźwięków :)))) pierwsza noc nie przespana :)

pytanie do mieszkających - czy też Wam tak dudni :))) straszne echo - co prawda mebli na razie bardzo mało - wręcz na dole w otwartej części tylko zabudowa kominka - niesie nieźle - nie trzeba niani elektronicznej do dziecka - jak zapłacze w swoim pokoju to słychać doskonale :) gorzej w nocy jak kostkarka w lodówce lód przerzuca :)))))

na razie jest ciepło - podłogówki tylko na start nagrzały dom - i teraz trzyma tą temperaturę - sterowniki mam ustawione na 18 stopni a w domu cały czas 21-22 stopnie - więc obiegi stoją - pewnie to tez zasługa pogody bo jak na razie jest dość ładnie :)

Witam ponownie po długiej nieobecności chyba plebus myślami mnie ściągnął a tu proszę tyle się dzieje :D. tak naprawdę cieszę się że my już mieszkamy a etap budowy mamy za sobą , u nas od stycznia nie wiele się zmieniło- wnętrza wymagają jeszcze wiele wkładu finansowego ogrodzenie też przełożyliśmy na rok następny wcale mnie to nie martwi bo moja głowa ma wręcz zbyt dużo pomysłów :rotfl: więc i czas na ich poukładanie się przyda. Ale ale Kris idzie jak burza super bardzo mi się wszystko podoba mamy bardzo podobny gres tylko u nas jasny wpada w szarość i część jest w ciemnej szarości dla oddzielenia przestrzeni ogólnie półmat nie wiem jak jest w połysku po zamieszkaniu ciągłe mycie duuuużo śladów dziecko koty itd... i zimny jak diabli też grzejemy plus jest taki- bardzo twardy, etap rzucania u naszego Olafka fru leci wszystko demolka PANIE I PANOWIE KULIG NAM SIĘ ZBLIŻA :bye: Pozdrawiamy.

Asena, a ocieplaliscie styropianem? Zobacz na fakturze ile wyszło metrów styropianu i rachunek prosty.

oj to nie zawsze takie oczywiste i proste - bo ciężko dopilnować czy styropian nie poszedł tez w części na kolejny domek :) ja też miałem kilka wyliczeń od różnych firm - każda liczyła w inny sposób i były spore rozbieżności - na szczęście znalazłem z polecenia fajną ekipę i musiałem im zaufać.. Ja mam wersję 1 - ale wyszło coś koło 310-330m2 (już nie pamiętam :)

a poza tym w domu gorąco - 24-26 stopni :) nie mogę wyregulować pieca :)

zamówiłem też sofy ale niestety 5-6 tygodni czekania

echo bez zmian - dalej dudni :)

Edytowane przez kris_białystok

My wzięliśmy kilku specow do wyceny, trochę sie różniły te wyceny i ilośc metrów, ale wzięliśmy styropian w największej przewidzianej ilości z możliwością zwrotu niezuzytego. I trochę sie zostało, co oddaliśmy i wiedzieliśmy tym samym ile poszło. Trzeba tez pamietać o doliczeniu filarów do metrów, bo styropianu na nim nie kładliśmy. Tak to u nas było. Dobrej nocki.

My wzięliśmy kilku specow do wyceny, trochę sie różniły te wyceny i ilośc metrów

Różnica w wycenie może być ale w ilości m to raczej nie - co najwyżej 2-4 m.

My sami liczyliśmy powierzchnię ścian - znając wymiary materiału budowlanego to nie jest trudne :)

Wyszło nam ok. 250 m (bez powierzchni okien - 50m)

Wczoraj był dostawca styropianu i wyliczył dokładnie 246 m.

U nas jest troszkę wyższy budynek - dlatego myślę, że w "normalnym" Doskonałym powinno być znacznie mniej.

Jeżeli fachowiec jest "pożądny" to ubytków raczej być nie powinno - także zapasu nie trzeba wliczać.

My bierzemy komplet materiałów na elewację - styropian + tynk elewacyjny + wszystkie inne potrzebne materiały z chemii budowlanej dzięki temu mamy 5-letnią gwarancję.

• 3 weeks później...

Witajcie wszyscy Doskonali!

Chcielibyśmy nawiązać do postów o echu. Zauważyliśmy ten wątek w przypadku dwóch Doskonałych i w związku z tym do nich pytanie: czy dalej dudni :) i czy macie jakiś pomysł jak ten problem rozwiązać? Oraz pytanie do pozostałych Doskonałych - jak jest u Was? Może to kwestia z czego zbudowany jest dom/umeblowania/co jest na podłogach/a może jeszcze innych czynników?

Dodatkowo, chcielibyśmy podpytać czy ktoś z Was zastosował ogrzewanie tradycyjnymi grzejnikami czy raczej tylko podłogowe?

Edytowane przez adas_s

Chcielibyśmy nawiązać do postów o echu. Zauważyliśmy ten wątek w przypadku dwóch Doskonałych i w związku z tym do nich pytanie: czy dalej dudni :) i czy macie jakiś pomysł jak ten problem rozwiązać? Oraz pytanie do pozostałych Doskonałych - jak jest u Was? Może to kwestia z czego zbudowany jest dom/umeblowania/co jest na podłogach/a może jeszcze innych czynników?

Dodatkowo, chcielibyśmy podpytać czy ktoś z Was zastosował ogrzewanie tradycyjnymi grzejnikami czy raczej tylko podłogowe?

Może dudnieniem bym tego nie nazwała, ale niesie się echo nawet przy umeblowanym domu. Uciążliwe jest to przy bawiących się dzieciach (szczególnie dla osób, które nie są przyzwyczajone do tego typu hałasu). Nam nie przeszkadza absolutnie. Czasami denerwowałam się, że coś mi w kuchni upadło i mogło obudzić dziecko (drzemka popołudniowa). Kiedyś na innym forum budowlanym, ktoś doradził nam założenie jakiś specjalnych paneli, kasetonów czy czegoś takiego na sufit nad pustką. Nie pamiętam za nic jak to się nazywało, ale wiem, że coś takiego istnieje i jeśli ktoś ceni sobie ciszę i brak echa, to polecam, bo może okazać się zbawienne. Podejrzewam, że wtajemniczeni budowlańcy będą wiedzieli o co chodzi. My zrezygnowaliśmy, bo ani wygląd tego czegoś nie zachwycał, o cenie nie mówiąc. Ale technika idzie do przodu może coś wymyślono innego i tańszego.

Co do grzejników, to mamy tylko w 3 pokojach na górze i stwierdzam z całą odpowiedzialnością, że zrobiłam błąd, bo powinnam i z tych 3 zrezygnować, ale mądrzy tego świata przekonywali nas, że w sypialni podłogówka jest niewskazana ze względów zdrowotnych. Osobiście polecam podłogowe.

Pozdrawiam,

Kasia

Znalazłam!

Cytuje Pana z innego forum, który wypowiadał sie odnośnie zagrożeń jakie ma projekt Doskonaly, w tym zauważył właśnie problem akustyczny:

"Mogą wystąpić dwa problemy, wiem to na podstawie kilku zbudowanych i zasiedlonych domów w tym częściowo własnego.

Po pierwsze jeżeli strefa dzienna i nocna nie są wystarczająco odseparowane akustycznie, dźwięk z dużego salonu bez wydzielonej klatki schodowej może się przenosić do sypialni na tyle skutecznie, że jeśli np. dzieci na dole będą chciały oglądać bajki lub grać w gry a Ty będziesz chciała się zdrzemnąć na górze aby przegonić ból głowy, to będzie konflikt interesów.

Po drugie, duży salon z podwyższonym sufitem i dużą powierzchnią okien może się okazać na tyle trudny akustycznie, że nawet po skompletowaniu umeblowania pogłos będzie na tyle silny, że osoby oddalone od siebie będą miały problem z komunikowaniem się ze względu na niezrozumiałość mowy.

Proponowałym rozważyć ułożenie na suficie salonu, nad schodami i również w korytarzu części nocnej płyt akustycznych, np takich:

http://www.lafargegips.pl/files/pdf/NIDA_Sonic_broszur...

Mam w domu jedno pomieszczenie z sufitem z płyt akustycznych i różnica w porównaniu z pozostałymi gdzie jest standardowo podwójny g-k jest dramatyczna.

Edytowane przez plebus

po zamieszkaniu ciągłe mycie duuuużo śladów dziecko koty itd... i zimny jak diabli też grzejemy plus jest taki- bardzo twardy, etap rzucania u naszego Olafka fru leci wszystko demolka PANIE I PANOWIE KULIG NAM SIĘ ZBLIŻA :bye: Pozdrawiamy.

U nas to samo. Moge skończyć ścierać podłogi na gorze to moge zacząć na dole. Dzieciaki. A jeśli chodzi o "fru" to nasz schodek, a raczej lakier na nim nie wytrzymał po po raz kolejnym rzuconym aucie z góry na dół... Przecież tak fajnie leci... A jak sie roztrzaskuje! Śmiejemy sie ze podłączymy prąd pod balustrady tzw pastucha, to może młody sobie odpuści;)))) żarty żartami, ale sporo mamy do odmalowana, wszędzie małe łapki:/ raz nawet dzieci chciały łapki zamalować, na szczęście zmywalnym flamastrem. Maja fantazje, oj maja. Nie wiem, co będzie za kilka lat. Bedą załatwiać sprawy swojej ewolucji: Mamo ja laaaaattaaaam! ;)))))

Miłego dnia wszystkim życzę i pozdrawiam,

K.

Edytowane przez plebus

Z powodu przewidzianej złej akustyki ze względu na obecność dość dużej otwartej przestrzeni, w naszym Doskonałym mamy częściowo zabudowaną antresolę na wysokość barierek zabezpieczających..

Mamy nadzieję, że chociaż w części poprawi to akustykę pomieszczeń i zapewni spokój górnej kondygnacji.

Zabudowa jest z surowej cegły, która będzie malowana farbą i połączona z barierkami lub szkłem.

Ogrzewanie wyłącznie podłogowe.