Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sprawdziłam dokładnie - mam dachówkę Creaton Terra Optima kolor łupek.

Może ma ktoś dokładnie taką lub podobną i wypowie się na temat koloru okien dachowych (planujemy Fakro ale Velux ma chyba podstawowy kolor podobny) - pytałam o to chwilę wcześniej. Bardzo proszę o wiecej opinii a tomchis i bakaba dziękuję za odpowiedź.

gdzie mozna Twoj dach obejrzec?

mieszkamy już półtora miesiąca - do echa da się przyzwyczaić - ale akustyka jak piszecie - to chyba najsłabsza strona tego projektu - TV lepiej jest słyszalny z góry niż z dołu - na razie bez dodatkowych głośników ale czasem mam problemy jak ktoś nie wyraźnie mówi ze zrozumieniem :) trzeba sie przyzwyczaić

ale pokoje na górze może dzięki drzwiom - ale tłumią nieźle - dzieci się nie budzą jak głośniej oglądam na dole...

poza tym nie wyobrażam sobie mieć dach nad głową na wysokości 2,70 :)))))))))))

Drodzy Doskonali w pobliżu Warszawy!

Czy ktoś z Was byłby skłonny spotkać się z nami w już wybudowanym domu albo nawet jeszcze w trakcie budowy (jeśli dom jest na etapie stanu surowego zamkniętego/otwartego ze ściankami działowymi)?

Zakupiliśmy już projekt, jednak chcielibyśmy bardzo zobaczyć ten dom na żywo. Mamy Doskonałego 3, jednak jeśli ktoś, kto wybudował jedną z dwóch poprzednich wersji mógłby się z nami spotkać, to także bylibyśmy bardzo wdzięczni za kontakt: [email protected]

Z góry bardzo dziękujemy!

Witam, z jakiej firmy na dzienszisiejszy wybrać okna do doskonałego 1,Co sadzicie o oknach z oknoplastu??? Głównie chodzi mi o wytrzymałość okna w trójkącie.Co macie.... a co polecacie???

pozdrawiam

Przerobilem ostatnio temat okien dość wnikliwie. Zdecydowałem się na profil Schuco Si82 Rondo - jeden z najcieplejszych i najladniejszych profili, niestety jeden z drozszych Wiekszosc firm polecilo mi wlasnie tego producenta (a odradzalo aluplasta z racji duzych przeszklen), ma tez wiele pochlebnych opinii. Odnosnie producenta okien to stanelo na Oknostyl. Byl ciut tanszy od np Adamsa i bez doplat mozna bylo wybrac dowolny kolor. Pamietaj, ze przy wyborze okien bardzo wazny jest montaz. Takze ja zaczelem wybor od firm instalujacych.

Na forum muratora jest oddzielna grupa tematow nt okien, ale uprzedzam im wiecej bedziesz czytac tym wiekszy metlik w glowie bedzie :)

Drodzy Doskonali w pobliżu Warszawy!

Czy ktoś z Was byłby skłonny spotkać się z nami w już wybudowanym domu albo nawet jeszcze w trakcie budowy (jeśli dom jest na etapie stanu surowego zamkniętego/otwartego ze ściankami działowymi)?

Zakupiliśmy już projekt, jednak chcielibyśmy bardzo zobaczyć ten dom na żywo. Mamy Doskonałego 3, jednak jeśli ktoś, kto wybudował jedną z dwóch poprzednich wersji mógłby się z nami spotkać, to także bylibyśmy bardzo wdzięczni za kontakt: [email protected]

Z góry bardzo dziękujemy!

Jezeli pasuje Wam doskonały 3 w stanie surowym zamknietym (jeszcze) bez okien to moge zaprosic do Wawra :). Szczegoly na priv.

zgadzam sie z tym, ze im wiecej czytasz tym masz wiekszy mentlik. my skorzystalismy -pewnie ze sponsorowanej strony- oknotest.pl.

powodzenia i cierpliwosci w poszukiwaniu :)

Przerobilem ostatnio temat okien dość wnikliwie. Zdecydowałem się na profil Schuco Si82 Rondo - jeden z najcieplejszych i najladniejszych profili, niestety jeden z drozszych Wiekszosc firm polecilo mi wlasnie tego producenta (a odradzalo aluplasta z racji duzych przeszklen), ma tez wiele pochlebnych opinii. Odnosnie producenta okien to stanelo na Oknostyl. Byl ciut tanszy od np Adamsa i bez doplat mozna bylo wybrac dowolny kolor. Pamietaj, ze przy wyborze okien bardzo wazny jest montaz. Takze ja zaczelem wybor od firm instalujacych.

Na forum muratora jest oddzielna grupa tematow nt okien, ale uprzedzam im wiecej bedziesz czytac tym wiekszy metlik w glowie bedzie :)

Przerobilem ostatnio temat okien dość wnikliwie. Zdecydowałem się na profil Schuco Si82 Rondo - jeden z najcieplejszych i najladniejszych profili, niestety jeden z drozszych Wiekszosc firm polecilo mi wlasnie tego producenta (a odradzalo aluplasta z racji duzych przeszklen), ma tez wiele pochlebnych opinii.

Też mamy zamontowane okna na profilu schuco.

Naczytaliśmy się sporo o różnych oknach i te miały najlepsze recenzje. Szalę przelała na pewno możliwość bezpłatnego wyboru barwy spośród 50 kolorów oraz dobór drzwi zewnętrznych do koloru stolarki okiennej.

Wybraliśmy firmę Mielczarek ze Zduńskiej Woli - obsługa, kontakt i montaż super. Działają w całej Polsce.

Dzis proponowano mi dwa modele okien jedno oknoplast- winergetic podobno bardzo dobre...drugi zaś amberlain- alphaline tez chwalony ale przez handlowca, pokusze sie jeszcze o te wycene schuco SI 82 ale z tego co pamietam, to w tamtym roku cena była dla mnie kosmiczna...jak to pisaliscie im wiecej szukamy tym gorzej z wyborem.

pozdrawiam

Odnośnie akustyki , w sumie miałem zrobić rozpoznanie bliżej wykończenia, ale z racji poruszenia tematu postanowiłem zrobić to teraz. IMo głównym winowajcą jest płaszczyzna dachu nad antresolą, to ona odbija dzwięki w różne strony i powodue dudnienie i echo. Zgłosiłem sie do firmy paneleakustyczne.pl i podobno jest to std problem przy tego typu proj., zalecają zastosowanie paneli perforowanych, które przepuszczają dźwięki do warstwy tłumiącej.

Panele daje się zamiast płyt G-K, można ja malować czy nawet zaciągnąć tapetą (patent z FM), pod spód daje się maty tłumiące (pomiędzy panelami a wełną w dachu). IMO to najmniej szpecące rozwiązanie.

Pytanie czy ktoś może stosował takie panele lub walczył z akustyka w Doskonałym ?

eeee z tym pogłosem to nie ma aż takiej biedy - trzeba się przyzwyczaić - ja budując drugi raz taki sam dom - również nie zastanawiałbym się nad tym :)

na studio muzyczne się nie nadaje ale dożycia nie przeszkadza - na pewno warto dać dobrze tłumiące drzwi na górze w pokojach

co do okien - ja mam z firmy JOCZ - z montażu jestem zadowolony - a co do parametrów to ja bym aż tak bardzo nie śrubował - chyba, że macie dopracowany każdy element domu - bo po co wchodzić w mega szczelne najdroższe okna jak i tak ciepło ucieknie np oknami dachowymi na antresoli :)

ale mam do Was pytanie o stół do jadalni - szukam prostego, białego, nierozkładanego - około 210-220cm długości, 90-100 szerokości - i ku mojemu zdziwieniu nie ma takiego na rynku :) musi spełniać tylko 2 warunki - mieć nogi na krańcach (żeby komfortowo wstawić 3 krzesełka po długości) oraz nie być rozkładany (przeważnie są tej długości stoły już po rozłożeniu - a przed mają od 160-180 co nie bardzo mi pasuje choćby ze względu na dość spore 2 lampy nad stołem)

szukam i szukam i wciąż fiasko - dodam, że cenowo nie może być mega drogi - zakładam max 4000 zł (choć liczyłem na 2000-3000zł) - pochwalicie się swoimi ??

oprócz stołu i krzeseł będę miał chyba zrobiony cały dól (wreszcie) - także wkrótce nowe fotki :)

parę nowych fotek - może do Świąt uda się zamknąć cały dół :)))

http://www.reefart.pl/cow/dsc05323a.jpg

http://www.reefart.pl/cow/dsc05322a.jpg

http://www.reefart.pl/cow/dsc05304a.jpg

http://www.reefart.pl/cow/dsc05298a.jpg

DSC05298a.jpg

DSC05304a.jpg

DSC05322a.jpg

DSC05323a.jpg

Edytowane przez kris_białystok

http://www.reefart.pl/cow/dsc05323a.jpg

http://www.reefart.pl/cow/dsc05322a.jpg

Kris - super wnętrze Ciekawi mnie ta abstrakcja na ścianie Super to wygląda, ale co to jest - arras czy może jakiś panel ?

Super są też sofy - bodajże modułowe? Jeśli można to proszę o namiary producenta - mam nadzieję , że cena mnie nie zabije :) :)

abstrakcja została nazwana kobietą-krową - a tak poważnie to znalazłem zdjęcie w internecie i znajoma mi namazała na wykładzinie dywanowej :) można zastosować jakieś fajniejsze płótno - ale ja nie mogłem niczego dobrać co by dobrze wyglądało i działało na ziemi... a założenie było, że to samo jest na obu płaszczyznach

co do modułów - długo szukałem i to najlepsza opcja - Mebel Plast - Lvingroom - model: Falcone - cena baaaardzo zadowalająca :)