Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, z jakiej firmy na dzienszisiejszy wybrać okna do doskonałego 1,Co sadzicie o oknach z oknoplastu??? Głównie chodzi mi o wytrzymałość okna w trójkącie.Co macie.... a co polecacie???

pozdrawiam

My mamy profil Salamander. Sam profil ok, polecam. Większość osób, która u nas była myślała, że mamy drewniane okna. Mnie zawiodła jedynie firma, która okna nam sprzedała i wstawiała.

Pozdrawiam,

K.

Edytowane przez plebus

Kris maltretujesz mnie psychicznie swoim domkiem bo ja tez chce miec taki :) Pieknie wykonczone wnetrza i moge zostac adoptowana ;)

Pokaz koniecznie inne pomieszczenia bo pewnie tez szczeka opada .

Na obecnych fotach gres w salonie ma calkiem inny kolor (nie widac bezu ) -napisz prosze ktore fotki oddaja bardziej realny kolor i jak wogole sie sprawuja te plytki?

wiem, że to forum raczej budowlane i jakoś mało jest fotek wnętrz - ale wrzucam, bo wiem jak mi było ważne żeby znaleźć inspiracje - a często meble i wyposażenie z innych wnętrz po przeniesieniu do doskonałego nie pasowało... więc może ktoś skorzysta :)

inne wnętrza nie są zrobione :) lecimy konsekwentnie od dołu - jak dojdzie stół i krzesła ten etap będzie zamknięty

góra będzie czekać na lepsze czasy i jak dzieci podrosną - na razie - ciężko ogarnąć kto gdzie śpi i gdzie się bawi :)))

co do gresu - kolor wydaje mi się cały czas taki sam - może kwestia kąta i tego co jakoś tam odbija - na zdjęciu z dołu widać różnicę w odcieniu w porównaniu do wykładziny czy modułów - jest bardziej beżowa - ale zupełnie to nie przeszkadza.....

a sprawują się wg mnie tak jak powinny :) codziennie pod stołem ląduje mnóstwo jedzenia i picia - całość przecieram raz na tydzień i cały czas wygląda fajnie :) na pewno drugi raz kupiłbym te same - pomijając, ze nie było nic innego do kupienia :)

Kris - super wnętrza :) :) Widać konsekwencję urządzania w każdym pomieszczeniu

Zazdrościmy bo u nas jeszcze droga daleka ....

..... ale już bliżej niż dalej - podłoga zalana także powoli można już malować :) :)

A tak prezentuje się nasz dach - niestety w pochmurnym wydaniu wydaje się ciemniejszy

doskonały 1.jpg

CAM00295.jpg

DSC05583.jpg

jedną z pierwszych myśli jakie miałem po wybudowaniu Doskonałego było: "o jaka stanie wielka choinka, taka, żeby z antresoli ubierać :)"

rzeczywistość okazała się okrutniejsza - ciężko postawić takiego potwora to jedno a drugie, że zwykłej 3 metrowej szukałem cały dzień po mieście

ale w końcu stoi i pomimo braku śniegu za oknami pora zacząć pierwsze Święta w domu!

Wesołych Świąt i wszystkiego najlepszego!!! Żeby wszystkie zmory budowalno-wykończeniowe na ten czas gdzieś zniknęły i powróciły po nowym roku!

• 3 weeks później...

Witam Doskonali,

Zakończyliśmy kolejny rok w Doskonałym i mogę powiedzieć, że za gaz rok rocznie wychodzi nam niecałe 6.000zł, co daje 500zł miesięcznie (w tym ciepła woda, gotowanie i ogrzewanie), a za prąd średnio 220zł miesiąc. Temperatura w domu na dole 21, a na górze 21,7, powierzchnia bez garażu 230 m, garaż ogrzewany na minimum. Jak u Was?

Pozdrawiam,

K.

u mnie nie mogę jeszcze nic stwierdzić bo co jakiś czas wciąż hydraulicy mieszają w instalacji i do dziś nie wiem czy działa poprawnie - ja grzeję pelletem i jak na razie mam dość spore spalanie - ale bywało, że miałem w domu po 24-26 stopni i nie mogłem zmniejszyć :) długo bym mógł o tym pisać - ale zacznę od pytania jak macie u Was rozwiązane sterowanie

tzn gdzie macie np sterowniki (czujniki) na parterze i na poddaszu

ja mam na oby kondygnacjach podłogówkę po całości - dodatkowo w łazienkach i pralni mam grzejniki ścienne

sterowniki mam 2 - na dole obok dolnej łazienki a na górze przy wejściu do sypialni (na ścianie balkonowej - zaraz po wejściu po schodach)

czujniki te działają w taki sposób, że jak spadnie na nich zadana temperatura to włączają się pompki w rozdzielaczach i w rury w podłogę leci ciepła woda - dogrzeje się do zadanej temperatury i się wyłączają - niby wszystko OK - tylko, ze umiejscowienie sterowników jest takie, że np na dole przy łazience wykrywa mi 21 stopni - ale w kuchni czy w jadalni juz jest sporo mniej (np o 2 stopnie) - na górze też dziwnie - bo raz, że wyłapuje ciepłe powietrze z salonu - a dwa, że jest dość blisko okna i na pewno tam jest troszkę zimniej

jak to wygląda u Was?

dodam też, że jak na dole czujnik osiągnie zadaną temperaturę to od łączy pompkę przy rozdzielaczu od dolnych pętli a dodatkowo wyłączy pompę główną - a co za tym idzie nie dociera ciepła woda do grzejników łazienkowych i przez większość czasu mam je zimne lub letnie....

troszkę to dla mnie nie zrozumiałe :)