Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej poluks,

Kilka firm dobrało i wyceniło mi różne typy PC o mocy od 8kW do 14kW.

Napisz jaką PC wybrałeś i jakiej mocy?

Rozumiem, że wszędzie masz podłogówkę?

pozdr.

Tak wszędzie mam podłogówkę, kładzioną co 10 cm, więc w miarę gęsto, pompę mam daikina -pierwsza gruntowa tego producenta, moc jest modulowana bodajże od 6 do 13 kW, 200 m odwiertów tzn 2x100m, pozdrawiam

Tak wszędzie mam podłogówkę, kładzioną co 10 cm, więc w miarę gęsto, pompę mam daikina -pierwsza gruntowa tego producenta, moc jest modulowana bodajże od 6 do 13 kW, 200 m odwiertów tzn 2x100m, pozdrawiam

Co tzn. modulowana? Pierwsze słyszę o takiej pompie.

Napisz ile kosztował Cię zakup PC, jej montażu wraz z odwiertami. Ile zapłaciłeś za podłogówkę?

Ja zdecydowałam się na PC Danfossa DHP-Opti Pro 8kW z odwiertami pionowymi.

łączę pozdrowienia

Ewelina255

Witam

Witam forumowiczów.Jestem po raz 1 na forum.Sledze forum od dłuższego czasu.Także jestem zainteresowany budową doskonałego 3.Jeśli jest możliwość obejrzenia w/w projektu w stanie SSO lub jakimkolwiek innym oraz podzieleniem się uwag odnośnie budowy w woj.pomorskim to proszę o kontakt [email protected]

Pozdrawiam Marcin

• 2 weeks później...

Część Doskonali!

No to zaczęło się w końcu i u nas.

Na jutro mam umówionych: koparkowego, geodetę i wykonawcę.

Budujemy dom Doskonały 3 (pomiędzy Warszawą a Pruszkowem) z drobnymi zmianami - domek będzie wydłużony o metr wzdłuż korytarza "głównego", zmieniamy układ pomieszczeń w obrębie sypialni na parterze (wygenerowaliśmy dodatkową własną łazienkę) i przedłużyliśmy dach przy kuchni żeby móc stworzyć mały ganek na poranne śniadania na powietrzu :)

Ciągle nie zdecydowałem się na wybór systemu ogrzewania - stąd pytanie do innych Doskonałych gdzie umiejscowione są otwory na przewody do wymiennika ciepła w posadzce? Czytałem sugestie żeby zostawić sobie taką opcję na etapie fundamentowania, żeby mieć później możliwość wyboru rozwiązania GWC jako systemu grzewczego/klimatyzacyjnego...

Doświadczenych Doskonałych chciałem również prosić o wszelkie sugestie na co zwracać uwagę na tym etapie (fundamenty) - jestem bowiem całkowicie zielony w temacie a i dryg do budowlanki jakoś nie został wyssany z maminym mlekiem...

Aha - trochę liczb:

Umowa z wykonawcą na robociznę (nie chciał umowy na całość z materiałami), SSO: 58 tyś pln

Geodezja: mapy mieliśmy za darmo, tyczenie budynku (na razie oferta wstępna) 500pln

Koparka (j.w.) 800 pln transport około 1000 pln robota (mam mokrą działkę, trzeba będzie sprowadzać sprzęt gąsienicowy, stąd dość wysoka cena)

Jak wspominałem wcześniej - wszelkie uwagi/pomysły przyjmę bardzo chętnie.

Pozdrawiam,

PiotrBudujący

• 2 weeks później...
Witam ponownie,

Napiszcie proszę, jaką grubość wełny daliście na ocieplenie dachu?

Czy w Doskonałym 3 - grubość wełny to 20cm? Czy to nie za mało?

pozdr.

W doskonałym 3 masz 20+10 cm, wg projektu. Ja dałem 22cm (bo takie są krokwie+10cm w poprzek i +15 (zamiast +10 )nad antresolą.

20cm to IMO za mało.

• 2 weeks później...
Witam serdecznie jestem nowa na forum, ale od dłuższego czasu przeglądam wpisy. Jesteśmy w trakcie adaptacji projektu - więc to zupełny początek naszej drogi, aby cieszyć się DOSKONAŁYM 3. Mam pytanie do forumowiczów, czy ktoś z Was buduje się lub wykańcza już Doskonały 3 w okolicy Poznania i zgodziłby się pokazać jak domek wygląda w realu? Szukamy też firmy, która podjęłaby się budowy, mamy już wyceny z dwóch, jednak jeżeli macie sprawdzonych fachowców chętnie skorzystamy z namiarów.

Z tymi wycenami robocizny to rzeczywiście jest tylko orientacyjnie - różne regiony mają różne stawki :)

Jeśli mogę podpowiedzieć coś ze swoich doświadczeń to najlepszym sposobem jest wysyłanie specyfikacji do wyceny

My mieliśmy znajomego murarza, który zawsze i chętnie służył nam pomocą co do kosztów kolejnych etapów oraz jakością wykonania

Za okna płaciliśmy ok. 33 tys - trzyszybowe, dobre parametry i ciepły montaż

A jakiej firmy macie okna ?

Cześć zgretek,

Proszę o odp. na priv., ponieważ nie wszyscy chcą obnosić się z kosztami budowy. Stąd też prosiłam o kierowanie wiadomości jedynie do mnie. Jedni odpisują na forum, inni na priv. to zależy od ich woli.

Natomiast jeśli chodzi o koszty budowy, to są bardzo zróżnicowane. Pomimo, iz miałam już wybraną sprawdzoną ekipę budowlaną rozeznałam sie w kosztach, jakie zaproponowały mi inne firmy.

Wycena kilkunastu firm za SSO z pokryciem dachu (z materiałem i bez) szacuje się od 35 tyś do 270 tyś :o:o

Jednak przystałam przy wybranej firmie, która wyceniała mi postawienie SSO + pokrycie dachu + orynnowanie + obróbkę kominów +montaż okien dachowych itp. za 64 tyś.

- jedna z firm wyceniała mi SSO z dachem na gotowo z ich materiałem za 270 tyś :o

- kolejna SSO z dachem wyceniała na 213 tyś ( w tym ok 76 tyś robocizna + 137 tyś jego materiał)

- inna wyceniła mi koszt wykonania SSO bez dachu na 50 tyś + koszt więźby dachowej to 6500

Tych wycen było kilkanaście. Tak jak beyatka napisała najlepszym rozwiązaniem jest porozsyłanie ofert do kilku firm i rozeznanie się w kosztach.

Mam wycenę okien od kilku firm: od 28 tyś do 50 tyś :bash:.

Wycena rolet równiez kształtuje się od 13 tyś do 21 tyś. Wybrałam rolety zewnętrzne Aluprof INTEGRO (tylko na parterze) - koszt 13 tyś (w tym opcja elektryczna, tj. napędy elektryczne Aluprof-S i sterowanie z pilota).

Wczoraj dostałam wycenę dachówek, orynnowania, dodatków do dachu oraz okien Velux.

Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę przedstawić kosztorys.

Tak jak beyatka ujęła - najlepiej zorientować sie w kosztach. Stąd też moja wcześniejsza prośba o koszty tynków, wylewek itp.

serdecznie dziękuję wszystkim za odp.

pozdr.

Ewelina255

Mam pytanko odnośnie rolet. Udało się Wam jakoś przysłonić okno fasadowe to o specyficznym kształcie od strony ogrodu?

• 2 weeks później...

Ja w temacie kosztów ogrzewania (i utrzymania) Doskonałego - model 2 EN.

Szczęśliwie przeżyliśmy pierwszą zimę (2 dorosłych + 2 dzieci )

Czy możecie dla porównania podać orientacyjne koszty prądu i gazu?

Mnie wychodzi średnio miesięcznie 300 zł za prąd i do tego zużycie gazu na poziomie 1 500 kWh miesięcznie (właśnie otrzymałem rozliczenie roczne z gazowni):sick:

Temperatura 21 stopni. Podłogówka cały dół + łazienki na górze. Reszta kaloryfery. Kondensacyjny piec gazowy; pompa ciepła powietrzna do grzania wody (zasilana też gazem, elektryczni i z kominka); rekuperator; kominek z płaszczem wodnym.

Będę zobowiązany za Wasze "energetyczne" dane do porównania.

Doskonały nie jest jeszcze doskonały - nie do konca otynkowany - brakuje mi np. drzwi między wiatrołapem a salonem.

Pozdrawiam wszystkich Doskonałych!

Humira

Witam,

Mam pytanie: jakie drzwi i okna zakupiliście do Doskonałego?

Aktualnie wyceniam drzwi z boczną dostawką. Dotychczas otrzymałam wycenę drzwi firmy PARMAX w rożnych wersjach - ceny są powalające - od 10 tyś netto !!!

Napiszcie proszę jaki był koszt Waszych drzwi i okien.

Jeśli byłaby taka możliwość proszę o zdjęcia.

pozdrawiam

Ewelina255

Edytowane przez Ewelina255

Witam ! :)

Ceny okien przewijają się dość często w wątku...

A ja mogę pochwalić się, ze mam najpiękniejsze w świecie fundamenty :) Ojjj cieszy każdy etap, każdy krok do przodu, każdy postęp. Powoli do przodu :) Dziś zaczynamy murowanie materiał już na placu także trzymajcie kciuki :)

Pozdrawiam

Ja w temacie kosztów ogrzewania (i utrzymania) Doskonałego - model 2 EN.

Szczęśliwie przeżyliśmy pierwszą zimę (2 dorosłych + 2 dzieci )

Czy możecie dla porównania podać orientacyjne koszty prądu i gazu?

Mnie wychodzi średnio miesięcznie 300 zł za prąd i do tego zużycie gazu na poziomie 1 500 kWh miesięcznie (właśnie otrzymałem rozliczenie roczne z gazowni):sick:

Temperatura 21 stopni. Podłogówka cały dół + łazienki na górze. Reszta kaloryfery. Kondensacyjny piec gazowy; pompa ciepła powietrzna do grzania wody (zasilana też gazem, elektryczni i z kominka); rekuperator; kominek z płaszczem wodnym.

Będę zobowiązany za Wasze "energetyczne" dane do porównania.

Doskonały nie jest jeszcze doskonały - nie do konca otynkowany - brakuje mi np. drzwi między wiatrołapem a salonem.

Pozdrawiam wszystkich Doskonałych!

Humira

U mnie od października do dzisiaj, wliczając wygrzewanie posadzek oraz ogólnie wygrzewanie świeżego domu +CWU (4os) poszło:

- 20 butli 33kg propanu, co daje 8590kWh (przy odparowaniu 100%, który nigdy nie miało miejsca)

- 7mp drzewa do kominka, co daje ok 7000kWh (zakładając ok 50% sprawności) +ok 1000kwh z 450kg brykietu

Razem 16590 kWh/ 5miesięcy, czyli ok 3318 kWh/m-c, daje to odpowiednio ok 298m3 gazu ziemnego /m-c. Prąd miałem budowlany + wykończenie i mieszkanie to było ok 300zł /m-c, teraz jest prognoza po zmianie taryfy na 170zł

Witam,

Mam pytanie: jakie drzwi i okna zakupiliście do Doskonałego?

Aktualnie wyceniam drzwi z boczną dostawką. Dotychczas otrzymałam wycenę drzwi firmy PARMAX w rożnych wersjach - ceny są powalające - od 10 tyś netto !!!

Napiszcie proszę jaki był koszt Waszych drzwi i okien.

Jeśli byłaby taka możliwość proszę o zdjęcia.

pozdrawiam

Ewelina255

Z drzwiami jest kilka dróg. Niektórzy zamawiali razem z bramą garażową (np Hormann), cena dość duża bo pod 10kzł, ale kolor ten sam. Jak chce się bardzo ciepłe drzwi to drewno, wtedy podobna cena ok 10kzł. Ja wybrałem "ciepłe" metalowe z Wikęndu cena niecałe 5kzł z doświetlem.

Okna co kto lubi od ok 23kzł do 100kzł.