Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie,

Przeczytalem to forum od dechy do dechy i jestesmy z zona niemal zdecydowani na budowe doskonalego 3 w odbiciu lustrzanym.

Czy mozna prosic o opinie juz mieszkajacych, najlepiej dluzszy czas czy jestes z perspektywy czasu zadowoleni z wybranego projektu? Czy funkcjonalnosc i uklad dalej spenia Wasze oczekiwania, i co najwazniejsze co z perspektywy czasu zmienilibyscie w wyjsciowej wersji doskonalego 3 gdybyscie teraz zaczynali budowe.

My na chwile obecna z glownych zmian chcemy podniesc kondygnacje poddasza (przez podwyzszenie scianek kolankowych) tak zeby skosy, szczegolnie w lazience i sypialni z garderoba zaczynaly sie wyzej. Dodatkowo planuejmy likwidacje balkonu nad wejsciem.

Jednoczenie zwracamy sie do juz mieszkajacych badz bedacych w trakcie budowy ktorejkolwiek wersji doskonalego z woj. Dolnoslaskiego lub osciennych (lubuskie, wielkopolskie, lodzkie, opolskie, slaskie) o mozliwosc obejrzenia budynku z zewnatrz, absolutnie nie chcemy sie ladowac z buciorami do Waszych Doskonalych :).

Prosba o kontakt mailowy [email protected]

Z gory dziekujemy

Magda i Piotrek

Ja mieszkam niemal dwa lata w wersji Dos3 Lustro i mieszka się bardzo dobrze. Obecnie budując podwyższyłbym ściankę kolankową, może aż tak nie zepsuło by do bryły. Skosy dają się trochę we znaki głównie w sypialni nad garazem (mimo ścianki przed kolankowej) oraz w pokoju z drugiej strony od wejscia. Tak jak jest w projekcie daje to trochę nijaką przestrzeń, bo nawet zabudowa spowosuje że będzie utrudniony dostęp.

Ze zmian wydłużyłem o 0.5m garaż i (łazienkę na górze) - to była bardzo dobra opcja nie wuobrazam sobie wjeżdzania na mm jakbym miał 0,5m krócej. Przy większym samochodzie można też zapomnieć że się coś w garazu postawi. Ogólnie w domu mało jest powierzchni gospodarczej, ciasny garaż i mała kotłownia to bardzo niewiele jak na dom.

Trzeba mieć też świadomość akustyki tego domu, nie można sobie od tak oglądać głośniej filmu w salonie jak ktoś pracuje na górze, czy śpią dzieci.

Likwidacja balkonu to imho średni pomysł, zgadzam się że te balkony do niczego nie są potrzebne ale nadają one uroku, dom bez nich będzie pusty i monotonny, w szczególności ten nad wejściem. U nas sprawdza się jedynie tyle, że jest to dodatkowe zadaszenie gdzie zawsze można postawić jakąś zabawkę czy wózek dla dzieci a takich powierzchnie tez jest mało w tym projekcie.

Sherif, dzieki zacodpowiedz.

Ograniczen akustycznych na pietrze w domach z otwarta przestrzenia czy to nad salonem czy nad jadalnia jestesmy swiadomi. Cos za cos.

Na temat balkonu nad wejsciem jestesmy juz po rozmowach z nasza pania architekt, ktora bedzie adaptowala projekt i jest podobnego zdaniajak Ty.

O zwiekszeniu garaz tez myalelismy, chcielismy go wyciagnac w bok o ok 0,5m ale Twoj pomysl z wyciagnieciem go w strone wjazdu tez wydaje sie rozsadny.

Sherif, dzieki zacodpowiedz.

Ograniczen akustycznych na pietrze w domach z otwarta przestrzenia czy to nad salonem czy nad jadalnia jestesmy swiadomi. Cos za cos.

Na temat balkonu nad wejsciem jestesmy juz po rozmowach z nasza pania architekt, ktora bedzie adaptowala projekt i jest podobnego zdaniajak Ty.

O zwiekszeniu garaz tez myalelismy, chcielismy go wyciagnac w bok o ok 0,5m ale Twoj pomysl z wyciagnieciem go w strone wjazdu tez wydaje sie rozsadny.

W bok nie jest tak łatwo bo zmienia się mocno konstrukcja dachu, trzeba wydłużać krokwię, jętki, itd. Zmienia się rozkład ciężaru, płyta stropowa robi się szersza. Przy dachu jest jeszcze problem, że ścianka kolankowa jest bardzo niska ok 30mc, jak się wydłuży to ona zniknie, pojawi się za to masa niskiej, nezużytecznej powierzchni. Znacznie prościej jest wydłużyć garaż wtedy wystarczy dodać jedną krokwię więcej, a nawis dachu można zmniejszyć nad garażem w niczym to się nie przekłada na konstrukcje bo płyta jest jedynie dłuższa. Zyskujemy tez powierzchnię na długości, która zutylizowałem w łazience :). Poza tym jeżeli chodzi o garaż to jeżeli za bardzo się nie nastawia po bokach to można normalnie używać dwa samochody, nie trzeba za to cyrklować z wjazdem i jest nadzieja że nawet klapa się otworzy przy zamkniętych drzwiach w garażu :)

• 2 weeks później...
Mieszkamy w ,,Doskonałym,, od roku i nie jest doskonały. Akustyka do du.... Jeśli posiadacie małe dzieci -cudne okna i piękne schody z nierdzewna koszmar. Generalnie dom do ciągłego sprzatania !!! Dom robi ogromem wrażenie ale konieczność ciągłego latania że ściereczka odbiera przyjemność mieszkania. Brak garderoby i spiżarni ogromny minus. Aby uśpić roczne dziecko w sypialni na piętrze reszta domowników musi być naprawdę cicho. Ten dom to duży wydatek ale czy warto pozostawia wam pod ocenę ... Jeśli chcecie zrobić wrażenie na sasiadach i rodzinie polecam ... ale jeśli chcecie wygodnie żyć należy budowę przemyśleć

Też mieszkamy w Doskonałym od ponad roku i nie podzielam zdania przedmówcy

Dom jest bardzo wygodny i mieszka się w nim komfortowo Prawdą jest , że jest duży i wymaga troszkę więcej czasu na sprzątanie, ale myślę, że to raczej można było przewidzieć na etapie planowania wyboru projektu z taką kubaturą :) Problem akustyki również i u nas występuje, ale jakby to powiedzieć "byliśmy na to przygotowani", bo każdy dom posiadający antresolę będzie miał taką przypadłość. :) :)

W naszym Doskonałym wprowadziłam sporo zmian i myślę, że był to kierunek bardzo pożądany i dzięki temu nasz dom jest nie tylko reprezentacyjny, ale również wygodny.

Wprowadzone zmiany :

- powiększona kuchnia w której można "gotować" nawet w kilka osób i zjeść posiłek,

- obniżenie całej połowy domu dzięki czemu kuchnię, jadalnię i salon mamy na tym samym poziomie,

- częściowo zamknięta kuchnia z 2 wejściami (z korytarza i z jadalni) - ogólnie w naszym domu żywimy się z dań przygotowanych samodzielnie, dlatego nie jestem zwolennikiem otwartych, ładnych, posprzątanych kuchni z katalogów, które nie mają nic wspólnego z życiem codziennym,

- rezygnacja z garażu - jestem przeciwnikiem robienia garażu w jednej bryle domu mieszkalnego z kilku powodów, dlatego powstały 2 dodatkowe pomieszczenia, z których jedno pełni rolę pomieszczenia gospodarczego,drugie jest pokojem dla gości,

- wydzielenie garderoby na górnej kondygnacji kosztem łazienki w sypialni,

- podniesienie ściany kolankowej - dzięki temu budynek jest "ciut" wyższy, ale górne pokoje są "bezpieczne" i wygodne, a na strychu można grać w tenisa stołowego :)

- odwrócenie bryły budynku największymi przeszkleniami w stronę południową - dzięki temu odrobina słońca nawet zimową porą podnosi temperaturę wewnątrz pomieszczeń.

Myślę, że również bardzo ważne jest przemyślenie materiałów wykończeniowych , bo to co ładne i się "błyszczy" nie zawsze będzie wygodne w codziennym użytkowaniu.

Dom ogólnie duży to i drogi - wszystko zależy co komu potrzeba, a na co kogo stać to już chyba każdy potrafi policzyć :) :)

Pozdrawiam Doskonałych :)

• 2 weeks później...
Soczzi podniosłeś na duchu wszystkich budujących doskonałego :))) Mam jednak nadzieję, że nie będzie tak źle :) U nas powoli do przodu :) W ubiegłym roku postawiliśmy SSO na dzień dzisiejszy dach, okna, elektryka, tynki cementowo wapienne oraz wstępna hydraulika za nami. Na grudzień umówiona firma na ocieplenie poddaszy po nowym roku dół podłogówka góra grzejniki. Na wiosnę lecimy z podłogami. Budujemy systemem gospodarczym więc powoli rozkładamy sobie każdy etap :) Pozdrawiam IMG_0455.jpgIMG_0463.jpgIMG_0473i.jpg

Witam wszystkich forumowiczów.

Czy znalazłaby się jakaś dobra dusza, która udostępniłaby kosztorys domu Z charakterem 3 lub Doskonałego 3 na email [email protected]

Na budowę zdecydowałem się całkiem niedawno, a nie chce się zbytnio "napalać" na dom którego moja kieszeń może nie udźwignąć.

Jeszcze bardzo byłbym wdzięczny jakby ktoś z centrum dał namiary na któryś z tych domków.

Nie chce się wpraszać, chciałbym tylko rzucić okiem zza bramy xD

z góry dziękuje za wszelką pomoc :D

• 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam,

Budujemy Doskonałego 3 na śląsku z mocnymi zmianami.

Ukwadraciliśmy bryłę przez co mamy dodatkowe pom. gos. za kotłownią i większy pokój nad kuchnią. Wyszło 240m2.

Kosztorys dla chętnych :

Geodeta, Przyłącza, Odbiory, Kierownik, Kwota Netto 23.000zł

Płyta Fundamentowa Kwota Netto 86 000 Zł

Ściany Porotherm Kwota Netto 51 000zł

Strop, Roboty Żelbetowe Kwota Netto 49 000zł

Dach Wraz Z Orynnowaniem, Kominy Spalinowe, Okna Fakro X10 0,8w Kwota Netto 92 000zł

Okna + Rolety Eurokolor, Brama I Drzwi Kwota Netto 60 000zł

Elewacja Kwota Netto 48 000zł

Tynk Wewnętrzny Kwota Netto 21 000zł

Instalacje Wod Kan, El, Gaz Kwota Netto 50 000zł

Wylewki Na Parterze I Piętrzekwota Netto 16 000zł

Prace Wykończeniowe Kwota Netto 23 000zł

Wentylacja Mechaniczna Kwota Netto 16 000zł

Drzwi Wew, Podłoga Drewno Schody Kwota Netto 60 000zł

Meble Kuchenne Z Agd Kwota Netto 52 000zł

Wiadomo, że wyceny wycenom nie równe, ale z mojej strony (teraz zamykam stan surowy) niektóre ceny wyglądały inaczej, może komuś to pomoże:

- dach z oknami i rynnami to około 40 tys. brutto Braas Turmalin materiały + ile się dogadasz za robotę (ja miałem w cenie SSO, oferty od dekarzy na około 20-25k), kominy kilka tys za sztukę

- okna, rolety, brama i drzwi za 60 tys. to dość optymistycznie (zależy z czego chcesz robić, ale okna same to ok 30 plastik, czyli najtańsza opcja, nie znam cen rolet, bo nie robię, ale koledze w nieco mniej przeszklonym domu wyszło bodaj 16 tys.) drzwi wejściowe są zaskakująco drogie!

- płyta fundamentowa (ja miałem na ławach), ściany i stropy wyceniałem inaczej, więc się nie odniosę.

Reszta to moje założenia, ale na instalacje planuję zaklepać też troszkę więcej niż 50 tys. (sam kocioł z osprzętem z tego co słyszałem to dobrze ponad 10)

- no i niestety zawsze dochodzi pełno "drobnostek" nieprzewidzianych (np. u mnie wszystkie profile stalowe - słupy i belki przy krokwiach to było dodatkowe 7 tys.)

Mam nadzieję że komuś to pomoże :)

Pozdrawiam budujących!

• 1 month później...