Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć!!!

Pozdrawiam wszystkich włascicieli i budujących Doskonałego! :-)

Czy ktoś Was byłby tak miły i umożliwił obejrzenie swojego domu, najlepiej w Krakowie, okolicach lub małopolsce?

Wersja dowolna, aczkolwiek przymierzamy się do wersji 1 w lustrzanym odbiciu.

Pozdrawiam,

Tomek.

Polecam przejechać się po okolicy, i napewno się znajdzie w okolicy jakiś doskonały.

Ja w Lublinie znalazłem bez niczyjej pomocy 5 "doskonałych" w różnych wersjach.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć,

czy ktoś z doskonałych montował więcej niż jeden włącznik świetlny w słupie przy schodach ?

Tak, ja montowałem 2x (w pionie) od czoła słupa (sterowanie salonu), jeden z boku od strony schodów(schodowy do schodów) i niżej gniazdko 230V. Kierownik nie był zadowolony tym faktem, finalnie daliśmy max płytki puszki, tak aby część zmieścić w tynku a tylko 2-3cm w słupie. Lepiej nie zbliżać się do zbrojenia.

dzięki sherif, też zastanawiam się nad rozwiązaniem dwóch gniazd po dwóch stronach i na dole gniazdo230V od strony komina. Albo 1x 4 w pionie, mam nadzieję że elektryk nie trafi na zbrojenie bo jeśli tak się stanie to kończy kucie.

Wydłużyłem dom o 1m i schody zaczynają się równo ze słupem, napisz jeszcze czy dałeś oddzielnie oświetlenie schodów, wydaje mi się że górne światło z korytarza powinno wystarczyć ?

dzięki sherif, też zastanawiam się nad rozwiązaniem dwóch gniazd po dwóch stronach i na dole gniazdo230V od strony komina. Albo 1x 4 w pionie, mam nadzieję że elektryk nie trafi na zbrojenie bo jeśli tak się stanie to kończy kucie.

Wydłużyłem dom o 1m i schody zaczynają się równo ze słupem, napisz jeszcze czy dałeś oddzielnie oświetlenie schodów, wydaje mi się że górne światło z korytarza powinno wystarczyć ?

Mam gniazdko od strony kominka, ale to miejsce to świetna miejscówka na kanapę /narożnik, więc dostęp do gniazdka przy większym meblu może być utrudniony.

4 w pionie to zależy jak inne gniazdka są, u mnie są max 2 w pionie więc więcej by nie pasowało.

Mam górne światło montowane +/- w osi poddasza nad korytarzem na piętrze. 3pkt (LED 5W) wystarczają do doświetlenia schodów i całego górnego korytarza. Trochę światła jeszcze daje u mnie podświetlenie szklanej balustrady na schodach.

Ok, dzięki. A jak się szklana balustrada sprawdza, masz pochwyty? zastanawiam się nad szkłem, choć nie chciałbym ciągłego wycierania.

Tak, mam pochwyty. Z wycieraniem jest taki problem, że mam ją podświetlana + dwójka dzieci a to nie najlepsza kombinacja. W dzień nie widać smug.

no to u mnie podobna sytuacja, tylko nie będę robił podświetlenia. z pochwytami czy bez dla dzieci to chyba żadna różnica:-) Tak z innej beczki bo i ile dobrze pamiętam masz ogrzewanie podłogowe na dole a na górze grzejniki ( popraw mnie jeśli się mylę). Podłogówkę układam w całym domu, planuję dać sterowniki w każdym pokoju + jeden na dole na tym słupie przy schodach. Jak wygląda kwestia rozchodzenia się ciepła?. Wentylację mam grawitacyjną.

no to u mnie podobna sytuacja, tylko nie będę robił podświetlenia. z pochwytami czy bez dla dzieci to chyba żadna różnica:-) Tak z innej beczki bo i ile dobrze pamiętam masz ogrzewanie podłogowe na dole a na górze grzejniki ( popraw mnie jeśli się mylę). Podłogówkę układam w całym domu, planuję dać sterowniki w każdym pokoju + jeden na dole na tym słupie przy schodach. Jak wygląda kwestia rozchodzenia się ciepła?. Wentylację mam grawitacyjną.

Starszy syn (7 lat) już nie brudzi, używa pochwytu.

Cały dom mam podłogówkę + drabinki w łazienkach + na górze rozprowadzenie na grzejniki (zatynkowane). Teraz bym nie robił drabinek i rozprowadzenia na grzejniki (zrobiłem awaryjnie). Mam czujniki w każdym pokoju i byłem przygotowany na podmianę zaworów na elektrozawory ale po 2 latach stwierdzam, że to bez sensu. Kazde pomieszczenie i tak ma różne zapotrzebowanie na ciepło, więc trzeba poświęcić jeden sezon na regulację tak aby było dobrze i jezeli się chce zastosować niewielkie różnice temp. To wszystko sterować centralnie. Ciepło najlepiej rozchodzi się od kominka na dole, dość szybko się nagrzewa masa powietrza idąca w kierunku antresoli i sypialni.

• 2 weeks później...
Właśnie też się nad tym zastanawiałem. Jest system, który można ukryć na podłodze piętra w warstwie styropianu (5 cm) pod wylewką i w ten sposób rozprowadzić reku dla parteru. Trzeba tylko wykonać przewierty do anemostatów w każdym pomieszczeniu. Będę zamawiał projekt rekuperacji dla Doskonałego 3 lustro w tej firmie. Montaż można spokojnie wykonać samodzielnie i sporo przy tym zaoszczędzić.

W kwestii wentylacji warto kupić projekt u projektantów domu. Projekt jest dopracowany i na prawdę trudno o lepsze rozwiązania. Odnośnie dołu to jjst on obsługiwany: kuchnia i spiżarnia przez wiatrołap, jadalnia +salon - przewiert przy antresoli, pokój na dole i łazienka przez korytarzyk przed łazienką + kotłownia. Pozwala to ograniczyć zabudowę do min, zabudowuje się tylko wiatrołap i korytarzyk przed łazienką (wnęka).

Drodzy forumowicze,

poszukujemy dekarza, do dachu na domu według projektu Doskonały 3. Kogos z doświadczeniem w kładzeniu dachówki płaskiej, Brass Turmalin.

Termin: Wrzesień 2017

Dach będzie deskowany i papowany, zakres robót:

- dachówka

- runny

- wykończenia blaszane w tym lukarna

Uprzejmie poprosiłbym o kontakt mailowy, lub poprzez forum :)

Pozdrawiam.

Drodzy forumowicze,

poszukujemy dekarza, do dachu na domu według projektu Doskonały 3. Kogos z doświadczeniem w kładzeniu dachówki płaskiej, Brass Turmalin.

Termin: Wrzesień 2017

Dach będzie deskowany i papowany, zakres robót:

- dachówka

- runny

- wykończenia blaszane w tym lukarna

Uprzejmie poprosiłbym o kontakt mailowy, lub poprzez forum :)

Pozdrawiam.

U mnie robił tą dachówkę dekarz tel. 661 917 438. Wiem, że potem jeszcze robił ze dwa razy Doskonałego. Jak najbardziej godny polecenia :)

U mnie robił tą dachówkę dekarz tel. 661 917 438. Wiem, że potem jeszcze robił ze dwa razy Doskonałego. Jak najbardziej godny polecenia :)

Dzieki sherif, niestety z tym panem cieżko sie porozmieć.... bukowaliśmy u niego termin w zeszłym roku, na ten rok na wykonanie. W tym roku okazało się, że pan niema dla nas czasu.... przed realizacja terminu, bo miał robić w czerwcu, odmówił wykonania, także proszę uważajcie na niego...

Edytowane przez kindas

• 2 weeks później...
Z zadaszeniem tarasu od strony jadalni jest też problem. Dach jest dość nisko w tym miejscu i nie ma gdzie przyczepić markizy.

U mnie za ogrzewanie wyszło trochę mniej, ostatnie 2,5m to 710zł, Cały rok 1806zł. Grzanie gazem (CO + CWU+gotowanie, 222m2 PU) +3mp drewna do kominka.

Dawno mnie tu nie było. Ostatnio szukałam inspiracji na zadaszenie tarasu, i znalazłam w necie takie rozwiązanie. Niestety nie znam jeszcze kosztów. Może komuś się przyda

• 2 months później...