Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Pytanie do osób budujących/już po budowie, domu Doskonałego 1 lub domu doskonałego 2.

Czy może ktoś przedstawić własny wykaz ilościowy materiału lub ten z kosztorysu dla stanu otwartego i zamkniętego. Waham się między projektami i potrzebuje zrobić własny wykaz kosztów surowców użytych do budowy.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

My też chcieliśmy miejsce na drewno, ale zrezygnowaliśmy, bo byłoby go może na dwa, trzy duże drewienka, co nie wyglądałoby zbyt korzystnie. A nie chcieliśmy też powiększać kominka kosztem salonu. U nas dajemy łupek w kolorze antracyt i gold. Pozdrawiam

ok, ładnie wyszło, stoję właśnie przed dylematem zabudowy kominka z tym że, chcę wygospodarować miejsce na drewno ale bez wysunięcia kominka na salon nie jest to możliwe. pozdrawiam
Edytowane przez doskonały

My też chcieliśmy miejsce na drewno, ale zrezygnowaliśmy, bo byłoby go może na dwa, trzy duże drewienka, co nie wyglądałoby zbyt korzystnie. A nie chcieliśmy też powiększać kominka kosztem salonu. U nas dajemy łupek w kolorze antracyt i gold. Pozdrawiam

ja wystawię kominek z 20-25 cm na salon, mam wydłużony dom o 1m w związku z tym nie zabiorę zbyt wiele. Jak już będę miał zabudowę to wrzucę zdjęcie. Bedę też wdzięczy za zdjęcia po obróbce łupkiem. pozdrawiam

My też wydłużaliśmy o 1 m, żeby powiększyć kotłownię (z drugiej strony kuchnię i jadalnię). Oczywiście jak tylko skończymy obróbkę, to wrzucę fotki.

ja wystawię kominek z 20-25 cm na salon, mam wydłużony dom o 1m w związku z tym nie zabiorę zbyt wiele. Jak już będę miał zabudowę to wrzucę zdjęcie. Bedę też wdzięczy za zdjęcia po obróbce łupkiem. pozdrawiam

• 2 weeks później...
Kochani,

czy ktoś realizował w/w projekt z Pompa ciepła? jeśli tak to proszę o informację jakie grzejniki (jeśli grzejniki) na pietrze zostały użyte?

Pozdrawiam.

Witam

Nasz Doskonały jest ogrzewany pompą ciepła już 5 rok. Wszędzie ogrzewanie podłogowe, ani jednego grzejnika.

Gdybym budowała jeszcze raz zrobiłbym zupełnie tak samo - ogrzewanie bezobsługowe i naprawdę lepiej zaoszczędzić na innych elementach, a ogrzewanie zainstalować sobie najlepsze z możliwych.

Przy ogrzewaniu podłogowym należy jednak pamiętać, że lepszym przewodnikiem ciepła będą płytki, niż panele czy drewno.

W pokojach gdzie mamy panele jest chłodniej.

W dwóch pomieszczeniach już pozbyliśmy się paneli, które również są gorsze w utrzymaniu czystości.

"Wytwarzają koty" , które nie są milutkimi stworzonkami do przytulania i mrauczenia :) :) ;)