Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W pełni zgadzam się z Plebus.

Proste, jednobiegowe schody są zdecydowanie najwygodniejsze.

Na swojej budowie zrobiłem tymczasowe schody o wymiarach jak w projekcie.

Jedyne co można im zarzucić (prócz estetyki :wink:) to szerokość. Są wygodne dla jednej osoby. Mijanie się na schodach nie jest komfortowe. Nie przewiduję jednak dużego natężenia ruchu, więc będą OK.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Paseczek dlatego my poszerzyliśmy je do 120cm, w sumie po doswiadczeniach w domku moich rodziców wiem jak niewygodnie przez waskie schody wnosic meble:)

A ponizej wklejam przykladowe zabezpieczenia:

http://img204.imageshack.us/img204/9275/mvmetalbalustradymetalo.jpg

http://img163.imageshack.us/img163/9275/mvmetalbalustradymetalo.jpg

I dwie rzeczy, które mi sie spodobaly

http://img264.imageshack.us/img264/5710/mvmetalnietypowekonstru.jpg

http://img690.imageshack.us/img690/9275/mvmetalbalustradymetalo.jpg

Co masz na myśli mówiąc o regulatorach? Znaleźlismy piec dla nas i jest tam napisana taka ciekawostka:

"bardzo wysoka funkcjonalność i wszechstronność pracy - kocioł może obsługiwać aż 3 niezależne strefy grzewcze, w tym dwie niskotemoperaturowe (podłogowe) za pomocą opcjonalnych zestawów montowanych wewnątrz obudowy"

Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale może o to chodzilo?

Mogłabyś napisać coś wiecej o tym piecu, jaki konkretnie model i firma?

mp_krk ta skarpa nie wyglada tragicznie, jak sie ja ładnie zagospodaruje bedzie super. Chyba wybralabym to rozwiazanie. Pomyśl nad jakimiś schodami, roslinami. Wedlug mnie bedzie to ładnie wyglądało.

plebus,

obecnie na tej wizualizacji była zostawiona pochyłość terenu więc de facto skarpy by nie było tylko równy teren ale pod kątem...

skarpa powstanie jak będzie opaska no bo bedzie musiał być podsypany teren...

na pocieszenie napisze, ze u na spadek terenu pozostał i skarpa i tak będzie:) rzecz gustu jak to zrobicie, ja bym zostawila spadek.

no tak, tylko z jednej strony ława posadowiona ok 2m głęboko więc trooochę pracy będzie, w dodatku trooochę więcej materiały na ściany fundamentowe...

ale jeszcze się pomyśli...

szkoda że nie można na Twoich zdjęciach zobaczyć tego ukształtowania terenu tak z profilu, z więszej troszkę odległości...

Mam pytanko do budujacych Z charakterem...

czy w Waszych projektach w konstrucji dachu są elementy slalowe - odnośnie tej wersji projektu gdzie więżba jest drewniana?

W wykazie stali kształtowej "Z charakterem 3" stoi:

Płatew:

C180, 8200mm, 2szt

BL.100x6, 200mm, 2szt

BL.150x10, 180mm, 2szt.

Poza tym są inne elementy ale nie dotyczą one dachu no i do tego prawie 4,5 tony stali "zbrojeniowej" (pręty fi6, 10, 12, 16 :roll: a nawet fi20 :o ).

Dałem to do policzenia jeszcze raz konstruktorowi - zobaczymy co on na to.

Orientowałeś się co do cen tych stalowych el konstrukcji dachu?

Nam projektant zaproponował dwie belki stalowe i 4 słupy stalowe...możemy zmienić na drewno tylko tyle że wyjdzie trochę wyżej...

mp_krk ta skarpa nie wyglada tragicznie, jak sie ja ładnie zagospodaruje bedzie super. Chyba wybralabym to rozwiazanie. Pomyśl nad jakimiś schodami, roslinami. Wedlug mnie bedzie to ładnie wyglądało.

plebus,

obecnie na tej wizualizacji była zostawiona pochyłość terenu więc de facto skarpy by nie było tylko równy teren ale pod kątem...

skarpa powstanie jak będzie opaska no bo bedzie musiał być podsypany teren...

na pocieszenie napisze, ze u na spadek terenu pozostał i skarpa i tak będzie:) rzecz gustu jak to zrobicie, ja bym zostawila spadek.

no tak, tylko z jednej strony ława posadowiona ok 2m głęboko więc trooochę pracy będzie, w dodatku trooochę więcej materiały na ściany fundamentowe...

ale jeszcze się pomyśli...

szkoda że nie można na Twoich zdjęciach zobaczyć tego ukształtowania terenu tak z profilu, z więszej troszkę odległości...

Poszukam jakiegos zdjecia, mam waska dzialke i w sumie nie bardzo jest jak zrobic zdjecie z perspektywy:) Działka ma 21m a dom 12,65. Ciezko "to" uchwycic...

Co masz na myśli mówiąc o regulatorach? Znaleźlismy piec dla nas i jest tam napisana taka ciekawostka:

"bardzo wysoka funkcjonalność i wszechstronność pracy - kocioł może obsługiwać aż 3 niezależne strefy grzewcze, w tym dwie niskotemoperaturowe (podłogowe) za pomocą opcjonalnych zestawów montowanych wewnątrz obudowy"

Chodziło mi o Immergas Herkules, ale nie wiem czy istnieje jego "olejowa" wersja. Ja mam ogrzewanie gazowe i znalazłam na forum informacje:

"Idealny kocioł grzewczy do spalania wszystkich rodzajów paliw, któremu zaufało już ponad 100 000 użytkowników w całej Europie."

Ale po dalszych poszukiwaniach odnalazłam stronkę gdzie było napisane, że wielopaliwowy jest kocioł VIADRUS HERCULES, który ma możliwość konwersji kotła do spalania oleju opałowego.

Ktoś pomylił dwa produkty Immergasa i Viadrusa o tej samej nazwie Hercules.

A to co zacytowalam na forum o strefach grzewczych tyczy się Immergasa.

Pozdr.

Chodziło mi o Immergas Herkules, ale nie wiem czy istnieje jego "olejowa" wersja. Ja mam ogrzewanie gazowe i znalazłam na forum informacje:

"Idealny kocioł grzewczy do spalania wszystkich rodzajów paliw, któremu zaufało już ponad 100 000 użytkowników w całej Europie."

Ale po dalszych poszukiwaniach odnalazłam stronkę gdzie było napisane, że wielopaliwowy jest kocioł VIADRUS HERCULES, który ma możliwość konwersji kotła do spalania oleju opałowego.

Ktoś pomylił dwa produkty Immergasa i Viadrusa o tej samej nazwie Hercules.

A to co zacytowalam na forum o strefach grzewczych tyczy się Immergasa.

Pozdr.

No właśnie, tu jest różnica...pisząc i instalacji co łączącej grzejniki z podłogówką miałem na myśli piec na paliwo stałe - czyt. np ekogroszek. Tam sytuacja wygląda trochę inaczej niż w ogrzewaniu gazowym ze wzgl na potrzebę ograniczania temp wody w części podłogowej oraz temperaturę wody powracającej do pieca..

Witam

[Doskonali] bardzo nam sie podobają wasze okna dowiadywaliście się moze

o rolety lub żaluzje wewnątrz szybowe w tych oknach,jezeli tak napiszcie

ja jestem z okolic Łodzi może wiecie gdzie mozna je obejżec w rzeczywistości

pozdrawiam dkn3

Witam, z rolet zrezygnowaliśmy z trzech powodów: do trojkata nie ma opcji (przynajmniej w internorm) oraz w/w firma nie wykona rolet w kolorze 7016 (z ich wiedzy wynika ze taki ciemny kolor rolet moze doprowadzic do pekniecia szyby podczas upalow), ta trzecia to cena (jakies 17 tys. €). Zaluzje tez nie sa do wykonania w trojkacie, poza tym okno juz zmiania profil. W sumie to polecam spotkanie z przedstawicielem i indywidualna wycene. Firma miesci sie w W-wie (nie bede na forum piasal namiarow, jak chcesz to na priv Ci wysle). Produkty nie sa najtansze, ale po przesledzeniu innych mysle, ze te maja mala konkurencje.

W razie pytan piszcie. :wink:

Rolety zewnętrzne to faktycznie zabójczy wydatek ( oczywiście to nieszczęsne trójkątne okno ). Ja swego czasu kierując się wskazówkami z pierwszych stron tego postu zgłosiłem się do jakiejś niemieckiej firmy ( z polska siedzibą ) i poprosiłem o wycenę. Okazało sie, że wykonanie rolety w jednym kawalku na to wielkie okno jest technicznie niemożliwe. Rolete trzeba by podzielic na 2 segmenty a kaseta jednego z segmentów byłaby tak wielka, że wchodziłaby częściowo albo do domu albo wyłaziła poza elewację. No i aspekt finansowy - to jedyne okienko - skromniutkie 24.000 netto. Podziękowałem, za niewielką część tej ceny kupilismy szyby antywłamaniowe na większość okien i gotowe. Od sąsiadów będę się odgradzał w inny sposób :D

plebus, dzisiaj zapłaciłem za instalacje elektryczną. Wyszło dokladnie tyle ile pisałem, ani grosza więcej. Odliczając zatem Nexwella - 7000zł. Zmieniałem, dokładałem, wydziwiałem i znowu zmieniałem i ... cena nawet nie drgnęła. Jakość i solidność wykonania - rewelacja, ekipa świetna i profesjonalna, będą mi również robić biały montaż no i oczywiście na dalszym etapie zgodnie z umową automatykę.

doskonali, bardzo ładne okna, gratuluję !

Pozdrawiam

Rafał

plebus, dzisiaj zapłaciłem za instalacje elektryczną. Wyszło dokladnie tyle ile pisałem, ani grosza więcej. Odliczając zatem Nexwella - 7000zł. Zmieniałem, dokładałem, wydziwiałem i znowu zmieniałem i ... cena nawet nie drgnęła. Jakość i solidność wykonania - rewelacja, ekipa świetna i profesjonalna, będą mi również robić biały montaż no i oczywiście na dalszym etapie zgodnie z umową automatykę.

Pozdrawiam

Rafał

Idę zatem się ciąć;) Może mamy różna ilość punktów i metrów domu (u nas 260m użytkowej), już sama nie wiem skąd takie rozbieżności.

A biały za ile? Czy w cenie był?

plebus, nie mam pojęcia skąd różnice. Policzyłem tak mniej więcej to, co ustalilismy z elektrykami ( oczywiście na budowie to sie mocno zmieniło ) i tak: gniazdek mam razem na parterze i piętrze 108 ( i sa to pojedyncze punkty a nie podówjne gniazdka bo montaz modułów w pojedynczych puszkach i ramkach ), punktów świetlnych ok. 80 ( w tym LED'owe ). Piszę około, dlatego, że część punktów to na razie obwody, które na konkretne punkty zamienią się kiedy będziemy robic sufity na piętrze czy w hallu, zakładam więc drobne korekty o kilka sztuk. Do tego ok. 40 włączników przyciskowych i 4 panele przycisków po 8 każdy. 16 gniazd internetu, ok. 8 podwójnych antenowych, 4 x siła, 2 x kamera zewnętrzna, domofon. Dodatkowo wyprowadzone zostało kilka obwodów na przyszłość czyli np. ogród, itp. No i oczywiście skrzynka elekrtyczna. To w zaszadzie wszystko. Myslę, że już do części Nexwella należałoby zaliczyc funkcje alarmu czyli czujki ruchu, kontraktrony, itd.

Biały montaż ma kosztować max 1000 zł

Pozdrawiam

Rafał

a co sądzicie o pomyśle ulokowania jeszcze dodatkowych okien w połaci dachu? chodzi mi konkretnie o te dwa pokoje z wyjściem na taras n/garażem oraz okno nad pustką n/salonem :D

Zrobiliśmy dodatkowe okna w pokoju nad garazem wlaśnie i w uzyskanej po powiększeniu garderobie przy sypialni rodziców - nad gabinetem na dole. W sumie w tej elewacji mamy 4 okna: jeszcze 2 w łazienkach.

Nad salonem nie robiliśmy, bo mamy dom skierowany salonem, jadalnia i kuchnia od poludnia, wiec w lato przyda sie troche cienia, poza tym nie wiem jak z czystościa takich okien: ptaszki latają (dobrze, że nie krowy;)), liście z drzew lecą itd itp kiepski widok jak na salon, ale to tylko nasze zdanie.

Pozdrawiam

K.

Mam wstępna wycenę za schody z drewnianymi stopniami (dąb) 30cm, wys. 15, balustrady szklane ze stalą nierdzewną 110cm i wszystkie zewnętrzne balustrady na balkony (te prawdziwe i "ślepe") + te tzw. żaluzje na balkonach zewnętrznych. Czas realizacji ok 2 miesiące, czas montażu 2-3 dni.

Pozdrawiam i czekam na wasze wyceny.

Edit: Wszystko po dokladnych wyliczeniach wyszło nas dokładnie niecałe 40.000, ale Pan Marian powiedział, że ceny od nowego roku wzrosną ze względu na zapowiadane od dawna podwyżki prądu. Dlatego zamowienie już zlozylismy.

plebus, czy to wyliczenie od któregos z tych facetów z Torunia ( lub okolic ) ? Jaki udzial maja w tym schody, jaki balustrady szklane a ile kosztują stalowe elementy żaluzji i balustrady na balkonach. Jaka konstrukcję zaproponowali Ci na te stalowe elementy - profile czy stal kutą, czarna ( i lakier proszkowy ) czy nierdzewka?

Czy sprawdzałaś gdzie skończą się schody przy takich założeniach jak podałaś ( czyli głębokość stopnia 30cm i wysokość między stopniami 15 cm ) ? My mielismy wizję lokalną i przy stopniach o głębokości 28 cm i wysokości 17 cm wyszło nam 17 stopni ( nie licząc stropu jako ostatniego ), ale kończą się aż metr od pierwszego betonowego słupa, czyli po prostu są strasznie długie i zastanawiamy sie nad ich niewielkim skróceniem. Choc u Was w związku z wydłużeniem domu pewnie ten problem nie występuje, prawda ?

Pozdrawiam

Rafał

plebus, czy to wyliczenie od któregos z tych facetów z Torunia ( lub okolic ) ? Jaki udzial maja w tym schody, jaki balustrady szklane a ile kosztują stalowe elementy żaluzji i balustrady na balkonach. Jaka konstrukcję zaproponowali Ci na te stalowe elementy - profile czy stal kutą, czarna ( i lakier proszkowy ) czy nierdzewka?

Czy sprawdzałaś gdzie skończą się schody przy takich założeniach jak podałaś ( czyli głębokość stopnia 30cm i wysokość między stopniami 15 cm ) ? My mielismy wizję lokalną i przy stopniach o głębokości 28 cm i wysokości 17 cm wyszło nam 17 stopni ( nie licząc stropu jako ostatniego ), ale kończą się aż metr od pierwszego betonowego słupa, czyli po prostu są strasznie długie i zastanawiamy sie nad ich niewielkim skróceniem. Choc u Was w związku z wydłużeniem domu pewnie ten problem nie występuje, prawda ?

Pozdrawiam

Rafał

Rafał zaprosiliśmy gościa do domu i poprosilismy o wyliczenie, to oferta za calosc, nie wnikalam co za ile tak naprawde, bo cena calosciowa jest dobra. Bedziemy jeszcze wyceniali gdzie indziej. Wtedy konkretnie policzymy co za ile. Ogolnie jak tak duyzo bralismy to za calosc zawsze podlicza taniej niz jak wycenilibysmy wszystko osobno. Wspominal, ze pod Wawa wziął za takie same schody i 5m balustrady 18.000, stal nierdzewna, stopnie dębowe, szkło białe. Ogólnie wyszlo nam 600pln, za balustrady wewnetrzne.

Balustrade wybraliśmy taką, bo szyba łączona z szybą jak w projekcie domów kojarzyła nam sie od samego początku z marketem.

http://img515.imageshack.us/img515/9275/mvmetalbalustradymetalo.jpg

Będzie miala na dole przerwę ok 10cm od podłogi, zeby nie walic w nią odkurzaczem czy czym innym. Tak po prostu chcieliśmy. A i nie będzie montowana do ściany jak na zdjeciu tylko w podłogę.

Schody nam wychodza ok 1m za słupem, co unas jak piszesz nie jest problemem, jest wręcz konieczne, żeby troche zasłonić pomieszczenie gosp, jak otworzy się do niego drzwi. Jak skoncza sie schody na tej wysokosci zaczyna nam sie schodek do salonu, ze stopniem w tym samym kolorze dębu jak schody.

A i w wycene wliczył jeszcze to zabezpieczenie dla dziecka. Będzie zamontowane na górze.

Pan jest z Łodzi. Namiar podam Ci na PRV jak chcesz.

Zgodnie z obietnicą mały update okienny !

Pozdrawiam

Rafał

Basil,

mam pytanie o wymiary okien na parterze (salon i "jadalnia"),

http://www.fototube.pl/thumbnails/dsc0446jp2.jpg

bo fajnie wyglądają w tych wymiarach (proporcjach). Żona mnie namawia na zmianę wymiaru okna w salonie, żeby jedyna ściana w salonie była trochę większa. To, co Tobie się udało, wygląda b.dobrze.

Przy okazji jaki wymiar ma u Ciebie to okno (2 częściowe) w pokoju nad garażem?

http://www.fototube.pl/thumbnails/dsc0450jp2.jpg

Pozdrawiam

Marcin