Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Zaglądam sobie do Was '' Doskonali'', bo budujemy dom z tego samego biura projektowego, młodszy brat ''Praktyczny''. Wiele rozwiązań jest podobna, dlatego z wielką ciekawościa Was odwiedzam. Bardzo podoba mi sie elewacja Waszego domku, u nas będzie prawie taka sama, dojdzie tylko drewno. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:) Witam mam pytanie do Pana Plebusa czy moge wiedziec czym masz wykonczony daszek nad brama garazowa.Buduje Stylowego 2 i mam daszek nad wejsciem i dylemat jak go wykonczyc.Dekarz zasugerowal polozenie dachowki plaskiej tak jak na domu ale nie wiem czy nie bedzie to smiesznie wygladac?Z gory dziekuje za odpowiedz.:)

Witam. Mnie nie szokuje ta cena :) Wymurowanie (z podpiwniczeniem częściowym)+położenie więźby(bez dźwigu)+pokrycie dachówką = 47.500,-

Chyba źle się zrozumieliśmy. Jeśli to koszt robocizny to OK, bo jeśli to materiały+robocizna to za mało. Ja słowo "wybudowanie" potraktowałem jako to ostatnie.

Witam. Mnie nie szokuje ta cena :) Wymurowanie (z podpiwniczeniem częściowym)+położenie więźby(bez dźwigu)+pokrycie dachówką = 47.500,-

Uważam, że ta kwota jest ok, nam budują bez podpiwniczenia za 36000 zł, a cena położenia więźby i pokrycia dachówką to koszt ok 13 000, co w sumie daję 49 000,. Wycenę robiło mi kilka firm i każda była prawie identyczna. Uważam że to dużo mniej niż u nas, zwłaszcza że u Ciebie dochodzi piwnica. Tylko że u nas wszystko droższe niż wszędzie.

pozdrawiam

Magda

Witam,

mam pytanie odnośnie fundamentów, czy robiliście wieniec na ścianie fundamentowej zgodnie z projektem czy też nie, bo murarz twierdzi, że nie ma potrzeby robienia wieńca, kierownik budowy też, więc sama nie wiem. A jak jest u was?

pozdrawiam

Magda

Twoje pytanie jest zwiazane ogolnie z budowa domu a nie tylko z Doksonalym stad mozesz znalezc calkiem sporo odpowiedzi na internecie w tej kwestii.

Ja robilem z wiencem zgodnie z projektem i obok buduje sie 2 inne domy i tez maja wieniec. Moja opinia (nie jestem specjalista nie mowiac o ryzyku odstpestwa od projektu) jest nastepujaca.

- wieniec powinien byc gdy sciana fundamentowa jest z bloczkow a nie z betonu i sa trudne warunki gruntowe (glina)

- zaleca sie robienie wienca na fundamencie jezeli sa duze, a zwlaszcza szerokie otwory drzwiowe/okienne i wystepuja one w duzej ilosci (przypadek doskonalego)

Zapytaj ile zaoszczedzisz nie robiac wienca i na jakie ryzyko sie narazisz, czy kier budowy wpisze w dzienniku ze rezygnuje z wienca mimo ze projekt go przewiduje?

a jeszcze jedno wienec w Doskonalym jest roszke b. trudniejszy z uwagi na nizszy poziom salonu.

Witam!

Wczoraj zakupiłem projekt domu "z charakterem 4 - lustrzane odbicie", w którym zakochaliśmy się rodzinnie.

Otóż budować będziemy domek w województwie zachodniopomorskim ale poszukujemy

osób, które wybudowały dom wg tego projektu lub są w trakcie budowy w woj. śląskim bądź

okolicach (bo stąd jesteśmy), gdyż chcielibyśmy się zorientować czy wygląda tak nie

niesamowicie w rzeczywistości.

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś z Państwa był w stanie zamieścić zdjęcia lub umożliwić

zobaczenie realizacji na żywo. Będę wdzięczny za każdy kontakt, pomoc i wymianę doświadczeń.

Bogdan :)

Witam!

Zastanawiam się nad budową domu "Doskonały 2" lub "Doskonały 2EN" . Trudno nam jest zdecydować, dlatego byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś z Państwa umożliwił zobaczenie któregoś z domów na żywo. Proszę o kontakt na adres: [email protected]

Pozdrawiam Ewelina :)

Mam gorącą prośbę do tych, którzy ułożyli tegalit bez przesunięcia zamków.

Tak ułożona dachówka bardziej mi się podoba ale zgodnie z zaleceniami producenta należy ją układać z przesunięciem. Jak się Wam sprawuje dachówka ułożona bez przesunięcia, czy nie ma jakichś problemów ze szczelnością?

Sprawa okrutnie pilna, bo za kilka dni zaczynają układać i nie wiem co robić :(

A przy okazji może jakieś doświadczenia z problemami w ułożeniu tej dachówki wokół okien dachowych?; podobno jest z tym jakiś kłopotek

Pozdrawiam

Zbyszek

Witajcie,

Bardzo nam się spodobał projekt Doskonały 2. Uważnie studiuję Was wątek (już jestem na 15 stronie ;-) ) i będę wdzięczny za pomoc bardziej doświadczonych Koleżanek i Kolegów w kwestii ww. projektu.

Nasze przemyślenia i prośby o pomoc:

1. Układ pomieszczeń PARTER – w wątku pojawia się kwestia kuchni (ciemna i mała). Nasza miałaby wypadać na północ co dodatkowo by ją przyciemniło… Czy ktoś z Was przenosił kuchnię w miejsce pokoju na parterze? Chodzi nam po głowie pomysł podobny do Raf70 http://img188.imageshack.us/i/dosk2modparter.jpg/ - czy ktoś już poszedł dalej i ma to wybudowane ;-). Architekci z DzW wyrazili swoją obawę, że wyprostowanie ściany garażowej zaburzy bryłę od strony ogrodowej… Co Wy na to?

2. Plany – piszcie o zmianach ale znalazłem (póki co) tylko dwa pomysły graficznie - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?140413-Ownersi-budują-Doskonały-2-EN&referrerid=136709 oraz bardziej radykalny pomysł Eagleeddie http://img839.imageshack.us/i/parter03.jpg/ . Mój adres to maciejkot[malpa]poczta.onet.pl . Będę wdzięczny za podesłanie Waszych pomysłów. Co 10 głów to nie jedna ;-)

3. Położenie domu na działce. No nasza niestety jest dłuższym bokiem wzdłuż drogi. Maksymalna szerokość elewacji frontowej to 14 m (więc Doskonały 2 pasuje).

a. Wjazd od strony północnej – ciemna kuchnia – pytanie już wyżej.

b. Nagrzewające się trójkątne okno (południe) wychodzące na ogród sąsiada – odległość ca 6 m – Czy to nie będzie Waszym zdaniem mało?

c. Dwa prostokątne okna w salonie na ogród – Czy ktoś z Was otworzył te okna na ogród?

U nas wyglądałoby to mniej więcej tak:

[ATTACH]31016[/ATTACH]

4. Góra – brakuje nam drugiej łazienki… Ale z drugiej strony jest m-ce na pralnię… Też będę wdzięczny za pomysły.

Tak na początek to wszystko co przychodzi mi do głowy  Na razie nie pytam o koszty i inne bardziej budowlane sprawy – bo nie mam o nich pojęcia a dopiero jesteśmy na etapie wyboru projektu. I tej jest nr 1 

Z góry dziękuję za pomysły/komentarze. Jeszcze raz – mój adres to maciejkot[małpa]poczta.onet.pl

Serdecznie pozdrawiam,

Maciek

kotdachowiec

Pomysł o ktorym piszesz wyżej nie jest mój (sprawdź post wczesniejszy). Ja ten pomysł w zasadzie "zanegowałem" - osobiscie wybrałbym dom z Klasa tej samej pracowni, ktory ma gabinet z przodu, brak skosów i jest całkiem reprezentacyjny ...

Inne pytanie do "bardziej zaawansowanych" Doskonałych.

Dzisiaj na budowie zauwarzylem ze dekarz zrobil pieerwszy pas podrynnowy przykręcajac (farmerkami) blache tytan cynk do belki drewnianej zamiast na rabek jak nakazuje sztuka....

Czy ktos z Was ma w ten sposob w tytan cynku (tzn wkrety zamiast rabka) przytwierdzone pasy podrynnowe i wiatrownice? Czy jest tuaj jakies ryzyko?

Z innej beczki : zrezygnowałem z jednegp z dwóch okien polaciowych obok lukarny, gdyz deakarz (i wspiera go w tym inspektor budowy) twierdzi ze jest tam zaprojektowane zbyt malo miejsca na kolnierz (okno przy lukarnie) oraz obrobki lukarny - powiedzial ze sie postara ale nie daje gwarancji ze tam nie bedzie przeciekalo. Gdy wzczesniej powiedzieli to bym kazal przesunac krokwie aby zmiescic jedno okno zamiast dwówch bardziej centralnie. Mniejsze okna spowodowac moga tunele wiec nie szedlem w tym kierunku...

Rafał

raf70,

Dzieki za odpowiedz! Nie doczytalem cos. Zastanawialismy sie (krotko) nad Z klasa. Ale za duzy ten dom. Dzieciaki poodlatuja do swoich gniazdek i chalupa bedzie swiecic pustkami...

A powiedz, co sadzisz nt polozenia w terenie o ktorym pisalem... Mam na mysli strony swiata oraz dom vs sasiedzi i wymiary dzialki...

Serdecznie pozdrawiam,

Maciek

Rafał, ja nie pomogę. My mamy nieco większą adtresolę od projektowej, dwa okna weszly bez problemu, dodatkowo zostalo jeszcze miejsce. Wydaje mi sie, ż jesli rzeczywiscie bylby z tym taki problem to polowa z budujacych by miala 1 okno, coś mi tu brzydko pachnie, dlaczego akurat u Was miałoby być inaczej? Chyba, ze gdzies w projekcie jest blad, ktorego nikt wczesniej nie zauwazył.

Pozdrawiam,

K.