Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

raf70,

Dzieki za odpowiedz! Nie doczytalem cos. Zastanawialismy sie (krotko) nad Z klasa. Ale za duzy ten dom. Dzieciaki poodlatuja do swoich gniazdek i chalupa bedzie swiecic pustkami...

A powiedz, co sadzisz nt polozenia w terenie o ktorym pisalem... Mam na mysli strony swiata oraz dom vs sasiedzi i wymiary dzialki...

Serdecznie pozdrawiam,

Maciek

Moje uwagi, to:

Przy tego typu ułozeniu działki zdecydowanie lepszy byłby dom w ktorym na taras wychodzi sie "w bok" na ogórd...

6 metrów działki za tak duzym oknem to zbyt malo, jedynie co moze tutaj ratowac, to ze sasaid za oknewm trojkatnym nie ma domu tylko jak sadze ogrod wiec jak cos tam posadzi (drzewo) to bedziesz mogl ogladac ze swojego duzego okna;)

Strony swiata nie sa takie najgorsze, choc fakt mocne operowanie slonca i pewnie przydaly by sie rolety...

Ale uwaga zrobilbym miejsce - w ostanie wakacje bylem u znajomych i byl taki upal ze nikt nie siedzial w ogrodzie tylko za domem od strony półnpcnej gdzie slonce nie docieralo i bylo troszke chlodniej...

Znam tez takich ktorzy (wlasnie dok Z klasa) obócili tak ze salon maja na północ bo w obecnym domu doskwieralo im slonce...

Z propos domu z Klasa, to nie jest on wiekszy od Doskonalego 2: powierchnia uzytkowa Doskonalego 2 jest o 5 m2 wieksza niz Z klasa ale przeciez sa jeszcze skosy (ponizej 1,9) w doskonalym tak ze cala kubatrua doskonalego jest wieksza! (wikesze wydatki na ogrzewanie). Garza w Z Klasa jest wiekszy i uwazam ze to jest plus jesli planuje sie 2 samochody (garazu nie trzeba ogrzewac).

Tyle moich przemysliwań;)

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z innej beczki : zrezygnowałem z jednegp z dwóch okien polaciowych obok lukarny, gdyz deakarz (i wspiera go w tym inspektor budowy) twierdzi ze jest tam zaprojektowane zbyt malo miejsca na kolnierz (okno przy lukarnie) oraz obrobki lukarny - powiedzial ze sie postara ale nie daje gwarancji ze tam nie bedzie przeciekalo. Gdy wzczesniej powiedzieli to bym kazal przesunac krokwie aby zmiescic jedno okno zamiast dwówch bardziej centralnie. Mniejsze okna spowodowac moga tunele wiec nie szedlem w tym kierunku...

Rafał

Możesz (podobnie jak ja) dać wymiany i zamontować szerokie okno na środku pomieszczenia.

Moje uwagi, to:

Przy tego typu ułozeniu działki zdecydowanie lepszy byłby dom w ktorym na taras wychodzi sie "w bok" na ogórd...

6 metrów działki za tak duzym oknem to zbyt malo, jedynie co moze tutaj ratowac, to ze sasaid za oknewm trojkatnym nie ma domu tylko jak sadze ogrod wiec jak cos tam posadzi (drzewo) to bedziesz mogl ogladac ze swojego duzego okna;)

Dzięki! Myśląc o tym domu od razu chcieliśmy otworzyć dwa lub jedno okno prostokątne - suwane - które wychodzą u nas na Zachód. Wtedy wyjście które w oryginale jest (drzwi od południa) byłyby mniej używane albo zrezygnowalibyśmy z nich....

Strony swiata nie sa takie najgorsze, choc fakt mocne operowanie slonca i pewnie przydaly by sie rolety...

Ale uwaga zrobilbym miejsce - w ostanie wakacje bylem u znajomych i byl taki upal ze nikt nie siedzial w ogrodzie tylko za domem od strony półnpcnej gdzie slonce nie docieralo i bylo troszke chlodniej...

Znam tez takich ktorzy (wlasnie dok Z klasa) obócili tak ze salon maja na północ bo w obecnym domu doskwieralo im slonce...

TO jest dodatkowy argument aby taras dać przy oknach prostokątnych, które w naszej opcji są na zachód...

Z propos domu z Klasa, to nie jest on wiekszy od Doskonalego 2: powierchnia uzytkowa Doskonalego 2 jest o 5 m2 wieksza niz Z klasa ale przeciez sa jeszcze skosy (ponizej 1,9) w doskonalym tak ze cala kubatrua doskonalego jest wieksza! (wikesze wydatki na ogrzewanie). Garza w Z Klasa jest wiekszy i uwazam ze to jest plus jesli planuje sie 2 samochody (garazu nie trzeba ogrzewac).

No niby tak. Ale jakiś duży i krzykliwy ten dom mi się wydaje... Ale faktycznie się zastanowimy bo lepiej na ogród wychodzi - lustro - i ma dwie łazienki na górze... Niestety musielibyśmy w tej opcji wybrać wersję z jednym garażem i ew. go wydłużyć aby samochód stał za samochodem - bo max szerokość wg WZ na naszej działce to równo 14m... Dodatkowo wydaje mi się, że ten dom jest zdecydowanie droższy w wykonaniu. ALe może się mylem gdyż laikiem jeszcze w tym temacie jestem ;-) Bardziej specjalizuję się narazie w wykańczaniu kolejnych mieszkań ;-)

Jeszcze raz dzięki!

Maciek

Edytowane przez kotdachowiec

Mam gorącą prośbę do tych, którzy ułożyli tegalit bez przesunięcia zamków.

Tak ułożona dachówka bardziej mi się podoba ale zgodnie z zaleceniami producenta należy ją układać z przesunięciem. Jak się Wam sprawuje dachówka ułożona bez przesunięcia, czy nie ma jakichś problemów ze szczelnością?

Sprawa okrutnie pilna, bo za kilka dni zaczynają układać i nie wiem co robić :(

A przy okazji może jakieś doświadczenia z problemami w ułożeniu tej dachówki wokół okien dachowych?; podobno jest z tym jakiś kłopotek

Pozdrawiam

Zbyszek

osobiście nie robilem Tegalitu, bo go juz nie ma od kilku miesiecy, ale powiedzino mi ze tegalit ma byc naprzemiennie ukladany, tak tez pisze producent:

"Dachówkę Tegalit zalecamy układać

naprzemiennie, tak aby zamki dachówek

w kolejnych rzędach mijały się. W tym celu

należy stosować dachówki szczytowe Tegalit

całe i połówkowe. Gąsiory Tegalit układa się

na styk i mocuje od góry wkrętem..."

Z innej beczki : zrezygnowałem z jednegp z dwóch okien polaciowych obok lukarny, gdyz deakarz (i wspiera go w tym inspektor budowy) twierdzi ze jest tam zaprojektowane zbyt malo miejsca na kolnierz (okno przy lukarnie) oraz obrobki lukarny - powiedzial ze sie postara ale nie daje gwarancji ze tam nie bedzie przeciekalo. Gdy wzczesniej powiedzieli to bym kazal przesunac krokwie aby zmiescic jedno okno zamiast dwówch bardziej centralnie. Mniejsze okna spowodowac moga tunele wiec nie szedlem w tym kierunku...

Rafał

Witam

my mamy dwa okna dachowe obok lukarny, spokojnie sie zmieściły kołnierze, nic nam ne przecieka.

pozdrawiam

Witajcie,

Mam do bardziej zaawansowanych Doskonałych 2 dwie prośby o poradę:

1. Czy w pomieszczeniu kotłowni o wymiarach 1,6 x 1,5 m zmieści się pralka? Nie znam wymiarów pieców - dajmy na to planuję piec + zbiornik na ciepłą wodę... Prosty wyrys w załączeniu.

[ATTACH]31757[/ATTACH]

2. Przeanalizowałem odrębny wątek poświęcony zewnętrznym roletom fasadowym na prostokątnych oknach w salonie (i ew. na prostokątnej części okna trapezowego) zainstalować przesuwane ramy z drewnianym poziomym żebrowaniem do przysłaniania tych okien w letnie dni. Wizualizacja domowej roboty jak poniżej - założenie - że ścięta od góry część chowa się pod stelażem na elewacji - nie naniosłem go tylko.... Czy ktoś z Was eksperymentował w tym projekcie z taką instalacją?

[ATTACH]31761[/ATTACH]

Serdecznie dziękuję za pomoc :-)

Z góry dziękuje,

Maciek

PS. Maćku - jeszcze raz dzięki za pomoc :-)

Edytowane przez kotdachowiec

Pytanie do plebus:ile was wynosi m-cznie ogrzewanie?macie duzo strat ciepła?czy dzwiek bardzo roznosi sie z powodu otwartego poddasza?i czy jest na parterze chlodniej a znow za goraco na poddaszu ze wzgledu wlasnie na otwarta przestrzen?jakie wady ma doskonały?prosze o szczere rady:)

Znalazłam kilka wad:

1. Brak normalnego, widokowego okna na stronę garażowo-kotłowniano-gabinetową.

Denerwuje mnie, że żeby zobaczyć co się dzieje z tamtej strony budynku należy najlepiej wyjść na zewnątrz.

2. Schody bez podstopni – jedyna wada to taka, że cały kurz, który jest na schodach spada pod nie i dość często trzeba tam sprzątać. Częściej niż w pozostałej części. I te szklane balustrady przy moim synku mają zazwyczaj wzorki w kształcie jego rączek i ust – robi na nich rybkę To akurat mi nie przeszkadza, bo to kwestia wieku dziecka i przestanie tak robić.

3. okna dachowe sa zawsze może nie brudne, ale zakurzone. W każdym razie nie sa takie przejrzyste jak marzyłam:) Dlatego odradzam w częsci salonowej:) Tragedii nie ma, ale można sie przyczepić. Tyle tylko, że to nie tylko w tym projekcie domu sie pojawia a prawie w każdym teraz.

Dość nisko osadzone okna nie są idealne dla młodych psów. Są ciekawskie i skore do zabawy, dlatego cały czas wskakują nam na parapety i rysuj ą okna (jak nas widzą w środku). Ale nic to. Nowa elewacja w postaci baranka jest idealna również na ich swędzące ząbki i w niektórych miejscach pieski nam zżarły narożniki elewacji – załamka. Teraz metr od okien i całej elewacji mamy odgrodzony kawałek tylko po to żeby nie skakały. Pisze to ku przestrodze dla tych, którzy planują nowego członka rodziny w postaci młodego, słodkiego pieska, który miałby mieszkać na zewnątrz

I tak naprawdę to wszystko na razie.

Ogrzewanie. Mogę wypowiedzieć się, że ogrzewanie za dwa miesiące wyniosło nas 850zł. Natomiast trzeba liczyć, że było mocno podkręcone żeby wygrzać mury. Teraz za 2 miesiące będę wiedziała jak to wygląda przy normalnie ustawionej temperaturze w domu. U nas to 21 w dzień i 19 w nocy. Jest naprawdę ciepło. Nie odczuwam żeby na górze było cieplej niż na dole. Może tylko w stopy, jak podłogówka przestaje działać jest różnica, bo na dole płytki, a na górze panele, więc odnosi się wrażenie, że w stopy jest cieplej na górze

Akustyka jest, nie ukrywam, że nie. Natomiast przy zamkniętych drzwiach nie słychać tego tak strasznie, musi coś konkretnie upaść: pokrywka od garnka, stłuc się szklanka, młody jak przesuwa po płytkach taborety lub krzesła. To słychać. Niesie się też śmiech i rozmowy, ale te głośne, np. jak jest impreza. Ponad 20lat mieszkałam w domku piętrowym, ale bez pustki i tu słychać bardziej, ale w nieznacznym stopniu. I słychać szczególnie w sypialni rodziców, zaraz jak się wchodzi na górę, w sypialniach dzieci przy antresoli niesie się o wiele mniej.

Pozdrawiam,

Kasia

Witajcie,

1. Czy w pomieszczeniu kotłowni o wymiarach 1,6 x 1,5 m zmieści się pralka? Nie znam wymiarów pieców - dajmy na to planuję piec + zbiornik na ciepłą wodę... Prosty wyrys w załączeniu.

2. Przeanalizowałem odrębny wątek poświęcony zewnętrznym roletom fasadowym na prostokątnych oknach w salonie (i ew. na prostokątnej części okna trapezowego) zainstalować przesuwane ramy z drewnianym poziomym żebrowaniem do przysłaniania tych okien w letnie dni. Wizualizacja domowej roboty jak poniżej - założenie - że ścięta od góry część chowa się pod stelażem na elewacji - nie naniosłem go tylko.... Czy ktoś z Was eksperymentował w tym projekcie z taką instalacją?

Ad. 1. Zależy jaki piec, jeśli typu lodówka, to może jesli przytulisz piec maksymalnie do ściany, to upchniech gdzieś taka wąską ładowana od góry. Ja mam lodówkę i z jednej strony są uchulane drzwiczki do pieca, więc z pralka byłby problem, chyba, że w razie potrzeby bym ją wysuwała, by otworzyć te drzwiczki.

Ad. 2 Wydaje mi się, że na elewacji nie ma aż tyle miejsca, żeby te żaluzje na nią nasunąć. Patrząc na mój dom, możnaby zrobić żaluzję tylko na jednym z dwóch okien salonowych tym przy jadalni lub tym przy trapezie. Ale na oba nie starczy ściany. A na trapezowe starczyłoby chyba tylko na 1, no max 1,5 jego dolnych prostokątów. Chyba, że coś takiego na stałe, ale wtedy z doświetleniem wnętrz może być prblem i nie wiem czy to tak extra wygląda. Chyba,że zmienisz w projekcie wymiar okien i dopasujesz tak by było tyle ściany ile będzie okna. Troche to komplikuje. A napisz prosze czy to ma być ozdobna funkcja czy odgrodzenie sie od słońca, sąsiadów? Może jeśli ta druga, to zwykłe plisy w oknach wystarczą od środka, które złożone są praktycznie niewidoczne.

Pozdrawiam,

K.

Witaj Plebus,

Dzięki za komentarze :-)

Ad. 1. Zależy jaki piec, jeśli typu lodówka, to może jesli przytulisz piec maksymalnie do ściany, to upchniech gdzieś taka wąską ładowana od góry. Ja mam lodówkę i z jednej strony są uchulane drzwiczki do pieca, więc z pralka byłby problem, chyba, że w razie potrzeby bym ją wysuwała, by otworzyć te drzwiczki.

K.

No właśnie nie mam pojęcia jaki wymiar ma normalny piec z instalacją... Ile u Ciebie zajmuje? I od której strony trzeba mieć do niego dostęp? To pomieszczenie nieźle pasuje pod pralkę dlatego myślałem aby tutaj ją upchnąć...

Ad. 2 Wydaje mi się, że na elewacji nie ma aż tyle miejsca, żeby te żaluzje na nią nasunąć. Patrząc na mój dom, możnaby zrobić żaluzję tylko na jednym z dwóch okien salonowych tym przy jadalni lub tym przy trapezie. Ale na oba nie starczy ściany. A na trapezowe starczyłoby chyba tylko na 1, no max 1,5 jego dolnych prostokątów. Chyba, że coś takiego na stałe, ale wtedy z doświetleniem wnętrz może być prblem i nie wiem czy to tak extra wygląda. Chyba,że zmienisz w projekcie wymiar okien i dopasujesz tak by było tyle ściany ile będzie okna. Troche to komplikuje. A napisz prosze czy to ma być ozdobna funkcja czy odgrodzenie sie od słońca, sąsiadów? Może jeśli ta druga, to zwykłe plisy w oknach wystarczą od środka, które złożone są praktycznie niewidoczne. K.

W naszym układzie okno trapezowe jest na POŁUDNIE a dwa prostokątne na ZACHÓD. Tak więc główny powód to nagrzewanie się pomieszczenia latem. Jednocześnie nie chcemy zasłaniać w 100% - bo kwiatki itp.

Nie podobają nam się aluminiowe żaluzje fasadowe (takie jak w biurowcach) no i myślałem nad czymś cieplejszym. Stąd pomysł stelaża z drewnianymi poziomymi listwami.

Faktycznie jest problem z oknem trapezowym – a właściwe z jego trójkątną górą.

W przypadku prostokątnych myślałem o dwóch takich drewnianych stelażach w układzie równoległym z których jeden jechałby w prawo a drugi w lewo. Wtedy oba okna można przykryć.

A Wy jak macie rozwiązane te okna? Jaki macie patent na ochronę przed słońcem ew. wścibskimi sąsiadami?

Serdecznie pozdrawiam,

Maciek

Maćku,

my również mamy te okna od strony nasłonecznionej. Wprowadziliśmy się w lipcu i tak naprawdę niespecjalnie odczuwałam skutki nasłonecznienia. Może przez kiepskie lato. Nie było potrzeby zasłaniania tych okien. W pokojach dziecinnych mamy plisy, ale bardziej aby zaciemnić pokój jak usypiam dziecko, a w drugim mamy tymczasową garderobę, przebieramy się, prasujemy więc mamy plisy żeby nikt nas nie podglądał. Takie samo rozwiązanie, o ile będzie konieczne zastosujemy na dole. Na trapezie nie planujemy nic robić. Od sąsiadów chcemy zasłonić się iglakami, a zanim urosną myśleliśmy o zwykłych panelach, może niezbyt pięknych, ale jakże skutecznych i dosyć tanich – Castorama ok. 50pln sztuka.

Pozdrawiam,

Kasia

EDIT: Piec ma 60x60cm, jest wysoki 160cm, drzwiczki otwierane z boku mają ok 20cm, a panel z przodu do ustawiania temperatury ok. 30-35cm. Ja mam taki piec: http://pl.immergas.com/products1/kotly_kondensacyjne/2f_z/hercules_cond_2/26_2_e.htm

Edytowane przez plebus

Witaj Plebus,

Nie podobają nam się aluminiowe żaluzje fasadowe (takie jak w biurowcach) no i myślałem nad czymś cieplejszym. Stąd pomysł stelaża z drewnianymi poziomymi listwami.

A Wy jak macie rozwiązane te okna? Jaki macie patent na ochronę przed słońcem ew. wścibskimi sąsiadami?

Serdecznie pozdrawiam,

Maciek

A co pielęgnacją tych drewnianych żaluzji? Nie boicie się, że kręcicie bat na własną, no wiecie... :)

Kasiu,

Dziękuję za odpowiedź. Jak sobie myślałem o całej inwestycji to przygotujemy pewnie fundament pod ewentualne suwane stelaże jak w temacie i sprawdzimy czy latem jest znośnie - tak jak u Was. Oglądałem zdjęcia jakie znalazłem na forum i większość osób zasłania te trzy okna (bez trójkąta) zwykłymi wewnętrznymi żaluzjami...

Dzięki za wymiar pieca. A mam pytanko - mogłabyś podesłać plan jak zmieniliście układ wew. ścian? Ewentualnie adres mail - już jeden kolega z forum podsunął mi parę naprawdę fajnych pomysłów - ale chciałbym wiedzieć jak Wy, jako osoby które mają już dom wybudowany, widzicie planowane przez nas wnętrze. Mój mail maciejkot[malpa]poczta.onet.pl

Nie dośc, że czyścić, to jeszcze raz na jakiś czas przemalować lub polakierowac czymś trzeba :)

Plany naszego doskonałego znajdziesz na początku tego forum, wklejałam je po zmianach.

Poszukaj. Niestety nie dysponuje nimi w tym momencie, jesli nie zapomnę podeśle na e-mail.

Pozdrawiam,

K.

EDIT: Plany znajdziesz tutaj: http://picasaweb.google.com/Plebuska/DomekDoZmian?authkey=Gv1sRgCObM5LKb6dD1pwE#5324970517410390066

Edytowane przez plebus

Do ochrony przed słońcem i wścibskimi sąsiadami polecam refleksole:

http://www.selt.com.pl/refleksole

Jest kilka rodzajów, od bardzo ażurowych po kompletnie zaciemniające, do tego różne rodzaje mocowania i systemu zwijania. Wygląda bardzo nowocześnie i spełnia swoje zadanie. Widziałem na żywo i zdecydowałem się na takie właśnie rozwiązanie. Wersje z silnikiem mają możliwość łączenia z systemem automatyki domowej ( zasłanianie o określonej godzinie, po nasłonecznieniu, zwijanie przy silnym wietrze, itd. ). Niestety trójkątnego okna zasłonić się nie da, ale przez nie słońce w lecie będzie świecić aż w kuchni więc pal diabli :)

Pozdrawiam

Rafał

Rafał,

Fajne :-) Dzięki za info.

Jak rozumiem zdecydowałeś się na Refleksole, których zaletą jest niewielka kaseta i jak się domyślam niższy koszt niż żaluzje. Kastę będziecie na trapezowym oknie ukrywali wzdłuż poziomej krawędzi prostokątnych okien. Czy dobrze rozumiem, że materiał jest One Way Vision?

Możesz zdradzić z jakim budżetem trzeba się liczyć w przypadku tego systemu? Instalujesz z automatyką? Rozważałeś żaluzje - dość duża kaseta w tym systemie jest... Koszty też pewnie znacząco większe...

Jeszcze raz dzięki za wskazówkę!

Maciek