Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Stwierdziliśmy, że zrobimy okna w gabinecie na dole przy pierwszej nadarzajacej się okazji.

Myślimy nad czymś takim, ale może macie jakies inne propozycje?

http://img15.imageshack.us/img15/9585/beztytuukopiavg.jpg

K.

Sprytny pomysl i pasuje architektonicznie. Jak rozumiem pozostaja tylko dwa inne jeszcze warianty:

1) okno zwykle

2) dwa okna cienkie ale nie jako słupy pionowe tylko poziome paski jeden na dole drugi na gorze

Ale Wasz wariant chyba naciekawszy i mozna wtedy miedzy dwa piony np wstawic cos waskiego (kwaitek lub CD)

Uwazazie ze ciemno w tym pokoju ze robice dodatkowe okno? na jaka strone macie okno wlasciwe w tym pokoju?

pozdr

Rafał

Uwazazie ze ciemno w tym pokoju ze robice dodatkowe okno? na jaka strone macie okno wlasciwe w tym pokoju?

pozdr

Rafał

Jest odpowiednio oświetlony, ale brakuje mi spojrzenia na tę stronę podwórka.

Graniczymy z lasem i ciężko stwierdzić, jak np psy się wściekają, czy ktoś się czai, czy to tylko dziekie zwierzęta. Okno wlasciwe mamy na wschód.

Poza tym mieszkamy przy lesie, gdzie zdarza się, że ktoś próbuje znaleźć miejsce na utylizację swoich śmieci. Razem z sąsiadami walczymy, żeby takich przypadków było jak najmniej. Niestety zdarzają się. Teren jest idealny również do jazdy kładami, autami terenowymi - zastanawiamy się kiedy ktoś wjedzie nam w płot. Ostatnio jakiś 12 latek wjechałby w auto męża, które było zaparkowane obok naszej posesji. Gnojka pogonił -dodam, że to już 2-gi raz kiedy zwracamy mu uwagę. Oczywiście jest to teren leśny i jeździć tam nie wolno, ale kogo to obchodzi. Tylko tych, którzy blisko mieszkają i mają czasami ochotę wyjść do lasu, a nie na trasę offroad dla quadów. A może macie jakieś sprawdzone patenty na leśnych podrzutków i rajdowców?

Pozdrawiam,

K.

kotdachowiec, tak, zdecydowaliśmy się na refleksole. Nie wiem jaki jest koszt normalnych żaluzji bo nigdy ich nie rozpatrywalismy jako opcji ( wybił nam je z głowy producent okien, bo to tylko pseudo antywłamaniowe, zamiast tego mamy bezpieczne szyby a gustowne już na pewno nie ). Kaseta na trapezowym bedzie na poziomym profilu podziału okna kwadratowego i trójkątnego, dokładnie tak jak piszesz..

Nie mogę znaleźć zamówienia do lokalnej firmy ale o ile mnie pamięc nie myli to refleksole na duże okno trapezowe ( bez trójkąta ), okno obok ( moje jest 90 a nie 180 ) i obydwa okna jadalni to wydatek około 4000 zł. Niestety nie pamiętam jaki materiał, ale wnioskując z Twojego opisu chyba własnie takie cos wybrałem. Automatyke w domu juz mam więc wystarczyło wybrać kasetę w wersji z silnikiem i wyprowadzic na elewację przewody zasilania i magistrale sygnałową.

Pozdrawiam

Rafał

• 2 weeks później...
witam wszystkich budujących (przede wszystkim doskonałe domy :) )

my też jesteśmy w trakcie budowy domu doskonałego.

poziom zaawansowania: dom stoi z dachem, oknami, tynkami wewnątrz.

Jeśli chodzi o okna, to mamy okna z firmy Internorm profil Varion - drewno modrzewiowe od wewnątrz a aluminium antracyt z zewnątrz - pięne (może troche nieskromnie, ale bardzo sie cieszę, bo to nowy nabytek).

Jeśli ktoś jest na podobnym etapie, to chętnie wymienię poglądy czy opinie.

pozdrawiam

Witajcie,

Czy ktos z Was zamawiał (albo rozważa) okna Internorm?

Niestety nie mogę skontaktowac się z Doskonałymi, a stoję przed trudnym wyborem i kazda opinia na temat tych okien jest na miarę złota...

pozdrawiam,

Dzięki! :D Mam okna w kolorze grafitowym, jak w wizualizacji. Może tu będzie coś widać.http://img140.imageshack.us/img140/6919/pb071282.th.jpg

JK102 - a jaką zrobiłes elewację? Tynk + farba czy tez jakieś dodatki typu kamień / drewno?

Zastanawiam się czy coś jasniejszego na elewacji będzie pasować do ciemnych okien.

Podtrzymuję pytanie, widzieliśmy już poszczególne etapy budowy Doskonałego, pochwaliliście się oknami, dachówką, rozwiązaniami wewnątrz, ale osobiście czekam z zaciekawieniem na Wasze realizacje w kwestii elewacji. Na razie podzieliła sie tylko Plebus .. plus fotki zamieszczone na stronie "Domów.."

Witajcie,

Czy ktos z Was zamawiał (albo rozważa) okna Internorm?

Niestety nie mogę skontaktowac się z Doskonałymi, a stoję przed trudnym wyborem i kazda opinia na temat tych okien jest na miarę złota...

pozdrawiam,

Jakie okna, PCV czy drewno? Jesli chodzi o te drugie, to także zerknij sobie na pozbud.pl - maja tez polaczenie drewna i aluminium - solidne okucia... Teraz o ile dobrze kojarze maja w promocji 3 szyba gratis, a to juz wartoby rozwazyc. Porownaj ceny i zdecyduj. Internorma niestety nie znam.

pozdr. P.

Jakie okna, PCV czy drewno? Jesli chodzi o te drugie, to także zerknij sobie na pozbud.pl - maja tez polaczenie drewna i aluminium - solidne okucia... Teraz o ile dobrze kojarze maja w promocji 3 szyba gratis, a to juz wartoby rozwazyc. Porownaj ceny i zdecyduj. Internorma niestety nie znam.

pozdr. P.

Rozważam drewno-aluminum model Varion (http://www.internorm.pl/Fenster-Holz_Alu_1758.html) . W Internorm tez mają teraz 3 szybę gratis ale sprawdzę takze Pozbud. Dzięki!

pozdr,

M.

Rozważam drewno-aluminum model Varion (http://www.internorm.pl/Fenster-Holz_Alu_1758.html) . W Internorm tez mają teraz 3 szybę gratis ale sprawdzę takze Pozbud. Dzięki!

pozdr,

M.

Czesc, tez sie nad tym zastanawiam wlasnie.

Dostałem z internorm jakis czas temu wycene na Okna Dimension Plus. Czyli PCV + Aluminium.

Pisza ze robia montaz cieply, ale wydaje mi sie ze jest to montaz w otworze okiennym (czyli otwór wyscielony styropianem i trsozke mniejsze okno wtedy + tasmy ) a nie w warstwie ocieplenia (na kotwach).

Sadzisz ze okna drewniane sa lepsze niz PCV?

Ja na razie sklaniam sie na PCV, gdyz nie chcialbym robic nic przy okknach za pare lat (konserwacja itp)

Czy ta wkladka aluminiowa w Varionie na zewnatrz "zapobiega" konserwacji okna?

pzdr

Rafał

Czesc, tez sie nad tym zastanawiam wlasnie.

Dostałem z internorm jakis czas temu wycene na Okna Dimension Plus. Czyli PCV + Aluminium.

Pisza ze robia montaz cieply, ale wydaje mi sie ze jest to montaz w otworze okiennym (czyli otwór wyscielony styropianem i trsozke mniejsze okno wtedy + tasmy ) a nie w warstwie ocieplenia (na kotwach).

Sadzisz ze okna drewniane sa lepsze niz PCV?

Ja na razie sklaniam sie na PCV, gdyz nie chcialbym robic nic przy okknach za pare lat (konserwacja itp)

Czy ta wkladka aluminiowa w Varionie na zewnatrz "zapobiega" konserwacji okna?

pzdr

Rafał

Ten montaż ciepły to rzeczywiście montaż na tasmach illbrucka a nie okno na kotwach w warstwie ocieplenia ale twierdzą że to też jest ok rozwiązanie (moze nie tak dobre jak kotwy, ale relacja jakości do ceny przemawia za illbruckiem)

My bardzo chcielibyśmy drewno od środka wiec dlatego myślimy o Varionie. Zewnętrzna nakładka aluminiowa powoduje ze nie bedzie żadnych problemów z konserwacją. Wszystko wykonane jest naprawde perfekcyjne...

Czy widziałeś te okna "na żywo"? Musze powiedzieć ze jakość jest niesamowita i te okna nie mają sobie równych. Tylko ta cena...

Co prawda do konca roku na Variona i Dimension jest promocja na 3 szybę, ale i tak wychodzi drogo :(

Ten montaż ciepły to rzeczywiście montaż na tasmach illbrucka a nie okno na kotwach w warstwie ocieplenia ale twierdzą że to też jest ok rozwiązanie (moze nie tak dobre jak kotwy, ale relacja jakości do ceny przemawia za illbruckiem)

My bardzo chcielibyśmy drewno od środka wiec dlatego myślimy o Varionie. Zewnętrzna nakładka aluminiowa powoduje ze nie bedzie żadnych problemów z konserwacją. Wszystko wykonane jest naprawde perfekcyjne...

Czy widziałeś te okna "na żywo"? Musze powiedzieć ze jakość jest niesamowita i te okna nie mają sobie równych. Tylko ta cena...

Co prawda do konca roku na Variona i Dimension jest promocja na 3 szybę, ale i tak wychodzi drogo :(

Witam,

W tym roku rozpocząłem przygotowania do budowy. W kolejnym roku start budowy DOSKONAŁY 2. :lol2:

Czy może macie ofertę na ile wycenił okna internorm? Ja staram się do nich napisać ale nie mogę otworzyć ich strony.

Podajcie jeśli można orientacyjną cenę okien do doskonałego. Aha, czy oni też oferują drzwi wejściowe i na taras?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź,

Witam,

W tym roku rozpocząłem przygotowania do budowy. W kolejnym roku start budowy DOSKONAŁY 2. :lol2:

Czy może macie ofertę na ile wycenił okna internorm? Ja staram się do nich napisać ale nie mogę otworzyć ich strony.

Podajcie jeśli można orientacyjną cenę okien do doskonałego. Aha, czy oni też oferują drzwi wejściowe i na taras?

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź,

Wycena bardzo zależy od tego jakie profile Cię interesują (PVC, drewno-aluminium), jakie szyby (0,5-0,7) i jaki kolor nakładek aluminiowych...

przedział jest dość szeroki tzn od 10-20 tys Euro... +montaz

(są tez chyba droższe opcje np z poczwórną szyba i ukrytymi żaluzjami ale o takie wersje już nie pytałem...)

Drzwi wejsciowe tez oferują (piękne), ale o cene nie pytalem...

Edytowane przez maciekp

Wyślijcie więcj fotek elewacji a także wnętrz:)Prośba do osób które już mieszkają w doskonałym. Czy ktoś z was przerabiał Doskonałego 2, aby w sypialni była łazienka(kosztem powierzchni sypialni) a poza tym aby reszta poddasza była jak w prokekcie czyli garfderoba ,ogolna lazienka i 2 pokoje? i jakiej wielkosci jest strych?

dodatkowe pytanie czy takie przerobki jakie napisalam powyzej udadzą się zrobić w doskonałym 2EN? pytam bo w Doskonalym 2 EN jest mniejsza sypialnia i czy to wszytsko by mi się udało? druga rzecz to czy jesli przedłużę ściankę idącą od strony garażu tak aby powiększyć na dole gabinet to czy mogę zrobić mimo wszytsko drzwi do kotłowni ?tylko w traki sposob ze bedzie je widac zx tej strony domu, czy to bedzie bardzo szpecić elewację? widzę że każdy z was kto tak przedłużał ściankę zrezygnował z drzwi od kotlowni, tylko wszedzie zrobil okna.