Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

właśnie otrzymałem projekt Doskonały 2 :). na wiosnę zaczyna się przygoda życia.

Jak widzę sporo stali w projekcie. Chyba troche za dużo.... no ale zobaczymy....

Próbuję policzyć ile gazobetonu muszę kupić. Czy ktoś z was może mi pomóc? Aha, planuję również ogrzewanie podłogowe i ścienne. Oczywiście z pompą ciepła. Czy macie może jakieś doświadczenia?

Również chce kupić bloczki na fundamenty, ale też nei wiem ile tego trzeba. może ktoś doradzi?

Będę budował systemem gospodarczym, widziałem wcześniejsze posty i ceny za wykonanie poszczególnych etapów strasznie wysokie. Mi murarz powiedział 25ooo za wybudowanie i więźbę dachową. Beton z gruszki na fundamenty i stropy. muszę tylko usunąć humus , resztę on sam zrobi.... co o tym sądzicie?

Pozdrawiam Doskonałych.

Będę relacjonował opisowo i zdjęciami gdy tylko zacznę prace.....

Witam. Male pytanie do doskonalych. Ile placiliscie za komplet materialow na pokrycie dachu. Ja wlasnie dostalem wycene: dachowka cementowa plaska euronit ze wszystkimi dodatkami ,oknami, rynnami, blacha itp 35 tys, a za dachowke ceramiczna tondach figaro tez komplet 39 tys. Drogo czy tanio? Chcielismy zamowic jeszcze w tym roku zeby zaoszczedzic na podwyzce vat wiec za duzo czasu na inne wyceny nie zostalo stad moja prosba...jezeli mozecie to podzielcie sie tez doswiadczeniami z oknami, jakie polecacie i gdzie kupowaliscie. Ja jak na razie mam tylko wycene od Internorm... cena powala na kolana 70 tys za drewniane, 50 za pcv i to w kolorze bialym...

Do tomchis: moja ekipa bierze 30 tys ale bez wiezby. Za to maja swoja koparke, steple i drewno na szalunki. To najkorzystniejsza oferta jaka po dlugich poszukiwaniach udalo mi sie znalezc . Dodam ze zalezalo mi na sprawzdonej firmie a nie tylko na jak najtanszej , oraz to ze sciane mam 3 warstwowa.

Edytowane przez wicios

Hej Wicios,

to znaczy , że nie jest aż tak źle z moim wykonawcą. Jest polecony, widziałem jak buduje. Całkiem dobrze.

U mnie koparką mam tylko zdjąć humus, reszte wykopie ręcznie. Drewno na szalunki moje, bo później wykorzystam je na deskowanie dachu. Chcę też wyrzucić z konstrukcji więźby dwuteownik i dwa ceowniki. W zamian dam grubsze płatwie.

Powiedz mi ile pustaków zakupiłeś? ja chcę zrobić ścianę z solbetu optima gr 24 cm. Nie wiem ile dokładnie kupić. Też chciałbym jeszcze w tym roku ze względu na vat.

Rozumiem że Ty robisz ścianę z 24 cm plus styropian plus 12cm? Fundamenty z bloczków, też nie wiem ile kupić, mam okazję po 1,8zł, ale nie wiem dokładnie ile. A Ty z czego robiłeś?

Pozdrawiam

Czy 35tys na pokrycie dachu to dużo? to zależy jakie okna dachowe, jakie rynny i przede wszystkim jak blacha... Ten dach mozna zrobić za mniej niz 30 ale mozna tez za wiecej niz 50 (oczywiscie + robocizna)... wszystko zależy od materiałów. Jesli chodzi o okna to rzeczywiscie Internorm jest bardzo drogi, ale nie ma sobie równych jeśli chodzi o jakość... Jesli chcesz okna drewno-alumninum to z moich obserwacji jedynie adpol jest jeszcze nieźle wykonany (choć też nie tani...) Reszta producentów stosuje jakieś dziwne nakładki. Ale poszukaj - moze znajdziesz jeszcze kogoś sensownego. W PVC wybór jest jeszcze większy...

Odnośnie ceny za robociznę - 30tys to moim zdaniem nie dużo, a 25tys z więźbą to już bardzo tanio. Jesli wyceny robione były na podstawie porządnej oceny projektu i ekipa jest świadoma tej roboty (wbrew pozorom jest sporo zabawy przy budowie) i jesteście pewni tych ekip to śmiało podpisujcie umowy.

pozdrawiam i życzę powodzenia!

PS bloczków fundamentowych idzie ok 1000szt (ale jeśli majster jest dobry to powienien sam potrafić wyliczyć w miarę dokładnie potrzebne ilości bloczków, cegieł itp)

Dzięki Maciekp.

Moja ekipa to jednoosobowy zespół. Główny majster plus jakiś pomocnik. Przy np większej ilości pracy ma już swoich pomocników. Zobaczymy jak dadzą sobie radę. Umówiłem się z nim , że jego nic nie będzie obchodziło, mam tylko mu dostarczać materiały na budowę. On będzie budował.

Odnośnie bloczków to dzięki za podpowiedź, mi też wychodziło coś około 1000sztuk, jednak może kupię trochę więcej, bo chcę trochę wynieść dom ponad teren.

Właśnie liczę pustaki, wychodzi mi około 1600sztuk, czy też tyle wam wychodziło? Pustak 24x24x59.

Pozdrawiam

Ja budowalem z Porothermu 25 i wyszło mi ok 2600szt ale mój Doskonały (1EN) jest wydłużony o 1,5m i mam dobudowany garaż ok 40m2

pzdr.

M.

Dzięki, hmm tylko ,że Porotherm 25 ma inne wymiary.... no ale ok. Jakiś obraz mam. Przyjmując , że Porotherm 25 jest 1/3 mniejszy to 1/3 z 2600szt to około 1733, więc wydaje się całkiem trafne te 1600sztuk.

Pzdr.

Mam pytanie do "Plebus". Z tego co pamiętam masz kocioł gazowy taki stojący z zasobnikiem. Mogłabys napisac proszę jakiej to firmy |(jaka moc kotła).Jak się sprawuje przy twoim ogrzewaniu podłogowym? Pamiętam że poszło ci ok. 1300 m rury chyba. Jakie koszty miesięczne mniej więcej w ogrzewaniu teraz wychodzą.

Dziekuję i pozdrawiam

Mabram

pytanie do plebus: i jak tam koszty ogrzewania?ile was wynosi na miesiac?i jakie macie ogrzewanie? Plebus czy nie macie przez te duze okna bardzo duzych strat powietrza? proszę o szczere porady:) AA i jakie macie pomysły na okna żeby byc bardziej intymnym, okna sa duze i wszytsko przez nie widac, najwiekszy problem to jest chyba z tym trojkatnym oknem:(i wymiarowo i finansowo;/

Mam pytanie do "Plebus". Z tego co pamiętam masz kocioł gazowy taki stojący z zasobnikiem. Mogłabys napisac proszę jakiej to firmy |(jaka moc kotła).Jak się sprawuje przy twoim ogrzewaniu podłogowym? Pamiętam że poszło ci ok. 1300 m rury chyba. Jakie koszty miesięczne mniej więcej w ogrzewaniu teraz wychodzą.

Dziekuję i pozdrawiam

Mabram

Mamy piec: http://pl.immergas.com/products1/kotly_kondensacyjne/2f_z/hercules_cond_2/26_2_e.htm Ogrzewanie gazowe mamy, a koszta wyszły za pełne 2 miesiące, na 850pln brutto. Powerzchnia naszego domu to 260m.

Edytowane przez plebus

;/

pytanie do plebus: i jak tam koszty ogrzewania?

jak wyżej za 2 miesiące 850pln brutto

ile was wynosi na miesiac?

zazwyczaj jest to rozliczenie 2-3 miesieczne, trzeba sobie podzielić

i jakie macie ogrzewanie?

gazowe

Plebus czy nie macie przez te duze okna bardzo duzych strat powietrza?

pojęcia nie mam, w domu jest ciepło, sredni atemperatura to 21-22 stopnie.

Nie wiem jak się takie straty liczy nawet.

proszę o szczere porady:)

A i jakie macie pomysły na okna żeby byc bardziej intymnym, okna sa duze i wszytsko przez nie widac,

mamy to szczęście, że mieszkamy przy lesie i mamy tylko 1 sasiada, od strony jadalni. Nie zasłaniamy się, bo na wysokości okna jest działka, nie dom. Nikt nam nie przeszkadza, a latem planujemy jedynie zasadzić tuje. Ich widok bedzie ciekawszy od widoku siatki:)

najwiekszy problem to jest chyba z tym trojkatnym oknem:( i wymiarowo i finansowo

u nas nie ma problemu z tym okem, mamy widok na ogród, a finansowo nie rozliczaliśmy każdego okna ososbno, tylko wycenialiśmy za całość, więc trudno mi powiedzieć jednostkowo ile ono kosztowało, ze wzgledu na konstrukcje i wielkośc na pewno było najdroższe.

Edytowane przez plebus

Witam. Mam pytanie do plebus: czym macie obłożony kominek? Jaki to kamień? Bardzo mi się podoba i nie mogę nigdzie czegos takiego znaleźć.

http://www.architonic.com/pmviw/absolute-white-star-caesar/1099627

ten ciemno szary na żywo tez wyglada rewelacyjnie: http://www.architonic.com/pmviw/absolute-white-star-caesar/1099633

Można zakupić w galerii pięknego wnętrza w Łodzi.

plebus a jaką temperaturę macie na parterze a jaką na poddaszu? i czy macie wentylację mechaniczną?czy jest potrzebna? czy wystarczy podłogówka? jeśli macie podłogówkę to czy czuć że powietrze ucieka do góry czy jest wyrównany poziom ciepła? Troszkę mnie też martwi ta odtwarta przestrzen na poddaszu ale mysle sobie ze jesli kiedys by mi to przeszkadzalo to najwyzej sie troszke zamuruje;)

Plebus nie zauwazylam ze napisalas temp. To idealna temperaturze macie w domku. Wg mnie brakuje w tym projekcie jednego jeszcze pokoju i małej spiżarki:)Chodzi mi o projekt Doskonały 2 EN bo na ten sie zdecydowalam:) Dodam jeszcze jakie ja zamierzam zmiany wprowadzic w tym projekcie:

- jeden poziom na parterze (bez schodków)

- z jadalni wyjście na taras który będzie z tej strony a z tył

- zmiana wymiaru okien w kuchni na takie jak ma plubus( plubus napisz mi wymiary swoich okien w kuchni)

- zlew bedzie po lewej stronie w kuchni (tak jak rowniez ma plebus)

-w pokoju na dole chyba raczej będą okna zamiast drzwi

- na poddaszu planuję w sypialni zrobić swoją prywatną łazienkę + okno dachowe w niej, marzy mi się jeszcze prywatna garderoba, ale nie wiem czy się zmieści

- dodatkowo na parterze tj. w kuchni, holu płytki bądź gres polerowany i zastanawiam się co w salonie albo to samo albo panele

- podłogówka: kuchnia, hol, salon, jadalnia, łazienki wszystkie, w reszcie pomieszczen grzejniki