Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kasia - dzisiaj o 5 rano ( :) ) skonczyło sie 4 podejście zrobienia mojej betonowej podłogi ! Zaglądałem rano przez okno i było dobrze. Kolor jest ok, przebarwień nie ma. Jak wyschnie i założą w przyszłym tygodniu impregnat wkleje jakies foty. Aaaaa, no i dostaliśmy w końcu podwyżkę kredytu więc może ruszymy i za 3 - 4 miesiące zamieszkamy.

Pozdrawiam

Rafał

Super - w końcu wykończeniówka! Już nie mogę się doczekać aż osiągniecie efekt finalny, ta część betonowego sufitu z betonową podłogą zapowiada się extra! Dodatkowo pewnie świetne podświetlenia i .. i już się nie mogę doczekać. Dzałajcie Rafal działajcie!

Mam juz wycene okien moze komus sie przyda: Okna drewniane STOLBUD material:meranti albo sosna, wymiary okien jak w projekcie, poszerzone tylko okno w kuchni, cena z montazem 49 tys, okna PCV: dwustronny kolor, profil 6-cio komorowy prestige cena z montazem 22 tys. Pozdrawiam

Wicios,

okna PCV to też ze stolbudu? A jakie szyby do tej stolarki Ci policzyli? Cena niezła 22tyś z montażem, rozumiem ze to już cena brutto.....

pozdr.

TN

Witam wszystkich budujących!

Zakochałam się w projekcie Z charakterem 2 i mam nadzieję, że na wiosnę uda mi się rozpocząć budowę. Od kilku miesięcy jestem stałą czytelniczką tego forum :) Dzięki Wam dużo się dowiedziałam i utwierdziłam w przekonaniu, że projekt jest rewelacyjny. Jestem na etapie wyboru budulca - Solbet 24 czy Ytong 24? Jak sądzicie? Ile wyszło Wam bloczków? Jeżeli ktoś miły mógłby podać ile płacił za całą stal, będę wdzięczna.

Jak oglądam Wasze zdjęcia to sama buzia się cieszy na takie widoki :) Trzymam kciuki za nowe piękne domy z Wizją !!

Cena brutto zgadza sie. Rama Prestige 71mm L176/6MD, skrzydlo 84 mm, kolor tak jak pisalem obustronny, szyby Planitherm 4/16 Argon/4 U=1.0, maja jeszcze sie zastanowic czy da sie zastosowac pakiet 3 szybowy z U=0.7- ale z racji wielkosci przeszklen twierdza ze raczej nie polecaja. Nie panietam tylko nazwy firmy...:( wydaje mi sie ze albo aluplast albo budvar. liczyla mi firma ktora handluje wieloma roznymi oknami i stwierdzili ze te sa jednymi z lepszych jezeli chodzi o pcv. Ale ktora firma tak nie mowi... :) pozdrawiam

Cena brutto zgadza sie. Rama Prestige 71mm L176/6MD, skrzydlo 84 mm, kolor tak jak pisalem obustronny, szyby Planitherm 4/16 Argon/4 U=1.0, maja jeszcze sie zastanowic czy da sie zastosowac pakiet 3 szybowy z U=0.7- ale z racji wielkosci przeszklen twierdza ze raczej nie polecaja. Nie panietam tylko nazwy firmy...:( wydaje mi sie ze albo aluplast albo budvar. liczyla mi firma ktora handluje wieloma roznymi oknami i stwierdzili ze te sa jednymi z lepszych jezeli chodzi o pcv. Ale ktora firma tak nie mowi... :) pozdrawiam

A dlaczego nie polecją 3 szyb jeśli można wiedzieć?

Co do 3 szyb to mowia ze okna w wymiarach jak w projekcie beda strasznie ciezkie w pakiecie 3 szybowym i moga stracic na sztywnosci... no ale zobaczymy co ostatecznie powiedza. Dostalem juz wycene dachu we wszsytkich firmach ktore o to prosilem wiec tez przedstawie: Braas tegalit kolor grafit, rynny pcv grafit , okna fakro wymiary jak w projekcie, blacha aluminiowa matowa grafit, plus cale niezbedne wyposazenie do polozenia dachowki :35 tys.Cena za ceramiczna dachowke Tondach figaro 39 tys tez komplet, a za wszystko firmy Euronit model Kapsztad 35 tys.Ja chyba zdecyduje sie na Braas, gdyz wydaje mi sie ze jest najlepiej wykonany. Pytanie do osob ktore braly Braasa : wszyscy macie ta dachowke w kolorze grafitowym czy moze ktos zdecydowal sie na szary ?Jezeli tak to moglibyscie przeslac fotki? Pozdrawiam Agata i Witek

Co do 3 szyb to mowia ze okna w wymiarach jak w projekcie beda strasznie ciezkie w pakiecie 3 szybowym i moga stracic na sztywnosci... no ale zobaczymy co ostatecznie powiedza.

To prawda, że do takiego ciężaru potrzebne są odpowiednie profile więc wtedy i cena jest juz zupełnie inna... Ale na pewno nie jest to powód żeby nie polecać pakietu 3-szybowego. Oferta okien jest bardzo szeroka od PVC na wąskim profilu i standardowymi szybami (za 15-20 tys) do alu-drewno, szeroki profil, energooszczędny lub pasywny pakiet 3-szybowy (za 60 tys...).

Z moich doświadczeń w poszukiwaniu najlepszej opcji najważniejsza lekcja to chyba świadomy wybór, wiec koniecznie trzeba odwiedzić kilku sprzedawców i posłuchać różnych opinii. Montaż tez montażowi nie równy, bo np. ten z użyciem taśm Illbrucka kosztuje 2x więcej...

Odnośnie dachu - jak mam tegalit grafit i nie ukrywam bardzo mi się podoba :).

Widziałem tez szary - z odpowiednia kolorystyką elewacji tez może wyglądać ładnie.

Edytowane przez maciekp

[quote name=

Odnośnie dachu - jak mam tegalit grafit i nie ukrywam bardzo mi się podoba :).

Widziałem tez szary - z odpowiednia kolorystyką elewacji tez może wyglądać ładnie.[/quote]

A co powiecie o dachu pokrytym blachą na rąbek stojący, w kolorze grafit, albo ciemny szary?

Może ktoś z was ma taki dach?

Jak każdy kto pierwszy raz tu piszę :) witam Wszystkich serdecznie :)

Cały weekend zajęło mi przejrzenie całej korespondencji forumowej, aż oczy i portfel rozbolały:) od wszystkich uwag:)

Ze względu na to że ja jeszcze jestem na etapie wyboru projektu:).

To co rozważam to

Doskonały 2(lub 2EN)

Z Fasonem (raczej 2)

Dylematów jest kilka :), Min szerokość działki, która w przypadku domu z Fasonem daje jakieś 50 cm luzu do możliwości posadowienia domu, kąty nachylenia dachu, no i co wynika z przestudiowania :) forum kasa.

Dlatego będę wdzięczny za przesłanie na priv zestawienia materiałów do budowy - to co przewiduje pracownia.

emil: lattifeld (at) o2.pl

Z jednej strony pozwoli mi to przełożyć zamiary ;) na siły oraz może pozwoli przekonać współinwestora;) że jednak damy radę:)

Pozdrawiam serdecznie

Jarek

A co powiecie o dachu pokrytym blachą na rąbek stojący, w kolorze grafit, albo ciemny szary?

Może ktoś z was ma taki dach?

Andy_doskonaly ma taki dach ale on juz chyba od dłuższego czasu nie jest aktywny na tym forum :(

W kazdym razie mozesz sobie jego dom zobaczyć na stronie pracowni w zakładce realizacje Doskonaly 2

pzdr.

Moglby mi ktos z budujacych doskonalego 2 napisac jaka jest powierzchnia scian zewnetrznych i wewnetrznych w naszym domku bo chcialem zamowic cegle ale projekt sie przerabia i nie mam mozliwosci obliczen... Bardzo dziekuje za pomoc:)Ps: ktos zaczyna budowe na wiosne tego roku w okolicach lodzi? Razem moze wynegocjujemy lepsze ceny...

Witam wszytkich mam na imię Maciej jestem na forum nowy mieszkam 15 km od gdynia zamierzam wybudować doskonały2 chociaż się jeszcze wacham ciekawi mnie czy ktoś już w województwie pomorskim ten projekt zrealizował jakbym mógł prosić o zdjecia z budowy na meila to byłbym wdzięczny [email protected] pozdrawiam

Andy_doskonaly ma taki dach ale on juz chyba od dłuższego czasu nie jest aktywny na tym forum :(

W kazdym razie mozesz sobie jego dom zobaczyć na stronie pracowni w zakładce realizacje Doskonaly 2

pzdr.

Dzięki za info.

Widziałem ten domek na stronie DzW. Zastanawiam się gdzie można obejrzeć coś takiego.

Wygląda to całkiem nowocześnie i nawet pasuje do Doskonałego....

Co do 3 szyb to mowia ze okna w wymiarach jak w projekcie beda strasznie ciezkie w pakiecie 3 szybowym i moga stracic na sztywnosci... no ale zobaczymy co ostatecznie powiedza. Dostalem juz wycene dachu we wszsytkich firmach ktore o to prosilem wiec tez przedstawie: Braas tegalit kolor grafit, rynny pcv grafit , okna fakro wymiary jak w projekcie, blacha aluminiowa matowa grafit, plus cale niezbedne wyposazenie do polozenia dachowki :35 tys.Cena za ceramiczna dachowke Tondach figaro 39 tys tez komplet, a za wszystko firmy Euronit model Kapsztad 35 tys.Ja chyba zdecyduje sie na Braas, gdyz wydaje mi sie ze jest najlepiej wykonany. Pytanie do osob ktore braly Braasa : wszyscy macie ta dachowke w kolorze grafitowym czy moze ktos zdecydowal sie na szary ?Jezeli tak to moglibyscie przeslac fotki? Pozdrawiam Agata i Witek

Witam,

Wlasnie jestesmy w trakcie budowy domu z charakterem 3, czy mogłabym prosić o podanie firmy ktora wycenila ci dach na 35 tys z braas tegalit?

Witam. A co tu taka cisza na forum zapanowala? Dachowke braasa wyceniala mi firma "Dziki" w Andrespolu- taka lokalna hurtownia budowlana. Czekam jeszcze na wycene firmy Zamek z Łodzi, bo podobno sa konkurencyjni cenowo. Dalem jeszcze do wyceny dach z nelskampa g10 i tez czekam zobaczymy... za to chyba znalazlem firme z oknami: wymiary jak w projekcie, pakiet 3 szybowy ( 0.7 ), drewno lite podobno lepsze od meranti, z montazem 32tys zl. Drewno na wiezbe najtaniej wychodzi w Tartaku w Łomzy...transport 800 netto.

... za to chyba znalazlem firme z oknami: wymiary jak w projekcie, pakiet 3 szybowy ( 0.7 ), drewno lite podobno lepsze od meranti, z montazem 32tys zl..

Odnośnie tego powyżej na temat okien, to powiedz mi co za drewno lite Ci wycenili? Meranti to taki egzotyczny odpowiednik polskiej sosny, więc szału nie robi, dlatego też ludzie się tym zachwycają bo drewno egzotyczne, a jeśli chodzi o właściwości wytrzymałościowo-trwałościowe, to wcale taka rewelacja nie jest. Drewno lite - lite po długości czy łączone na mikrowczepy? Jaki gatunek? Jakie grube szyby? Jakie grube okno, bo przy pakiecie 3szybowym powinno to być w granicach 9cm. Diabeł tkwi w szczegółach ;) Pozdr.

Juz odpowiadam. Drewno lite po dlugosci, zadnych mikrowczepow, gatunek drewna matoa, grubosc 88mm z tego co pamietam, dodatkowa uszczelka, okapniki w kolorze okna, szyby nie wiem jakie grube bo w wycenie jest uwzgledniony pakiet 2 szybowy. Podobno program nie uwzglednia im obecnej promocji w ktorej jest trzecia szyba gratis i liczy duzo drozej...