Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Juz odpowiadam. Drewno lite po dlugosci, zadnych mikrowczepow, gatunek drewna matoa, grubosc 88mm z tego co pamietam, dodatkowa uszczelka, okapniki w kolorze okna, szyby nie wiem jakie grube bo w wycenie jest uwzgledniony pakiet 2 szybowy. Podobno program nie uwzglednia im obecnej promocji w ktorej jest trzecia szyba gratis i liczy duzo drozej...

Mikrowczepy akurat w niczym nie przeszkadzają, wręcz z punktu widzenia użytkowego nawet są wskazane, gdyż okno zachowa większą stabilność, z racji tego, że zostają przecięte naczynia i nie tworzy się kapilara, która może zasysać wodę. Okna z tego co piszesz są ok - matoa powinno mieć gęstość w granicach 700kg/m3, zatem to taki odpowiednik polskiego dębu. Najlepszym egzotykiem byłoby merbau, ale... podejrzewam, że cenowo byłoby droższe. A okna jakiej są firmy?

pozdr.

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

POKRYCIE DACHU

Właśnie mam ofertę na cały dach z kompletem osprzętu oraz podbitką.

Ruukki CLASSIC PREMIUM PURAL MAT 27600

Ruukki CLASSIC D OURAL MAT 22500

Ruukki VINTAGE PURAL 19000

Chyba zdecyduję się na clessic premium PURAL MAT za 27600. Bardzo ładna i nowoczesna blacha. Nie mam jeszcze wyceny tegalitu i nelskamp g10. Ma ktoś może jakieś namiary na dobrą hurtownię, A może ktoś ma już gotową wycenę.

pozdrawiam

PS. Adaptacja projektu już gotowa, pozwolenie w trakcie. Zatem jak tylko puszczą śniegi i będzie dało się kopać zaczynam przygodę z DOSKONAŁYM 2 :-)

Cementowe dachowki:Braas tegalit z oknami fakro 30000, euronit kapsztad 30000,

Ceramiczne dachowki:Nelskamp g10 z veluxem 36000,tondach z fakro 36000, Repceramika turmalin z fakro 36000

Wszystkie w kolorze szarym, blacha w kolorze dachowki, rynny pcv. Wycena nie obejmuje plotkow sniegowych i uchwytow kominiarskich. Pozdrawiam Witold Salski

Hej Wicios,

wg moich obliczeń wyszło około 1650 sztuk na ściany nośne i działowe. Trzeba byłoby odliczyć około 50metrów na ściany z połówki pustaka.

Ps. U mnie projekt dzisiaj się zaadoptował, teraz pozwolenie i kopiemy. Aha, dzisiaj też zaniosłem komplet dokumentów do zrobienia projektu przyłącza wody. koszt 550 ze wszystkim. A propo kosztów... Adaptacja projektu 300zł (mała zmiana - brak drzwi w kotłowni i okna oraz przesunięcie kominka. Adaptacja wod-kan 300, prąd 200.

pozdrawiam

dziekuje bardzo za pomoc.twoje obliczenia potwierdzaja moje zgrubne pomiary z projektu na stronie domow z wizja :) napiszesz mi jeszcze ile bloczkow betonowych kupiles? robisz bloczek szerokosci 24 cm? U mnie adaptacja zajmuje sie jedna Pani ktora od razu zalatwia wszystkie formalnosci :) mamy dosyc duzo przerobek z racji tego ze gabinet na dole przerabiamy na gabinet lekarski wiec potrzebujemy dodatkowych przylaczy, do tego poszerzamy schody, powiekszamy lazienke,zmieniamy troche wymiary okien, przesuwamy kominek, beton konstrukcyjny zmieniamy na cegle, do tego glowna przerobka to sciana trojwarstwowa a co z tym idzie inne fundamenty lawy itp... Takze jak widzisz sporo tego. Pani zalatwia tez wszystkie projekty przylaczy . Za wszystko 4500 zl. Chyba nie jest tak zle :)

Podłoga betonowa gotowa. Całość wyszła rewelacyjnie. Są jeszcze 2 plamy do poprawki ale to już drobiazg :)

http://img27.imageshack.us/img27/2728/img0376sg.jpg

[img]http://img143.imageshack.us/img143/1928/img0373r.jpg

http://img18.imageshack.us/img18/3085/img0368is.jpg

Teraz trwają prace nad betonowymi ścianami ( tynk dekoracyjny ), w przyszłym tygodniu montaż drzwi wejściowych. Robi się kuchnia, drzwi wewnętrzne i fornirowania wnęk oraz kilka innych drewnianych drobiazgów. Jak się coś zmieni wkleję zdjęcia.

Pozdrawiam

Rafał

Edytowane przez basil102

dziekuje bardzo za pomoc.twoje obliczenia potwierdzaja moje zgrubne pomiary z projektu na stronie domow z wizja :) napiszesz mi jeszcze ile bloczkow betonowych kupiles? robisz bloczek szerokosci 24 cm? U mnie adaptacja zajmuje sie jedna Pani ktora od razu zalatwia wszystkie formalnosci :) mamy dosyc duzo przerobek z racji tego ze gabinet na dole przerabiamy na gabinet lekarski wiec potrzebujemy dodatkowych przylaczy, do tego poszerzamy schody, powiekszamy lazienke,zmieniamy troche wymiary okien, przesuwamy kominek, beton konstrukcyjny zmieniamy na cegle, do tego glowna przerobka to sciana trojwarstwowa a co z tym idzie inne fundamenty lawy itp... Takze jak widzisz sporo tego. Pani zalatwia tez wszystkie projekty przylaczy . Za wszystko 4500 zl. Chyba nie jest tak zle :)

Witam,

robię bloczek 24 cn, jeszcze nie kupiłem, ale mam juz zamówione po1,80. Bloczi 12x24x38 1680 sztuk na wysokość około 1 metra ponad ławy.

Mi Też wszystko robi jedna pani, razem mnie wyniesie 1350 z przyłączem wody. Do tego prąd ziemią 1800zł, ale to już płatne w PGE.

Aha mam już wycenę dachu.

Dachówka Euronit Kapstadt z rynnami Ruukki metal , cały osprzęt do dachu, plus okna fakro, plus wszelkie łaty, gwoździe, itd i położenie tego na dachu czyli z robocizna to 36000zł. Czy to dobra oferta?

Pozdrawiam

Podłoga betonowa gotowa. Całość wyszła rewelacyjnie. Są jeszcze 2 plamy do poprawki ale to już drobiazg :)

Teraz trwają prace nad betonowymi ścianami ( tynk dekoracyjny ), w przyszłym tygodniu montaż drzwi wejściowych. Robi się kuchnia, drzwi wewnętrzne i fornirowania wnęk oraz kilka innych drewnianych drobiazgów. Jak się coś zmieni wkleję zdjęcia.

Pozdrawiam

Rafał

Basil, ładnie to wygląda. A powiedz mi o jakim tynku dekoracyjnym mówisz. Ja chciałem położyć płyty betonowe, wyglądają jak surowy odlewany beton. Tak jak jest na wizualizacji w DzW.

wycena dachu jak dla mnie ok. wczesniej wyceniali mi euronit na 30000 tez komplet, tyle ze bez robocizny i drewna. Napisze jeszcze jutro bo mam dostac wycene od jednej z firm. podobno teraz jest jakas promocja na euronit wiec cena ma byc konkurencyjna.zobaczymy bo juz wiele razy to slyszalem...Powiedz mi gdzie ty w ogole zalatwiasz te swoje materialy... u nas w łodzi w ogole nie ma takich cen... zjezdzilem cale miasto i okolice i ponizej 2.3 netto nie ma szans zejsc za bloczek :( no chyba ze jakis "odchudzony" beton. A wlasnie, po ile placisz za m3 wiezby zaimpregnowanej, bo u nas 800 i ani zlotowki taniej, styropian 031 po 190 zl, beton b20 240 zl m3.a jak twoje ceny?Wiem na przyklad ze da sie kupic drewno po 690 w Łomzy ale przywoz do mnie i roznica w cenie znika :)

Basil, ładnie to wygląda. A powiedz mi o jakim tynku dekoracyjnym mówisz. Ja chciałem położyć płyty betonowe, wyglądają jak surowy odlewany beton. Tak jak jest na wizualizacji w DzW.

Wicios,

Odnośnie bloczków to u mnie na miejscu jest producent, kolega mi go polecił, dowozi mu piach ze swojej żwirowni. Dogadałęm się i po znajomości 1,80 ale bez faktury. Beton z gruchy b20 po 195. Na razie więcej sie nie dowiadywałęm , bo tylko to będę kupował. No jeszcze piach i cement, ale to standard i dużo nie wyjdzie. Gazobeton SOLBET 600 po 6,10/sztukę. Drewno mam swoje w lesie, za około 2 tygodnie będę je ścinał. Okoruję i niech schnie aż do lipca-sierpnia, wtedy potnę i od razu na dach. Więc za drzewo nie liczę, jedynie cięcie na miejscu tartakiem przyjezdnym. Liczę że około 1000zł max. Stal już mam.

Pozdrawiam

tomchis i wicios,

Rozumiem, że ceny dachów, które podaliście nie uwzględniają więźby (materiał i robocizna) i ew. deskowania i papowania? Czyli to tylko stricte dachówka, obróbki blacharskie i orynnowanie itp?

miejski

ja założyłęm do wyceny że dach już jest odeskowany i opapowany. Oni załątwiają łąty , kontrłaty, dachówkę , okna dachowe, blachę rynny i wszelkie inne potrzebne materiały oraz dokładają swoją robociznę aby to ułożyć na dachu.

Witam

kontynuując watek stali do doskonałego, mam zapytanie dotyczace ilości .

Kazdy z budowniczych ktoremu przedstawiłem projekt - doskonały EN , jest wręcz zdziwiony iloscia stali jaka jest przewidziana w projekcie .Poczatkowo byłem stanowczo przekonany za trzymaniem się ustaleń projektu , lecz po konsultacjach z "fachowcami" - konsternacja.....wszyscy jak mantre powtarzają, że jest przeszacowany pod tym wzgledem.

wicios i tomchis, jak to wyglada u Was, bo czytajac wasze watki jestem na podobnym etapie realizacji

Padalec_

Ja nie kupiłęm jeszcze stali, ale na pewno nie będę kładł tyle ile jest w projekcie. Mój murarz powiedział , że na 100% 1/4 odpadnie. Kierownik budowy też jest za odchudzeniem. Co prawda u mnie grunt jest stabilny, więc dlatego można trochę stali odpuścić.

Jeszcze jedno, nie wiem jak Wy ale ja na pewno nie będę dawał zbrojenia w garażu. To jakaś pomyłka, bp nie zamierzam czołgiem po nim jeździć. Mieszkam w domu gdzie garaż jest dwa razy większy od tego w doskonałym i nie było dawane żadnej stali. Jest Ok, więc po co ją dawać. Oczywiście na słabych gruntach być może to jest wskazane. W każdym razie ja nie daję.

Pozdrawiam

wiec tak. wczoraj rozmawialem z konstruktorem i powiedzial tak: platew musi byc stalowa, belke przy schodach mozna zamienic na zelbet, garaz rzeczywiscie moze byc bez zbrojenia. co do reszty stwierdzil ze to kosmetyka i wiecej wydam na jego poprawki i wyliczenia niz na ta stal. tak wiec zamowilem jak w projekcie. nie bede kombinowal. aha zamienilem slupki podpierajace na balkonach i w wejsciu na takie o grubosci scianki 6( nie chcieli sprowadzic 7.1- konsultowalem z konstruktorem z domow z wizja) , a IPE 220 przy schodach na zwykly dwuteownik 220(tez po konsultacjach) bo akurat taki mieli na skladzie, dokladnie takiej dlugosci jak potrzebujemy do doskonalego wiec nie musze kupowac calej sztangi :) ogolnie kupujcie stal bo idzie do gory z kazdym dniem... mi sie udalo wynegocjowac cene za wszystko z cieciem blach na niecale 17000 wiec jak na lodzkie warunki baaardzo okazyjnie brutto z transportem i przechowaniem .aha zamowilem dachowke nelskampa g10 dunkelgrau z veluxem i rynnami gamrat i blacha za 33000. cena tez najlepsza za nelskampa. zamowilem tez welne i styropian, bo od dzis podobno znow welna i styropian w gore... zamawiam tez teraz okna bo od marca 10 % okna drewniane drozeja w firnie w ktorej bede kupowal.ogolnie rzecz biorac ceny oszalaly!!! podobno zaczyna sie znow boom budowlany. ogladalem nelskampa i wyglada jak dla mnie super. poza tym jednak co ceramika to ceramika...doszedlem do wniosku ze chyba nie ma co kupowac cementowej braasa jak za 3000 jest ceramika angobowana. mam nadzieje ze to dobra decyzja , choc braas kusi ksztaltem niesamowicie...:) Edytowane przez wicios
pomylka

wiki:), dzięki, mam nadzieję, że faktycznie teraz trochę przyspieszymy. Liczę, że za 3 miesiące da się już wprowadzić.

tomchis, płyty betownoe już mi się troche opatrzyły, dlatego chcieliśmy coś wizualnie innego a jednak pasującego do raczej surowego wystroju jaki planujemy. Nie wiem co to za tynk, spytam naszej Pani architekt i dam znać. Efekto kocowy jest bardzo fajny. Wkleję wkrtótce zdjęcia.

Jeśli chodzi o stal to w stosunku do projektu udało sie nam "zaoszczędzić" jakieś 10%. Pierwsze komentarze osób widzących projekt sugerowały oszczędności rzędu 50% ale dopiero fachowcy pokazali czego naprawde nie trzeba było w beton wpakować. Nie spodziewajcie się wiele. Mimo wszystko dom ma specyficzna konstrukcje i wymaga wzmocnienia :) Podsumowując - na murarzu w tej kwesti raczej bym nie polegał, niech zrobi to konstruktor ( inspektor nadzoru ).

Stal kształtowa 140 x 140 x 7,1 to wynik onbliczeń AutoCAD'a. Podobno takie coś nie istnnieje, a przynajkniej nie zostało znalezione w bazach danych stali 2 dóżych hurtowni. Wziąłem coś zblizonego, ale o grubszej ściance.

PŁATEW bez najmniejszego problemu może byc drewniana, trzeba to przeliczyć i wyjdzie zapewne coś o przekroju 240 x 240. Wielkie i ciężkie ale nie tak jak ta stalowa "szyna". Nie wiem dlaczego konstruktor powiedział, że się nia da. Dyskusja na temat płatwi była już na forum niejednokrotnie i o ile mnie pamięć nie myli większość dyskutujących po konsultacjach zamieniała stal na drewno.

Pozdrawiam

Rafał