Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich! Zaglądam na to forum od dawna bo również -jak Bozia da- będziemy budować Doskonałego 1 (wielkopolska).

Wprowadziliśmy kilka zmian -

- poszerzony korytarz i schody,

- z garażu powstaną 2 pokoje,

- ze względu na położenie działki z wjazdem od południa - odwróciliśmy budynek i zamieściliśmy tam wejście,

- w związku z odwróceniem budynku zmieni się rozmieszczenie okien - narożnikowe w gabinecie i okna na balkonie tak jak z drugiej strony

- zamiast pomieszczenia gdzie było wejście będzie pralnia,

- trochę powiększona kuchnia kosztem bocznego okna w jadalni,

- kuchnia na jednym poziomie z jadalnią i salonem,

- jedna łazienka na poddaszu - z drugiej garderoba.

No to tyle zmian na dzień dzisiejszy (o tych wie architekt), ale zastanawiam się jeszcze nad zrobieniem małej garderoby z gabinetu -wejście z wiatrołapu na jakieś płaszcze, buty - bo biegać z tym do góry to trochę szaleństwo.

Mam nadzieję za jakieś 3 misiące wbić łopatę - no ale zobaczymy jak te wszystkie instytucje się wyrobią z terminami

Pozdrawiam wszystkich, dzięki którym zakochałam się w Doskonałym

Witam serdecznie, po wielu poszukiwaniach i rozterkach ostatecznie kupiliśmy dzisiaj projekt Doskonały EN. Projekt trafił do adaptacji, budowę planujemy nie wcześniej niż za rok. Projektant sugeruje budowę z gazobetonu 24cm+12cm styropian, co o tym sądzicie? Jesteśmy kompletnie "zieloni" w temacie budowlanym, niemniej jednak chciałam Wam podziękować za wspaniałe forum - Wasze zdjęcia i opisy są dla nas bezcenne

Podłogówka jest w całym domu, nie mam żadnego kaloryfera, ani ogrzewania ściennego. Na całym piętrze i w gabinecie na dole są deski parkietowe, w salonie, kuchni , korytarzu gres. Na ogrzewanie podłogowe parkiet musi mieć odpowiednią grubość..

Czy mogę zapytać jaki parkiet kładziecie na podłogówkę (spotkałam się z tyloma opiniami sprzedawców że już trudno mi jednoznacznie określić jaka jest najlepsza grubość oraz jaka decha najlepiej się sprawdza) oraz ile m rur Wam poszło na ogrzewanie podłogowe ? Interesuje mnie też jak fachowcy wyceniali wam podłogówkę; w moich okolicach liczą sobie za punkt=4-5m2. Nie wiem czy to dobre rozliczenie.

tmochis, w sobote będę na budowie przepołudniem, zrobię zdjęcie i wkleję. Cegła fajna sprawa ale to nie ten styl, moim zdaniem nie jest substytutem surowości betonu.

vayakon, jeśli do energooszczędnej wersji Doskonałego Twój projektant polecił 12 cm izolacji to zastanowiłbym sie nad natychmiastowym jego zwolnieniem. Kto jak kto, ale projektant energooszczędnośc powinien rozumieć. Sam projekt mówi bodajże o 22 cm ( a 20 to minimum ) więc po co wywarzać otwarte drzwi.

Pozdrawiam

Rafał

Basil, już z góry dziękuję. A propos cegły, to chodzi mi o cegłę w stylu surowym , fabrycznym, tak jak nieraz budowano fabryki, taki styl surowości i industrialu. Marzy mi się styl hi tech, czyli szkło, beton i to wszystko. Ale zobaczę. Jak na razie to zaczynam kopać dołki i zalewać ławki :-)

Pozdrawiam

TN

Basil, dzięki za info. Też mi się wydawało, jako laikowi, że 12cm to mało energooszczędne rozwiązanie.

Zaproponowane dalej zmiany:

- wyrównianie powierzchni podłogi w salonie do poziomu kuchni

- przeniesienie komina na ścianę pomiędzy garażem i pomieszczeniem gospodarczym

- dołożenie jednego okna dachowego w pokoju, w którym jest tylko wyjście na balkon

- połączenie dwóch łazienek na górze w jedną

- z części łazienki na górze wydzielenie garderoby dla rodziców

Spotykam się z projektantem jeszcze raz za tydzień, zobaczymy, co jeszcze zaproponuje.

Basil, dzięki za info. Też mi się wydawało, jako laikowi, że 12cm to mało energooszczędne rozwiązanie.

Zaproponowane dalej zmiany:

- wyrównianie powierzchni podłogi w salonie do poziomu kuchni

- przeniesienie komina na ścianę pomiędzy garażem i pomieszczeniem gospodarczym

- dołożenie jednego okna dachowego w pokoju, w którym jest tylko wyjście na balkon

- połączenie dwóch łazienek na górze w jedną

- z części łazienki na górze wydzielenie garderoby dla rodziców

Spotykam się z projektantem jeszcze raz za tydzień, zobaczymy, co jeszcze zaproponuje.

Błagam tylko nie zrównanie poziomów - też się zastanawiałam nad takim rozwiązaniem, ale to właśnie filar atrakcyjności tego projektu Może to mało wygodne, ale chyba można się do tego przyzwyczaić ........ i nie zabić Wejdź na stronę projektów MTM-Styl (np projekt Jaspis -notabene fajne projekty i wizualizcje - można coś podpatrzeć) i tam każdy projekt nowoczesny ma różne poziomy no i niestety to właśnie się podoba

Długo zastanawiałam się też nad taką zmianą w projekcie -i doszłam do wniosku, że jeżeli zrobię obniżenie to zawsze na starość mogę je zlikwidować, ale odwrotnie już nie

My obniżyliśmy tylko kuchnię do poziomu salonu, żeby nie zabić się biegając do jadalni

A jeśli chodzi o różnicę kosztów to niewielka

................. acha jeszcze jedno -nie wiem jakiego macie projektanta, ale ja mam wrażenie, że to jest osoba z uprawnieniami do robienia kwitów do instytucji, a nie ktoś kto potrafi podpowiedzieć, wskazać odpowiednie rozwiązania itp

=Do projektanta trzeba jechać już z projektem=

................dlatego zastanówcie się w domu co tak naprawdę chcecie, a projektant powie czy to da się przerysować na kwit.........

Cześć Basil,

efekt super i podłogi i ścian. Podłoga sprawia wrażenie tafli - zakładać łyżwy i jeździć;) Ładnie, czysto to wygląda. Teraz bierz się za taras, bo za 3 miesiące jak się wprowadzicie, to od parapetówki do parapetówki będziesz liczył czas;) No i wklejaj dalej zdjęcia z wykończeniówki, bo dachów i okien już się naoglądałam:)

My jesteśmy na etapie wycen kostki i płotu. Będziemy najprawdobodobniej murować z CJ Bloku łupanego i oczywiście stalowe przęsła poprzeczne, gęsto usiane, jak na zdjęciu, które kiedyś wrzuciłam. Jak tylko mróz odpuści zaczynamy prace ziemne - wyrównanie terenu, wyrywanie starych tui i innych drzewek, zasadzenie brzózek, nowe tuje zasadzimy po zrobieniu płotu i kostki. Pewnie jesienią. Musimy zrobić też jakieś miejsce na drewno kominkowe i inne rzeczy typu kosiarka, taczka, łopaty, meble ogrodowe zimą itd, itp. Może macie namiar na strony z takimi altankami, pomieszczeniami gospodarczymi wolnostojącymi i najchętniej nie murowanymi.

Pozdrawiam,

Kasia

Witaj,

Jestem ciekaw czy RAL7012 sie sprawdził;-)? jaki macie kolor dachu (łupek) i blachy lukarny?

Pozdrawiam

Rafał

Adamie! Spróbuj jeszcze raz wkleić zdjęcia, bo nie mogę otworzyć :cry:.

SALV76 - piękne okna! Czy możesz wkleić jakieś zdjęcia z wnętrz?

plebus - ja zdecydowałam się na profile Brugman ( czy jakoś tak ) - okna M&S, w kolorze RAL 7012

Czy wybieraliście już bramy garażowe i drzwi zewnętrzne ( mnie podobają się adeco, ale kosztują 11 tys. ) ?

Witaj,

Czy rekuperator został zainstalowany w garażu? A jeśli tak to czy nie "zamarza",? trzeba powietrze wstępnie ogrzewać aby rek nie szronił?

Pozdrawiam

Rafał

Witam

rekuperator mamy w garazu jest on połaczony z gwc który mamy pod domem i do reku wchodzi temperatura okolo 5 stopni, Dzieki temu nic nie szroni:)

pozdrawiam

dodam, ze te 5 stopni wchodzi przy temperaturze zew -7:)

Czyli różnica 12C to wydaje sie sporo...ja niestety ze wzgledu na tereny z wysoka woda moge zrobic tylko GWC glikolowy, ktory jest droższy:-(

A jaki zainstalowaliście recuperator? - ja w zasadzie raczje wybiore bartosza (tak jak sasiad) podobno jedny ktory nie porzebuje wstepnego nagrzewania, przeciwprądowy z wysoka sprawnościa, ale cos za coś jest chyba najwiekszy ze wszystkich rekuperatorów i stad zastanawiam sie gdzie go umiescić - kotlownia czy garaż...

Pozdrawiam

Rafał

Czyli różnica 12C to wydaje sie sporo...ja niestety ze wzgledu na tereny z wysoka woda moge zrobic tylko GWC glikolowy, ktory jest droższy:-(

A jaki zainstalowaliście recuperator? - ja w zasadzie raczje wybiore bartosza (tak jak sasiad) podobno jedny ktory nie porzebuje wstepnego nagrzewania, przeciwprądowy z wysoka sprawnościa, ale cos za coś jest chyba najwiekszy ze wszystkich rekuperatorów i stad zastanawiam sie gdzie go umiescić - kotlownia czy garaż...

Pozdrawiam

Rafał

witam

reku mamy w garazu i jest podwieszony do sufitu, dzieki temu nie zajmuje duzo miejsca i nie slychac go w domu.

pozdrawiam

WItam,

Czytam Wasze posty już od dawna, jest to nieocenione źródło wiedzy:) My mamy pozwolenie na budowę Doskonałego 2EN od lipca zeszłego roku i teraz, w marcu chcemy zacząć budowę. Aktualnie czekamy na decyzję kredytową i jak wszystko będzie ok to ruszamy-W KOŃCU:) Postaram też dzielić się swoimi dośwaidczeniami, a i do tej pory było ich sporo mimo, że to tylko dokumentacja. Jeden z sukcesow to, że dzięki URE, Enea postawi skrzynkę z prądem na granicy naszej działki, a nie jak chcieli to zrobić 80m od granicy:))) Pozdrawiam wszystkich forumowiczów:))

Pytanie do Plebus i Basil.

Czy macie u siebie tą płatew stalową jak jest w projekcie? Ja zamierzam dać tam płatew drewnianą 28x24. Widziałęm gdzieś na zdjęciach , że ktoś tak budował, tylko nie pamiętam kto.

Robiłem kilka obliczeń i wynika, że płatew nie koniecznie musi być cała ze stali, chodzi to może bardziej o estetykę, gdyż jak widać na wizualizacji, to na piętrze, nie ma sufitu, tylko połać dachu schodzi aż do kalenicy.

Czy ktoś z was zamieniał tą płatew?

pozdrawiam

TN

tomchis, tak, ja zamieniłem płatew ze stalowej na drewnianą. Wszystko za aprobatą i po przeliczeniu przez konstruktora. O ile mnie pamięć nie myli, moja płatew ma rozmiar 24 x 24. Płatew stalowa z estetyką ma niewiele wspólnego, ponieważ w rzeczywistości jętki są rozmieszczone co 100 i 80 cm natomiast na wizualizacji co najmniej co 1,5 metra. Innymi słowy na żywo konstrukcja nie wygląda wcale tak fajnie więc wszyscy budujący ( albo znaczna część ) zamyka to stropem a zatem płatwi nie widać.

Próbowałem zrobić zdjęcia struktury tynku ale nie wygląda to dobrze, brakuje 3 wymiaru więc nie mam co wklejać.. Dodatkowo, jak się okazuje, tynk jest celowo kładziony niepoprawnie, by uzyskać taki właśnie efekt. W przeciwnym wypadku nie wygląda to dobrze. Tej metody nasza Pani Architekt nauczyła 1 wykonawcę i to on właśnbie robi to w taki sposób. Niemniej jednak, sprawdzę co to za tynk i dam znać.

Kasia, dzięki, wyszło ok, mam nadzieję, że będzie wyglądać jeszcze lepiej już na gotowo. Zazdroszczę tego etapu budowy, my do tego to jeszcze lata świetlne :( I tak zabraknie forsy nawet na wnętrze a co tu mówić o drzewkach i kostce. Ale taras przewidziałem bo już od dawna mam :) Ba, powiem więcej, ja już miałem 1 parapetówę - taką prawdziwą, w surowym stanie. Grubo było :) Teraz już tylko spotkanka przy dobrym jedzeniu i winku ( akurat :) )

Pozdrawiam

Rafał