Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam. u mnie po 2 miesiacach koniec robot budowlanych:) wreszcie. w zasadzie dom bez duzych przerobek wewnatrz. oprocz tego ze: zamiast pokoju na dole mamy gabinet a z czesci kotlowni zrobilismy poczekalnie i tego ze powiekszylismy lazienke na gorze o metr na szerokosc kosztem pokoju nad garazem, oraz tego ze schody wylalimy z betonu. moge przedstawic kolejne wyliczenia ile czego itp. wiec tak( kolejnosc tak jak leza faktury ):pret do laczenia sciany oslonowej z minimaxa z nosna z mega maxa-130 szt dl 150cm,sruba szpilkowa fi 8 plus podkladki i nakretki -100szt,cement II- 6ton,cement I-2,8 tony,styropian na fasade gr 15 cm-33m3,beton towarowy b-20-strop 28m3,beton B-10-chudziak-17m3, cegla mega max kozlowice-2400 szt,cegla mini max kozlowice- 2200szt( murowalem sciane zewnetrzna 3 warstwowa oraz na gorze scianki ktore w planie sa z plyt k-g),cegla pelna na caly komin i podmurowywania-ok 2600( ilosc orientacyjna bo nie mam jeszcze jednej faktury), tarcica 13,5 m3,drut wiazalkowy- ok 60 kg,wapno w plynie 5litrow-20szt, grys do betonu na schody, slupy itp 3 tony, sruby na dach, gwozdzie, laczniki krokwi, elektrody do spawania itp itd ciezko powiedziec ile ale 1000 zl starczy:P. generalnie moge pocieszyc budujacych, jak sie oszczedza od samego poczatku cena stanu surowego nie odbiega jakos znacznie od innych domow:) u nas koszty z dachowka ceramiczna nelskamp g10, oknami velux, rynnami galeco metalowymi, oknami drewnianymi 3 szybowymi o wsp 0.7 , drzwaimi garazowymi normstahl, drzwiami debowymi CAL , jedna para z naswietlami gornym i bocznym, druga bez, koszty wyniosa 280 tys. Dodam ze styropian i welne na dach mamy o najmniejszym wspolczynniku tj 0.31, na fundamenty aqua, podloga 10 cm tez o mniejszym wsp. Pozdrawiam

Witam Wszystkich użytkowników niniejszego tematu.

Po 3 latach boksowania się z urzędasami, zepsutym do granic możliwości projekcie indywidualnym biorę się za budowę Doskonałego 2.

Zakup gotowego projektu, jego adaptacja wychodzą taniej niż poprawki po prawie dwuletniej tzw "pracy" Pani Architekt :-(

Odnośnie Doskonałego 2 znalazłem tutaj mnóstwo cennych uwag, za które wszystkim forumowiczom dziękuję :-) ale mam też kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi na tym forum, (a może niedostatecznie szukałem) jeżeli ktoś z Was zechciałby pomóc to będę bardzo zobowiązany.

Mianowicie:

- Czy ktoś z Was rezygnował z tworzenia balkonu na piętrze, chodzi mi o ten nad tarasem ??? zastanawiam się nad celowością jego wykonania, chciałbym to zastąpić drzwiami balonowymi z barierką na elewacji zewnętrznej, wiem, że takie balkoniki są praktycznie nie używane

- zastanawiam się też nad zmianą okien w kuchni, zamiast dwóch okien w poziomie, chciałbym przeszklić ten narożnik w pionie, może nawet fixy wielkości drzwi balkonowych - może ktoś wykonał już coś takiego, jeśli nie to dajcie znać co o tym sądzicie

- czy komuś z Was udało się tak zagospodarować kuchnię że zmieściła się w niej wyspa ???

- ja się zastanawiam nad skróceniem ściany pomiędzy kuchnią a wiatrołapem, ale też zastąpieniem słupa na granicy kuchni i jadalni takim dużym filarem np 80 x 80 cm w którym mógłbym ukryć jakąś niewielką szafkę spiżarnianą, albo też zrobiłbym w takim filarze kwadratowe akwarium widoczne z każdej strony, ciekaw jestem co sądzicie o tym pomyśle :-)

- Doskonały 2 dla mnie jest " prawie " doskonały, martwi mnie mała powierzchnia pomieszczeń gospodarczych, łazienki jakieś mikro, a pralni i suszarni właściwie nie ma gdzie umieścić

... zależało by mi na Waszych opiniach, a w szczególności na temat tego balkonika na górze i przeróbki kuchni

... a propos zdjęć z realizacji, widzę, że nie bardzo linkujecie czy też umieszczacie wprost na forum, bardziej popularne jest przesyłanie na maila :-) gdyby ktoś zechciał się pochwalić swoją realizacją to będę naprawdę wdzięczny, a może jeszcze ktoś zechciałby podesłać rzuty swojego domu po adaptacji ( zmianach w projekcie) to byłoby extra !!!

Mój adres maliowy: [email protected]

Edytowane przez budocom
chcę coś dopisać

Cześć Budokom,

moja opinia:

1. Czy ktoś z Was rezygnował z tworzenia balkonu na piętrze, chodzi mi o ten nad tarasem ??? zastanawiam się nad celowością jego wykonania, chciałbym to zastąpić drzwiami balonowymi z barierką na elewacji zewnętrznej, wiem, że takie balkoniki są praktycznie nie używane

Celowości nie znam, nam służy do wywieszania prania latem, nawet jak pada deszt jest bezpieczne, a na dole pod daszkiem chowaliśmy grila jak nas pogoda zaskoczyła. Jesli chodzi o przód. Teraz wpadlismy na to, ze zamiast daszku nad garażem (jest minimalny) mogliśmy przedłużyć balkon z przodu, tak by zamiast zaślepionego balkonu był normalny z możliwością wyjścia na niego z pokoju nad garażem. Tak sobie ostatnio myśleliśmy, może ktoś kto zaczyna weźmie to od uwagę.

2. zastanawiam się też nad zmianą okien w kuchni, zamiast dwóch okien w poziomie, chciałbym przeszklić ten narożnik w pionie, może nawet fixy wielkości drzwi balkonowych - może ktoś wykonał już coś takiego, jeśli nie to dajcie znać co o tym sądzicie

A jak z zabudową kuchenną? Wydaje mi się, że może powstać kącik z niewykorzystanym miejscem w kuchni, w tym wlasnie narozniku. Zresztą w kuchni fixy? Zawsze coś "pachnącego" można gotować i wtedy warto mieć możliwość otwarcie okien. Rzecz gustu i pomysłu na kuchnię.

3. czy komuś z Was udało się tak zagospodarować kuchnię że zmieściła się w niej wyspa ???

Ciasno jest jak na wyspę, chyba żeby krawędź domu wyrównać z salonem, ewentualnie poszerzyć całą tę stronę salonowo-kuchnianą;) o jakieś min 2 metry. Wg mnie teraz jest średnia szansa na wolnostąjącą wyspę, chyba, że coś na kształt wyspy, ale uzyskanej w kształcie litery L tyle, że wtedy to juz nie jest wyspa...

4. ja się zastanawiam nad skróceniem ściany pomiędzy kuchnią a wiatrołapem, ale też zastąpieniem słupa na granicy kuchni i jadalni takim dużym filarem np 80 x 80 cm w którym mógłbym ukryć jakąś niewielką szafkę spiżarnianą, albo też zrobiłbym w takim filarze kwadratowe akwarium widoczne z każdej strony, ciekaw jestem co sądzicie o tym pomyśle :-)

Skracając tę ścianę zmniejszasz sobie nie tylko kuchnię, ale i wiatrołap, a sam przyznasz, że miejsca na ewentualną garderobę w projekcie brakuje. Ta ściana wcale nie jest długa. Przejscie miedzy slupem a scianą kuchenno-wejściową wcale nie jest za szerokie chyba ok. 120cm więc odejmując te 80cm na szafkę nie będzie praktycznie przejscia, sama konstrukcja musi być żeby podtrzymywać strop. Mozna w ogóle zlikwidować to przejscie, tylk wtedy cały czas będziecie musieli biegac po schodach do salonu chcą wejsc czy wyjsc z kuchni, noszac zakupy. Niektorzy proponowali zlikwdowac stopien lub zrobic go w czesci tylko salonowej nie jadalnianej. musicie zastanowic się na czym wam zalezy. U nas spizarka jest w pom gosp., pralnia zresztą też. Tylko jeśli czytałes uwaznie zauważysz, że my zmielnilismy projekt wydłuzajac go i poszerzając. Wymiary uzyskanych powierzchni znajdziesz w moich postach w tym wątku. Jesli zalezy ci na jednej duzej lazience, tzw salonie kapielowym, mozna polaczyc lazienki na górze i chyba coś się uzyska, w przyblizeniu 12m2. Zalezy na jakich wielkosciach ci zalezy.

Pozdrawiam,

Kasia

Witaj Budocom!

Według mnie:

1. Czy ktoś z Was rezygnował z tworzenia balkonu na piętrze, chodzi mi o ten nad tarasem ???

Znam takich co przez 10 lat mieszkania w domu z balkonami byli tam najwyżej 3 razy... W mojej budującej się koncepcji balkon jest częścią przestrzeni prywatnej - wejść na balkon można tylko z naszej (rodziców) sypialni. Balkon ten wychodzi na ogród - więc na whisky przed snem jak znalazł..:)

2. zastanawiam się też nad zmianą okien w kuchni, zamiast dwóch okien w poziomie, chciałbym przeszklić ten narożnik w pionie, może nawet fixy wielkości drzwi balkonowych - może ktoś wykonał już coś takiego, jeśli nie to dajcie znać co o tym sądzicie

Kuchnia w projekcie jest i tak mała. Przy tym rozwiązaniu duże gotowanie to chyba odpada - nawet wyspa nie pomoże...

3. czy komuś z Was udało się tak zagospodarować kuchnię że zmieściła się w niej wyspa ???

W mojej wersji (można obejrzeć parę stron wcześniej) tradycyjną wyspę zastąpiłem wyspą ruchomą - nie jest to samo co wyspa stała ale kanapki czy tatara nie mówiąc o drinkach da się na tym z powodzeniem zrobić. Wyspa jest na indywidualne zamówienie u stolarza.

4. ja się zastanawiam nad skróceniem ściany pomiędzy kuchnią a wiatrołapem, ale też zastąpieniem słupa na granicy kuchni i jadalni takim dużym filarem np 80 x 80 cm w którym mógłbym ukryć jakąś niewielką szafkę spiżarnianą, albo też zrobiłbym w takim filarze kwadratowe akwarium widoczne z każdej strony, ciekaw jestem co sądzicie o tym pomyśle

Wizualnie pomysł z akwarium super - nie wiem jak to konstrukcyjnie ze słujpem nosnym jak się zdaje zgra, ale pomysł godny uwagi. Z resztą uwag w tym punkcie zgadzam się z Plebus.

5. Łazienki i pomieszczenia techniczne

Odsyłam do moich propozycji parę stron temu - może coś się przyda? Wydaje mi się że oba problemy rozwiązałem!

Pozdrawiam,

Humira

Pewnie coś namieszałam...

Jak idą prace? Kiedy wpuścisz "parapeciarzy" na przetestowanie podłogi?

:)

Pan podłogowiec pod okiem Webera prowadzi testy nowego rozwiązania. Jesli się sprawdzi, miałby przyjechać w ciągu 7 dni od zatwierdzenia metody naprawy. Pożyjemy, zobaczymy :) Na razie od tygodnia pielimy i kosimy step, który niepostrzeżenie wyrósł nam za domem ( masakra !!! ) i przygotowujemy teren do wkopania szamba i zbiorników na deszczówkę. W środku pracuje Pan od od balustrad szklanych, pod koniec przyszłego tygodnia powinny byc gotowe. Poza tym cisza i spokój :)

Pozdro dla wszystkich cierpliwych

Rafał

Pan podłogowiec pod okiem Webera prowadzi testy nowego rozwiązania. Jesli się sprawdzi, miałby przyjechać w ciągu 7 dni od zatwierdzenia metody naprawy. Pożyjemy, zobaczymy :) Na razie od tygodnia pielimy i kosimy step, który niepostrzeżenie wyrósł nam za domem ( masakra !!! ) i przygotowujemy teren do wkopania szamba i zbiorników na deszczówkę. W środku pracuje Pan od od balustrad szklanych, pod koniec przyszłego tygodnia powinny byc gotowe. Poza tym cisza i spokój :)

Pozdro dla wszystkich cierpliwych

Rafał

W takim razie czekamy cierpliwie na fotki z balustradami

Witam Wszystkich, u nas budowa w toku i wciaz brak czasu na wszystko:(

Mam natomiast pytanie, czy ktos porównywał koszty wykonania w Doskonałym balkonów za pomocą łączników systemowych ze standardowym wykonaniem-wylewaniem. Zastanawiam się czy jest to duża różnica cenowa, bo nasz wykonawca troche przegial i mimo ze w umowie mamy zapisane łączniki systemowe zrobił wylewane-może liczył że nie zauważe. Ale, że jest już po fakcie chciałabym wiedzieć czy żadać jakiegos zwrotu kasy albo cos innego wyegocjowac w rekompensacie. Proszę o info.

Nie pamiętam dokładnie ale u mnie była to kwota rzędu 1,5 - 2tys zł. Nie stosowałem oryginalnych łączników ze względu na cenę - była o kilkadziesiąt procent wyższa. Gdzieś w wątku na pewno o tym pisałem.

Dzięki za odpowiedź. Wydawało mi się że będzie to większa różnica, ale i tak muszę się upomnieć, bo teoretycznie straty chyba mogą być większe ze względu na mostki termiczne...chyba

Witam wszystkich budujących.

Niestety nie mogę się pochwalić Doskonałym ale dołączyłem do rodziny "Domy z wizja" i będę budował Praktycznego :)

Zauważyłem kilka wypowiedzi związanych ze zmianą stropu z monolitu na Terrivę.

CZy możecie podać jaka jest róznica kosztów między obiema technologiami??

Co was skłoniło do zminy technologii wykonania stropu ?

Bede wdzięczny za każdą odpowiedz.

Jeżeli można również na PRIV.

Pozdrawiam.

Witam wszystkich forumowiczów właśnie czekamy na pozwolenie na budowę doskonałego 1 mam pytanie do osób które już wybudowały lub są w trakcie nasz ewentualny wykonawca podał nam orientacyjną cenę za stan surowy otwarty włącznie z więźbą, kominem, schodami przed budynkiem kwotę robocizny 50 tyś czy możecie wyrazić swoje zdanie -to dobra cena?:confused: chciałam również napisać że mamy nową wycenę materiałów i robocizny z DzW i jakoś nam się te ilości i kwoty nie zgadzają?

Witam wszystkich forumowiczów właśnie czekamy na pozwolenie na budowę doskonałego 1 mam pytanie do osób które już wybudowały lub są w trakcie nasz ewentualny wykonawca podał nam orientacyjną cenę za stan surowy otwarty włącznie z więźbą, kominem, schodami przed budynkiem kwotę robocizny 50 tyś czy możecie wyrazić swoje zdanie -to dobra cena?:confused: chciałam również napisać że mamy nową wycenę materiałów i robocizny z DzW i jakoś nam się te ilości i kwoty nie zgadzają?

Witajcie,

Ja za robociznę do tego stanu zapłaciłem bardzo podobną kwotę. Ze schodami przed budynkiem dobrze się zastanówcie - jeśli wiecie precyzyjnie z czego zrobicie dojście do schodów i na ile będzie to wystawać z gruntu to OK. Jeśli nie jesteście pewni to lepiej poczekajcie.

A tak z ciekawości na ile robociznę wyceniają teraz DzW?

Powodzenia,

Humira

Witajcie,

Ja za robociznę do tego stanu zapłaciłem bardzo podobną kwotę. Ze schodami przed budynkiem dobrze się zastanówcie - jeśli wiecie precyzyjnie z czego zrobicie dojście do schodów i na ile będzie to wystawać z gruntu to OK. Jeśli nie jesteście pewni to lepiej poczekajcie.

A tak z ciekawości na ile robociznę wyceniają teraz DzW?

Powodzenia,

Humira

Trochę się pospieszyłem - ja buduję Doskonały 2 EN - ale w sumie wielkościowo budynki zbliżone ...:)

Witaj Humira

Dziękujemy za odpowiedź, rzeczywiście różnica między doskonałym 1 a 2EN nie jest duża więc kwota jaką zaproponowali nam wykonawcy jest do przyjęcia ale i negocjacji:lol:, co do kwot podawanych w kosztorysie DzW nie ma rozgraniczenia na materiał i robociznę oraz ceny i ilości materiałów jakoś się nam nie zgadzają może nam się tak wydaje przykład: drzwi wewnętrzne pcv 8szt i drzwi kolejne w zestawieniu też wewnętrzne chyba 7szt jak to się ma do rzeczywistości:???:. My liczymy na fachowość wykonawcy i to on będzie wyliczał ilości materiału do naszego doskonałego. Co do schodów to masz rację zostawimy to na późniejszy etap ze względu na to że będziemy mocno podnosić i podsypać teren. Pozdrawiamy

do :ANULKA&PAWEŁEK

ja zaplacilem za doskonalego 2 lacznie z kominem i wiezba 44 tys, i to wcale nie byla najtansza oferta. oczywiscie byly tez drozsze np 82 tys ale takich w ogole nie bralem za powazne :). moge jeszcxze powiedziec ze jezeli budowalbym sciane 2 warstwowa jak w projekcie a nie 3 warstwowa tak jak u mnie byloby jeszcze taniej. takze moim skromnym zdaniem cena do negocjacji. Ps oczywiscie cena zawsze zalezy od miejsca budowy.