Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Napisz Humira jakie masz okna chodzi mi o producenta, rozumiem, że sam też montowałeś okna na taśmy i mam nadzieję, że dobrze "działa", hehe. Pamiętasz może ile i jakiej blach Ci poszło na lukarnę, chcę to wszystko jakoś zaplanować i ogarnąć kosztowo, pozdrawiam Radek

Centauro Zdecydowałam się na NIBE, kolektory pionowe. Czekam na dokładną ofertę. Wstępnie zaproponowano mi 1240 12 kW.

Za bramę Hormanna i drzwi zewnętrzne do kotłowni , z montażem, 2 pilotami, napędem zapłacę 9 tys. . Czekam na wycenę drzwi wejściowych, ale bez większych nadziei.

http://img225.imageshack.us/img225/127/p9131136.th.jpg

Fajne schody mam ? :D

Witam, właśnie przeglądam posty i widzę , że kolega ma pompę ciepła z pionowymi kolektorami, napisz proszę jak ta pompa sprawuje się, ile płacisz za energię i jaką masz temperaturę wewnątrz domu. Ciekaw jestem również jak głębokie masz dolne źródło, pozdrawiam Radek

Napisz Humira jakie masz okna chodzi mi o producenta, rozumiem, że sam też montowałeś okna na taśmy i mam nadzieję, że dobrze "działa", hehe. Pamiętasz może ile i jakiej blach Ci poszło na lukarnę, chcę to wszystko jakoś zaplanować i ogarnąć kosztowo, pozdrawiam Radek

Witaj,

Posiadam okna drewniane z firmy POZBUD, typ Profil 78:

http://pozbud.pl/pl/oferta/okna/drewniane.

Okna są OK - zadowolony w pełni będę jak zamieszkam...:)

Nie jestem w stanie powiedzieć, ile blach zużułem na samą lukarnę. Na wszystkie obróbki blacharskie zużyłem 54 arkusze blachy (lukarna, kominy, wykończenie szczytów)

Pozdrawiam,

Humira

Dziękuję za informację, tak też zakładałem ok 100m2 blachy, a powiedz jaką masz dachówkę i jaką blachę dobrałeś, my będziemy mieć łupek domino, rynny grafitowe i tym samym chyba lukarny też, ale jakoś nie mam przekonania do ostatecznego efektu, hehe.

Teraz jesteśmy na etapie poszukiwania ekipy budowlańców, mam jedną wycenę na robociznę od fundamentów po malowanie wewnątrz i elewację za 220 tyś netto, ale uważam że to stanowczo za duuużo,ale może się mylę, pozdrawiam Radek

• 3 weeks później...

Nasz Doskonały2 jest juz prawie doskonały na zewnątrz (jutro mąż wstawi fotki...pomimo mego,dobrego obycia z netem...jakoś mi nie wychodzi :( wstawianie fotek na forum muratora.

Ponad miesiąc czekamy na kolorki na naszym domku...ponoć mają lada moment skończyć ....chcieliśmy się wprowadzić na lato...postanowiona posadzka żywiczna biała...mam nadzieję,że nie będziemy żałować :)

wykonawcy przeciągają....,mamy nadzieję ,że na dziesiątą rocznicę slubu,będziemy u siebie (22.IX),DA SIĘ ? ...:)

Pozdrawia Żona Poortera :)

My 13.09 mamy 9-tą, ale 10-tą też spędzimy w naszym Doskonałym :-) Podziwiam Was za białe podłogi, bardzo mi się podobają, ale obawiam się, że będą wymagać ciągłego sprzątania. U nas też wszystko strasznie się ciągnie. Liczyliśmy na to, że będzie się już robił dach, a tymczasem w czwartek zalewali strop. Na 20.07 jest zamówione wstawianie okien. Ciekawe, czy zdążą, zważywszy, że od stanu zero do stropu zajęło im 2 miesiące. Ekipa twierdzi, że da radę, zobaczymy...

Z wielkim zainteresowaniem czekam na zdjęcia.

[ATTACH=CONFIG]120884[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]120885[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]120886[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]120887[/ATTACH]

Jak żona obiecała-wklejam fotki

Super zdjęcia!!

Piękna elewacja i efekt finalny będzie ekstra!! :)

My czekamy na dach i na ...........wielką wygraną :(

Mam pytanko jakie drzwi wewnętrzne będziecie montować - czy kolor dopasowany do okien, czy inna opcja??

My chyba jednak założymy jasy brąz - ale ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła.

Pozdrawiamy :)

22 V 2012 Miejsce na schody.jpg

31 V 2012 Katedra w Licheniu.jpg

31 V 2012 Widok z tyłu.jpg

Witam :)

beyatka-właśnie przeglądamy katalogi z drzwiami,bo mamy już się zdecydować ..oczopląsu można dostać,ale konkretnych modeli,które nam się podobają jest kilka,jak się okazuje , kosztują jakoś niewiadomo dlaczego więcej ;),a to z nowej kolekcji,a to kolor jest droższy,chcemy przylgowe...w każdym razie chyba będą w kolorze okien,albo jakieś bardzo ciemne.,a co do wygranej,myślę że nikt kto buduje dom nie pogardziłby jakimś milionkiem :)

Kuchni projekt już mamy,będzie biało/czarna na wysoki połysk :),czas oczekiwania ok.miesiąca ,trudno poczekamy :)

pozdrawia żona portera :)

Edytowane przez Porteer

beyatka-przyglądam się Waszej realizacji i widzę jakieś zmiany w projekcie...my zlikwidowaliśmy w środku tylko schodki do salonu,fachowcy powiedzieli,że przy podłogówce mogą być jakieś problemy.Jak dla mnie jedynym problemem w tej chwili jest tylko dolna łazienka (nijak nie da się wcisnąć prysznica ,żeby nie zachodził na okienko :( nie widziałam w żadnych realizacjach właśnie dolnej łazienki,wydaje mi się,że problem dotyczy nie tylko nas,chyba ze się mylę,proszę o wskazówki osoby które mają zrobioną już dolną łazienkę.

pozdrawiam serdecznie

Tak zrobilismy kilka zmian - jedne porządane inne konieczne:)

1. Cały budynek musieliśmy odwrócić ze względu na położenie działki z wjazdem od południa

Wejście zmienione od frontu domu

Plusem jest to, że tam gdzie mialo być wejście właściwe mamy zrobione małe pomieszczenie gospodarcze - między drzwiami a ścianą kuchni

Będzie tam pompa ciepła i ewentualnie pralka

2. Obniżona cała połowa domu - kuchnia + jadalnia + salon Nie chciało mi się biegać po schodkach do jadalni czy salonu

Obniżenie wynosi u nas około 15 cm - także jest nieznaczne.

3. Kuchnia w zasadzie jest zamknięta - są dwa otwory drzwiowe jedno z korytarza (90 cm) i do jadalni (ok 180 cm) Nie będzie tam drzwi , tylko drewniane panele

(tak jak w innym projekcie Domy z wizją - chyba Z charakterem)

4. Na dole zamiast garażu mamy 2 małe pokoje

5. Łazienki dolne są większe, mają mniejsze okna (szerokość) dlatego ustawienie prysznica nie będzie stanowiło problemu)

6. Z górnej łazienki mamy zrobioną garderobę

Tyle najważniejszych zmian

Nie wiem czy Doskonali widzieli, ale na stronie e-projekty domów pojawiła sie kopia naszego domku w odmienionej szacie i z niewielkimi zmianami w obrysie budynku

Projekt PDJ 5997 - warto zobaczyć

Pozdrawiam

hello widzimy że wszyscy ruszyli ostro do pracy nad doskonałymi udoskonalając je jeszcze bardziej :lol2:. Idąc tropem rocznic my nie zdążymy na 06.08 będzie 7ma, ale wrzesień może październik jeśli prąd podłączą :stereo: bo gaz już jest . Fachowcy od wykończeniówki i elewacji umówieni na lipiec, właśnie co do elewacji Porteer naprawdę fajnie to wygląda. Poniżej mała część tego co do tej pory zrobiliśmy w naszym domku.olaf i inne 142.jpgolaf i inne 166.jpgolaf i inne 169.jpgmms_img1731645653.jpgmms_img1571688053.jpg ps. te schody są tymczasowe zrobione przez znajomego stolarza

• 2 weeks później...
Mam ogromną prośbę - czy ktoś mógłby podzielić się informacją, ile m2 styropianu wyszło na ocieplenie (Doskonały 1EN) lub pokrewny. Pomiędzy tym, co podała hurtownia, a tym, co wyliczyliśmy samodzielnie jest 80m2 różnicy, czyli aż za dużo ): Jutro przeliczę wszystko jeszcze raz, ale może w formie "sprawdzenia" ktoś podzieliłby się informacją,