Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam natomiast pytanie do tych co mają kominek przy ścianie z najwyższym oknem - robiliście/ robicie rozprowadzanie ciepła na pokoje nad kuchnią i garażem?

Kominek przy trójkatnym oknie nie był maksymalnie wydajny , zanim wykonalismy rozprowadzenie do tych dwóch pokoi. Teraz "odzyskujemy" mnóstwo ciepła, które wcześniej kumulowało się na antresoli.

Kominek przy trójkatnym oknie nie był maksymalnie wydajny , zanim wykonalismy rozprowadzenie do tych dwóch pokoi. Teraz "odzyskujemy" mnóstwo ciepła, które wcześniej kumulowało się na antresoli.

A macie możliwość takiego ustawienia, że palicie w kominku a ciepło nie leci na pokoje? chodzi mi o sytuacje, gdy mam w pokojach na górze 20 stopni i wieczorkiem odpalam kominek - a w pokojach podnosi mi sie temp do np 24 stopni - i potem trzeba wietrzyć, żeby normalnie zasnąć :)

rozprowadzenie z kominka chciałbym wstawić ewentualnie jako bakap w przypadku awarii pieca (a będzie to piec na pellety, które czasem się psują, a i serwis może nawalić)

UWAGA - PILNE!

mam pytanie o okno dachowe na antresoli - na jakiej wysokości macie dolną krawędź ? (tylko napiszcie czy to od syropu czy od posadzki....)

i czy Wam się ta wysokość sprawdza itp...

mają montować mi okna - i o ile w łazience i w pokoju po drugiej stronie jest to oczywiste to z antresolą się waham... w projekcie zmieniłem na jedno centralne 93 x 140 cm

Ja mam też jedno duże, na wysokości ok. 120cm od podłogi. Wszędzie.

Jestem zadowolony z tej wysokości, nie muszę się schylać gdy podchodzę, a jednocześnie można swobodnie przez nie oglądać świat (nie tylko niebo).

Mniej wygodnie jest gdy je otworzę, niska oś obrotu powoduje że wtedy trzeba się schylać. Rekuperator sprawi że nie będę zbyt często otwierał.

Ja mam też jedno duże, na wysokości ok. 120cm od podłogi. Wszędzie.

Jestem zadowolony z tej wysokości, nie muszę się schylać gdy podchodzę, a jednocześnie można swobodnie przez nie oglądać świat (nie tylko niebo).

Mniej wygodnie jest gdy je otworzę, niska oś obrotu powoduje że wtedy trzeba się schylać. Rekuperator sprawi że nie będę zbyt często otwierał.

Paseczek, a napisz proszę jak poprowadziłeś kanały wentylacyjne rekuperatora, do pokoju gościnnego, bo z tego co widzę, to nawiew idzie od poddasza przez sypialnię i strop nad pokojem gościnnym, rozumiem , że rurę na poddaszu trzeba zabudować, chyba że się mylę, pozdrawiam Radek

napisz proszę jak poprowadziłeś kanały wentylacyjne rekuperatora, do pokoju gościnnego, bo z tego co widzę, to nawiew idzie od poddasza przez sypialnię i strop nad pokojem gościnnym, rozumiem , że rurę na poddaszu trzeba zabudować, chyba że się mylę, pozdrawiam Radek

Ja nie wybudowałem komina w kotłowni więc miałem sporo miejsca by poprowadzić rury wentylacji (i nie tylko) właśnie w tym miejscu. póżniej już tylko gałązki na boki :-)

co myślicie o balustradach na antresole? robicie/zrobiliście szklane? jakieś inne inspiracje? drewniane? metalowe?

na ile wyceniają u Was za przeszklenie po całości ?

w moim regionie jest magik od schodów http://www.schody-chudzinski.com ale w full opcji (piękne schody dywanowe + szkło po całości) wycenia na 60 tyś :))

schody drewniane policzkowe są już dużo tańsze - ale nie wiem czy jest alternatywa dla szklanych barierek - tym bardziej przy małych dzieciach gdzie delikatne linki poziome itp odpadają (np takei jak tu:http://www.projektyzwizja.pl/uploads/image/hovigallery/104/1493.jpg)

Edytowane przez kris_białystok

co myślicie o balustradach na antresole? robicie/zrobiliście szklane? jakieś inne inspiracje? drewniane? metalowe?

na ile wyceniają u Was za przeszklenie po całości ?

w moim regionie jest magik od schodów http://www.schody-chudzinski.com ale w full opcji (piękne schody dywanowe + szkło po całości) wycenia na 60 tyś :))

schody drewniane policzkowe są już dużo tańsze - ale nie wiem czy jest alternatywa dla szklanych barierek - tym bardziej przy małych dzieciach gdzie delikatne linki poziome itp odpadają (np takei jak tu:http://www.projektyzwizja.pl/uploads/image/hovigallery/104/1493.jpg)

Witam,my za przeszklone zapłaciliśmy 8,5 tys. z robotą.

pozdrawiam

DSC02923.jpgDSC02918.JPGDSC02919.jpg

za schody + antresole????

to ciekawe co nam wyliczyli - 1500zł za mb - a jest ponad 20 m wszystkiego ....

zgłoszę się po namiary :)

Witam, 8,5 tys.to koszt samych balustrad ze szkłem nad antresolą i na schodach,same schody kosztowały ok 7 tys (konstrukcja+stopnie). Czyli schody +balustrady całość ok.15 tys.

pozdrawiam

Edytowane przez Porteer

no to cena rewelacyjna

bo jak mi liczyli 1500 zł / mb przy 20 metrach to za same balustrady 30 tyś zł

+ schody 12 tyś zł policzkowe drewniane i 30 tys zł za dywanowe stalowe w środku - obite drewnem z dwóch stron

czyli tańszy zestaw 42 tyś zł - opcja full wypas 60 tys zł :)

mam jeszcze namiar na 2 inne firmy - sprawdzę jak tam wyliczą...

hej budowniczy też byśmy się już wam coś pochwalić lecz zamiast mieszkać od października borykamy się z odbiorami gazu i prądu tego nie przewidzieliśmy nasza Polska kochana biurokracja :cry: stoimy z pracami nie możemy położyć podłogi na holu bo w domu zimno 10 stopni boimy się że się pokręci a przez to nie mamy jeszcze schodów drzwi też nie bardzo możemy wstawić. porteer piękne te schody zresztą jak wszystko co wstawicie i masz rację że wieeleee kasy trzeba na to urządzanie my znaleźliśmy fachowca zrobi nam wewnątrz schody na dwóch wangach+balustrady część szkło- poręcze nie linki lecz kwadratowe pręty wszystko malowane proszkowo za 12900 bez stopni stopnie i poręcze dębowe u sprawdzonego stolarza 4600 ale trzeba szukać bo nam też wyceniali na ponad 40tyś. Kwota 60 tyś. chyba bym padła słysząc taką :jawdrop: Jak to wyjdzie zobaczymy niech nas w końcu podłączą bo nam domek marnieje. Powodzenia Kris

no to cena rewelacyjna

bo jak mi liczyli 1500 zł / mb przy 20 metrach to za same balustrady 30 tyś zł

+ schody 12 tyś zł policzkowe drewniane i 30 tys zł za dywanowe stalowe w środku - obite drewnem z dwóch stron

czyli tańszy zestaw 42 tyś zł - opcja full wypas 60 tys zł :)

mam jeszcze namiar na 2 inne firmy - sprawdzę jak tam wyliczą...

Cześć,

spróbuj http://www.mvmetal.pl lub 602589448 U nas cenowo było bardzo dobrze i wiem, że kilka osób z forum korzystało, więc Pan Marian wie już o co chodzi:) Jeździ po całej Polsce, nie tylko po Łodzi i okolicach. My byliśmy na tyle zadowoleni, że poprosiliśmy jeszcze o balustrady zewnętrzne i ogrodzenie.

Pozdrawiam,

Kasia

Cześć,

spróbuj http://www.mvmetal.pl lub 602589448 U nas cenowo było bardzo dobrze i wiem, że kilka osób z forum korzystało, więc Pan Marian wie już o co chodzi:) Jeździ po całej Polsce, nie tylko po Łodzi i okolicach. My byliśmy na tyle zadowoleni, że poprosiliśmy jeszcze o balustrady zewnętrzne i ogrodzenie.

Pozdrawiam,

Kasia

dzięki za namiar - na bank sprawdzę :)